Литература и история - подготовка
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- allshallperish
- Легендарен флуудър
- Специалност: полонистика
- Курс: четвърти
Re: Литература и история - подготовка
Моят съвет е да си назубрите всичките му там критици,кой кво казал... Мн е субективна преценката на проверяващите... Мен мн ме орязаха.
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
- ShadowsInBlue
- Пишеща машина
- Специалност: Право
- Курс: първи
Аз хич ги не знам критиците, разчитам на себе си... Въпреки че предполагам, че един-друг вметнат критик не е зле да има.. Е, има още време да ги науча.
Колкото до историята, аз сънувах, че и на двете теми се падна Просвета и тя се падна! Аз съм пророк! Ако сънувам нещо за литературата уил лет ю ноу
Между другото се чудех - за сбъркан цитат ти взимат, ама какво разбират под сбъркан? Сбъркана дума, член, запетайка... при Гео Милев и Вапцаров е много лесно да сбъркаш кое на кой ред е изнесено, има ли запетайки, няма ли... Напр. Гео Милев страда от запетайчена недостатъчност.
Колкото до историята, аз сънувах, че и на двете теми се падна Просвета и тя се падна! Аз съм пророк! Ако сънувам нещо за литературата уил лет ю ноу
Между другото се чудех - за сбъркан цитат ти взимат, ама какво разбират под сбъркан? Сбъркана дума, член, запетайка... при Гео Милев и Вапцаров е много лесно да сбъркаш кое на кой ред е изнесено, има ли запетайки, няма ли... Напр. Гео Милев страда от запетайчена недостатъчност.
In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move.
-
lacuna_coil
- Писаружяк
Аз днес четох само Далчев, запомних няколко цитата.
За това, което ще се падне на матурата - на мен ми казаха други двама автори, но не са Димов и Вапцаров (за жалост).
Ама никога не знаете дали няма да ни изненадат приятно.
За това, което ще се падне на матурата - на мен ми казаха други двама автори, но не са Димов и Вапцаров (за жалост).
Ама никога не знаете дали няма да ни изненадат приятно.
-
O|OeHukc
- Легендарен флуудър
- Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Сенки сънувай, сънавай.
Гео наистина страда от тази "болест". Ако се падне той, едва ли това ще ни е най-големият проблем. ПРи него с тези символи, фрагменти, неясни слова и тези, та при него и критиците и анализаторите не могат да застанат под едно виждане.
Падне ли се Гео ще е добре, по-добре от Яворов. Днес него четох и ознах, че единствено "Хайдушки песни", "Арменци", "Заточеници" и любовната лирика ми харесват, а ако нещо не ми харесва, няма начин да направя по него добра тема.
Утре съм с Далчев и Дебелянов.
В назубрянето хич не ме бива и затова чета по два-три анализа за автор и биографията му, повече не издържам, че след прекрасната поезия да се появат напудрените с интелигенти думи специалисти ме кара да се питам "тези хора искат да убият обичта ми към поезията".
Гео наистина страда от тази "болест". Ако се падне той, едва ли това ще ни е най-големият проблем. ПРи него с тези символи, фрагменти, неясни слова и тези, та при него и критиците и анализаторите не могат да застанат под едно виждане.
Падне ли се Гео ще е добре, по-добре от Яворов. Днес него четох и ознах, че единствено "Хайдушки песни", "Арменци", "Заточеници" и любовната лирика ми харесват, а ако нещо не ми харесва, няма начин да направя по него добра тема.
Утре съм с Далчев и Дебелянов.
В назубрянето хич не ме бива и затова чета по два-три анализа за автор и биографията му, повече не издържам, че след прекрасната поезия да се появат напудрените с интелигенти думи специалисти ме кара да се питам "тези хора искат да убият обичта ми към поезията".
- xRainx
- Стенограф
- Специалност: Международни отношения
аха;
концептуалните асиметрификации в лоното на превантивните олигархични нотки на полимеризираните трансцендентни символи доста развалят усета ми за "изкуство".
както и желанието на някой да покаже колко е хай-хай над другите, защото знае сложни думички и е решил да бъде изключителен критик.
любовната на Яворов в началото ми харесваше, по едно време драмата ми стана прекалена обаче.
концептуалните асиметрификации в лоното на превантивните олигархични нотки на полимеризираните трансцендентни символи доста развалят усета ми за "изкуство".
както и желанието на някой да покаже колко е хай-хай над другите, защото знае сложни думички и е решил да бъде изключителен критик.
любовната на Яворов в началото ми харесваше, по едно време драмата ми стана прекалена обаче.
The storm is coming...

...let the Lord of Chaos reign.

