За или против декриминализацията на марихуаната?
- rage_killer
- В началото бе словото
- Специалност: Книгоиздаване
- Курс: втори
Re: За или против декриминализацията на марихуаната?
Именно.От легализацията следва и контрол върху продукта.
За да не пушим ацетон и сякви други лайна.
Доколкото прочетох темата е за декриминализацията, не за легализацията.
Легализация означава нещо да бъде уредено със закон. Декриминализация означава нещо, което е било криминално престъпление, да престане да бъде такова.
Смешно е да те арестуват и бутнат в затвора,заради това че си пушил нещо.
За сравнение:
Австрия
Само притежанието на големи количества (над 20г ТНС канабис, 5г хероин, 15г кокаин, 10г амфетамин, и т. н.) се наказва със затвор. Притежанието на малки количества канабис е декриминализирано, а притежанието на малки количества други дроги обикновено води до 2 год. пробация.
Дания
При първа простъпка има предупреждение, а при втора се налага глоба или, при определени утежняващи обстоятелства, даже и кратък затвор. Притежанието на дроги с цел търговия, освен малки количества канабис, се наказва със затвор.
Великобритания
До 6 мес затвор и/или глоба за дроги от клас А (хероин, кокаин); до 3 мес за клас В (амфетамини). Канабисът от 2002 е преместен в клас С и наказанието при първа простъпка е само предупреждение.
Германия
В над 90% от случаите преследването против притежателите на “незначителни количества” канабис се прекратява. В различните провинции тези количества варират от “една кибритена кутия” до 30 г. Притежанието на по-големи количества се наказват с до 5 год затвор или глоба.
Италия
Наказанията силно зависят от вида на дрогата. Притежанието на канабис е декриминализирано: първото нарушение се наказва с предупреждение, а след второто следват административни санкции.
Испания
Притежанието на малки количества дроги не е престъпление, а административно нарушение. То може да се накаже с глоба, която се отменя, ако заловеният се съгласи на лечение; също така може временно да се отнеме шофьорската книжка или разрешението за огнестрелно оръжие на нарушителя.
Финландия
Наказанието е до 2 год., но в “обикновените случаи” се препоръчва престъплението да се смята за “незначително” и присъдата да не се прилага, ако заловеният се съгласи на психологическа консултация. На практика обаче често се налага и наказание - обикновено глоба.
Франция
Наказанието е до 1 год. затвор и глоба, но обикновено се прилагат алтернативи. Според директива от 1999 притежанието на канабис за собствена употреба се смята за незначително нарушение, което приключва с “устно предупреждение”.
Холандия
Възбужда се преследване се само за притежанието на повече от 0.5 г “твърди дроги” или 5 г канабис. Нелицензираното притежание на до 30 г канабис се наказва с 1 мес. затвор и/или глоба. Производството и търговията с канабис, макар и формално да остават криминални деяния, наказуеми от закона, са уредени със съответен подзаконов акт.
Швеция
Наказанието е най-леко за канабис: до 6 мес затвор или най-често глоба, като последната се отменя, ако заловеният се съгласи на психологическа консултация.
Полша
В обичайните случаи наказанието е глоба, “ограничение на свободата” или рядко до 1 год. затвор.
Чехия
Съдебно преследване започва само при притежанието на “количества, по-големи от малки”. Тези количества са: 10 дозиХ100мг хероин, 10 дозиХ50мг кокаин и амфетамини, 10 дозиХ100мг МДМА, 10 дозиХ50мкг ЛСД, 20 цигари марихуана с 1.5% ТНС.
БЪЛГАРИЯ
КЪМ 03/2003 НАКАЗАНИЕТО Е 10 ДО 15 ГОД ЗАТВОР И ГЛОБА. ДЕКРИМИНАЛИЗИРАНО Е САМО ПРИТЕЖАНИЕТО НА ЕДИНИЧНА ДОЗА ОТ ЗАВИСИМИТЕ, НО ТАЗИ ДОЗА НЕ Е УТОЧНЕНА.
За да не пушим ацетон и сякви други лайна.
Доколкото прочетох темата е за декриминализацията, не за легализацията.
Легализация означава нещо да бъде уредено със закон. Декриминализация означава нещо, което е било криминално престъпление, да престане да бъде такова.
Смешно е да те арестуват и бутнат в затвора,заради това че си пушил нещо.
