Литература и история - подготовка

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър
Специалност: полонистика
Курс: четвърти

Re: Литература и история - подготовка

Мнение от allshallperish »

Моят съвет е да си назубрите всичките му там критици,кой кво казал... Мн е субективна преценката на проверяващите... Мен мн ме орязаха.
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Аватар
ShadowsInBlue
Пишеща машина
Специалност: Право
Курс: първи

Мнение от ShadowsInBlue »

Аз хич ги не знам критиците, разчитам на себе си... Въпреки че предполагам, че един-друг вметнат критик не е зле да има.. Е, има още време да ги науча.

Колкото до историята, аз сънувах, че и на двете теми се падна Просвета и тя се падна! Аз съм пророк! Ако сънувам нещо за литературата уил лет ю ноу :wink:

Между другото се чудех - за сбъркан цитат ти взимат, ама какво разбират под сбъркан? Сбъркана дума, член, запетайка... при Гео Милев и Вапцаров е много лесно да сбъркаш кое на кой ред е изнесено, има ли запетайки, няма ли... Напр. Гео Милев страда от запетайчена недостатъчност.
In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move.
lacuna_coil
Писаружяк

Мнение от lacuna_coil »

Аз днес четох само Далчев, запомних няколко цитата. :lol:
За това, което ще се падне на матурата - на мен ми казаха други двама автори, но не са Димов и Вапцаров (за жалост).
Ама никога не знаете дали няма да ни изненадат приятно. :)
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

Сенки сънувай, сънавай.
Гео наистина страда от тази "болест". Ако се падне той, едва ли това ще ни е най-големият проблем. ПРи него с тези символи, фрагменти, неясни слова и тези, та при него и критиците и анализаторите не могат да застанат под едно виждане.
Падне ли се Гео ще е добре, по-добре от Яворов. Днес него четох и ознах, че единствено "Хайдушки песни", "Арменци", "Заточеници" и любовната лирика ми харесват, а ако нещо не ми харесва, няма начин да направя по него добра тема.

Утре съм с Далчев и Дебелянов.

В назубрянето хич не ме бива и затова чета по два-три анализа за автор и биографията му, повече не издържам, че след прекрасната поезия да се появат напудрените с интелигенти думи специалисти ме кара да се питам "тези хора искат да убият обичта ми към поезията".
Аватар
xRainx
Стенограф
Специалност: Международни отношения

Мнение от xRainx »

аха;
концептуалните асиметрификации в лоното на превантивните олигархични нотки на полимеризираните трансцендентни символи доста развалят усета ми за "изкуство".

както и желанието на някой да покаже колко е хай-хай над другите, защото знае сложни думички и е решил да бъде изключителен критик.

любовната на Яворов в началото ми харесваше, по едно време драмата ми стана прекалена обаче.
The storm is coming...
Изображение
...let the Lord of Chaos reign.
Аватар
iliyana_blg
Да живей словото
Специалност: Балканистика
Курс: трети

Мнение от iliyana_blg »

Днес минах "Гераците" и на уроците Яворов/"Песен на песнта ми", "Маска", "Сенки", "Две души", "Две хубави очи" и "Стон"/. Вече съм тотално изцедена...особено след тези двучасови уроци с поезията на Яворов, която за мен е невероятно напрягаща, страхотна, но напрягаща. А като си помисля, че сега залягам с анализ на "Тютюн", но предполагам, че това няма да е проблем, защото обожавам романа, надявам се да е леко и с анализа.

А иначе за "Гераците" заучих 7-8 цитата на кръст, дано да не са ми малко. Иначе статията в учебника на "Анубис" ми беше супер ползотворна, вече може да се каже, че и за тази творба съм подготвена.

