Какво искате да учите?
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- xRainx
- Стенограф
- Специалност: Международни отношения
- Курс: първи
Re: Какво искате да учите?
Е то ако ми беше това, дето най ми е интересно...да седя и да пиша, ама това го не предлагат никъде, уви. Нищо не ми е напълно интересно...но поне има неща, които имат искрици на нещо грабващо.
The storm is coming...

...let the Lord of Chaos reign.

-
Markov
- Танцуващия с клавиатури
- Курс: завършил
Явно (както доста голяма част от учащите), имаш прекалено високо мнение за университета. Само да споменем, че развитие и кариера в него са бая некотиращи се с никакъв европейски стандарт.machiavelli написа:"А ако зададем въпроса така: искате ли да учите? А??? "
Умно и целомъдрено. Бравоооо!!! Не съм сериозен!
Сега сериозно. Този въпрос не е адекватен. Виж, да го задаваш на някои труженички от Текстила или на колегите от Сградото да, но тук...
Да не говорим, че повечето влезли в този университет, НЕ биха могли да завършат в Европа.
Айде да не отваряме думи за отделни специалности и преподаване.
- ShadowsInBlue
- Пишеща машина
- Специалност: Право
Ти да не си аз?ScionOfStorm написа:Е то ако ми беше това, дето най ми е интересно...да седя и да пиша, ама това го не предлагат никъде, уви. Нищо не ми е напълно интересно...но поне има неща, които имат искрици на нещо грабващо.
In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move.
- xRainx
- Стенограф
Не съъъм;
бих бил ShadowsInGrey, ако бях >:о
Аз бих казал какво ще ни поднесе бъдещето, ама ми трябват червена точка и доза цинизъм :Д А ме мързи за тях сега.
бих бил ShadowsInGrey, ако бях >:о
Аз бих казал какво ще ни поднесе бъдещето, ама ми трябват червена точка и доза цинизъм :Д А ме мързи за тях сега.
The storm is coming...

-
O|OeHukc
- Легендарен флуудър
- Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Искриците са важни за да запалиш огън!
ПП Марков. Нямам високо мнение за нито един университет, дори за чуждите, изобщо нямам мнение за тях. Аз искам СУ щото ще съм отделно от наште.
Това за крайните оценки, че не биха могли да завършат в европейски унита, както и други подобни са пълни глупости. Преди година всеки ми се смееше като му казвах,че мисля да уча в уни., защо, аз си знам,тоест, че нищо не знаех, но за два месеца искарах много добра оценка на предв. в СУ и млъкнаха. Давам пример със себе си , щото за друг не се сещам, но ги има и други. Казвам за това, тъй като всичко е възможно, а такива крайни отрицателни и песимистични оценки хич не ги харесвам.
Още едно ПП Личи си ,че си слабохарактерен. Можеш да се излекуваш, или поне малко ще ти помогне това : отивай и тичай сутрин, ама тичай не ходи, тичай докато ти прималее.
Нямам нищо против теб. Надявам се да не се сърдиш. Аз съм си откровен. Нали Човеко!
ПП Марков. Нямам високо мнение за нито един университет, дори за чуждите, изобщо нямам мнение за тях. Аз искам СУ щото ще съм отделно от наште.
Това за крайните оценки, че не биха могли да завършат в европейски унита, както и други подобни са пълни глупости. Преди година всеки ми се смееше като му казвах,че мисля да уча в уни., защо, аз си знам,тоест, че нищо не знаех, но за два месеца искарах много добра оценка на предв. в СУ и млъкнаха. Давам пример със себе си , щото за друг не се сещам, но ги има и други. Казвам за това, тъй като всичко е възможно, а такива крайни отрицателни и песимистични оценки хич не ги харесвам.
Още едно ПП Личи си ,че си слабохарактерен. Можеш да се излекуваш, или поне малко ще ти помогне това : отивай и тичай сутрин, ама тичай не ходи, тичай докато ти прималее.
