За или против декриминализацията на марихуаната?

Модератори: Don Horhe, Lord

Публикувай отговор

За или против декриминализацията на марихуаната

ЗА
62
46%
ПРОТИВ
72
54%

Общо гласове: 134

Аватар
rage_killer
В началото бе словото
Специалност: Книгоиздаване
Курс: втори

Re: За или против декриминализацията на марихуаната?

Мнение от rage_killer »

Именно.От легализацията следва и контрол върху продукта.
За да не пушим ацетон и сякви други лайна.

Доколкото прочетох темата е за декриминализацията, не за легализацията.
Легализация означава нещо да бъде уредено със закон. Декриминализация означава нещо, което е било криминално престъпление, да престане да бъде такова.
Смешно е да те арестуват и бутнат в затвора,заради това че си пушил нещо.

За сравнение:

Австрия
Само притежанието на големи количества (над 20г ТНС канабис, 5г хероин, 15г кокаин, 10г амфетамин, и т. н.) се наказва със затвор. Притежанието на малки количества канабис е декриминализирано, а притежанието на малки количества други дроги обикновено води до 2 год. пробация.

Дания
При първа простъпка има предупреждение, а при втора се налага глоба или, при определени утежняващи обстоятелства, даже и кратък затвор. Притежанието на дроги с цел търговия, освен малки количества канабис, се наказва със затвор.

Великобритания
До 6 мес затвор и/или глоба за дроги от клас А (хероин, кокаин); до 3 мес за клас В (амфетамини). Канабисът от 2002 е преместен в клас С и наказанието при първа простъпка е само предупреждение.

Германия
В над 90% от случаите преследването против притежателите на “незначителни количества” канабис се прекратява. В различните провинции тези количества варират от “една кибритена кутия” до 30 г. Притежанието на по-големи количества се наказват с до 5 год затвор или глоба.

Италия
Наказанията силно зависят от вида на дрогата. Притежанието на канабис е декриминализирано: първото нарушение се наказва с предупреждение, а след второто следват административни санкции.

Испания
Притежанието на малки количества дроги не е престъпление, а административно нарушение. То може да се накаже с глоба, която се отменя, ако заловеният се съгласи на лечение; също така може временно да се отнеме шофьорската книжка или разрешението за огнестрелно оръжие на нарушителя.

Финландия
Наказанието е до 2 год., но в “обикновените случаи” се препоръчва престъплението да се смята за “незначително” и присъдата да не се прилага, ако заловеният се съгласи на психологическа консултация. На практика обаче често се налага и наказание - обикновено глоба.

Франция
Наказанието е до 1 год. затвор и глоба, но обикновено се прилагат алтернативи. Според директива от 1999 притежанието на канабис за собствена употреба се смята за незначително нарушение, което приключва с “устно предупреждение”.

Холандия
Възбужда се преследване се само за притежанието на повече от 0.5 г “твърди дроги” или 5 г канабис. Нелицензираното притежание на до 30 г канабис се наказва с 1 мес. затвор и/или глоба. Производството и търговията с канабис, макар и формално да остават криминални деяния, наказуеми от закона, са уредени със съответен подзаконов акт.

Швеция
Наказанието е най-леко за канабис: до 6 мес затвор или най-често глоба, като последната се отменя, ако заловеният се съгласи на психологическа консултация.

Полша
В обичайните случаи наказанието е глоба, “ограничение на свободата” или рядко до 1 год. затвор.

Чехия
Съдебно преследване започва само при притежанието на “количества, по-големи от малки”. Тези количества са: 10 дозиХ100мг хероин, 10 дозиХ50мг кокаин и амфетамини, 10 дозиХ100мг МДМА, 10 дозиХ50мкг ЛСД, 20 цигари марихуана с 1.5% ТНС.

БЪЛГАРИЯ
КЪМ 03/2003 НАКАЗАНИЕТО Е 10 ДО 15 ГОД ЗАТВОР И ГЛОБА. ДЕКРИМИНАЛИЗИРАНО Е САМО ПРИТЕЖАНИЕТО НА ЕДИНИЧНА ДОЗА ОТ ЗАВИСИМИТЕ, НО ТАЗИ ДОЗА НЕ Е УТОЧНЕНА.
Последно промяна от rage_killer на 04 Май 2009, 15:40, променено общо 2 пъти.
Изображение
Аватар
Дичоу
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността

Мнение от Дичоу »

allshallperish написа: Да ти имам чистата трева. Ми против съм, докато не се промени българския манталитет.
...или законодателство :) :) :)
ФъЖъМъКъъЪъЪЪъъЪЪъъЪЪъЪЪъъЪЪъЪЪЪ
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър
Специалност: полонистика
Курс: четвърти

Мнение от allshallperish »

Дичоу написа:
allshallperish написа: Да ти имам чистата трева. Ми против съм, докато не се промени българския манталитет.
...или законодателство :) :) :)
Екзакли
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Аватар
FMI
Плиний Стари
Специалност: Приложна математика
Курс: първи

Мнение от FMI »

allshallperish написа:
humanityisthedevil написа:"Тревата не е наркотик, тя е просто растение".