За сравнение:
Австрия
Само притежанието на големи количества (над 20г ТНС канабис, 5г хероин, 15г кокаин, 10г амфетамин, и т. н.) се наказва със затвор. Притежанието на малки количества канабис е декриминализирано, а притежанието на малки количества други дроги обикновено води до 2 год. пробация.
Дания
При първа простъпка има предупреждение, а при втора се налага глоба или, при определени утежняващи обстоятелства, даже и кратък затвор. Притежанието на дроги с цел търговия, освен малки количества канабис, се наказва със затвор.
Великобритания
До 6 мес затвор и/или глоба за дроги от клас А (хероин, кокаин); до 3 мес за клас В (амфетамини). Канабисът от 2002 е преместен в клас С и наказанието при първа простъпка е само предупреждение.
Германия
В над 90% от случаите преследването против притежателите на “незначителни количества” канабис се прекратява. В различните провинции тези количества варират от “една кибритена кутия” до 30 г. Притежанието на по-големи количества се наказват с до 5 год затвор или глоба.
Италия
Наказанията силно зависят от вида на дрогата. Притежанието на канабис е декриминализирано: първото нарушение се наказва с предупреждение, а след второто следват административни санкции.
Испания
Притежанието на малки количества дроги не е престъпление, а административно нарушение. То може да се накаже с глоба, която се отменя, ако заловеният се съгласи на лечение; също така може временно да се отнеме шофьорската книжка или разрешението за огнестрелно оръжие на нарушителя.
Финландия
Наказанието е до 2 год., но в “обикновените случаи” се препоръчва престъплението да се смята за “незначително” и присъдата да не се прилага, ако заловеният се съгласи на психологическа консултация. На практика обаче често се налага и наказание - обикновено глоба.
Франция
Наказанието е до 1 год. затвор и глоба, но обикновено се прилагат алтернативи. Според директива от 1999 притежанието на канабис за собствена употреба се смята за незначително нарушение, което приключва с “устно предупреждение”.
Холандия
Възбужда се преследване се само за притежанието на повече от 0.5 г “твърди дроги” или 5 г канабис. Нелицензираното притежание на до 30 г канабис се наказва с 1 мес. затвор и/или глоба. Производството и търговията с канабис, макар и формално да остават криминални деяния, наказуеми от закона, са уредени със съответен подзаконов акт.
Швеция
Наказанието е най-леко за канабис: до 6 мес затвор или най-често глоба, като последната се отменя, ако заловеният се съгласи на психологическа консултация.
Полша
В обичайните случаи наказанието е глоба, “ограничение на свободата” или рядко до 1 год. затвор.
Чехия
Съдебно преследване започва само при притежанието на “количества, по-големи от малки”. Тези количества са: 10 дозиХ100мг хероин, 10 дозиХ50мг кокаин и амфетамини, 10 дозиХ100мг МДМА, 10 дозиХ50мкг ЛСД, 20 цигари марихуана с 1.5% ТНС.
БЪЛГАРИЯ
КЪМ 03/2003 НАКАЗАНИЕТО Е 10 ДО 15 ГОД ЗАТВОР И ГЛОБА. ДЕКРИМИНАЛИЗИРАНО Е САМО ПРИТЕЖАНИЕТО НА ЕДИНИЧНА ДОЗА ОТ ЗАВИСИМИТЕ, НО ТАЗИ ДОЗА НЕ Е УТОЧНЕНА.
Последно промяна от rage_killer на 04 Май 2009, 15:40, променено общо 2 пъти.

- Дичоу
- Легендарен флуудър
- Специалност: Връзки с обществеността
...или законодателствоallshallperish написа: Да ти имам чистата трева. Ми против съм, докато не се промени българския манталитет.
ФъЖъМъКъъЪъЪЪъъЪЪъъЪЪъЪЪъъЪЪъЪЪЪ
- allshallperish
- Легендарен флуудър
- Специалност: полонистика
- Курс: четвърти
ЕкзаклиДичоу написа:...или законодателствоallshallperish написа: Да ти имам чистата трева. Ми против съм, докато не се промени българския манталитет.![]()
![]()
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
- FMI
- Плиний Стари
- Специалност: Приложна математика
- Курс: първи
- Адрес в галерията на СУ: 3
Чакай сега... Дай като в сиренето вече няма мляко да забраним сиренето... Не е ли по добре да му върнем млякото?allshallperish написа:А някога да ти се е случвало да пушиш друсалка? И да имаш халюцинации и ужасно сърцебиене? Да ти имам чистата трева. Ми против съм, докато не се промени българския манталитет.humanityisthedevil написа:"Тревата не е наркотик, тя е просто растение".
