Литература и история - подготовка

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
Scorpion
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Re: Литература и история - подготовка

Мнение от Scorpion »

Проверяващите не са клонинги на Валери Стефанов. Може да не сте чели нито една негова статия , нито пък учебника му, и пак да изкарате хубава оценка.
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
Аватар
Carmilla
Пишете, о, братя
Специалност: Журналистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Carmilla »

Хаха, добре казано! ;)
..Аз съм само прашинка в човешката лудост...и все пак добра прашинка...поне си следвам корените..
Аватар
babangida
Форумозавър Рекс

Мнение от babangida »

machiavelli написа:А кой е този Валери Стефанов... Я го не знам! :)
Личи си колко си чел по литература! :lol: :mrgreen:
Слабите обичат порядъка, силните владеят хаоса.
Аватар
xRainx
Стенограф
Специалност: Международни отношения

Мнение от xRainx »

епа...и аз го не знам :Д

фейл,
или не. ще видим. ако е много кофти темата, ще виртуозирам за 2ка на есеистичната част, хах :п
The storm is coming...
Изображение
...let the Lord of Chaos reign.
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

Епа, шо да кажем ...
я не лажем!
Тоз Валерката, тук го видех за пръви път,
а той бил най-големио литератор у светът.
Па така кажи-речи ви разбирам,
ма нема да го чета, щот ше се зомбирам. :lol:

Сега сериозно. Никъде не намерих "Съчинение по цитати". Тази книга, която Скорпион даде линк. Ако някой знае някъде в нета да има примери за съчинение по цитат да казва. Молим! Тъй като аз изобщо не схващам какво трябва да пиша. Виж- първата задача се знае, но втората...
Аватар
ShadowsInBlue
Пишеща машина

Мнение от ShadowsInBlue »

Я па ш'си разчитам на вдухновенииту, на никви Вальовци не вервам аз! Всичките са маскари! :geek:
In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move.
Аватар
ShadowsInBlue
Пишеща машина

machiavelli написа:
Сега сериозно. Никъде не намерих "Съчинение по цитати". Тази книга, която Скорпион даде линк. Ако някой знае някъде в нета да има примери за съчинение по цитат да казва. Молим! Тъй като аз изобщо не схващам какво трябва да пиша. Виж- първата задача се знае, но втората...
Има я в книжарницата на СУ... ама не едната, а другата... Т.е.. абе на мога да обясня, но когато една приятелка си я търсеше в едната я нямаше и казаха да идем в другата... Те нали са от двете страни на една голяма зала... Оф, абе питайте в книжарниците на СУ, само толкова мога да ви опътя :lol:
In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move.
Аватар
iliyana_blg
Да живей словото
Специалност: Балканистика

Мнение от iliyana_blg »

Беше ми много забавно като по история непрекъснато се залагаше на някакви теми, водеха се някакви дискусии относно шанса на тази или онази тема...а за БЕЛ нещо не се получава така забавно. Жалко :(

До къде стигнахте с подготовката? Аз днес преговорих и Вазов и се уверих, че освен "Епопеята" нищо друго от него не ме устройва :lol:
Утре - Дебелянов, че изобщо не го знам :oops:
Аватар
ShadowsInBlue
Пишеща машина

Аз днес писах тема за Гео Милев. По принцип харесвам Септември и все пак е само едно произведение! Голям проблем ми е да отделя творбите, които трябва да включа. Иначе мога да кажа, че най-най не искам Вазов, Славейков, Далчев, Алеко и романите, защото не съм ги взела на уроците...

Смирненски и Вапцаров :cheers:
Аватар
Scorpion
Легендарен флуудър
Курс: четвърти

Мнение от Scorpion »

За литературата не се наемам да прогнозирам какво ще се падне. Само ще подчертая нещо, което сигурно сте забелязали и върху което трябва да се позамислите. Формулировките на изпита много често включват две(или повече) понятия, свързани със съюза "и". Например "Блян и спомен...", "Любов и омраза...", "Родината, майката и любимата...". Тук трябва да се внимава да не се подходи по елементарния начин - една подтеза за любовта и една за омразата, например. В този случай е необходимо да се наблегне на връзката между двете, а не просто да ги разгледате изолирано.