- Арнолд Шварцнегер, Мистър Олимпия 1970/1/2/3/4/5/1980г,
Губернатор на Калифорния, САЩ.

Бих се съгласил за цялостна забрана на твърдия алкохол, но не и за тревата. Който приравнява тревата до хероин или няква синтетика, е просто дебил.
А някога да ти се е случвало да пушиш друсалка? И да имаш халюцинации и ужасно сърцебиене? Да ти имам чистата трева. Ми против съм, докато не се промени българския манталитет.
Чакай сега... Дай като в сиренето вече няма мляко да забраним сиренето... Не е ли по добре да му върнем млякото?
Вместо да проклинаш тъмнината - запали свещ !

Не ме смущава див вой от омрази,
не стряска ме на завистта гневът –
спокойно гледам в бъдещето ази:
там мойте песни все ще се четат.
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър

FMI написа:
allshallperish написа:
humanityisthedevil написа:"Тревата не е наркотик, тя е просто растение".

- Арнолд Шварцнегер, Мистър Олимпия 1970/1/2/3/4/5/1980г,
Губернатор на Калифорния, САЩ.

Бих се съгласил за цялостна забрана на твърдия алкохол, но не и за тревата. Който приравнява тревата до хероин или няква синтетика, е просто дебил.
А някога да ти се е случвало да пушиш друсалка? И да имаш халюцинации и ужасно сърцебиене? Да ти имам чистата трева. Ми против съм, докато не се промени българския манталитет.
Чакай сега... Дай като в сиренето вече няма мляко да забраним сиренето... Не е ли по добре да му върнем млякото?
Ако успееш - евала. Съмнява ме обаче. Има хиляди дилъри. Къде го гледах това, че всъщност във всичките синтетични наркотици слагат някви примеси, 'щото ако е чисто и си друсаш както си друсаш с някво смесено - си дотам. Не знам къде съм го чела или гледала. Същата работа и с тревата. Не можеш да си хвърлиш топа от трева. В крайна сметка аз не съм Против. Против съм, ако съзнанието е такова, каквото е в момента. Който си иска да си пуши си пуши и сега. И никакви куки не могат да му попречат. Все пак на запад е забранено да пиеш и бира на обществено място, какво остава тука да се легализира марихуаната, та всеки да си я пуши по парковете. Според мен и сега са ни дадени доста волности (за бирите имам предвид). Никой не го затварят само щото пие бира. Щото всички пият бира. Почнете всички да пушите по градинките и може би ще стане същото ;).
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Аватар
Дичоу
Легендарен флуудър

Мнение от Дичоу »

Какво значи "да са ни дадени доста волности"?!??!?!
Кой ми ги дава...кое е това нещо над мен (освен Бог), което ми дава и не ми дава...?!?
Държавата ли??????
Не трябва ли по дефиниция..тя да отговаря на моите потребности и визия за нейното развитие...не трябва ли тя да е подчинена на мен...а не обратното, че тя да ми "позволява волности"...АЗ СИ ГИ ПОЗВОЛЯВАМ...
Единствения момент, в който държавата трябва да ми се меси...е когато нарушавам правата, свободите и неприкосновеността на другите граждани...
Как го правя с тревата???
И стига вече с тая борба на думи..."декриминализация" и легализация...и разните му там определения и тълкувания...
Аз искам свят, в който...да слезна до най-близкия клекшоп...да си взема биричка, малко коз..и да си се събера с приятели да гледам мач на пример...В магазина да си има различните сортове...количества...и на пример обозначено съдържание на ТХК (както на тютюневите изделия обозначават катраните, диоксините и т.н)...
По този начин...чрез закопуването и от магазина...аз ще плащам акциз за това, че замърсявам въздуха...и за това, че си вредя на здравето до някаква степен и в същото време свободно ще получавам достъп до продукта който искам...какво по-хубаво от това?! А който е против и не желае да ползва...да не го прави...жив и здрав да е :)
Даже ще стигна още по-далеч, като кажа, че това не трябва да е само за тревата, но и за всички вещества...но темата става дъъълга и широка...
...и ако пак се хванете за думите..."декриминализация"..."легализация" и масова приватизация...накрая ще пусна тема сааамо за ЛЕГАЛИЗАЦИЯ...че да мирясате
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър

Дичоу написа:Какво значи "да са ни дадени доста волности"?!??!?!
Кой ми ги дава...кое е това нещо над мен (освен Бог), което ми дава и не ми дава...?!?
Държавата ли??????
Не трябва ли по дефиниция..тя да отговаря на моите потребности и визия за нейното развитие...не трябва ли тя да е подчинена на мен...а не обратното, че тя да ми "позволява волности"...АЗ СИ ГИ ПОЗВОЛЯВАМ...
Единствения момент, в който държавата трябва да ми се меси...е когато нарушавам правата, свободите и неприкосновеността на другите граждани...
Как го правя с тревата???
И стига вече с тая борба на думи..."декриминализация" и легализация...и разните му там определения и тълкувания...
Аз искам свят, в който...да слезна до най-близкия клекшоп...да си взема биричка, малко коз..и да си се събера с приятели да гледам мач на пример...В магазина да си има различните сортове...количества...и на пример обозначено съдържание на ТХК (както на тютюневите изделия обозначават катраните, диоксините и т.н)...
По този начин...чрез закопуването и от магазина...аз ще плащам акциз за това, че замърсявам въздуха...и за това, че си вредя на здравето до някаква степен и в същото време свободно ще получавам достъп до продукта който искам...какво по-хубаво от това?! А който е против и не желае да ползва...да не го прави...жив и здрав да е :)
Даже ще стигна още по-далеч, като кажа, че това не трябва да е само за тревата, но и за всички вещества...но темата става дъъълга и широка...
...и ако пак се хванете за думите..."декриминализация"..."легализация" и масова приватизация...накрая ще пусна тема сааамо за ЛЕГАЛИЗАЦИЯ...че да мирясате
В случая държавата ти ги е забранила, съгласен си, нали? Иначе мн добре си го обяснил. Хубаво е подяволите все пак да знаем КАКВО пушим, нали в по - горните постове казвах за ония друсалки, дето щяха да ме убият. За тва се бунтувам, щото не се знае дали като я позволят на обществото, продуктът ще стане по- добър или не. Иначе в Петрич стоката е 100% натурална :mrgreen: !
Аватар
humanityisthedevil
Постоянно присъствие
Специалност: китаистика
Курс: втори

Мнение от humanityisthedevil »

allshallperish, друсалка не съм пушил, но в 90% от случаите халюцинациите присъстват (че аз нали за тва пуша бе да го еба).
Както и да е, аз съм напълно за декриминализацията (да не кажа дори за легализация). Искам спокойно да си пушим с приятелите пред Народния без да се притесняваме от куките. Аз съм хипар, искам всички да се обичат и всичко да е лъв енд пийс. Не виждам нищо лошо в това.

Петричкия изобщо не ми го хвали. Голема минавка е. Само чужденци и тва е.
Not because the fox barks...
Аватар
FMI
Плиний Стари
Специалност: Приложна математика

Мнение от FMI »

humanityisthedevil написа:allshallperish, друсалка не съм пушил, но в 90% от случаите халюцинациите присъстват (че аз нали за тва пуша бе да го еба).
Както и да е, аз съм напълно за декриминализацията (да не кажа дори за легализация). Искам спокойно да си пушим с приятелите пред Народния без да се притесняваме от куките. Аз съм хипар, искам всички да се обичат и всичко да е лъв енд пийс. Не виждам нищо лошо в това.

Петричкия изобщо не ми го хвали. Голема минавка е. Само чужденци и тва е.
Тук по Люлин се бяха завъдили някакви негра преди години, ей ти чужденци, ако не са ги утрепали до сега де :) Жалко ако са, бяха пичове :)
Вместо да проклинаш тъмнината - запали свещ !

Не ме смущава див вой от омрази,
не стряска ме на завистта гневът –
спокойно гледам в бъдещето ази:
там мойте песни все ще се четат.
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър

humanityisthedevil написа: Петричкия изобщо не ми го хвали. Голема минавка е. Само чужденци и тва е.
Като си свикнал да пушиш друсалки, така ше кажеш :wink: .
Аватар
Master_of_Sin
Живее, за да пише
Специалност: Унгарска филология

Мнение от Master_of_Sin »

За.
Кво и е лошото на тревицата бе?! досега не знам случай некой да е умрел от пушене на трева ... даже напротив..съживява и ободрява така да се каже! :lol: :drunken: :P :P
I'll send you to your maker

I'll send you to your death

Death, nicely crucified...

Death, heads on stakes!
Аватар
Дичоу
Легендарен флуудър

Мнение от Дичоу »

allshallperish написа:
Като си свикнал да пушиш друсалки, така ше кажеш :wink: .
Друсаш с пушилки...пушиш друсалки...всичко е понякога :)
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Дичоу,
горе по Родопите става ли добра тревата? Имам един бизнес план... 8)
Аватар
Дичоу
Легендарен флуудър

Мнение от Дичоу »

Joker написа:Дичоу,
горе по Родопите става ли добра тревата? Имам един бизнес план... 8)
Тц...има гъбки...ама аз такива неща не консумирам :)
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Гъбки, значи? Добре, преработвам плана и ще дойда с една карта да изберем района... :cheers:
Публикувай отговор

Обратно към “България”