Нямам нищо против теб. Надявам се да не се сърдиш. Аз съм си откровен. Нали Човеко!
-
Markov
- Танцуващия с клавиатури
- Курс: завършил
Ами не е зле да имаш мнение за чуждите и нашите университети и това, което дават. Разбира се не твърдя, че западните дават само добри кадри, но твърдя, че те дават в пъти по-добри и по-нормални рамки за развитие.machiavelli написа:Искриците са важни за да запалиш огън!
И тъй като много май се отплеснахме, кой в университети, кой в чужда слабохарактерност и шеги с добро чувство, както и съвети и лични споделяния, пак ще повторя наблюдението си. На масата не и се учи ( и а зсъм в кюпа) , и този факт мен лично не ме смущава. Смущава ме, че се заблуждава, че иска да учи и прави нещо...Най сетне, и тва не ме притеснява особено, а само ме дразни, дотолкова доколкото съм бил принуден да търпя елементарно чуждо незнание и да се бавим заради нечии основни липси...
Уверявам те че не е било особено приятно, нито за мене и колегите ми, нито за наши преподаватели. Как влизат тея хора, просто не знам...
Мир и жив и здрав
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Специалност: Експертология и Специалистика
- Обратна връзка:
Абе, какво толкова му се чудите, какво ще работите, като завършите Културология или Социология или МИСЮЕ.... изучете ги, завършете и си намерете по специалността... щото и на мен ми стана интересно една сума специалности какво дават, че да видя... пишете ми след години...
Сега сериозно - не всички специалности са свързани с някаква професия. Примерно учиш информатика - ставаш програмист, учиш журналистика - ставаш четец на новините. Това са специалности свързани с професия. Но болшинството не са. И се пита - защо са ги въвели тогава? Много просто - за да се придобият знания и умения, който ще ви потрябват в комплект с други такива. Примерно социология + журналистика = журналист по вестниците. Политология + журналистика = журналист в телевизията и радиото. Комбинацията от умения и специалности е по-сложна и голяма от тази в Хироус или Диабло. Просто експериментирайте. Успех!
пс: ще ви издам най-яката колаборация - Право + Журналистика = Политик (или вокалист на "Мастило")
Сега сериозно - не всички специалности са свързани с някаква професия. Примерно учиш информатика - ставаш програмист, учиш журналистика - ставаш четец на новините. Това са специалности свързани с професия. Но болшинството не са. И се пита - защо са ги въвели тогава? Много просто - за да се придобият знания и умения, който ще ви потрябват в комплект с други такива. Примерно социология + журналистика = журналист по вестниците. Политология + журналистика = журналист в телевизията и радиото. Комбинацията от умения и специалности е по-сложна и голяма от тази в Хироус или Диабло. Просто експериментирайте. Успех!
пс: ще ви издам най-яката колаборация - Право + Журналистика = Политик (или вокалист на "Мастило")
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
- xRainx
- Стенограф
Аааааа!Kristo написа: Хироус Диабло.
<3!
The storm is coming...

- wtf
- Драскач
- Специалност: Социология
- Курс: втори
Така е, някои просто не те органичават само до една конкретна сфера на действие, както например медицина, право, разни технически специалности, в които получаваш много тесни знания в много специфично поле. Не всики хора знаят с какво искат да се занимават цял живот на 19 години и да се ограничат още на старта само с една област за мен, а и за доста други, не е рационално, защото ако се окаже, че нещата не се случват както ти си си ги представял оставаш без други опции. Да не говорим, че мен примерно мисълта да работя едно и също нещо цял живот ме влудява. Затова според мен специалности с по-широк спектър на приложение са добра алтернатива за хората като мен, които не могат да знаят отсега дали мечтаната от тях професия ще се окаже наистина толкова мечтана или ще се окаже, че аз може от 5 годишна да съм искала да съм лекарка, но като съм станала не искам и да чуя повече за болни и да се чудя кво да правя и откъде да я започвам отначало.Kristo написа: Сега сериозно - не всички специалности са свързани с някаква професия.