И още нещо. При формулирането на темите често присъства понятието "спасение" ("Съмнение и спасение...", "Страдание и спасение...", "Любов и спасение..."). Имайте го предвид.
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

Мерсаж Скорпион за съветите!

Сенки в синьо, аз не съм от София, така че книжарницата на СУ не ме устройва. Пробвах в "Хеликон", още преди да напиша мнението, но ми казаха,че чак петък ще дойде поръчката, заради празниците, с което няма смисъл да поръчвам.

Аз тези два дена бях на поетична вълна с Вапцаров, Смирненски и Гео Милев. Отново разбрах, че Вапцаров, поета Вапцаров ми е толкова близък и любим.

Преди се порових по нета да видя анализи за Гео Милев и о ужас, о лудост. Почти навсякъде се разправя как Гео е голям патриот. Кой идиот е вкарал тази теория?
Та той дори в "Септември" не застава дотолкова за народа, не се отъждествява с него, не е както при другите "червени" поети. В същност поемата е доста спорна, не може твърдо да се приеме едно виждане, но пак казвам, Гео патриот- не!

Аз Вазов няма да го чета. Каквото съм прочел преди, а то не малко, това ще е. Ако се падне нещо от него, по-добре да е "Под игото", за "Епопеята" не се надявам, едва ли пак ще се падне.

Залагам на Вапцаров. Мисля си ,че тази година теглещият темата, този едновременно след изпита обичан и мразен субект ще изтегли благоприятна тема на нашия Човек.
Аватар
Amberglow
Паисий

Мнение от Amberglow »

Аз се боря със Славейков вече втори ден.
Единственият ми проблем е, че аз теми нямам.
Препрочитам произведенията, погледна някой и друг анализ и критика и това е.
И сънувах снощи Алеко Константинов. Ох, Боже!. Той не се е падал от 90-та насам изобщо. Ужас.
Да не говорим, че цитати не знам. Какви цитати- аз произведенията на определен поет не мога да изброя. ;/
Take my ego for a ride,
  • 'Cause there's nobody by my side.
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

Алеко. Не е лош вариант, като за първата задача.
Ти за историята сънува ли нещо, ако да, падна ли се същото?

На мен пък Славейков ми е най-лесен, изобщо няма да го чета. :D
Цитати, мисля си ,че най-лесно се помнят от Вапцаров. Аз и затова се надявам той да се падне. Неговите стихове са разговорни и вървят плавно, а и има емблематични реплики: "В затвора попаднал на хора и станал човек". "Ето аз дишам, работя, живея и стихове пиша (тъй както умея)". Поне тези двете два пъти да ги видиш и си ги запомнил.
Аватар
Amberglow
Паисий

Мнение от Amberglow »

Вапцаров като цитати е много популярен. Не знам защо, но почти всеки може да го цитира веднага. Няма да е лошо да се падне той всъщност. :roll:

Иначе за историята- помня ли мислиш. Аз всичките ги сънувах тогава. Но си спомням, че обявих бойкот на Железния светилник и не го четох, а взе, че се падна Движение за просвета. Не че художествен текст щеше да ми помогне. :lol:
Пък и то знаци, знаци- ама аз да не съм Йовков, че да ги разчета. ;/

Абе прави ми впечатление, че общо взето авторите се повтарят през минимум 3 години (и то Славейков е с 3, другите са през повече). Значи...последните 3 години какво се е падало? Вазов, Йовков, Далчев.
Звездите ми говорят нещо за Ботев или Елин Пелин. :idea:
Take my ego for a ride,
  • 'Cause there's nobody by my side.
lacuna_coil
Писаружяк

Мнение от lacuna_coil »

Аз направих невероятното усилие на прочета "Железният светилник" през лятото. Не ми хареса много, може би към края... :D
С искането за самостоятелна църква... Общо взето едно и също през целия роман. :lol:
Та аз пак да кажа, че църковните борби ще ми останат като химера за изпита през юли. :lol:

На мен шестото чувство ми говори нещо, ама ще го споделя, когато влизам в залата, както стана по история и се падна това, което казах - за просветата и културата, макар че се падна само за просветата. :lol:
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”