...let the Lord of Chaos reign.
- iliyana_blg
- Да живей словото
- Специалност: Балканистика
- Курс: трети
Днес минах "Гераците" и на уроците Яворов/"Песен на песнта ми", "Маска", "Сенки", "Две души", "Две хубави очи" и "Стон"/. Вече съм тотално изцедена...особено след тези двучасови уроци с поезията на Яворов, която за мен е невероятно напрягаща, страхотна, но напрягаща. А като си помисля, че сега залягам с анализ на "Тютюн", но предполагам, че това няма да е проблем, защото обожавам романа, надявам се да е леко и с анализа.
А иначе за "Гераците" заучих 7-8 цитата на кръст, дано да не са ми малко. Иначе статията в учебника на "Анубис" ми беше супер ползотворна, вече може да се каже, че и за тази творба съм подготвена.
А и събирам залози.
Г-жата по БЕЛ в училието и приятелката ми, с която се готвим заедно, залагат на Елин Пелин. Г-жата на уроците - Яворов/логиката е, че трябвало на предварителния да е нещо трудно, за да изкараме слаби оценки и да идем и на редовен/, аз заложих на Ботев, майка ми - "Тютюн", баща ми - Вазов.
От толкова предположения се чудя дали някой ще познае 
А иначе за "Гераците" заучих 7-8 цитата на кръст, дано да не са ми малко. Иначе статията в учебника на "Анубис" ми беше супер ползотворна, вече може да се каже, че и за тази творба съм подготвена.
А и събирам залози.
-
RA[sgB]
- Да живей словото
аз мисля,че ще е или Елин Пелин или Гео Милев (може би и Алеко)...един от тримата
- allshallperish
- Легендарен флуудър
- Специалност: полонистика
Ох, стига сте сънували
и разчитали, че ще се падне еди какво си. Учете си и това е. Квото се падне. При нас пък всеки се надяваше да не се падне Вазов, щото никога не се е падал в СУ и кво стана? Падна се. СУ има интерес да пуска различни теми според годините... Замислете се за това... Темите, според мен, ще стават все по- лесно, щото УНСС постоянно тегли хора и в крайна сметка при нас никой не остава. Сега с тия матури същата работа. Аз залагам на Смирненски,честно казано.
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
- Anna-Molly
- Пишеща машина
Аз имам един (тъп) въпрос : на есето има ли шанс да се паднат Елин Пелин или Йовков, щото аз много се чудя дали да ги уча, някак си хич не ми се струват възможни за сравнение

Life's a game but it's not fair... I break the rules so I don't care...
- Scorpion
- Легендарен флуудър
Веднага ти давам пример:Anna-Molly написа:Аз имам един (тъп) въпрос : на есето има ли шанс да се паднат Елин Пелин или Йовков, щото аз много се чудя дали да ги уча, някак си хич не ми се струват възможни за сравнение![]()
"Иих, сърчице човешко, и ти ако не си се настрадало, няма и да се настрадаш!"(Елин Пелин, "Мечтатели")
"Боже, колко мъка има по тоя свят, боже..."(Йордан Йовков, "По жицата")
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
- Anna-Molly
- Пишеща машина
Така, да. Аз имах предвид някой от тях да е сравнен с някой поет например...Scorpion написа:Веднага ти давам пример:Anna-Molly написа:Аз имам един (тъп) въпрос : на есето има ли шанс да се паднат Елин Пелин или Йовков, щото аз много се чудя дали да ги уча, някак си хич не ми се струват възможни за сравнение![]()
"Иих, сърчице човешко, и ти ако не си се настрадало, няма и да се настрадаш!"(Елин Пелин, "Мечтатели")
"Боже, колко мъка има по тоя свят, боже..."(Йордан Йовков, "По жицата")
- Scorpion
- Легендарен флуудър
„Художникът – отстъпник от живота!Anna-Molly написа:
Аз имах предвид някой от тях да е сравнен с някой поет например...
Защо живей, към що се той стреми?“("Микел Анжело", Пенчо Славейков)
"Аллах! - пошепна той и се улови за челото. - Аз съм бил сляп, аз съм бил глупав! Каква чешма и какви мостове искам да правя? Себап! Има ли по-голям себап от тоя, който правя? Каруци трябва да правя аз, каруци!" ("Песента на колелетата", Йордан Йовков)
- Anna-Molly
- Пишеща машина
Мерси много за примеритеScorpion написа:„Художникът – отстъпник от живота!Anna-Molly написа:
Аз имах предвид някой от тях да е сравнен с някой поет например...
Защо живей, към що се той стреми?“("Микел Анжело", Пенчо Славейков)
"Аллах! - пошепна той и се улови за челото. - Аз съм бил сляп, аз съм бил глупав! Каква чешма и какви мостове искам да правя? Себап! Има ли по-голям себап от тоя, който правя? Каруци трябва да правя аз, каруци!" ("Песента на колелетата", Йордан Йовков)
-
lacuna_coil
- Писаружяк
Ако може да се паднат тези два цитата, ще съм много радостна. 
- Scorpion
- Легендарен флуудър
Може, може. Ще предложа на свако да ги включи в изпитните варианти.lacuna_coil написа:Ако може да се паднат тези два цитата, ще съм много радостна.