Литература и история - подготовка
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
-
O|OeHukc
- Легендарен флуудър
- Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Re: Литература и история - подготовка
Два пъти я започвам и все я спирам, казвам си не е засега, трябва да си пределно концентриран.
Ти с тези книги където четеш си мисля да не кандидатстваш психология или философия?
Ти с тези книги където четеш си мисля да не кандидатстваш психология или философия?
- Anichkaa
- Танцуващия с клавиатури
Май всички сме минали "1984"
При мен беше преди зимата...поне такива спомени имам.
Относно "Името на розата"-преди 3-4 години я изчетох.Бавно върви,има доста описания,които затормозяват,но поне си струва.
В Голямото четене гласувах три пъти
С различни имена."Тютюн","Под Игото" и..."Железният светилник" или "Осъдени души",не си спомням
А на втория кръг дадох вот за "Тютюн".
А за Майстора и Маргарита...повечето хора я харесват,заради любовната история.Заради жената,която е готова да премине през всичко,за да бъде с любимия.Извинявам се,но мен това не ме докосна.Смятам,че има доста по-силно емоционални книги,в които се говори за любов и са ми въздействали повече("Дамата с камелиите","Ана Каренина"(тук да не споменавам колко общи черти открих с героинята,че се уплаших дори
,"Парижката Света Богородица").Приех "Майстора и маргарита" по-скоро като забавление(като изключим ретроспективния план).Образът на Дявола много ми хареса,както и на неговата гилдия,най-вече Котаракът
Мога да разгледам книгата и доста по-дълбоко,но на мен не ми подейства така.Няма от нея да запомня повтарящите се елементи относно героите в книгата и Иисус и Пилат Понтийски.За мен не беше такава книга.Беше приятно четиво,което те кара да се усмихнеш.
Относно "Името на розата"-преди 3-4 години я изчетох.Бавно върви,има доста описания,които затормозяват,но поне си струва.
В Голямото четене гласувах три пъти
А на втория кръг дадох вот за "Тютюн".
А за Майстора и Маргарита...повечето хора я харесват,заради любовната история.Заради жената,която е готова да премине през всичко,за да бъде с любимия.Извинявам се,но мен това не ме докосна.Смятам,че има доста по-силно емоционални книги,в които се говори за любов и са ми въздействали повече("Дамата с камелиите","Ана Каренина"(тук да не споменавам колко общи черти открих с героинята,че се уплаших дори
Описанията са едно на ръка. Ама имената... По едно време обмислях да си направя списък кой кой е, защото тотално ги обърквах. Или бяха виновните стоте страници описание, което отделяше споменаването на нечие име от друго.Anichkaa написа: Относно "Името на розата"-преди 3-4 години я изчетох.Бавно върви,има доста описания,които затормозяват,но поне си струва.
Take my ego for a ride,
- 'Cause there's nobody by my side.
- Anichkaa
Аз имена лесно помня
Въпреки че напоследък съм забелязала,че името на героите не ги научавам дори целите.Стигат ми първите букви и щом ги видя нататък,значи е този герой
В "Тропик на Рака" има също много герои.На мен там ми беше малко по-трудно.А и самата книга си е странна
В "Тропик на Рака" има също много герои.На мен там ми беше малко по-трудно.А и самата книга си е странна
-
O|OeHukc
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Бааааа явно Розата няма да я почвам тия дни. Направо ме уплашихте от тази книга.
"Ана Каренина"(тук да не споменавам колко общи черти открих с героинята,че се уплаших дори "
Ахах, не съм я чел. НО виж, аз пък при "Мартин Идън" направо се побърках, докато не я прочета, и то, защото твърде много прилики намерих с неговото битие.
Намислил съм в понеделник като върна върна в Библиотеката едни тухли да си взема това дето ми хване окото, на късмет малко, но така ще е, пък и ще гледам да е някоя по-малка.
На вас кой автор ви е любим? Аз като за начин на писане бих отделил Оскар Уайлд, и то на български, не знам как е в оригинал, но и преведено добре звучи, наистина добре.
"Ана Каренина"(тук да не споменавам колко общи черти открих с героинята,че се уплаших дори "
Ахах, не съм я чел. НО виж, аз пък при "Мартин Идън" направо се побърках, докато не я прочета, и то, защото твърде много прилики намерих с неговото битие.
Намислил съм в понеделник като върна върна в Библиотеката едни тухли да си взема това дето ми хване окото, на късмет малко, но така ще е, пък и ще гледам да е някоя по-малка.
На вас кой автор ви е любим? Аз като за начин на писане бих отделил Оскар Уайлд, и то на български, не знам как е в оригинал, но и преведено добре звучи, наистина добре.
