В такъв случай казваш Йовков и се пада само "Земляци"...lacuna_coil написа: На мен шестото чувство ми говори нещо, ама ще го споделя, когато влизам в залата, както стана по история и се падна това, което казах - за просветата и културата, макар че се падна само за просветата.
Литература и история - подготовка
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- Scorpion
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
Re: Литература и история - подготовка
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
-
lacuna_coil
- Писаружяк
Аз Йовков не го искам. 
- Scorpion
- Легендарен флуудър
Е, ти и Просветата не искаше, ама се падна, нали?
-
lacuna_coil
- Писаружяк
Да, ама сега от опит знам, че не трябва да казвам, че ще се падне нещо, което не съм учила. 
-
O|OeHukc
- Легендарен флуудър
- Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Разбирам ви за "Железният светилник". И аз миналата година тръгнах да го чета, заради матурата, че го има в конспекта, е стигнах до втората част и го оставих. НО тази година започнах да го чета наново и чудо, страшно много ми хареса.
Причина да не ви допадат някои произведения, е ,че ги четете защото Трябва.
Причина да не ви допадат някои произведения, е ,че ги четете защото Трябва.
-
lacuna_coil
- Писаружяк
Е то по принцип човек, като кандидатства, би трябвало да прочете доста произведения.
Аз прочетох също и "Тютюн" и страшно много ми хареса.
Аз прочетох също и "Тютюн" и страшно много ми хареса.
ауу, стига де. Аз "Земляци" не съм чела. 
Take my ego for a ride,
- 'Cause there's nobody by my side.
- Scorpion
- Легендарен флуудър
Не е твърде късно да поправиш тази несправедливост.Amberglow написа:ауу, стига де. Аз "Земляци" не съм чела.
-
O|OeHukc
- Легендарен флуудър
- Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Да, "Тютюн". Голям пропуск от моя страна, но след изпита ще е четенето му, че е голяма книга.
"Земляци" и аз не съм го чел, но тези дни ще падне жертва на моите очи, иначе Йовков е страхотен автор, ако се падне нещо от него, дано да е от "Старопланински легенди" и най-вече "Индже".
Ако някой не е чел Йовков и\или Пелин да вземе един сборник с техни разкази и да започва, по три разказчета сутрин и по три преди лягане е хем приятно, хем полезно за изпита.
"Земляци" и аз не съм го чел, но тези дни ще падне жертва на моите очи, иначе Йовков е страхотен автор, ако се падне нещо от него, дано да е от "Старопланински легенди" и най-вече "Индже".
Ако някой не е чел Йовков и\или Пелин да вземе един сборник с техни разкази и да започва, по три разказчета сутрин и по три преди лягане е хем приятно, хем полезно за изпита.
Аз опитах веднъж. Стигнах до 25-та страница някъде и се отказах. Ама ще се наложи да се жертвам в името на моето благо.Scorpion написа:Не е твърде късно да поправиш тази несправедливост.Amberglow написа:ауу, стига де. Аз "Земляци" не съм чела.
И на Йовков ми остава да прочета началото на "Последна радост".
Take my ego for a ride,
- Anichkaa
- Танцуващия с клавиатури
Единственото,което не ми е много до четене е "На острова на блажените".Иначе сега ще чета за философските поеми на Славейков.
За мен "Тютюн" и "Железният светилник" са едни от най-добрите български романи.Слагам настрана фактът,че като цяло обожавам Димов и "Осъдени души" ми се намира също в топ 5.Но за мен "Тютюн" е най-хубавата му творба.Съжалявам,че не беше избран за най-добрата книга от онзи формат по Канал 1.Четох,че е водил до финалната вечер,но след това привържениците на Вазов са се засилили.Чела съм два пъти "Тютюн" и всеки път ме впечатлява изключително много.Лятото на 2007 се заех и с тетралогията на Талев и доста бързо си я приключих.В "Илинден" си имаше моменти,в които ми идеше да я захвърля,но не се отказах и не съжалявам
като цяло определено си заслужава.
Земляци съм го чела през редовете.Имам анализ за него и ще го прегледам.А иначе като цяло съм изчела всички разкази на Йовков и Елин Пелин,които съм открила не само в нас,ами и в библиотеката.Сега ще има преговор на имената на разказите,сюжетите и героите,но това не отнема време
За мен "Тютюн" и "Железният светилник" са едни от най-добрите български романи.Слагам настрана фактът,че като цяло обожавам Димов и "Осъдени души" ми се намира също в топ 5.Но за мен "Тютюн" е най-хубавата му творба.Съжалявам,че не беше избран за най-добрата книга от онзи формат по Канал 1.Четох,че е водил до финалната вечер,но след това привържениците на Вазов са се засилили.Чела съм два пъти "Тютюн" и всеки път ме впечатлява изключително много.Лятото на 2007 се заех и с тетралогията на Талев и доста бързо си я приключих.В "Илинден" си имаше моменти,в които ми идеше да я захвърля,но не се отказах и не съжалявам
Земляци съм го чела през редовете.Имам анализ за него и ще го прегледам.А иначе като цяло съм изчела всички разкази на Йовков и Елин Пелин,които съм открила не само в нас,ами и в библиотеката.Сега ще има преговор на имената на разказите,сюжетите и героите,но това не отнема време
- Carmilla
- Пишете, о, братя
- Специалност: Журналистика
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Между другото..само да вметна...тази година се навършват 100 години от раждането и на Вапцаров, и на Димов.
Та, много ми е интересно.. дали това ще окаже някакво влияние при формулирането на теми за предварителния изпит. Честно казано предпочитам поезия, но нямам нищо против една хубаво зададена тема върху романа "Тютюн".
Та, много ми е интересно.. дали това ще окаже някакво влияние при формулирането на теми за предварителния изпит. Честно казано предпочитам поезия, но нямам нищо против една хубаво зададена тема върху романа "Тютюн".
..Аз съм само прашинка в човешката лудост...и все пак добра прашинка...поне си следвам корените..
- Anichkaa
- Танцуващия с клавиатури
Чух,че е възможно на матурата да се падне някой от тези двамата.Но аз лично не вярвам.Carmilla написа:Между другото..само да вметна...тази година се навършват 100 години от раждането и на Вапцаров, и на Димов.
Carmilla написа:Между другото..само да вметна...тази година се навършват 100 години от раждането и на Вапцаров, и на Димов.
абе то имаше и 130 години София столица и Конституция, ама не се паднаха по история ...
затова не разчитам на Вапцаров.
Take my ego for a ride,
- Shawty
- От дъжд на вятър
- Курс: кандидат-студент
Може да се падне на редовенAmberglow написа:Carmilla написа:Между другото..само да вметна...тази година се навършват 100 години от раждането и на Вапцаров, и на Димов.
абе то имаше и 130 години София столица и Конституция, ама не се паднаха по история ...
затова не разчитам на Вапцаров.
"В миналото са корените на настоящето, към миналото човек се обръща и в жаждата си за знания, в желанието си да познава човешкия живот, също и в стремежа си да проникне в бъдещето." - Димитър Талев