Опера

Модератори: Boromir, Търговецът на кристал

Публикувай отговор
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Re: Опера

Мнение от Търговецът на кристал »

Хей, гайс!
Абе, викам си аз - от колко време не съм пускала линкове тук...
Та затова - ето ви две изпълнения на едно нещо, което накачих и във Фейсбуук, и в блога си - та няма да пропусна да ви го покажа и тук. Изпълненията са две, за да не ме обвините в пристрастие към единия дует. Та затова и няма да коментирам - всичко ми изглежда ухочуйно и, този път, дори очевидно. :mrgreen: Първата двойка са Брин Терфел и Диана Дамрау; втората - Доминго и Нетребко. Дуетът е от "Веселата вдовица" на Лехар.

Поздрав за прекрасен ден на всички, аз си отивам у дома:

А! И още нещо "от кухнята" във връзка с Брин - как без малко не се наложило да отмени концерт, след като установил, че е забравил панталоните си в хотела. :mrgreen: Как да не го обичаш тоя шемет! Статията е забавна, впрочем - както и самата случка (не за певеца, или поне не там и тогава :lol: )
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Хъх... току-що си дадох сметка, че любимият ми тенор и любимият ми баритон са родени на една и съща дата. Ей на това му се казва съвпадение. А ако бях избързала с 3 дни, и аз щях да се набутам в компанията им.

Не че има някакво значение, просто ми стана забавно, когато видях рождената дата на Краус.
Жалко, че и двамата са мъртви и никога няма да мога да ги чуя на сцена. Пък знае ли човек - за да обичам толкова много единия (конкретно), може и да съм го слушала някога. :) :) :)

Намерих чудесни архивни записи из колекцията си, трябва да намеря къде из нета да ги кача. Става дума за куплетите на Мефистофел в изпълнение на Ецио Пинца и разни подобни неща от първата половина на миналия век.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Сори, че се намесвам, но нали знаеш, че три поредни поста от един потребител са много опасно показателни... :roll:
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Три ли са били? Аз мислех, че са два, щото Суей разправяше за "Бохеми" на предната страница. :oops: Окееей, млъквам, макар че имам какво да ти разправям конкретно на тебе (във връзка с кристалното кълбо, хехе).

И си извинен, задето ми прекъсна монолога. Аз и без това трябва да тичам на италиански. :cry:

*Впрочем - 21 юни (напомням и ще напомням отново, щото се очертава да е събитие) - "Риголето" с Владо Стоянов. Това ни е шанса да го чуем, в общи линии - не бих го пропуснала. :king:

** Възпитана редакция - премиерата на "Хофманови разкази" е на 22 май, има 5-6 спектакъла до края на месеца. Съставите не са лоши - отличаваме Костадин Андреев и (та-дааам!) Юлиан Константинов. Аз само заради тях двамата ще ида да слушам, че не ми е сред любимите опери (да не кажа и че харесвам само баркаролата - онази, да, от "Животът е прекрасен").
В края на ноември
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Отново двоен пост, но на вас като не ви се говори...

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=133532 - когато аз си позволявам да критикувам "директора" на ДО Стара Загора, е едно. С тази опера реално нямам нищо общо (вече) - подробност е, че това е основно негова заслуга. Но да успееш да изгониш с поведението си гост-диригент, който е работил цяла опера със състава и който трябва да открие оперния фестивал, представящ операта, която имаш отговорността да управляваш... И това става 3 дни преди премиерата - е, искат се специални умения. Висш пилотаж си е.

Но нищо. Февруари ще бъде май. Дано достойните за поста на г-н Стойков успеят да стегнат белите коне в срок и този произвол бъде прекратен най-сетне. :roll: И като си помисля, че баща ми му подписа медицинското, за да започне работа... Пфффф, не съм спряла да му трия сол на главата оттогава - все едно има някаква вина, миличкият...

Сори, ама съм много бясна. И не ме разбирайте грешно - тоя скандал с Даниеле Молес бе просто капката, преляла чашата. Още само няколко месеца...
В края на ноември
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Аааама как изобщо не ми дреме, че пускам пореден пост. Какво да ви направя, като вие не пишете, а има новини. :mrgreen:
'Начи. Знаете, че съм особено ужасна критикарка, когато стане дума за режисура (и, най-често, щом иде реч за "модерна" постановка). Изгледала съм двуцифрено число постановки на Националната опера и не съм успявала да кажа за нито една, че, видите ли, наистина я харесвам. Не като изпълнение (щото още помня онзи чудоооовищен "Бал с маски" миналия април, където просто си махнах главата от кеф), а като режисура.

"Хофманови разкази" не ми е сред любимите опери поради една супер проста причина. Изкарва лошото у мен и ме кара да мисля, че според много хора вероятно имам определени поведенчески проблеми. Сигурно е така, щом продължавам да харесвам героите, за които са писани басови и, особено, баритонови партии. Или, честно казано, мисля си, че точно това показва, че съм в ред.

Както и да е. Мисълта ми е, че ако не бе тази причина, "Хофманови разкази" щеше да е много напред в личната ми класация и тази вечер отново се видя защо това е така. Постановката бе умопомрачително добра - това е опера, която може да бъде особено куклена, но може да бъде и опера на ужасите. Е, в постановката на Карталов има и от двете, без, уви, да се стига до крайност в някоя от посоките. Дето се вика, още може, но и така е повече от добре.

Специално внимание заслужава втората половина от първо действие (или, както си го нарекох, "сцената с кондомените хора" - не без причина, повярвайте ми!), където Оливия и Хофман бяха просто феноменални (кхм.. да не говорим, че хореографията е такава, че всеки мъж на мястото на Костадин Андреев би се... смутил сериозно), а арията на Оливия (в изпълнение на Диана Василева) се получи чудесно (накрая ще ви дам линк, за да чуете колко трудна е, всъщност).

