Класическа или Новогръцка филология?
Модератор: Don Horhe
Класическа или Новогръцка филология?
Здравейте,
Тази година смятам да кандидатствам в една от тези специалности, но имам някои въпроси, на които се надявам, че ще можете да отговорите. В момента много се чудя коя от двете специалности да избера. Знам, че в класическата изучават старогръцки и латински, а в новогръцката - модерния гръцки. Искам да ви попитам, ако запиша Класическа филология, ще мога ли да науча паралелно с нея и новогръцкия. И съответно лесно ли би било да се завършат двете специалности едновременно?
Другото, което искам да попитам, е свързано със стипендиите. Знам, че в новогръцката има различни стипендии, с които може да учиш една година в Гърция. Има ли подобни възможности в Класическата филология?
Ще съм ви благодарен, ако ми разясните и други разлики между двете филологии. Надявам се, че въпросите ми не ви звучат много глупаво, но в момента съм малко неорентиран, за което предварително се извинявам. Приветсвам всички мнения, свързани с тези две специалности.
Накрая може би ще е добре да ви кажа към кое съм се ориентирал в момента. Това е Класическата филология. Засега съм се спрял на нея, защото бих искал да продължа с докторантура в САЩ, а там искат знания основно по старогръцки и латински.
Тази година смятам да кандидатствам в една от тези специалности, но имам някои въпроси, на които се надявам, че ще можете да отговорите. В момента много се чудя коя от двете специалности да избера. Знам, че в класическата изучават старогръцки и латински, а в новогръцката - модерния гръцки. Искам да ви попитам, ако запиша Класическа филология, ще мога ли да науча паралелно с нея и новогръцкия. И съответно лесно ли би било да се завършат двете специалности едновременно?
Другото, което искам да попитам, е свързано със стипендиите. Знам, че в новогръцката има различни стипендии, с които може да учиш една година в Гърция. Има ли подобни възможности в Класическата филология?
Ще съм ви благодарен, ако ми разясните и други разлики между двете филологии. Надявам се, че въпросите ми не ви звучат много глупаво, но в момента съм малко неорентиран, за което предварително се извинявам. Приветсвам всички мнения, свързани с тези две специалности.
Накрая може би ще е добре да ви кажа към кое съм се ориентирал в момента. Това е Класическата филология. Засега съм се спрял на нея, защото бих искал да продължа с докторантура в САЩ, а там искат знания основно по старогръцки и латински.
- pi4
- Легендарен флуудър
Re: Класическа или Новогръцка филология?
Бих те посъветвал да учиш Новогръцка филология
Не прави глупостта да учиш умрели езици

http://andreasite.eu/
http://payner.bg/
http://planeta.tv/
http://store2.data.bg/emiliafans/
http://www.kamelia-online.com/
Иванина-най-достойна да спечели Big Brother4
9.12,зала 1 на НДК,19ч.-7 години Планета тв
- Norwegian Wood
- Легендарен флуудър
Леле, човече, неизчерпаем си...
И за двата езика се иска яко четирибуквиеНо ако си достатъчно луда, амбициозна и любознателна глава, давай смело към класическата.
И за двата езика се иска яко четирибуквиеНо ако си достатъчно луда, амбициозна и любознателна глава, давай смело към класическата.
Когато нямаш какво да кажеш, кажи някоя древна китайска поговорка (древна китайска поговорка).
- black_lady
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Новогръцка. Тъжно е да учиш език и да няма после с кого да го практикуваш (както сме ние със санскрит). Но пък от друга страна, изучиш ли латински и старогръцки, после едва ли ще има западен език, който да може да ти се опре 

Never again will I taste in your passion
this vain call that dies. . .
Never across sacrifice will I lose my dark guide. . .
Dazed in my dark and ephemeral wail that rapes a cool light,
in a corpse-like, haunted nightmare I die. . .
- streetdog
- Танцуващия с клавиатури
- Специалност: Италианска филология
- Курс: втори
Класическа определено.
Някои хора тук май бъркат филологията с курс по език, но както и да е.

