Аз пък искам да се падне Гео МилевRebellion написа:Това,че няма да се падне Гео Милев,защото е труден за интерпретация,е тотааален абсурд.Първо,не на всички им е неразбираем(на мен ми е любимата тема),има автори,които се знаят и такива,за които има оправдания че не се разбират.И второ-защо си мислите,че на някой му пука особено дали масово ще има 2ки? Освен това темата се тегли,случаен принцип и късмет,следователно не зависи от учители,професори и т.н.Така че не занм какви учители имате и как ви съветват,но не е лошо човек сам да поразсъждава дали да им се довери
Теми Литература 1990-2007
- lWellva
- В началото бе словото
- Специалност: право
Re: Теми Литература 1990-2007
- Rebellion
- В началото бе словото
- Специалност: Английска филология
- Курс: първи
Аз същоlWellva написа:Аз пък искам да се падне Гео МилевRebellion написа:Това,че няма да се падне Гео Милев,защото е труден за интерпретация,е тотааален абсурд.Първо,не на всички им е неразбираем(на мен ми е любимата тема),има автори,които се знаят и такива,за които има оправдания че не се разбират.И второ-защо си мислите,че на някой му пука особено дали масово ще има 2ки? Освен това темата се тегли,случаен принцип и късмет,следователно не зависи от учители,професори и т.н.Така че не занм какви учители имате и как ви съветват,но не е лошо човек сам да поразсъждава дали да им се довери
- Scorpion
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
Ако се случи така, в съчинението си го нахранете какъв жестоко заблуден комунист е и ще получите висока оценка.Rebellion написа:Аз същоlWellva написа:Аз пък искам да се падне Гео МилевRebellion написа:Това,че няма да се падне Гео Милев,защото е труден за интерпретация,е тотааален абсурд.Първо,не на всички им е неразбираем(на мен ми е любимата тема),има автори,които се знаят и такива,за които има оправдания че не се разбират.И второ-защо си мислите,че на някой му пука особено дали масово ще има 2ки? Освен това темата се тегли,случаен принцип и късмет,следователно не зависи от учители,професори и т.н.Така че не занм какви учители имате и как ви съветват,но не е лошо човек сам да поразсъждава дали да им се довери
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
- xRainx
- Стенограф
- Специалност: Международни отношения
^ дам, времената и политиката се менят...правилата на анализите също, дебилщина първа.
Милев ще ми е интересно ако се падне. Цитат между Смирненски и Милев, хъхъ...мечта направо.
Милев ще ми е интересно ако се падне. Цитат между Смирненски и Милев, хъхъ...мечта направо.
The storm is coming...

...let the Lord of Chaos reign.

- xRainx
- Стенограф
между другото, в цитатната тема - цялото творчество на авторите, или само двете произведения, които са посочени чрез цитати, се разглеждат?
The storm is coming...

- Scorpion
- Легендарен флуудър
Това е една от причините хората да не прибягват до този изпитен вариант - твърде много неясноти има около него.Scorpion написа:Аз не съм писал такова съчинение никога. Само съм чел помагала как трябва да се пише. Според някои трябва да се интерпретират единствено текстовете, част от които са цитатите. Други (вкл. и аз) считат, че цитатите само илюстрират основните концептуални различия между творчеството на двамата автори и разглеждането на проблема трябва да обхване и останалите произведения на авторите.
- joutsenlaulu
- От дъжд на вятър
- Специалност: istoria
Пък да не говорим за предварителното предпоставяне на членовете на комисията, имам пример от миналата година. Още с края на изпита Валери Стефанов излезе и заяви че които не е избрал голямата тема за Вазов значи е познава творчеството на патриарха на българската литература. То се отрази и на оценките за съпоставянето на цитатите.
- xRainx
- Стенограф
хаха, егати якото, забавно ми е.
значи ще го пробваме...пък ще видим проверяващите как ще реагират. :п
значи ще го пробваме...пък ще видим проверяващите как ще реагират. :п
The storm is coming...

- joutsenlaulu
- От дъжд на вятър
- Специалност: istoria
Относно цитатите вероятно всички произведения които можеш да вържеш с мотивите отразени във двата цитата това което е общо
- svetleto89
- Паисий
- Специалност: Магистратура Литература, кино и визуални изкуства
- Обратна връзка:
Кандидат-студентите в СУ избират между Смирненски, Ботев и Яворов
"Градът на поезията на Христо Смирненски", е едната от темите, по която пишат кандидат-студентите на предварителния изпит по литература днес в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Другата темя, която могат да изберат е съпоствака между два цитата: "Блазе му, който умее за чест и воля да мъсти" от Христо Ботев, "Хайдути" и "Но кой ще назове честта и кой позора?" от Яворов, "Вчаса на синята мъгла".
За предварителна проверка на знанията са се записали над 2600 души, съобщиха от висшето училище. Това е първият предварителен изпит по литература, като оценката от него ще важи за кандидат-студентската кампания през юли. Ако кандидатите не са доволни от това, което ще изкарат на предварителното препитване, те имат право да се явят и на редовния изпит през юли.
Досега бяха въведени изпити по история, география, химия, физика и различните езици.
"Изпитът по Български език и литература е може би най-трудният като провеждане, като технология, като състав на изпитната комисия. Това води до блокиране на нормалната работа на факултета, но това е маловажно в сравнение с предлагането на два шанса вместо един на кандидатите", е заявил преди време пред dariknews. bg доц. Бойко Пенчев зам.-декан на факултета по Славянски филологии.
Източник: http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2009/05/ ... tura_v_su/
От какво се прави ливада?
Нима не знаеш?
Трева -
и една пчела -
и да мечтаеш.
Ако пчелата не пристига -
мечтата стига.
Емили Дикинсън
Нима не знаеш?
Трева -
и една пчела -
и да мечтаеш.
Ако пчелата не пристига -
мечтата стига.
Емили Дикинсън
- rage_killer
- В началото бе словото
- Специалност: Книгоиздаване
- Курс: втори
екстра
аз мисля, че темата е доста лесна.Успех на всички кандидатстващи 

-
butterbutter
- Пишете, о, братя
Темата е лесна, стига да си знаеш много добре текстовете
а втората тема е доста трудна и честно казано не мога да й схвана смисъла 
- Scorpion
- Легендарен флуудър
Разшифроване на втората тема: при Ботев опозицията "чест-позор" (която се съдържа имплицитно в посочения цитат от "Хайдути") е пределно ясна - двете понятия са рязко разграничени в неговото творчество. Докато при Яворов (в чийто цитат опозицията присъства експлицитно) границата между честта и позора е трудно доловима. Това е разковничето.butterbutter написа:Темата е лесна, стига да си знаеш много добре текстоветеа втората тема е доста трудна и честно казано не мога да й схвана смисъла
От двата варианта аз със сигурност бих избрал втория. Писал съм по темата за Смирненски и не беше особено интересно занимание.
- allshallperish
- Легендарен флуудър
- Специалност: полонистика
Пхахахахаххаха, казах ли ви, че ще има Яворов и Смирненски, честито на печелившите

...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
- Boleyn
- Легендарен флуудър
- Специалност: Българска филология
- Курс: завършил
Като цяло беше лесна темата (можеше да е мнооого по-зле),но някак не ми тръгна гладко.Както и да е,горе-долу се представих добре,пък да видим какъв ще е резултатът.И в залата бях с мои съученици
Много се колебаех дали да не пиша по втория вариант,но реших,че ще се оплета и не рискувах
Много се колебаех дали да не пиша по втория вариант,но реших,че ще се оплета и не рискувах