кандидати ПСИХОЛОГИЯ

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
Loli
Пишете, о, братя

Re: кандидати ПСИХОЛОГИЯ

Мнение от Loli »

Все пак си мисля, че тази, било то и една седмично, лекция би могла да помогне. Както ученето за изпитите - не че не можеш да се справиш и сам, но е по-лесно с ходене на уроци. Както и да е, всъщност познавате ли някой, който е завършил психология и се занимава с психоанализа? Blood Countess, можеш ли да разясниш малко последното си изречение, защото не ми е особено ясно какво ще рече работа с групи и психодрама ;) А пък, че човек трябва сам да се стреми да се усъвършенства е ясно и според мен важи за абсолютно всяка професия.
Blood Countess
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Blood Countess »

Мятам линк, понеже нямам много време да обяснявам надълго и нашироко:

http://en.wikipedia.org/wiki/Psychodrama :arrow: Виж също линковете към групова терапия и гещалт терапия.

Трупането на личен опит ти е изключително важно условие, за да станеш психотерапевт - нещо като стаж в областта ;) .
"Do you know, Gabriel, that the path to Hell is lined with poppies? Lovely little red flowers, and they bloom all year round."

I swear I'm not the devil though you think I am...
Аватар
Плазмодий
Легендарен флуудър
Специалност: Психология2010,ПА 2012,маг."Европ. проекти"

Мнение от Плазмодий »

Да университета ти дава главно насоки, а ти сам избираш в каква посока да се развиеш. Но това означава, че ако университета не те насочи в дадена сфера, чрез определена дисциплина, то вероятността ти да се ориентираш към нея не е особено голяма.
Патрона=>Цевта=>Спусъка=>Отвъд ?!?
Blood Countess
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Точно пък на психоанализата едва ли й е необходима реклама и допълнително наблягане върху нея. Както вече споменах, тя е доминираща в учебните планове на повечето дисциплини. А и без това е най - популярното (и плиткоумно, по мое скромно мнение) течение в психологията, та дори и Сульо и Пульо са чували за нея и са се ориентирали натам :lol: . Да не се обиди някой - това е образно казано :D .
"Do you know, Gabriel, that the path to Hell is lined with poppies? Lovely little red flowers, and they bloom all year round."

Аватар
Плазмодий
Легендарен флуудър
Специалност: Психология2010,ПА 2012,маг."Европ. проекти"

Мнение от Плазмодий »

Не ставаше въпрос за реклама, а за разясняване на самото направление, щото съм убеден (и аз бях така), че повече от половината кандидат-студенти си нямат хал хабер какво точно е психоанализата, с какво точно се занимава и как е приложима като психологическа помощ за хората, за други психоаналитици освен Фройд, колко години трябва да се обучават, за да станат психоаналитици, колко много и различни школи има и колко слабо държавата подкрепя психолозите като цяло и психоаналитиците в частност.

Ето една според мен полезна статия относно положението в специалността към момента и вариантите за развитието й:

http://forum.the-faculty.org/viewtopic.php?t=640
Патрона=>Цевта=>Спусъка=>Отвъд ?!?
Аватар
p_e_t_i_a
Форумозавър Рекс

Мнение от p_e_t_i_a »

можете ли да ми кажете колко струва 1 семестър и къде се изучава психологията-във философския факултет ли?
Успехът е заложен не във времето,мястото или обстоятелствата,а в човека !!
Аватар
Jelena
В началото бе словото
Специалност: психология
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Jelena »

p_e_t_i_a написа:можете ли да ми кажете колко струва 1 семестър и къде се изучава психологията-във философския факултет ли?
Да, във философския, имаме лекции в ректората и на 4-ти км в 4-ти блок. Семестърът за нашия 2008/2009 випуск беше около 220 лв. Но като знам как процедира СУ за следващите ще е повече....
"Поезията и Тананикането не са неща, които можеш да вземеш, те са неща, които те вземат. Единственото, което можеш да направиш, е да отидеш там, където те ще те намерят" (Мечо Пух)
Аватар
Brizeida
Да живей словото
Курс: четвърти

Мнение от Brizeida »

Кандидати Психология! Елате повече... да ви видя тук стабилно! :D :D :D :D
Оставете Фройд замалко :drunken:
Blood Countess
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Brizeida написа: Оставете Фройд замалко :drunken:
Или завинаги!! :lol: 8)

Аватар
ShadeOfShane
Да живей словото
Специалност: Психология
Курс: трети

Мнение от ShadeOfShane »

