Литература и история - подготовка

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
Scorpion
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Re: Литература и история - подготовка

Мнение от Scorpion »

lacuna_coil написа: На мен шестото чувство ми говори нещо, ама ще го споделя, когато влизам в залата, както стана по история и се падна това, което казах - за просветата и културата, макар че се падна само за просветата. :lol:
В такъв случай казваш Йовков и се пада само "Земляци"...
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
lacuna_coil
Писаружяк

Мнение от lacuna_coil »

Аз Йовков не го искам. :P
Аватар
Scorpion
Легендарен флуудър

Мнение от Scorpion »

Е, ти и Просветата не искаше, ама се падна, нали?
lacuna_coil
Писаружяк

Мнение от lacuna_coil »

Да, ама сега от опит знам, че не трябва да казвам, че ще се падне нещо, което не съм учила. :lol:
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

Разбирам ви за "Железният светилник". И аз миналата година тръгнах да го чета, заради матурата, че го има в конспекта, е стигнах до втората част и го оставих. НО тази година започнах да го чета наново и чудо, страшно много ми хареса.
Причина да не ви допадат някои произведения, е ,че ги четете защото Трябва. :wink:
lacuna_coil
Писаружяк

Мнение от lacuna_coil »

Е то по принцип човек, като кандидатства, би трябвало да прочете доста произведения. :lol:
Аз прочетох също и "Тютюн" и страшно много ми хареса. :D
Аватар
Amberglow
Паисий

Мнение от Amberglow »

ауу, стига де. Аз "Земляци" не съм чела. :o
Take my ego for a ride,
  • 'Cause there's nobody by my side.
Аватар
Scorpion
Легендарен флуудър

Мнение от Scorpion »

Amberglow написа:ауу, стига де. Аз "Земляци" не съм чела. :o
Не е твърде късно да поправиш тази несправедливост. :lol:
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

Да, "Тютюн". Голям пропуск от моя страна, но след изпита ще е четенето му, че е голяма книга.
"Земляци" и аз не съм го чел, но тези дни ще падне жертва на моите очи, иначе Йовков е страхотен автор, ако се падне нещо от него, дано да е от "Старопланински легенди" и най-вече "Индже". :D
Ако някой не е чел Йовков и\или Пелин да вземе един сборник с техни разкази и да започва, по три разказчета сутрин и по три преди лягане е хем приятно, хем полезно за изпита.
Аватар
Amberglow
Паисий

Мнение от Amberglow »

Scorpion написа:
Amberglow написа:ауу, стига де. Аз "Земляци" не съм чела. :o
Не е твърде късно да поправиш тази несправедливост. :lol:
Аз опитах веднъж. Стигнах до 25-та страница някъде и се отказах. Ама ще се наложи да се жертвам в името на моето благо.
И на Йовков ми остава да прочета началото на "Последна радост".
Take my ego for a ride,
Аватар
Anichkaa
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Anichkaa »

Единственото,което не ми е много до четене е "На острова на блажените".Иначе сега ще чета за философските поеми на Славейков.
За мен "Тютюн" и "Железният светилник" са едни от най-добрите български романи.Слагам настрана фактът,че като цяло обожавам Димов и "Осъдени души" ми се намира също в топ 5.Но за мен "Тютюн" е най-хубавата му творба.Съжалявам,че не беше избран за най-добрата книга от онзи формат по Канал 1.Четох,че е водил до финалната вечер,но след това привържениците на Вазов са се засилили.Чела съм два пъти "Тютюн" и всеки път ме впечатлява изключително много.Лятото на 2007 се заех и с тетралогията на Талев и доста бързо си я приключих.В "Илинден" си имаше моменти,в които ми идеше да я захвърля,но не се отказах и не съжалявам :D като цяло определено си заслужава.
Земляци съм го чела през редовете.Имам анализ за него и ще го прегледам.А иначе като цяло съм изчела всички разкази на Йовков и Елин Пелин,които съм открила не само в нас,ами и в библиотеката.Сега ще има преговор на имената на разказите,сюжетите и героите,но това не отнема време :D
Аватар
Carmilla
Пишете, о, братя
Специалност: Журналистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Carmilla »

Между другото..само да вметна...тази година се навършват 100 години от раждането и на Вапцаров, и на Димов.
Та, много ми е интересно.. дали това ще окаже някакво влияние при формулирането на теми за предварителния изпит. Честно казано предпочитам поезия, но нямам нищо против една хубаво зададена тема върху романа "Тютюн".
..Аз съм само прашинка в човешката лудост...и все пак добра прашинка...поне си следвам корените..
Аватар
Anichkaa
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Anichkaa »

Carmilla написа:Между другото..само да вметна...тази година се навършват 100 години от раждането и на Вапцаров, и на Димов.
Та, много ми е интересно.. дали това ще окаже някакво влияние при формулирането на теми за предварителния изпит. Честно казано предпочитам поезия, но нямам нищо против една хубаво зададена тема върху романа "Тютюн".
Чух,че е възможно на матурата да се падне някой от тези двамата.Но аз лично не вярвам.
Аватар
Amberglow
Паисий

Мнение от Amberglow »

Carmilla написа:Между другото..само да вметна...тази година се навършват 100 години от раждането и на Вапцаров, и на Димов.

абе то имаше и 130 години София столица и Конституция, ама не се паднаха по история ...
затова не разчитам на Вапцаров. :cry:
Take my ego for a ride,
Аватар
Shawty
От дъжд на вятър
Курс: кандидат-студент

Мнение от Shawty »

Amberglow написа:

абе то имаше и 130 години София столица и Конституция, ама не се паднаха по история ...
затова не разчитам на Вапцаров. :cry:
Може да се падне на редовен ;) .
"В миналото са корените на настоящето, към миналото човек се обръща и в жаждата си за знания, в желанието си да познава човешкия живот, също и в стремежа си да проникне в бъдещето." - Димитър Талев
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”