Литература и история - подготовка

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
Amberglow
Паисий

Re: Литература и история - подготовка

Мнение от Amberglow »

mareto написа:
Scorpion написа:Успех утре с писането по Смирненски. :)
Такава информация да дадеш по- рано следващия път ;)
той я даде по-рано :o

записвам се за уроци, моля. (:
Take my ego for a ride,
  • 'Cause there's nobody by my side.
Аватар
ivoto_la
От дъжд на вятър

Мнение от ivoto_la »

И аз,и аз :D
Аватар
xRainx
Стенограф
Специалност: Международни отношения
Курс: първи

Мнение от xRainx »

не беше ли Вапцаров преди Смирненски на скорпиън поста бее :п
The storm is coming...
Изображение
...let the Lord of Chaos reign.
Аватар
iliyana_blg
Да живей словото
Специалност: Балканистика
Курс: трети

Мнение от iliyana_blg »

Писах за Смирненски, както много пъти казах, точно той ми беше фаворит. :) Не мисля, че темата беше трудна, даже беше формулирана пределно ясно. Разгледах подробно циклите "Децата на града" и "Зимни вечери". Много се чудих дали да пиша за "Ний", "Да бъде ден" и тн, ама викам айде да не се отклоня и само вметнах, ч съществуват и такива. Дано да не се окаже, че е трябвало да се разглеждат подробно.
ПОгледнах си цитатите, едно тире съм заменила с точка и запетайка; пренесла съм една дума на 2ри стих, а тя си е от първи; заменила съм жесток със скръб :lol: Мисля, че заради грешните цитати ще бъде поскастрена.
Иначе съм си доволна от написанато, сега вече идва моментът на истината - кой ще ми проверява работата и какво ще иска да види в нея. Най-много ме притеснява фактът, че за Смирненски не бях чела никакви разразботки на Валери Стефанов, а от друг учебник...надявам се това да не ми изиграе лоша шега.
ILOVEME
Драскач

Мнение от ILOVEME »

Scorpion написа:За целта се запиши за моите уроци.
Може ли да се запиша ? :flower:
Американски форум - задаваш въпрос и ти отговарят..
Руски форум - задаваш въпрос и на теб ти задават...
Български форум - задаваш въпрос и всички ти обясняват колко си тъп..
lacuna_coil
Писаружяк

Мнение от lacuna_coil »

Току-що гледах репортаж по БТВ за изпита. Момичето, дето изтегли темата за Смирненски, се спъна много гадно :lol:
А като гледам колко желаещи има за уроците на Скорпион. Давайте смело - записвайте се. :)
Аватар
iliyana_blg
Да живей словото

Мнение от iliyana_blg »

Ей, някой няма ли да сподели мнение длаи според него е трябвало да разглеждаме революционните творби?
Аватар
Scorpion
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от Scorpion »

lacuna_coil написа:Току-що гледах репортаж по БТВ за изпита. Момичето, дето изтегли темата за Смирненски, се спъна много гадно :lol:
А като гледам колко желаещи има за уроците на Скорпион. Давайте смело - записвайте се. :)
272 си е коварна аудитория. Кофти спънка се получи. Дано поне да се е представило добре на самия изпит момичето. А за уроците - елате повече. :lol: :lol: :lol:

Аз мисля, че не е лошо да се включат и революционните творби на Смирненски, защото те съдържат в себе си допълнителни аспекти на образа на града.
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
Аватар
Carmilla
Пишете, о, братя
Специалност: Журналистика
Обратна връзка:

Мнение от Carmilla »

Хм, аз също писах по темата за Смирненски...
Включих циклите "Децата на града" и "Зимни вечери", но не само тях. Отделно писах за "Да бъде ден!", "Юноша", "Йохан", обзорче за "Огнен път", "Пролетта на робите" и "Червените ескадрони", "Ний", и отново кратко обзорче за "Тълпите" и "Улицата".
Такава е и тезата ми - Освен че следва символистичната представа ( "шумен и разблуден"), Градът е и арена на класови сблъсъци; пространство, в което се заражда мечтата за "вечна обич, вечна правда над света".
До тук, добре...доволна съм от написаното...получиха се 12 странички. И идва моментът на АБСУРДНАТА ми грешка.. Написах, че стихотворението е озаглавено "Улиците" вместо "Улицата"....няма нужда да споменавам колко много ме е яд! :(
..Аз съм само прашинка в човешката лудост...и все пак добра прашинка...поне си следвам корените..
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

Добре, много добре.
Аз писах по Смирненски. Доволна тема е. Другата с цитатите ако беше с Вапцаров щях да пиша, ама тоз стих на Яворов не съм го чел.