- Anichkaa
Мартин Идън е велика книга!Гаджето ме зариби по творчеството на Джек Лондон преди няколко години,но все пак Мартин Идън си е най-добрата за мен.След нея идва Лунната долина
Оскар Уайлд е много добър.Не само Портретът на Дориан Грей,но и разказите му и афоризмите също.Сега на пазара е излезнало едно доста луксозно издание само с мисли на Уайлд.Смятам да си го взема,защото си заслужава.
Иначе никога не съм могла да определям любимия си автор
Имам толкова много,а и винаги забравям някого.Постоянно преоткривам книги,които стават важни за мен.Преди няколко години веднага бих посочила Ал.Дюма,Ал.Дюма-син,Виктор Юго.Просто бях луда на тема френска литература.И до днес,искам ли да се потопя в нещо романтично и отпускащо,към тях посагям.На днешна дата спокойно прибавям Димитър Димов("Тютюн" съм я чела още преди 4 години,но само нея,по-късно дойде и Осъдени души и пак Тютюн
),Димитър Талев(харесвам тетралогията му),Толстой,Джек Лондон,Балзак,Мопасан(не мога да избягам от френското
),Маргарет Мичъл(Скарлет ми е любимият женски образ)и още и още.няма смисъл да изброявам,пак забравям писатели 
Оскар Уайлд е много добър.Не само Портретът на Дориан Грей,но и разказите му и афоризмите също.Сега на пазара е излезнало едно доста луксозно издание само с мисли на Уайлд.Смятам да си го взема,защото си заслужава.
Иначе никога не съм могла да определям любимия си автор
- Anna-Molly
- Пишеща машина
- Курс: първи
Ми не няма, право ще кандидатствам. С философия и с психология се занимавам странично, от много време. Но пък кой знае, накрая и някое от тях може да запишаmachiavelli написа:Два пъти я започвам и все я спирам, казвам си не е засега, трябва да си пределно концентриран.
Life's a game but it's not fair... I break the rules so I don't care...
- Scorpion
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
В оригинал е уникален - "Портретът на Дориан Грей" примерно. Любопитен съм на какво ниво е българският превод.machiavelli написа: Аз като за начин на писане бих отделил Оскар Уайлд, и то на български, не знам как е в оригинал, но и преведено добре звучи, наистина добре.
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
- Anna-Molly
- Пишеща машина
Абе и на най-високо да е, не е като оригинала. Аз,например, четох "Престъпление и наказание" и "Мъртви души" и в двата варианта и руския си беше по-хубав, въпреки че на български поне не се ровех в речнициScorpion написа:В оригинал е уникален - "Портретът на Дориан Грей" примерно. Любопитен съм на какво ниво е българският превод.machiavelli написа: Аз като за начин на писане бих отделил Оскар Уайлд, и то на български, не знам как е в оригинал, но и преведено добре звучи, наистина добре.
-
O|OeHukc
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Мм на мен ми харесва българския превод.
"Не само Портретът на Дориан Грей,но и разказите му и афоризмите също"
На Дориан Грей съм чел всичко,което съм намерил. Към това, което спомена бих добавил и есетата му, някои от тях чак съм се чудил наистина ли той ги е писал.
Афористичния му стил е блестящ, често си записвам негови неща.
Луксозното издание и аз съм го виждал, то е двуезично, ако за същото и ти говориш. Записал съм го в листата за скорошни покупки.
Их пък и вие с това право.
Иначе и аз мисля по-натам още нещо друго да запиша, но философията ми харесва само да я чета и то не много често.
Кант не съм го преглеждал, само горе-долу знам за какво се бори човекът и в какво вярва. Между другото има една много хубава книга "Великите мислители на Запада", доста голяма, в нея накратко по 10стр е написано за повечето философите. Нещо ,което би дало основа и после да си избираш от кой да прочетеш повече.
Цитат от едно есе на Уайлд : "За щастие в Англия поне мисленето не е заразително. Нашата великолепна физика, като народ, се дължи изцяло на националната ни тъпота."

"Не само Портретът на Дориан Грей,но и разказите му и афоризмите също"
На Дориан Грей съм чел всичко,което съм намерил. Към това, което спомена бих добавил и есетата му, някои от тях чак съм се чудил наистина ли той ги е писал.
Афористичния му стил е блестящ, често си записвам негови неща.
Луксозното издание и аз съм го виждал, то е двуезично, ако за същото и ти говориш. Записал съм го в листата за скорошни покупки.
Их пък и вие с това право.
