Литература и история - подготовка
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
-
O|OeHukc
- Легендарен флуудър
- Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Re: Литература и история - подготовка
А аз затова казах, че трябва да ти харесва. Е при мен в нехаресваните влизат Далчев, Славейков, Яворов (с изключения), Вазов (с много изключения), а и Димов ("Тютюн" не съм го чел, но пък другите два са брилянтни романа). Доста са , но пък късмета си е с мен.
А в ентелегентите не ще се вкарам, щото туй аз за първи път го правих, за първи път писах анализ.
Иначе за революционните не съм писал.
А в ентелегентите не ще се вкарам, щото туй аз за първи път го правих, за първи път писах анализ.
Иначе за революционните не съм писал.
- Scorpion
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
Тия цитати са ви голям трън в очите. Решението е - учите поантите на най-емблематичните творби и сте ОК.
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
-
O|OeHukc
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Сети ме за един голям бисер, който съчиних на изпита по литература.
Пиша за финала на "Зимни вечери" и го наричам апломб(
), а то е поанта.
Пиша за финала на "Зимни вечери" и го наричам апломб(
- debauchee
- В началото бе словото
- Специалност: Психология
- Курс: втори
- Адрес в галерията на СУ: i own the fockin gallery 8)
shit happens 
иначе аз писах за революционните,ама малко се отклоних от темата
защото все пак ролята на града трябва да излезе на преден план,а не точно пролетарските идеи на Смирненски
и все пак някак го обвързах с "Йохан" и "Да бъде ден"
иначе аз писах за революционните,ама малко се отклоних от темата
защото все пак ролята на града трябва да излезе на преден план,а не точно пролетарските идеи на Смирненски
I've always been an introvert,happily bleeding!
- ivoto_la
- От дъжд на вятър
Някой знае ли приблизително колко са писали по цитатите и колко по Смирненски
Аз като излизах от залата и купчината със Смирненски беше двойно по-голяма от тази на втората тема,но все пак едва ли една зала е представителна извадка
Аз като излизах от залата и купчината със Смирненски беше двойно по-голяма от тази на втората тема,но все пак едва ли една зала е представителна извадка
-
O|OeHukc
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
В нашата стая от 50 човека двама бяха писали за цитатите. 
А в нашата стая квесторките не разделяха пликовете с работите. И цитатите, и Смирненски си бяха в един куп.
А по история даже надписваха 1 и 2 отгоре, тцтц
А по история даже надписваха 1 и 2 отгоре, тцтц
Take my ego for a ride,
- 'Cause there's nobody by my side.
-
lacuna_coil
- Писаружяк
На изпита по история, при предаването на писмената работа, ни питаха по коя тема сме писали и на гърба на плика пишеха 1 или 2. А на този по литература вместо заглавието на темата, писахме "Вариант 1" и "Вариант 2". 
Последно промяна от lacuna_coil на 14 Май 2009, 12:26, променено общо 1 път.
- ivoto_la
- От дъжд на вятър
Да и при нас беше така 
-
O|OeHukc
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Една от квесторките ми каза, че при всеки факултет е различно. Ние по история писахме 1 или 2 на плика, а по лит. нищо. Някакъв влезе по време на изпита и попита кои са писали по цитатите и само двама вдигнаха ръце.
- Inchetoo
- В началото бе словото
- Курс: кандидат-студент
И при нас влезе един човек и попита кои пишат по втората тема и също само двама вдигнаха ръце (от 45 човека). 
Аз включих революционните стихотворения, но не съм наблягала на тях. Писах за "Зимни вечери" предимно, "Цветарка", "Стария музикант", "Братчетата на Гаврош", "Ний" и "Да бъде ден!" Но трябва да призная, че не съм ги анализирала едно по едно, защото, докато ходех на уроци, това беше едно от основните неща, които правех, и учителят ми се мръщеше. Той ме научи да анализирам всеки мотив (или в случая - аспект на града) цялостно, като го разглеждам как е проявен в различните произведения. При това положение не мога да кажа точно колко съм писала за всяко едно от произведенията, защото ги споменавах на различни места. Иначе цитати и аз нямам много, като изключим малките цитатчета от рода на "черни пипала", "грамаден и задъхан", "шумен и разблуден", "гранитна пазва", "каменния град" и т.н. Един сбъркан цитат имам от "Ний"...
Иначе като цяло аз започнах, разбира се, с това, че градът е натоварен с негативни конотации (мотив, наследен от символиста Дебелянов). Той е място на социално неравенство, място, където бедните и онеправдани трудови хора живеят в крайните квартали в постоянна нищета и недоимък, а най-чести техни спътници са гладът и болестите. Но въпреки това градът е и мястото, където в сърцата и душите на хората назрява гневът към така несправедливо устроения свят (тук споменах и приликите с Гео Милев, както и разликата с Вапцаров), който ще доведе до бунта на масите (отново прилики с Гео Милев, този път и с Вапцаров). Социалните аутсайдери са хората, които ще разрушат стария свят и на негово място ще сътворят нов, по-добър свят, подчинен на справедливостта (тук споменах и за революцията, видяна като Апокалипсис - общ мотив с Ботевото "До моето първо либе"). В този нов свят родината няма вече да е родината мащеха (сравнение с Елин Пелин - "(Родината) мащеха за едни, а за други най-млечна крава"), а родината майка, която отново ще приласкае измъчените си деца и ще ги дари със щастие. А градът от мрачен и студен ще се превърне в едно мечтано място за живот, така че да има основание всички заедно да викнат: "И ние сме деца на майката земя!"