Абе имам грешки, то всеки има. Мойта, за която първо се сещам е , че писах за творбите от цикъла "Децата на града", но забравих да напиша, че те са от този цикъл.
Аз главно се въртях около "Зимни вечери" и най-вече последният стих, за снежинките ставащи на кал. Идеята ми беше, че градът е кал в поезията на Смирненски, така аз го разбирам, пък Валерката и другите културтрегери каквото искат да казват. :lol:
Аватар
Кристиян
Легендарен флуудър
Специалност: Българска филология
Обратна връзка:

Мнение от Кристиян »

Ами, какво да кажа за своето представяне....писах Смирненски. Имам увод, теза...според мен добро изложение, което се надявам да не е бисер, тъй като Смирненски не го бях гледал и даже не мислех, че ще се падне това! Имам също така заключение много добро по мое мнение...не съм хич доволен от себе си, тъй като мога много повече да покажа! Това ще стане на 10 Юли. Аз бях много по-оптимистично настроен да се паднат романите "Железният светилник", "Тютюн", заедно със "Септември" на Гео Милев. Исках също да се падне и Никола Вапцаров, Йордан Йовков, на когото ще имам дипломна работа в моето училище. Освен това и Елин Пелин исках много да се падне! За Вазов бях подготвен, но не максимално. Ботев..също го знаех , но не перфектно, така както аз искам. Абе, 10-ти Юли ще е реванша! 8)
Аватар
iliyana_blg
Да живей словото

Мнение от iliyana_blg »

Честно казано сега, когато мина изпита по БЕЛ, вълнението ми за историята постихна. Вече мисля само за резултатите от литературата. Просто аз цяла година съм си наблягала на нея и една евентуално слаба оценка би било огромно разочарование за мен. А по история какво толкова - за половин година аз научих 3 теми :lol: Останалото го научих в рамките на седмицата преди изпита в ЮЗУ и седмицата преди този в СУ. Нормално е да съм оплескала там нещата и честно казано няма да съм чак толкова разочарована от слабата оценка. Не, че няма да ми стане гадно, но все пак е по-приемливо.
Най-страхотният вариант за мен би бил висока оценка по БЕЛ, в този случай целият юни и половината юли ще си готвя само историята и ще се справя на редовния, а иначе пак ще ми се размият нещата. И накрая ЮЗУ ще ме приути при себе си :lol: А така ми се иска да стана малко софиянче :lol: :lol: :lol:
Grace
В началото бе словото

Мнение от Grace »

iliyana_blg написа:Честно казано сега, когато мина изпита по БЕЛ, вълнението ми за историята постихна. Вече мисля само за резултатите от литературата. Просто аз цяла година съм си наблягала на нея и една евентуално слаба оценка би било огромно разочарование за мен. А по история какво толкова - за половин година аз научих 3 теми :lol: Останалото го научих в рамките на седмицата преди изпита в ЮЗУ и седмицата преди този в СУ. Нормално е да съм оплескала там нещата и честно казано няма да съм чак толкова разочарована от слабата оценка. Не, че няма да ми стане гадно, но все пак е по-приемливо.
Най-страхотният вариант за мен би бил висока оценка по БЕЛ, в този случай целият юни и половината юли ще си готвя само историята и ще се справя на редовния, а иначе пак ще ми се размият нещата. И накрая ЮЗУ ще ме приути при себе си :lol: А така ми се иска да стана малко софиянче :lol: :lol: :lol:
Моята стратегия е същата с това изключение, че на предварителния по история възлагам по-големи надежди ;) Дано и двете сме успели :)
You have enemies? Good. That means you've stood up for something, sometime in your life. /Winston Churchil/
Аватар
xRainx
Стенограф
Специалност: Международни отношения

Мнение от xRainx »

Аз все още се чудя с това Спи градът на Дебелянов дето го изтърсих дали ще ми вземат 1 или 2 единици :/
The storm is coming...
Изображение
...let the Lord of Chaos reign.
Аватар
Scorpion
Легендарен флуудър

Мнение от Scorpion »

В помагалото на Милена Кирова пише, че погрешното приписване на авторство е груба грешка, но с колко точно санкционират не мога да ти кажа.
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”