39 години от рождението на Кърт Кобейн

Модератори: Ангел, Ice_Spirit

Аватар
Vintersorg
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността/ Политически мениджмънт
Курс: завършил
Обратна връзка:

39 години от рождението на Кърт Кобейн

Мнение от Vintersorg »

На 20-и феврурари точно преди 39 години се роди едно малко русо момченце със сини очи, което още не знаеше, че на него му предстои да промени веднъж завинаги стандартите в музиката.
Кърт Кобейн живя един нелек живот, видя обратната страна на монетата - разкъсван от противоречия, озлобен от непрестанните семейни скандали и лошото си здраве, отегчен от неправдите, той избра да изрази своята ярост чрез музиката. И избра правилният начин, с който светът ще го помни още дълги десетилетия!
Няма съмнение, че влиянието, което Кърт и неговата група Нирвана оказаха върху развитието на рок музиката в началото на 90-те години на 20-и век е огромно! С един замах бе ударен звучен плесник на блудкавите и лигави течения, полазили като полипи по корпуса на музиката. Нирвана създадоха звук, идващ директно от сърцата на непокорните, разярени и сърдити млади хора, които искаха по някакъв начин да кажат НЕЩО на света, да надраскат нещо на стена, да изкрещят своята истина - "Everyone is gay!", "Turn the rage in bloom!", "Don't want to be alone!".
Ефектът бе поразяващ! Хората видяха в Нирвана искрата, която им трябваше, за да разпали в тях "teen spirit", да им даде желания импулс, да ги подтикне към протест, към действия. Размъкнатите и съдрани дънки, пуловреите, проядени от молци се превърнаха в мода, но те бяха и част от разбирането за различие, от желанието да НЕ СИ КАТО ДРУГИТЕ.
Нирвана се появи, за да помете всичко, натрупало се до този момент, като възвърне първичността на звука. Именно тази първичност хвърли в транс стотици хиляди фенове по целия свят!
Тези фенове не умряха с Кърт Кобейн. Тези фенове и днес са тук, за да пазят спомена за делото на талантливия музикант и да напомнят, че където има фалш и безвкусица, я има и младежката ярост на Нирвана.
Преди 39 години се роди един изключителен човек, един неповторим музикант, един символ за цяло поколение! Роди се, за да изгори 27 години по-късно в унищожителните пламъци на своята собствена комплицирана душа. Наркотиците, отчаянието или мнимата намеса на друг фактор погубиха Кърт Кобейн, но не успяха да хвърлят сянка върху монумента, който той остави след себе си. Нирвана са все още живи и техният порив никога няма да заглъхне!
"Трудно разбрах, че е трудно да разбереш!", беше казал Кърт в текста на най-известната си песен. Трудно е да разберем какво е било в мислите на този човек тогава, но чрез музиката на Нирвана можем да преодолеем собствените си трудности, разсъждавайки с неуморимата младежка енергия на тази група.
11 години след смъртта на Кобейн все още "мирише на тийнейджърски дух"! И феновете са все така истински. Защото когато го има факторът Нирвана, за фалш не може да става дума!

Георги Грънчаров

Изображение
Аватар
Jim
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Jim »

алл ин алл ис алл уе ар :notworthy:
It's better to burn out , than to fade away.-Kurt Cobain
Циндил-Пиндил
Легендарен флуудър

Мнение от Циндил-Пиндил »

Рест ин пийс, ю дед мадафака :angel9:
Аватар
nightwish
Писаружяк

Мнение от nightwish »

Циндил-Пиндил написа:Рест ин пийс, ю дед мадафака :angel9:
Е,това беше грубо!Имай малко повече уважение!
Постоянството и решителността са двете качества,които осигуряват успеха във всяка работа.
Аватар
post-mortem
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от post-mortem »

Един символ на цяло едно поколение. За разлика от повечето измислено от шоубизнеса звезди, Кърт остана винаги верен на себе си. Той не се страхуваше да казва това, което мисли и чувства... И накрая неговата приказка, изпълнена с много тежки моменти, прикючи с един изтрел, след целия кошмар на дрогата и депресията... От някогашния идол остана само един труп...но музиката му придължава да живее!
"Като вълци сме сред стадото овце" Кристиан "Варг" Викернес
Изображение
Brainless Pirate
Гутенберг

Мнение от Brainless Pirate »

Бях забравила тази дата. Помня априлската, но тази е по-хубава.

