Въпросче за Java

Подфорум към Факултета по математика и информатика

Модератори: Methuselah, thegirl

BDJoe
В началото бе словото
Специалност: Математика и Информатика
Курс: първи

Re: Въпросче за Java

Мнение от BDJoe »

Това на всяка задача или само сега?
Като гледам, просто е обяснил кое се въвежда (не го виждам особено обяснено в задачата, а някой новобранец може да пропусне нещо).

Не че го защитавам, ама самата задача не позволява кой-знае каква гъвкавост. Не можеш да очакваш от една-единствена функция да съзадаеш хиляда коренно различни начини за изписване на един алгоритъм (доколкото го слушам, в момента се опитва да ни набие в главите, че изготвянето на алгоритъм е най-съществената част - кажи пък, че не е вярно). Предлагам да почакаме, да видим какви ще са нещата след... един месец, максимум. Тогава може пак да обсъдим ;)
Бeтон
Легендарен флуудър
Специалност: Математика и информатика
Курс: завършил

Мнение от Бeтон »

BDJoe написа:изготвянето на алгоритъм е най-съществената част
Лелееее, колко е прав. Сега установявам, че това е съвършено вярно :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Само да вметна, че за първия програмист се смята аристократката Ада Лавлейс и оттогава за жена програмист не съм чул. :lol: :lol: :lol: Хубаво е да се знае, че Лорд Байрон й е баща, учителят й е де Морган, първата й любов - Чарлз Бабидж (въпреки че официално се пише, че връзката им била само професионална, той бил по-стар от нея с 24 години), след това се омъжила за Уилям Кинг... Всичките до един са откачалки в една или друга посока. Само с Байрон да започнем е достатъчно... спал с кой ли не, вкл. с близката си рода.

Отплеснах се малко. Пфу. Покрай тея даскали започвам да заприличвам и аз на тех. :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Тааааа... Важността на алгоритъма е известна още в първата четвърт на 19-ти век. Кръстев като нещо негово ли пробутва тази сентенция?
BDJoe написа:самата задача не позволява кой-знае каква гъвкавост.
Това е така, но за идиоти ли ви има, че ви пояснява какво да правите и точно как? Както се изразих - ширина преди дължина не може да се въведе, чудо да става :shock: :shock: :shock: :shock: На учениците им пояснявам един от възможните варианти, чак когато започват някъде да зациклят, че да ги поотпуша. В началото нищо не им казвам. А тоя се ебава със студенти първи курс.

А задачите ще се усложнят, а Кръстев все ще си пробутва кофража. И каква работа оставя за обучаемите? Да забъркат някакъв материал и да го изсипят?

Да не говоря, че предимно в кофража е цаката. Дядо ми прави перфектни вити стълби. Всеки може да забърка някакъв бетон и да залее в готов кофраж, но не всеки може да го скове :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: А именно там е анализа - сам да откриеш най-подходящата височина на стъпалото, радиуса, ъгъла на завъртане, т.е. да създадеш оптимизирана конструкция и след това да я изработиш... Чак накрая идва запълването с материал.

Надявам се, ме разбра. :wink:
Изображение
Kipi
В началото бе словото

Мнение от Kipi »

Имам само едно въпросче за тази задачка с плочките . Значи не мога да се сетя колко променлеви трябва да има ? А за изваждането на диалоговия прозорец не ми се говори . Всичко си знам само , че променливите много ме бъркат. Колко трябва да бъдат ?
П.С. а как мога да си проваря дали алгритама ми е верен ? :?:
Аватар
innamorata
Да живей словото
Специалност: Maтематика и информатика

Мнение от innamorata »

Може ли да ми кажете каква е разликата между "графичен прозорец" и "диалогов прозорец"... :scratch:
No face, no name, no number...
ФМИ - 2 курс Математика и информатика
Аватар
serendipity
В началото бе словото

Мнение от serendipity »

Още едно въпросче за Java .
Дадена ни е формулата total= deposit * (1 + rate/12) ..
Каааак по дяволите да повдигна израза в скобите на 3-та степен ? :oops:

Благодаря предварително !
Life isn`t about waiting for the storm to pass..it`s about learning to dance in the rain !
Бeтон
Легендарен флуудър

Мнение от Бeтон »

Ето, че моите думи се потвърждават напълно
Kipi написа:Имам само едно въпросче за тази задачка с плочките . Значи не мога да се сетя колко променлеви трябва да има?
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Какъв въпрос :shock: :shock: :shock:
Кръстев вече и по брой променливи ви ограничава. Няма да се учудя. Питай него, само той може да ти отговори.

Принципно може с хиляда променливи да се направи, може и с доста по-малко. :wink:
innamorata написа:Може ли да ми кажете каква е разликата между "графичен прозорец" и "диалогов прозорец"... :scratch:
Всичкото са графични прозорци, но не всички диалогови. Най-спартанското обяснение е, че имат едно изречение в съобщителна, въпросителна или заповедна форма като възможностите за отговор са OK - CANCEL в повечето случаи.
serendipity написа:Още едно въпросче за Java .
Това не е въпросче по Джава, а за 5-ти клас математика :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
И дечицата ще ми кажат, че три пъти като умножим израза в скобите, все едно сме го повдигнали на трета степен. Станали ми първи курс във ФМИ :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Иначе има метод Math.pow() Дерзай!
Изображение
Аватар
innamorata
Да живей словото
Специалност: Maтематика и информатика

Мнение от innamorata »

Ето, че пак имам нужда от помощ :oops:
В задачката трябва да се добавят два вложени цикъла за нулиране на елементите на масив.
Някой да има идея :roll:
No face, no name, no number...
ФМИ - 2 курс Математика и информатика
Бeтон
Легендарен флуудър

Мнение от Бeтон »

Да.
Изображение
Аватар
null-byte
Пишете, о, братя

Мнение от null-byte »

Я кажи кои книжки за Java четеш :)
0x00000000
Бeтон
Легендарен флуудър

Мнение от Бeтон »

Отговарям наместо колежката.

На доц. Кръстев идиотщините.

Та на ученици да говоря, ще ми нулират стойности в двумерен масив и в 3 през нощта.
10-ти клас съм ги светвал за обекти, полета, свойства... А виж какво е положението в Математика и информатика 1 курс.

Разликата е в метода на преподаване ;) Не се хваля, но е така.
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “ФМИ”