Косьо. Аз него го обичам безкрайно много и ми беше мъка, че през миналия сезон имаше твърде много проблеми. Не знам дали просто имаше добра вечер (утре ще проверя :mrgreen: - редакция: утре е Калуди, което определено ще предложи шоу за гледане), или имаме налице тенденция, но голяма част от проблемите са отстранени (трябва да се има предвид, че той на практика изнася операта на гърба си). Актьорски също беше удивителен, малко са "звездите", които ще се навият да правят подобни неща на сцената - шапка му свалям за което. Накрая пак имаше въздушни целувки, но този път не бяха съпроводени от скъсана рокля като в Бургас през август.

"Лошият"... т.е. "лошите". Абе, какво да ви разправям. И Офенбах ги е обичал, прекрасна музика им е написал. И колко бяха добри в играта си, лелеееее... :oops: Еманация на злото, да са живи и здрави. :) Е, изпуснах Юлиан Константинов, за което ще ме е яд много, много дълго, защото ролята му отива безобразно много, ама няма пълно щастие.
И, последно - финалът на второ действие - най-страховития възможен такъв. Точно като от филм на ужасите и, същевременно, ужасно куклено. С една дума - като филм на ужасите с кукли. Брутално беше, щях да падна от балкона, Диво, диво! :cheers:

Айде поздрав с двете най-популярни неща от тази опера (утре от 16.00 е последният спектакъл, билети има, препоръчвам го горещо, макар че операта е дълга):
За тази ария говоря - ама няма да ви кажа какво прави девойката с тенора в това време, то трябва да види :P Миличкият Косьо... :oops: А най-страхотно беше, че нямаше нищо пошло, изобщо - страхотно намерено.
И любимото ми изпълнение на баркаролата, което до днес неизменно свързвах с "Животът е прекрасен", но от тази вечер съм в сериозно раздвоение. Сцената беше брутална!

Едит 1: Продължавам да агитирам за "Риголето" на 28 юни (датата е променена, първоначално беше 21-ви). Гостуване на Владо Стоянов не е за изпускане.
Едит 2: Следваща премиера - "Саломе". Много, много болна опера.
В края на ноември
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Нов рекорд - четвърто поредно мнение. :mrgreen:
Обаче няма как да си затрая - връщам се от "Риголето" с Владимир Стоянов. Причината да не сте го чували е, че пее в чужбина - Дойче Опер, Мет, Ла Скала... Накратко - не е като да няма.
Та. Да ви кажа. Има много голям глас, който наистина изпълва залата и макар актьорските му способности да изглеждат малко ограничени, се чу защо пее все в театрите от по-горе. Великолепно изпълнение.

Колкото до останалите - Светозар Рангелов бе стабилен Спарафучиле (както винаги), а Елена Стоянова даде наистина всичко от себе си и направи приличен спектакъл. Уви, не може да се каже същото за Румен Дойков. Скъса всичко, което можеше да бъде скъсано (вкл. и "La donna e' mobile") и бе толкова близо до освиркване, че съвсем разумно не излезе на поклоните. Не знам дали осъзнавате какво значи това, но тенорът (!!!) не излезе на поклони. И добре направи, че го направи, така да се каже. Сега му е време да се сети, че е редно да слезе от сцената окончателно.

А аплаузите... никога през живота си не съм чувала толкова много аплодисменти (особено след "Cortigiani"-те и на самия финал), имах чувството, че таванът ще рухне. Чудесно преживяване, дори и въпреки позора (не преувеличавам, повярвайте ми) на Румен Дойков.
В края на ноември
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Я да се намеся, че нещата излизат извън контрол. Тази тема беше така замряла (поради края на сезона, не поради друга причина :wink: ), че когато днес видях новия пост, помислих, че заглавието е Опра и се възмутих... :mrgreen:
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Joker написа:Тази тема беше така замряла...
Имаш ли идея колко имам да разправям - и за "Дон Жуан" в СтЗ, а и за "Риголето" тая вечер... Обаче все се намират някакви морални задръжки, които ме спират - иначе с последните събития да бях натрупала поне 7-8 поредни мнения. Добре, че е блогът - там поне си канализирам музикално-сценичните терзания спокойно.

Тааа... в тоя ред на мисли не бих се учудила, ако тема за Опра предизвика по-голям интерес.
В края на ноември
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Нее, това е брутално... :lol:
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Шшшшт, няма да ми се подиграваш. :evil:
В края на ноември
Blood Countess
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Blood Countess »

Ние пък ще ходим на опера в Бостън :P :mrgreen: .
"Do you know, Gabriel, that the path to Hell is lined with poppies? Lovely little red flowers, and they bloom all year round."

I swear I'm not the devil though you think I am...
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

На коя, на коя? Кога, кой ще пее? :drunken:
Искам снимки в темата после. :bounce:
В края на ноември
Аватар
Jorkataa
Драскач
Специалност: Икономика на френски
Курс: първи

Мнение от Jorkataa »

Търговецът на кристал написа:На коя, на коя? Кога, кой ще пее? :drunken:
Искам снимки в темата после. :bounce:
Какви снимки искаш ти уе, яяя къш от тука!! :twisted: :twisted:
Скайп на група Дилема: grupa-dilema
Facebook: Група Дилема
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Хм, подценила съм те. Знаех в кой раздел да те очаквам... но с избора си на тема определено ме изненада. :shock:
В края на ноември
Публикувай отговор

Обратно към “Театър, кино и телевизия”