А и събирам залози. :lol: Г-жата по БЕЛ в училието и приятелката ми, с която се готвим заедно, залагат на Елин Пелин. Г-жата на уроците - Яворов/логиката е, че трябвало на предварителния да е нещо трудно, за да изкараме слаби оценки и да идем и на редовен/, аз заложих на Ботев, майка ми - "Тютюн", баща ми - Вазов. :lol: От толкова предположения се чудя дали някой ще познае :lol:
RA[sgB]
Да живей словото

Мнение от RA[sgB] »

аз мисля,че ще е или Елин Пелин или Гео Милев (може би и Алеко)...един от тримата
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър
Специалност: полонистика

Мнение от allshallperish »

Ох, стига сте сънували :shock: и разчитали, че ще се падне еди какво си. Учете си и това е. Квото се падне. При нас пък всеки се надяваше да не се падне Вазов, щото никога не се е падал в СУ и кво стана? Падна се. СУ има интерес да пуска различни теми според годините... Замислете се за това... Темите, според мен, ще стават все по- лесно, щото УНСС постоянно тегли хора и в крайна сметка при нас никой не остава. Сега с тия матури същата работа. Аз залагам на Смирненски,честно казано.
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Аватар
Anna-Molly
Пишеща машина

Мнение от Anna-Molly »

Аз имам един (тъп) въпрос : на есето има ли шанс да се паднат Елин Пелин или Йовков, щото аз много се чудя дали да ги уча, някак си хич не ми се струват възможни за сравнение :bounce: :bounce:
Life's a game but it's not fair... I break the rules so I don't care...
Аватар
Scorpion
Легендарен флуудър

Мнение от Scorpion »

Anna-Molly написа:Аз имам един (тъп) въпрос : на есето има ли шанс да се паднат Елин Пелин или Йовков, щото аз много се чудя дали да ги уча, някак си хич не ми се струват възможни за сравнение :bounce: :bounce:
Веднага ти давам пример:

"Иих, сърчице човешко, и ти ако не си се настрадало, няма и да се настрадаш!"(Елин Пелин, "Мечтатели")

"Боже, колко мъка има по тоя свят, боже..."(Йордан Йовков, "По жицата")
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
Аватар
Anna-Molly
Пишеща машина

Мнение от Anna-Molly »

Scorpion написа:
Anna-Molly написа:Аз имам един (тъп) въпрос : на есето има ли шанс да се паднат Елин Пелин или Йовков, щото аз много се чудя дали да ги уча, някак си хич не ми се струват възможни за сравнение :bounce: :bounce:
Веднага ти давам пример:

"Иих, сърчице човешко, и ти ако не си се настрадало, няма и да се настрадаш!"(Елин Пелин, "Мечтатели")

"Боже, колко мъка има по тоя свят, боже..."(Йордан Йовков, "По жицата")
Така, да. Аз имах предвид някой от тях да е сравнен с някой поет например...
Аватар
Scorpion
Легендарен флуудър

Мнение от Scorpion »

Anna-Molly написа:
Аз имах предвид някой от тях да е сравнен с някой поет например...
„Художникът – отстъпник от живота!
Защо живей, към що се той стреми?“("Микел Анжело", Пенчо Славейков)

"Аллах! - пошепна той и се улови за челото. - Аз съм бил сляп, аз съм бил глупав! Каква чешма и какви мостове искам да правя? Себап! Има ли по-голям себап от тоя, който правя? Каруци трябва да правя аз, каруци!" ("Песента на колелетата", Йордан Йовков)
Аватар
Anna-Molly
Пишеща машина

Мнение от Anna-Molly »

Scorpion написа:
Anna-Molly написа:
Аз имах предвид някой от тях да е сравнен с някой поет например...
„Художникът – отстъпник от живота!
Защо живей, към що се той стреми?“("Микел Анжело", Пенчо Славейков)

"Аллах! - пошепна той и се улови за челото. - Аз съм бил сляп, аз съм бил глупав! Каква чешма и какви мостове искам да правя? Себап! Има ли по-голям себап от тоя, който правя? Каруци трябва да правя аз, каруци!" ("Песента на колелетата", Йордан Йовков)
Мерси много за примерите :) И все пак се надявам да не се падат те :)
lacuna_coil
Писаружяк

Мнение от lacuna_coil »

Ако може да се паднат тези два цитата, ще съм много радостна. :)
Аватар
Scorpion
Легендарен флуудър

Мнение от Scorpion »

lacuna_coil написа:Ако може да се паднат тези два цитата, ще съм много радостна. :)
Може, може. Ще предложа на свако да ги включи в изпитните варианти.
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”