Абортът - да или не?

Тук можете да дискутирате по актуални проблеми свързани с вътрешната и външна политика на България и Европейския съюз, както и по проблеми от геополитическо значение за съвременния свят.

Модератори: Don Horhe, Lord

Аватар
ники
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: пети

Re: Абортът - да или не?

Мнение от ники »

Случай първи: Аз искам дете, а приятелката ми не иска.

Тук съм доста категоричен. Аз не мога да отгледам дете сам. Смятам, че то се нуждае изключително много от своята майка и от моя страна би било огромна глупост да искам тя да го роди, пък после аз да се оправям някакси. Ако тя, трезво размислила и умувала, реши, че не го иска, аз не бих настоявал, разбира се, да го ражда. Естествено, ще остана с нея и ще я подкрепя в решението й.

Случай втори: Тя иска, ама аз не искам.

Много сложна ситуация, от която мога да излеза само по два начина: като баща и като човек, зарязъл бременната си приятелка сама на произвола. Бих настоявал по всякакви начини, тя да абортира. по принцип приятелката ми е на ясно, че детето се нуждае от баща и не би отгледала такова сама, за това ми е малко трудно да си представя ситуацията с мен в ролята на бащата. Може би, ако се стигне до там, че тя все пак да роди нежелантото от мен и най-вероятно от семесйтвата ни дете, аз ще остана с нея като натоваря основно нея с гледането му.
Аватар
Smoking Mirror
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Smoking Mirror »

Аз само да направя забележка на Ники и на другите, които иначе са толкова борбени и искат да свалят правителства (всъщност в тая тема май още не е минал никой от тях) - ето ви един идеален пример, където законът за мен не е съвършен. Не е достатъчно правилен. Въпросът беше - правилен ли е законът, какъвто е сега - който разглежда зародиша като обект на правото, не като субект и който приема, че абортът не е убийство. На мен не ми се вижда справедлив, но пък определено това е модерното схващане в правната наука.

Откъдето човек може да си направи изводи накъде сме тръгнали като човечество и евентуално да стане малко по-религиозен (щото църквата е твърдо против аборта. макар че тя е и против презервативите). И давайки си сметка може да каже дали е доволен от посоката, защото така получава повече свобода и по-големи права, но в същото време лишава от основно право на живот един много по-слаб... не знам каква е думата, щото не е нито субект, нито обект. В повечето случаи заради безотговорност.

Ама по абсолютно същия начин можем да направим аналогия и с института на пробацията (така ли се казваше?) който също е много по-модерен от простото гниене в затвора на потенциални младежи, които също са попаднали в същата ситуация основно поради безотговорност, а не поради това, че са зли или принудени да пристъпват закона.

И никой не каза, като толкова защитавате правата на плода какво ще се случи когато бебето застрашава живота на майка си :Р

добавено:

ъъъ, мъжката ми позиция: Аз съм за възможността за аборт по желание. Най-малкото ако я имам не губя нищо. Мога да реша да не "убивам" плода си, но никой не ме задължава да го правя. И не го намирам за варварско. Но от друга страна, случаят с лекарската грешка ме накара да се замисля. Защото според мен лекаря заслужава присъда за убийство, а тя няма как да му бъде дадена при тези условия. Аз затова и пуснах темата...
Peace is a lie. There is only passion.
Through passion, I gain strength.
Through strength, I gain power.
Through power, I gain victory.
Through victory, my chains are broken.
Аватар
Scorpion
Легендарен флуудър
Курс: четвърти

Мнение от Scorpion »

Smoking Mirror написа:А не знам каква е думата, щото не е нито субект, нито обект.
Да го наречем квазисубект. Както и да го извъртаме, докато не се роди бебето, то е част от организма на майката и е логично тя да има известно предимство пред мъжа при решаването на проблема какво да го правят.
Нанасянето на щети върху плода от трети лица е "непозволено увреждане", но тъй като все още е част от организма на бъдещата майка, нейното решение за аборт не би трябвало да се третира като противоправно.
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
Аватар
Smoking Mirror
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Scorpion написа:
Smoking Mirror написа:А не знам каква е думата, щото не е нито субект, нито обект.
Да го наречем квазисубект. Както и да го извъртаме, докато не се роди бебето, то е част от организма на майката и е логично тя да има известно предимство пред мъжа при решаването на проблема какво да го правят.
Нанасянето на щети върху плода от трети лица е "непозволено увреждане", но тъй като все още е част от организма на бъдещата майка, нейното решение за аборт не би трябвало да се третира като противоправно.
Знам, скорпионе. Така е. Ама ти не ми четеш мненията. Правилно ли е (всмисъл не дали в закона пише така а дали е справедливо, че го пише така) да е така и има ли нужда от промяна в закона? А не е ли справедливо да се тълкуват разширително нормите за убийство? То това е въпросът, който е отнесен до съда в старсбург всъщност.
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър
Специалност: полонистика

Мнение от allshallperish »

Е, за католческата църква ли говорим, че забранява абортите и презервативите? От чисто научна гледна точка, с цел продължаване на потомството... логично си е. Пък и си е грях да правиш нещо, което после не можеш да отгледаш. Грешно е. И е грешно под всякаква правна, морална, обществена, социална, духовна и пр норма. Не съм правист, някой може ли да извади от конституцията кво точно пише за абортите?
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Аватар
Smoking Mirror
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

В конституцията точно нищо. Пише в закона за здравето, където пише, че има наредба на министъра на здравеопазването, с която се определя редът за извършването на изкуствен аборт. Но не казва нищо по въпроса за криминалността на аборта. Щото такава в българия няма... Както каза колегата горе абортът, вследствие на каквато и да е чужда намеса е непозволено увреждане, като можеш да претенидраш и за допълнително обезщетение за причинени страдания.