Изображение
Циндил-Пиндил
Легендарен флуудър

nightwish написа:
Циндил-Пиндил написа:Рест ин пийс, ю дед мадафака :angel9:
Е,това беше грубо!Имай малко повече уважение!
Уважението си го имам :)
И какво му беше грубото на това? Сигурен съм, че Кърт би се накефил :twisted:
Бе никой ли не слуша Уикеда вече? :P
Аватар
nightwish
Писаружяк

Мнение от nightwish »

Циндил-Пиндил написа:Бе никой ли не слуша Уикеда вече? :P
Аз със сигурност не слушам :) .За другите не знам.
Постоянството и решителността са двете качества,които осигуряват успеха във всяка работа.
Циндил-Пиндил
Легендарен флуудър

Сетих се, че преди година и нещо, докато се опитвах да заспя (хаха, инсомнията е лош приятел) ме навести музата и си съчиних някакво хайку за Кърт. Ще взема да го тропна тук, че поне има кой да оцени ако не него, то поне величието на Артиста Кърт Кобейн :)
(Пък и малко ме е страх вече да се включа в темата с авторски произведения, щото Док Холидей не знае прошка за посредствени автори кат мене и вас :P :twisted: )

Хайку за Кърт
Този глас - вопъл
Акорди - стенания
Завинаги млад...

Ако не ви кефи - дреме ми на Kurt-a :P
Аватар
nightwish
Писаружяк

Мнение от nightwish »

На мен ми хареса :D !Ама нали и аз съм посредствена,не се радвай на моето мнение :lol: .
Аватар
Jim
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Jim »

На скоро ми попадна някакъв афиш на филма "Ласт Дейс". Сега си го тегля като се надявам да са представили Кърт в истинската му светлина, че април месец наближава и ми поумръзна всеки път като се сещам за него да си пускам "Нирвана МТВ ънплъг Ню Йорк".Този "концерт" въпреки изминалите години от тогава,продължава да ме зарежда с енергията на грънджа, със страстта на Кърт , въпреки 4е там Крис ми изглежда като някакво хипи. За Кърт може още много да се говори и пише въпреки тоновете мастило, които са се изписали до сега, но важното нещо е 4е колкото и да го възхваляваме и по4итаме няма да кажем нищо ново. Но най-важното нещо е въпреки годините тази музика продължава да въздейства по свой собствен,неповторим на4ин за всеки от нас. Единственото което ни остава е да продължаваме да си пеем неговите песни с мисията да предадем този дух и на следващите поколения. Казвам неговите песни защото той бе духът на Нирвана; духът на грънджа.
Аватар
Vintersorg
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността/ Политически мениджмънт
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Vintersorg »

Жим, откъде изтегли филма бре?
Дай линк да го видим и ние, моля теееееееееееееееееее!!!!
Brainless Pirate
Гутенберг

Мнение от Brainless Pirate »

Можеш да го дръпнеш с някоя п2п програма, има го :wink:
Циндил-Пиндил
Легендарен флуудър

И как е? Пак ли концертни изпълнения и интервюта с групата...
Или този път нещата не са скалъпени надве-натри. Заслужава ли си тегленето? :)
А някой от вас интересува ли се от първата банда на Кърт - Fecal Matter - и апокрифното им демо, което още не е излязло на бял свят, повече от 20 години след записването му?
Гефен Рекърдс и Къртни Лав благоволиха да включат като бонус една от песните от демото в излезлия наскоро "Sliver - the best of the 3CD boxset".
Както се досещате - култово е :P
Аватар
Jim
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Jim »

еми то4но от къде забравих, но си спомням 4е връзкатабе супер ама супер бавна, изтеглих го за има няма 40 4аса!! но ина4е си заслужава, особено като гледаш Майкъл Пит с дрехите на Кърт и направо полудяваш. ина4е филм4ето си е тъпи4ко общо взето няма много диалози, да не говорим за субтитри(поне аз не ги намерих) но единствената "последна" песен си е направо върховна. тя е авторска, може да си я изтеглите : търси из нета за Майкъл Питт- Дет то бърт(от смърт към раждане), тази песен е изпята в духа на Нирвана и има мн яко зву4ене, авторска е а групата на Питт се казва Пагода. тази песен не съм я спирал да я слушам ве4е стана седмица. сега тегля саундтрака към филма (там има добри авторски пар4ета напомнящи на Кърт) но ги тегля ве4е стана 45 4аса а съм на 35%. но въпреки вси4ко заслужава си 4акането - няма да съжелявате!!
Публикувай отговор

Обратно към “Музика и Концерти”