Френска филология 3

Подфорум към Факултета по класически и нови филологии

Модератор: Don Horhe

Публикувай отговор
Аватар
Apollinaire
В началото бе словото
Специалност: Френска филология
Курс: първи

Re: Френска филология 3

Мнение от Apollinaire »

Ти защо не я харесваш специалността, аз си мисля че е интерсна все пак. Смисъл не съм твърдо решен, дали да е точно френска филология, другата ми опция би била политология примерно.
Il y a ici des moments de lumière absolue, accusant tout, polyvalente, et en même temps précise, s'acharnant sur un seul objet...
Crematory
Легендарен флуудър
Специалност: френска филология
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

Ами...какво да ти кажа. Като цяло може би СУ просто не е моят университет.
Защото искам да се занимавам с език и литература. Но не по начина, по който те ме карат да го правя. Не и да ми поставят такива рамки и окови на мислите, да ме вкарват в кутийки...Трудно е за обяснение :)
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

Како, ти си админ, не им давай да ти поставят окови, банни ги! :wink: :mrgreen: :lol:
Изображение
Crematory
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

:mrgreen: Чакай поне на дръжавните да се излъжат да ме пуснат :lol:
Аватар
PrincessSuperstar
Драскач

Мнение от PrincessSuperstar »

Apollinaire, лично моето мнение, като на дипломиран вече филолог, е, че това е една прекрасна специалност, която ти дава страшно много и те развива в много посоки. Да, иска да се занимаваш сериозно и да правиш жертви, но съм на мнение, че наистина си струва. И дипломата има тежест, достатъчно голяма. Не знам дали има друг университет в България, където обучението да е на толкова високо ниво. След 4 години в СУ и във ФКНФ, след срещите ми с представители на различни други университети и специалности, и въпреки кусурите, които СУ и ФКНФ в частност имат, мога да твърдя категорично, че това не само е най-престижният университет у нас, но и че това определение е със 100% покритие. А в нашата специалност се работи сериозно и отговорно.
Колкото до избора ти на специалност, според мен, определящи са най-вече интересите ти и това какво искаш да правиш по-натам.
Винаги съм твърдяла, и ще продължавам да го правя, че филологията е за хора, които наистина я искат. Иначе, като всяко нещо, което правиш по инерция, е загуба на време.
Аватар
streetdog
Танцуващия с клавиатури
Специалност: Италианска филология
Курс: втори

Мнение от streetdog »

PrincessSuperstar написа:Не знам дали има друг университет в България, където обучението да е на толкова високо ниво ............ това не само е най-престижният университет у нас......
А къде оставяш злобните лелки-асистентки на по 60 години, които за целия си живот не са написали 1 ред изследователски текст, а само преписват чужди трудове, най-често граматики, и съставят учебници със съмнителна стойност ?
Университет е място, където преподаването би трябвало да е с изследователска насоченост. Филологията не е курс по език, нито е курс по преводи
При същите споменати лелки-асистентки, които живеят от злобата, която таят към студентите, имаш огромен по количество материал, издиктуван лично от тях по време на "лекции", в които ти откапва ръката, и ако сгрешиш една дума те режат като кисела краставица. Те дори и не ти поставят мисленето в рамки, защото не се изисква от теб мислене. Назубряш набор от неща, изпяваш си ги, макар и да си нямаш идея какво точно значат, и хоп - изкарал си шестица.
Не знам как е във френската филология, но е скандално в италианската да няма хабилитиран преподавател(тук оставяме настрани факта, че според закона задължително в една специалност трябва да има няколко хабилитирани). Нямам основания да мисля, че тенденцията при вас е по-различна.
Изображение
Аватар
PrincessSuperstar
Драскач

Не съм съгласна с това, което казваш, защото въпреки, че и при нас има някои тежки случаи, като цяло преподавателите ни са на ниво.
Темата, която повдигаш е сложна и много може да се говори по нея. Лично аз никога не съм учила на изуст, просто защото не мога, и "въпреки" това съм си взимала изпитите без проблем.
Не познавам хора от италианска филология, нито имам други наблюдения как е при вас, но нашите преподаватели (или една голяма част от тях) се занимават сериозно с научна дейност и са добре познати в средите дори в чужбина. Мога да ти изредя няколко университета във Франция, където в съответните катедри, като чуят България, ти изреждат имена на наши преподаватели и са въодушевени, и доста добре запознати... И учебниците, писани от наши преподаватели се намират в библиотеките там и се препоръчват на студентте. И това са истински случаи.
Честно казано, нямам желание да споря, аз говоря неща, които съм видяла сама и в които твърдо вярвам. А и малко ми омръзна да слушам колко зле било във френската филология, и куп глупости, които, ще ме извинявате, слабо се доближават до реалността.
Особено пък ако става дума за сравнение с други ВУЗове в БГ...
Аватар
gunpowder
В началото бе словото
Специалност: Френска Филология
Курс: трети

Мнение от gunpowder »

Ооо, пишат учебници, дори в момента "любииимата" ми ас. Антонова пише поредния учебник по френски... Ами и аз не мисля, че е супер зле... Само леееко гадничко. Понякога.
Absolute silence leads to sadness.
Аватар
streetdog
Танцуващия с клавиатури

Мнение от streetdog »

Аз имах предвид, че не е занимават с научна работа. Писането на учебник не е научна работа
Не знам кои са преподавателите от френската филология, които са имена в областта и "чието име се познава във Франция" ще ми е интересно да ги чуя. Но е напълно възможно да има такива, защото във френската има, ако не друго, то поне няколко доценти, които за да станат такива са написали нещо
Но е факт, че масата, огромната маса от преподаватели във филологиите, нямат дори и докторат. И мен ми е чудно при това положение защо изобщо ги държат на работа
Изображение
Crematory
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

Защото на никого другиго не му се занимава със студенти?
Аватар
streetdog
Танцуващия с клавиатури

Мнение от streetdog »

След като не отговарят на изискванията от страна на закона за наличие на хабилитирани преподаватели, то би следвало да ги закрият. В случая френската отговаря, но голяма част от другите филологии - не
Или си намират начини да привлекат хабилитирани от другаде
Изображение
Аватар
PrincessSuperstar
Драскач

Мили хора, моля ви някой да ми каже в кои дни и часове е приемното време на нашите секретарки от кабинет 211!!! Благодаря!!! :mrgreen:
Crematory
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

Пон, Вт, Четв 9-12, сряда 13-15, петък почивен ден.
Утре съм при тези симпатични лелки :lol:
Аватар
PrincessSuperstar
Драскач

Много благодаря! :)
Crematory
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

Поправка, току-що бях до СУ, сряда са от 14 до 16 :)
Публикувай отговор

Обратно към “ФКНФ”