-
are stiga ve
- В началото бе словото
Мда, напълно съм съгласен, а мнението на френския възпитаник е супер тъпо, то затова и още сме на ниво "филологии" в Б-я. Като знаеш старогръцки супер лесно ще се ориентираш и в новогръцки.streetdog написа:Класическа определено.
- Гост
- Пишеща машина
Между тези 2 филологии в СУ по-добрата е новогръцката.
-
Markov
- Курс: завършил
Аргумент? Или просто си тъп и викаш да споделиш тоя факт с абсурдното си мнение.
Или може би има поглед и върху двете и може да направи сравнение. Или пък има поглед само върху новогръцката филология и е доволен, смята нивото за достатъчно високо. Или пък...
Не, все по-трудно е просто да изкажеш мнение, без да те обявят за тъп и абсурден.
Не, все по-трудно е просто да изкажеш мнение, без да те обявят за тъп и абсурден.
-
Markov
Или може би това е поредното ти безсмислено мнение, с което искаш покрай другите да убедиш и себе си, че могат да се говорят глупости на кило...а когато някой ти каже, че е глупост, гордо да заявиш, че имаш право да си тъп. Пардон, да имаш лично мнение.Solveig написа:Или може би има поглед и върху двете и може да направи сравнение. Или пък има поглед само върху новогръцката филология и е доволен, смята нивото за достатъчно високо. Или пък...
Добре. С какво предпочитанието на човека към новогръцката филология го определя като тъп? Не се заяждам, мисля, че въпросът допринася за дискусията.
-
Markov
Само да питам, ти правиш ли разлика между знанията, които формира ученето на новогръцки и това на класически езици?Solveig написа:Добре. С какво предпочитанието на човека към новогръцката филология го определя като тъп? Не се заяждам, мисля, че въпросът допринася за дискусията.
Благодаря предварително
- Гост
- Пишеща машина
@ Markov
Не е хубаво да говориш така за хора, които не познаваш.
Имам си доказателства (които си ги пазя само за себе си), че нивото на едната филология е по-добро от нивото на другата. Пазя си ги за себе си защото така преценявам - няма смисъл да уронвам престижа на която и да е специалност на който и да е университет. Още повече, когато става дума за СУ, ФКНФ, катедра Класически и Унгарски филологии...
Ако много те дразни мнението ми, можеше да ми кажеш, а не да ме обиждаш
Или да ми кажеш, какво ти харесва в Класическата филология в СУ и какви знания ти е дала... Наистина ми е интересно да разбера...
Не се заяждам. Ни най-малко.
Имам си доказателства (които си ги пазя само за себе си), че нивото на едната филология е по-добро от нивото на другата. Пазя си ги за себе си защото така преценявам - няма смисъл да уронвам престижа на която и да е специалност на който и да е университет. Още повече, когато става дума за СУ, ФКНФ, катедра Класически и Унгарски филологии...
Ако много те дразни мнението ми, можеше да ми кажеш, а не да ме обиждаш
@Mарков
Да, правя. Знам, че изучаването на класически езици дава мащабен поглед върху доста съвременни, знам и че се учи антична литература, което несъмнено е ценно. Ако самата аз трябваше да избирам, щях да се спра на класическата филология.
Но хората са различни. Когато някой казва, че предпочита нещо пред друго, със сигурност си има своите причини. А когато друг някой е на друго мнение, далеч по-градивно е да го изкаже и аргументира, а не да хвърля думите на първия в лицето му.
И по мое лично мнение никоя филология не стои над някоя друга по значимост. Ако трябва да се правят разлики, те ще са базирани на две неща - приоритетите на хората и качеството на преподаване. В случай че учебният план на новогръцката филология ми допада повече и отговаря на личните ми планове и интереси, нищо няма да ме накара да предпочета класическата. Същото се отнася и за обратния случай. Това е.
Да, правя. Знам, че изучаването на класически езици дава мащабен поглед върху доста съвременни, знам и че се учи антична литература, което несъмнено е ценно. Ако самата аз трябваше да избирам, щях да се спра на класическата филология.
Но хората са различни. Когато някой казва, че предпочита нещо пред друго, със сигурност си има своите причини. А когато друг някой е на друго мнение, далеч по-градивно е да го изкаже и аргументира, а не да хвърля думите на първия в лицето му.
И по мое лично мнение никоя филология не стои над някоя друга по значимост. Ако трябва да се правят разлики, те ще са базирани на две неща - приоритетите на хората и качеството на преподаване. В случай че учебният план на новогръцката филология ми допада повече и отговаря на личните ми планове и интереси, нищо няма да ме накара да предпочета класическата. Същото се отнася и за обратния случай. Това е.
-
Markov
Щом си имаш доказателства- покажи ги, драги. Ако са толкова интимни и лични, може да си ги запазиш само че заедно с твоето мнение, което без аргументация, пък става съвсем безсмислено. Не се притеснявай - престижът на класическата филология и без друго е само на духовно равнище, така че много много няма как да го урониш. И хайде без тънки намеци с многоточия, все едно знаеш потресаваща тайна от която на Сократ ще му падне хитона...Гост написа:@ Markov
Ако много те дразни мнението ми, можеше да ми кажеш, а не да ме обиждашИли да ми кажеш, какво ти харесва в Класическата филология в СУ и какви знания ти е дала... Наистина ми е интересно да разбера...