А да учиш право само защото не знаеш какво ти се учи или защото е престижна специалност, без да ти е интересно, е просто глупаво. То е глупаво да учиш каквото и да е, ако не ти се учи и не ти е интересно.
I speak sarcasm as a second language.
-
O|OeHukc
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
WTF Мда, на едно мнение сме! Точно го каза, няма какво да добавя. Може би, че още не съм избрал какво да уча, що така, ти го спомена по горе.
Аз се чудя, чудя, чудя...
Аз се чудя, чудя, чудя...
- wtf
- Драскач
Не че защото уча там, ама ФФ си е добра опция. За мен беше поне. Европеистика, политология, социология са достатъчно широки, културологията е общо взето малко трудно приложима, но пък ако те кефи дерзай. Най-добре отвори профилите на специалностите и чети. Там ти пишат възможни сфери на реализация и горе-долу какви курсове се учат за 4-те години.
И сядаш един ден и решаваш. Пък ако не ти хареса винаги можеш да се преместиш друго.
И сядаш един ден и решаваш. Пък ако не ти хареса винаги можеш да се преместиш друго.
-
O|OeHukc
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Разглеждал съм и продължавам да разглеждам и единственото ,което разбрах е ,че за мен най-добре ще е ако запиша и след втори курс специалност, тъй като само с една не се виждам. И тук идва въпросът, как стоят нещата със записване на втора специалност. Изчетох целия форум, четох и по факултетите, но точно и ясно на нито едно място не е посочено какво се иска и какво можеш да запишеш.
Моят въпрос е примерно запиша тази година културология, след втори курс мога ли да запиша специалност от друг факултет, примерно от Факултета по класическа и нова филология? Или пък, записвам тази година Балканистика или МСЮЕ, а след втори курс да запиша втора специалност, примерно от Факултета по журналистика или Юридическия факултет? Прочетох за Балканистиката пишеше, че след втори курс може да се запише втора специалност международни отношения или някоя филология?
Може да е нагло от моя страна да питам вас, но като нищо не е ясно посочено...
Моят въпрос е примерно запиша тази година културология, след втори курс мога ли да запиша специалност от друг факултет, примерно от Факултета по класическа и нова филология? Или пък, записвам тази година Балканистика или МСЮЕ, а след втори курс да запиша втора специалност, примерно от Факултета по журналистика или Юридическия факултет? Прочетох за Балканистиката пишеше, че след втори курс може да се запише втора специалност международни отношения или някоя филология?
Може да е нагло от моя страна да питам вас, но като нищо не е ясно посочено...
- wtf
- Драскач
Можеш да запишеш втора специалност от дрг факултет, ако имаш достатъчен бал, поне според информацията от колеги, които са социология втора специалност при нас сега. Има от ФКНФ примерно момиче, което е с първа специалност унгарска филология и прави втора социология, има от културология, педагогика, журналистика, английска филология, политология в момента при нас. Мисля че трябва и да имаш издържан приемен изпит по един от предметите с които се влиза в специалността, която искаш да учиш като втора - примерно ако искаш журналистика втора специалност трябва да имаш положен изпит с положителна оценка. Освен това не всички специалности можеш да запишеш като втора, право примерно доколкото знам не можеш.
-
O|OeHukc
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Аха значи аз знам, че се иска да си завършил втори курс с не по-малко от 5, някъде има и не по-малко от 5.50. За право едва ли ще искам тогава, тъй като и сега изобщо не ми хваща окото
. Иска ми се някоя филология или друга специалност с изучаване на езици... брррр то аз още не съм влезнал първа та за втора мисля...
Благодаря за информацията!
ППРРПП
Ай намерих нещо http://uni-sofia.bg/index.php/bul/stude ... pecialnost
Е те тава е... за международни отн. над 5.50 от първите две години
Благодаря за информацията!
ППРРПП
Ай намерих нещо http://uni-sofia.bg/index.php/bul/stude ... pecialnost
Е те тава е... за международни отн. над 5.50 от първите две години