Кант не съм го преглеждал, само горе-долу знам за какво се бори човекът и в какво вярва. Между другото има една много хубава книга "Великите мислители на Запада", доста голяма, в нея накратко по 10стр е написано за повечето философите. Нещо ,което би дало основа и после да си избираш от кой да прочетеш повече.
Цитат от едно есе на Уайлд : "За щастие в Англия поне мисленето не е заразително. Нашата великолепна физика, като народ, се дължи изцяло на националната ни тъпота."
- Anna-Molly
- Пишеща машина
Оу аз предпочитам да правя анализи върху проблеми, отколкото да чета кво са казвали разни философи. Е, има си изключения, където си е голям кеф да четеш, ама Хегел например да си умреш от кеф
На мен много ми хареса "Критика на чистия разум" също, а ся се навивам да прочета Братя Карамазови ама ще е след юли
На мен много ми хареса "Критика на чистия разум" също, а ся се навивам да прочета Братя Карамазови ама ще е след юли
-
O|OeHukc
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Достоевски и аз съм го оставил след кандидатстудентската кампания. Но при мен е повечко, намислил съм да прочето ако не всичко негово, то поне "Престапление и наказание" и "Братя Карамазови".
"Оу аз предпочитам да правя анализи върху проблеми, отколкото да чета кво са казвали разни философи. Е, има си изключения, където си е голям кеф да четеш"
Аз имах предвид, че от тази книга, на която и направих "реклама"
, можеш да видиш за какво става въпрос и после да си избереш кое да четеш, нещо като мостра.
Примерно аз от там разбрах за Ницше, стана ми интересно и си купих "Тъй рече Заратустра".
"Оу аз предпочитам да правя анализи върху проблеми, отколкото да чета кво са казвали разни философи. Е, има си изключения, където си е голям кеф да четеш"
Аз имах предвид, че от тази книга, на която и направих "реклама"
Примерно аз от там разбрах за Ницше, стана ми интересно и си купих "Тъй рече Заратустра".
- Anna-Molly
- Пишеща машина
Да бе, аз я знам тая книга, ползвала съм я един вид като антология (болестта да си в хуманитарна гимназия с профил философия). аз като общо направих коментар за себе си.machiavelli написа:Достоевски и аз съм го оставил след кандидатстудентската кампания. Но при мен е повечко, намислил съм да прочето ако не всичко негово, то поне "Престапление и наказание" и "Братя Карамазови".
Аз имах предвид, че от тази книга, на която и направих "реклама", можеш да видиш за какво става въпрос и после да си избереш кое да четеш, нещо като мостра.
А иначе "Престъпление и наказание" определено си заслужава, а аз съм гледала пиесата по Карамазови, и оттам се запалих да прочета книгата
- Anichkaa
И аз съм същата с Престъпление и наказания и Братя Карамазови.Втората я подарих на приятеля ми.Обожавам красивите издания на книги.Удоволствието става още по-голямо
та,аз ще почакам той да я прочете и тогава ще му я отмъкна,за да я мина и аз
Не смея да твърдя,че съм много запозната с различните възгледи на философите,но все пак имам и добра основа.Бях в курс по философия и учителят ни ни беше събрал 20-тина човека от всички класове.Всяка седмица си обогатявахме знанията,а и ни беше дал нещо като конспекст,в който присъстват много автори с произведения и идеи.
Anna-Molly,ти в кое училище си
Климент Охридски или Благоев
machiavelli,не съм сигурна,че е точно това.Нямах много време тогава.Щях да ходя на урок,но не си прецених времето и стигнах по-рано.Предпочетох да убия свободните минути в книжарницата
Не смея да твърдя,че съм много запозната с различните възгледи на философите,но все пак имам и добра основа.Бях в курс по философия и учителят ни ни беше събрал 20-тина човека от всички класове.Всяка седмица си обогатявахме знанията,а и ни беше дал нещо като конспекст,в който присъстват много автори с произведения и идеи.
Anna-Molly,ти в кое училище си
machiavelli,не съм сигурна,че е точно това.Нямах много време тогава.Щях да ходя на урок,но не си прецених времето и стигнах по-рано.Предпочетох да убия свободните минути в книжарницата
- Anna-Molly
- Пишеща машина
Е, че как от кое, от БлагоевAnichkaa написа:И аз съм същата с Престъпление и наказания и Братя Карамазови.Втората я подарих на приятеля ми.Обожавам красивите издания на книги.Удоволствието става още по-голямота,аз ще почакам той да я прочете и тогава ще му я отмъкна,за да я мина и аз
![]()
Anna-Molly,ти в кое училище сиКлимент Охридски или Благоев
![]()