- Арнолд Шварцнегер, Мистър Олимпия 1970/1/2/3/4/5/1980г,
Губернатор на Калифорния, САЩ.
Бих се съгласил за цялостна забрана на твърдия алкохол, но не и за тревата. Който приравнява тревата до хероин или няква синтетика, е просто дебил.
Вместо да проклинаш тъмнината - запали свещ !
Не ме смущава див вой от омрази,
не стряска ме на завистта гневът –
спокойно гледам в бъдещето ази:
там мойте песни все ще се четат.
- allshallperish
- Легендарен флуудър
Ако успееш - евала. Съмнява ме обаче. Има хиляди дилъри. Къде го гледах това, че всъщност във всичките синтетични наркотици слагат някви примеси, 'щото ако е чисто и си друсаш както си друсаш с някво смесено - си дотам. Не знам къде съм го чела или гледала. Същата работа и с тревата. Не можеш да си хвърлиш топа от трева. В крайна сметка аз не съм Против. Против съм, ако съзнанието е такова, каквото е в момента. Който си иска да си пуши си пуши и сега. И никакви куки не могат да му попречат. Все пак на запад е забранено да пиеш и бира на обществено място, какво остава тука да се легализира марихуаната, та всеки да си я пуши по парковете. Според мен и сега са ни дадени доста волности (за бирите имам предвид). Никой не го затварят само щото пие бира. Щото всички пият бира. Почнете всички да пушите по градинките и може би ще стане същотоFMI написа:Чакай сега... Дай като в сиренето вече няма мляко да забраним сиренето... Не е ли по добре да му върнем млякото?allshallperish написа:А някога да ти се е случвало да пушиш друсалка? И да имаш халюцинации и ужасно сърцебиене? Да ти имам чистата трева. Ми против съм, докато не се промени българския манталитет.humanityisthedevil написа:"Тревата не е наркотик, тя е просто растение".
- Арнолд Шварцнегер, Мистър Олимпия 1970/1/2/3/4/5/1980г,
Губернатор на Калифорния, САЩ.
Бих се съгласил за цялостна забрана на твърдия алкохол, но не и за тревата. Който приравнява тревата до хероин или няква синтетика, е просто дебил.
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
- Дичоу
- Легендарен флуудър
Какво значи "да са ни дадени доста волности"?!??!?!
Кой ми ги дава...кое е това нещо над мен (освен Бог), което ми дава и не ми дава...?!?
Държавата ли??????
Не трябва ли по дефиниция..тя да отговаря на моите потребности и визия за нейното развитие...не трябва ли тя да е подчинена на мен...а не обратното, че тя да ми "позволява волности"...АЗ СИ ГИ ПОЗВОЛЯВАМ...
Единствения момент, в който държавата трябва да ми се меси...е когато нарушавам правата, свободите и неприкосновеността на другите граждани...
Как го правя с тревата???
И стига вече с тая борба на думи..."декриминализация" и легализация...и разните му там определения и тълкувания...
Аз искам свят, в който...да слезна до най-близкия клекшоп...да си взема биричка, малко коз..и да си се събера с приятели да гледам мач на пример...В магазина да си има различните сортове...количества...и на пример обозначено съдържание на ТХК (както на тютюневите изделия обозначават катраните, диоксините и т.н)...
По този начин...чрез закопуването и от магазина...аз ще плащам акциз за това, че замърсявам въздуха...и за това, че си вредя на здравето до някаква степен и в същото време свободно ще получавам достъп до продукта който искам...какво по-хубаво от това?! А който е против и не желае да ползва...да не го прави...жив и здрав да е
Даже ще стигна още по-далеч, като кажа, че това не трябва да е само за тревата, но и за всички вещества...но темата става дъъълга и широка...
...и ако пак се хванете за думите..."декриминализация"..."легализация" и масова приватизация...накрая ще пусна тема сааамо за ЛЕГАЛИЗАЦИЯ...че да мирясате
Кой ми ги дава...кое е това нещо над мен (освен Бог), което ми дава и не ми дава...?!?
Държавата ли??????
Не трябва ли по дефиниция..тя да отговаря на моите потребности и визия за нейното развитие...не трябва ли тя да е подчинена на мен...а не обратното, че тя да ми "позволява волности"...АЗ СИ ГИ ПОЗВОЛЯВАМ...