Тадам :). И аз пак ще се намеся !
За да бъда максимално обективна просто ще разкажа с какво ни занимаваха първи семестър на първи курс по някои от предметите, няма да разкажа за всички, защото са избираеми и е необходимо да се избере само необходимия брой, за да се натрупат кредити :).
Имахме семиотика- това е удивително интересно нещо, преподавателя е един много , вдъхващ уважение (онова уважение което изпитваме към добрите хора). Тук говорим за смисъла на знаците - за езика като знак, за системата от знаци, която хората са изградили , въобще за кой знак от къде произлиза и до какво крайно значение достига.
Учихме естетика (двусеместриално)- преподавателката е възхитителна, но на вас мисля няма да ви преподава.Учи се за красивото (това е избираем, невероятни са ми казвали, че са преподавателите, които предават и на културологията по този избираем, тай че, мисля си никой няма да сбърка ако го запише, но само ако му е интересно, то нещата избираемите опират до интересност, не до необходимост от тях :)
Един задължителен предмет - психолингвистика - На мен лично не ми харесва самата материя, но Енчо Герганов успява да привлича вниманието на студентите и превръща своите лекции в много приятелска обстановка . Говорим за приложението на езика за психологически цели. Интересно е за запознаване , но Професор Герганов е по-интересен.
История на Психологията - най-тежкия изпит , който все още предстои, защото предмета е двусеместриален. Води се от Павел Александров и Денев. И двамата са много интересни хора, аз лично съм фен на Денев, от него чувствам, че съм научила най-много. По този предмет се запознаваме с историята на психологията и именно тук научаваме, че тя е много неща от къде се е родила, различните школи /тук е малко като различни религии, всяка школа си вярва в нейния Бог/ Интересен мнооого предмет , препоръчително да се знае руски, немски, английски- влизат в употреба.
Експериментална психология - учим за различни експерименти , в края на първи семестър и ние провеждаме един всеки си избира какъв, на мен лично провеждането на експеримента ми беше най-хубавото от всичко по тази дисциплина , много зареждащо ако се вложи творчество, втори семестър сменяме преподавателя, на упражненията правим много тестове и на нас ни правят.
Систематична философия - утре имаме изпит там , аз не бях на лекции много, много през годината, но ходих на упражнения и там беше наистина полезно и интересно .
Физиологична психология- двусеместриален - задължителен - важен изпит. Лекциите ни ги водят в болница или поне първия семестър бяхме там. Водиха ни пациенти , мисля, че поне 6ма пациента видяхме - беше много интересно, откъм материя първи семестър се запознаваме със централната и периферната нервна система, а втори семестър с нарушенията - много е интересно да се ходи на тези лекции, но е важно да се сяда напред защото Рашева разказва много интересни случаи от своята практика (тя е невролог)
Толкова засега от мен.
http://www.vbox7.com/play:3078cf70
Аватар
Brizeida
Да живей словото
Курс: четвърти

Мнение от Brizeida »

ShadeOfShane написа:Тадам :). И аз пак ще се намеся !
За да бъда максимално обективна просто ще разкажа с какво ни занимаваха първи семестър на първи курс по някои от предметите, няма да разкажа за всички, защото са избираеми и е необходимо да се избере само необходимия брой, за да се натрупат кредити :).
Имахме семиотика- това е удивително интересно нещо, преподавателя е един много , вдъхващ уважение (онова уважение което изпитваме към добрите хора). Тук говорим за смисъла на знаците - за езика като знак, за системата от знаци, която хората са изградили , въобще за кой знак от къде произлиза и до какво крайно значение достига.
Учихме естетика (двусеместриално)- преподавателката е възхитителна, но на вас мисля няма да ви преподава.Учи се за красивото (това е избираем, невероятни са ми казвали, че са преподавателите, които предават и на културологията по този избираем, тай че, мисля си никой няма да сбърка ако го запише, но само ако му е интересно, то нещата избираемите опират до интересност, не до необходимост от тях :)

Един задължителен предмет - психолингвистика - На мен лично не ми харесва самата материя, но Енчо Герганов успява да привлича вниманието на студентите и превръща своите лекции в много приятелска обстановка . Говорим за приложението на езика за психологически цели. Интересно е за запознаване , но Професор Герганов е по-интересен.
История на Психологията - най-тежкия изпит , който все още предстои, защото предмета е двусеместриален. Води се от Павел Александров и Денев. И двамата са много интересни хора, аз лично съм фен на Денев, от него чувствам, че съм научила най-много. По този предмет се запознаваме с историята на психологията и именно тук научаваме, че тя е много неща от къде се е родила, различните школи /тук е малко като различни религии, всяка школа си вярва в нейния Бог/ Интересен мнооого предмет , препоръчително да се знае руски, немски, английски- влизат в употреба.
Експериментална психология - учим за различни експерименти , в края на първи семестър и ние провеждаме един всеки си избира какъв, на мен лично провеждането на експеримента ми беше най-хубавото от всичко по тази дисциплина , много зареждащо ако се вложи творчество, втори семестър сменяме преподавателя, на упражненията правим много тестове и на нас ни правят.
Систематична философия - утре имаме изпит там , аз не бях на лекции много, много през годината, но ходих на упражнения и там беше наистина полезно и интересно .
Физиологична психология- двусеместриален - задължителен - важен изпит. Лекциите ни ги водят в болница или поне първия семестър бяхме там. Водиха ни пациенти , мисля, че поне 6ма пациента видяхме - беше много интересно, откъм материя първи семестър се запознаваме със централната и периферната нервна система, а втори семестър с нарушенията - много е интересно да се ходи на тези лекции, но е важно да се сяда напред защото Рашева разказва много интересни случаи от своята практика (тя е невролог)
Толкова засега от мен.

Внесе още повече светлина в собствените ми убеждения и представи, благодаря! :) :faroah:
Аватар
Loli
Пишете, о, братя

Мнение от Loli »

ShadeOfShane, мерси за подробната информация :)
А твоят експеримент какъв беше?
Аватар
stelianna
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от stelianna »

Здравейте бих искала да ви попитам когато чoвек кандидатства за психология и учи два езика от дипломата за средно образование ние ли си избираме кой език се взема или се взема този който се изучава по усилено.Надявам се да сам се изразила правилно и да сте ме разбра ли .Благодаря ви предварително
"Който поеме предизвикателството, управлява щастието си.
Аватар
Master_of_Sin
Живее, за да пише
Специалност: Унгарска филология
Курс: първи

Мнение от Master_of_Sin »

взима се по-високата оценка от дипломата. :wink:
I'll send you to your maker

I'll send you to your death

Death, nicely crucified...

Death, heads on stakes!
Аватар
Loli
Пишете, о, братя

Мнение от Loli »

Извинявам се, обаче колко момичета приемат психология на година? Точно тази информация въобще не ми е ясна. Спомням си,че го имаше написано някъде в сайта преди време, но сега не мога да го открия.
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”