католическата църква, да. писах в първия пост. защо мислиш в германия,
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър
Специалност: полонистика

Мнение от allshallperish »

Ами в крайна сметка - да, според мен трябва да бъде подсъдимо, наказуемо по вскякакъв ред... Е, ако на някоя българка се случи същото като на французойката, няма ли отново да е обжалване за телесна повреда или там както го наричате?
ПП: Намери ли статията за Даун?
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Мила »

За мен абортът не е метод за контрацепция. Т.е. не може да си на 18 и да имаш 2 криминални аборта зад гърба си, защото ... общо взето щото си тъпа малка пача, но това е частен случай. Въпросът е, че много девойчици са с нагласата, че ако нещо се обърка, винаги могат да идат при чичко доктор, който да реши проблемът.
Обаче не е така.

Абортът е право на всяка жена да определи хода на живота си. Дори не можем да говорим за детето (зародиша) като за индивид. За мен абортът не е убийство. Знам, че много хора ще ме нарекат безсърдечна кyчка, но това е факт. Както казах - мъжете винаги могат да се измъкнат от обвинение в бащинство, докато при криминализиране на аборта, жената е обречена да ражда деца, които не иска - така домовете за сираци се пълнят с нежелани, необичани деца, или по-лошо - израстват деца, нещастни и мразени от родителите си. Но да се върнем на жената, избрала да направи аборт. Пак повтарям, че това е нейно право. Ето и няколкото причини:

1. Всеки човек, независимо мъж или жена, сам трябва да определи момента, в който е готов да стане родител и да поеме отговорност за отглеждането на друго човешко същество. Аз не мисля, че 20 годишна пачавра би била добър родител.
2. Всяка жена трябва да има право да избира, от кого да има деца. Защото едно е да родиш дете, на човекът когото обичаш, а съвсем друго - след някаква пиянска забивка. А има и моменти като бременност след изнасилване, нали?
3. Самата идея да лишиш някого от правото да направи избор ми е противна.

И така - абортът не е убийство. Той, както всяко друго нещо в живота ни е избор.
Но трябва да бъде информиран избор, а не винаги най-лесното решение.
you have to keep
breaking your heart
until it opens
Аватар
Плазмодий
Легендарен флуудър
Специалност: Психология2010,ПА 2012,маг."Европ. проекти"

Мнение от Плазмодий »

Мила написа: 3. Самата идея да лишиш някого от правото да направи избор ми е противна.
Много хубаво становище, но защо като цяло поне по мои наблюдения жените в днешно време никак не го вземат в предвид, когато стане въпрос за правото на избор на бащата, какво аджеба да се прави със зародилия се животец. Със залегналата идея, че мъжът може да си хойка винаги, че не е отговорен и че като цяло е мекотело по въпросите с бременността, жените някак не дават шанс на мъжа да се прояви по друг начин.
Относно правна гледна точка смятам, че ако в отглеждането на едно дете се везем предвид и ролята на бащата като определящ фактор, казусите ще са доста по-малко.
Патрона=>Цевта=>Спусъка=>Отвъд ?!?
Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Мила »

Всъщност в американската съдебна практика има не един и два случая, където бащата по съдебен път принуждава майката да износи детето. За това няма как да не се съглася с теб - ситуацията наистина е сложна.
you have to keep
breaking your heart
until it opens
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Има някакъв момент, в който фетусът, нали така се казва :wink: , може да оживее и самостоятелно или поне извън организма на майката. От този момент натам си е убийство, според мен. Правата на зародиша, но защо и бащата да няма съвсем никаква дума в това? Щото без него също не се получава... :?
Crematory
Легендарен флуудър
Специалност: френска филология
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

След 6ти месец. В смисъл, ако се роди в 6ти, може да оцелее. Най-вероятно с големи увреждания, обаче. До 5ти месец всеки аборт не по желание се води спонтантен, след 5 месец се води раждане.
Думите фетус, ембрион, зародиш, плод...винаги са ми били ужасни...студени. То е бебе, човече...от мига, в който съм разбрала, че съществува.
Твърде емоционално подхождам към въпроса, мдаа.
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Човече е като го видя да мърда и го чуя да пърд... :mrgreen:
Crematory
Легендарен флуудър
Специалност: френска филология
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

:lol:
И като почнеш да сменяш пеленки? :lol: И да го оригваш, преди да ти повърне на рамото?
Битова романтика, разбирам. :lol:
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

Убихте всичко детско (или по-скоро бащинско :lol: ) у мен. :blackeye:
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Мнения”