Единствения момент, в който държавата трябва да ми се меси...е когато нарушавам правата, свободите и неприкосновеността на другите граждани...
И стига вече с тая борба на думи..."декриминализация" и легализация...и разните му там определения и тълкувания...
Аз искам свят, в който...да слезна до най-близкия клекшоп...да си взема биричка, малко коз..и да си се събера с приятели да гледам мач на пример...В магазина да си има различните сортове...количества...и на пример обозначено съдържание на ТХК (както на тютюневите изделия обозначават катраните, диоксините и т.н)...
По този начин...чрез закопуването и от магазина...аз ще плащам акциз за това, че замърсявам въздуха...и за това, че си вредя на здравето до някаква степен и в същото време свободно ще получавам достъп до продукта който искам...какво по-хубаво от това?! А който е против и не желае да ползва...да не го прави...жив и здрав да е
Даже ще стигна още по-далеч, като кажа, че това не трябва да е само за тревата, но и за всички вещества...но темата става дъъълга и широка...
...и ако пак се хванете за думите..."декриминализация"..."легализация" и масова приватизация...накрая ще пусна тема сааамо за ЛЕГАЛИЗАЦИЯ...че да мирясате
- allshallperish
- Легендарен флуудър
В случая държавата ти ги е забранила, съгласен си, нали? Иначе мн добре си го обяснил. Хубаво е подяволите все пак да знаем КАКВО пушим, нали в по - горните постове казвах за ония друсалки, дето щяха да ме убият. За тва се бунтувам, щото не се знае дали като я позволят на обществото, продуктът ще стане по- добър или не. Иначе в Петрич стоката е 100% натуралнаДичоу написа:Какво значи "да са ни дадени доста волности"?!??!?!
Държавата ли??????
- humanityisthedevil
- Постоянно присъствие
- Специалност: китаистика
- Курс: втори
allshallperish, друсалка не съм пушил, но в 90% от случаите халюцинациите присъстват (че аз нали за тва пуша бе да го еба).
Както и да е, аз съм напълно за декриминализацията (да не кажа дори за легализация). Искам спокойно да си пушим с приятелите пред Народния без да се притесняваме от куките. Аз съм хипар, искам всички да се обичат и всичко да е лъв енд пийс. Не виждам нищо лошо в това.
Петричкия изобщо не ми го хвали. Голема минавка е. Само чужденци и тва е.
Както и да е, аз съм напълно за декриминализацията (да не кажа дори за легализация). Искам спокойно да си пушим с приятелите пред Народния без да се притесняваме от куките. Аз съм хипар, искам всички да се обичат и всичко да е лъв енд пийс. Не виждам нищо лошо в това.
Not because the fox barks...
- FMI
- Плиний Стари
- Специалност: Приложна математика
- Адрес в галерията на СУ: 3
Тук по Люлин се бяха завъдили някакви негра преди години, ей ти чужденци, ако не са ги утрепали до сега деhumanityisthedevil написа:allshallperish, друсалка не съм пушил, но в 90% от случаите халюцинациите присъстват (че аз нали за тва пуша бе да го еба).
Вместо да проклинаш тъмнината - запали свещ !
- allshallperish
- Легендарен флуудър
Като си свикнал да пушиш друсалки, така ше кажешhumanityisthedevil написа: Петричкия изобщо не ми го хвали. Голема минавка е. Само чужденци и тва е.
- Master_of_Sin
- Живее, за да пише
- Специалност: Унгарска филология
За.
Кво и е лошото на тревицата бе?! досега не знам случай некой да е умрел от пушене на трева ... даже напротив..съживява и ободрява така да се каже!
Кво и е лошото на тревицата бе?! досега не знам случай некой да е умрел от пушене на трева ... даже напротив..съживява и ободрява така да се каже!
I'll send you to your maker
I'll send you to your death
Death, nicely crucified...
Death, heads on stakes!
I'll send you to your death
Death, nicely crucified...
Death, heads on stakes!
- Дичоу
- Легендарен флуудър
Друсаш с пушилки...пушиш друсалки...всичко е понякогаallshallperish написа:
Като си свикнал да пушиш друсалки, така ше кажеш.
Дичоу,
горе по Родопите става ли добра тревата? Имам един бизнес план...
- Дичоу
- Легендарен флуудър
Тц...има гъбки...ама аз такива неща не консумирамJoker написа:Дичоу,
Гъбки, значи? Добре, преработвам плана и ще дойда с една карта да изберем района...