Но колкото и да се опитвах да пиша по-широко, не можах да докарам повече от 8 страници. Надявам се да имам поне 3, защото някак си не останах доволна от "творбата си" - като че ли много ми простееше изказът, а и не знам дали е правилно, че така извъртях нещата, че да пиша и за революционните стихотворения, за да стане по-дълго... А пък и с това (явно) строго оценяване и с тези редовни около 50% двойки (не смятам, че 50% от явилите се нищо не са написали, в моята стая само 3-4 човека напуснаха залата, след като чуха темата)...
Аз включих революционните стихотворения, но не съм наблягала на тях. Писах за "Зимни вечери" предимно, "Цветарка", "Стария музикант", "Братчетата на Гаврош", "Ний" и "Да бъде ден!" Но трябва да призная, че не съм ги анализирала едно по едно, защото, докато ходех на уроци, това беше едно от основните неща, които правех, и учителят ми се мръщеше. Той ме научи да анализирам всеки мотив (или в случая - аспект на града) цялостно, като го разглеждам как е проявен в различните произведения. При това положение не мога да кажа точно колко съм писала за всяко едно от произведенията, защото ги споменавах на различни места. Иначе цитати и аз нямам много, като изключим малките цитатчета от рода на "черни пипала", "грамаден и задъхан", "шумен и разблуден", "гранитна пазва", "каменния град" и т.н. Един сбъркан цитат имам от "Ний"...
Иначе като цяло аз започнах, разбира се, с това, че градът е натоварен с негативни конотации (мотив, наследен от символиста Дебелянов). Той е място на социално неравенство, място, където бедните и онеправдани трудови хора живеят в крайните квартали в постоянна нищета и недоимък, а най-чести техни спътници са гладът и болестите. Но въпреки това градът е и мястото, където в сърцата и душите на хората назрява гневът към така несправедливо устроения свят (тук споменах и приликите с Гео Милев, както и разликата с Вапцаров), който ще доведе до бунта на масите (отново прилики с Гео Милев, този път и с Вапцаров). Социалните аутсайдери са хората, които ще разрушат стария свят и на негово място ще сътворят нов, по-добър свят, подчинен на справедливостта (тук споменах и за революцията, видяна като Апокалипсис - общ мотив с Ботевото "До моето първо либе"). В този нов свят родината няма вече да е родината мащеха (сравнение с Елин Пелин - "(Родината) мащеха за едни, а за други най-млечна крава"), а родината майка, която отново ще приласкае измъчените си деца и ще ги дари със щастие. А градът от мрачен и студен ще се превърне в едно мечтано място за живот, така че да има основание всички заедно да викнат: "И ние сме деца на майката земя!"
Но колкото и да се опитвах да пиша по-широко, не можах да докарам повече от 8 страници. Надявам се да имам поне 3, защото някак си не останах доволна от "творбата си" - като че ли много ми простееше изказът, а и не знам дали е правилно, че така извъртях нещата, че да пиша и за революционните стихотворения, за да стане по-дълго... А пък и с това (явно) строго оценяване и с тези редовни около 50% двойки (не смятам, че 50% от явилите се нищо не са написали, в моята стая само 3-4 човека напуснаха залата, след като чуха темата)...
-
O|OeHukc
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Егати съвпадението. Ние де на сме били в една стая? Аз бях в Биологическия фак. 206 стая.
Едва ли ще имаш 3.
Едва ли ще имаш 3.
Take my ego for a ride,
- 'Cause there's nobody by my side.
- Master_of_Sin
- Живее, за да пише
- Специалност: Унгарска филология
- Курс: първи
А в мойта беше доста окуражаващо..от 25 четирима въобще не си бяха дошли на изпита, а други пет напусната първите пет минути ...и още две момчета в първя половин час си предадоха нещата... сметайте колко останахме до края
I'll send you to your maker
I'll send you to your death
Death, nicely crucified...
Death, heads on stakes!
I'll send you to your death
Death, nicely crucified...
Death, heads on stakes!
- Варненец
- Пишеща машина
- Специалност: журналистика
- Курс: първи
И при мен така след първия час и нещо останахме по-малко от половината
Което не пречи аз както съм писал 5 часа да имам 2 като тях
Което не пречи аз както съм писал 5 часа да имам 2 като тях
Мале,Мале цело лето мале... Мале,мале на морето мале,евалата на туризма,да живей нудизма.......