1 май 2009 - Хората преди всичко!

Тук можете да дискутирате по актуални проблеми свързани с вътрешната и външна политика на България и Европейския съюз, както и по проблеми от геополитическо значение за съвременния свят.

Модератори: Don Horhe, Lord

Публикувай отговор
Аватар
leia_loves_cats
Да живей словото
Специалност: бакалавър: ФМИ - КН (2008); магистър: ФМИ - ИИ (2010)
Курс: друг

Re: 1 май 2009 - Хората преди всичко!

Мнение от leia_loves_cats »

tamerlan написа:Първи май не е празник, или поне не започва като такъв е не би трябвало да бъде. Това, че през 20 век няколко тоталитарни режима, претендиращи да са социалистически му лепват такъв етикет не променя фактите.
По същата логика и 8-ми март не е празник?
Като ще съм "Драскач", поне да драскам с нокти... ;)
tamerlan
Вазов
Обратна връзка:

Мнение от tamerlan »

leia_loves_cats написа:
tamerlan написа:Първи май не е празник, или поне не започва като такъв е не би трябвало да бъде. Това, че през 20 век няколко тоталитарни режима, претендиращи да са социалистически му лепват такъв етикет не променя фактите.
Коя логика имаш предвид? Ако всичко беше цъфнало и вързало можеше да е оправдано "празнуването", но предвид реалностите 1 май си остава ден за борба. Не че другите 364 дни трябва да са за примирение :roll: .
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0% ... 1%81%D1%82
Изображение
„Той се смееше в обратнопропорционална зависимост спрямо съдържанието на хумор в ситуацията.“
Аватар
leia_loves_cats
Да живей словото
Специалност: бакалавър: ФМИ - КН (2008); магистър: ФМИ - ИИ (2010)
Курс: друг

Мнение от leia_loves_cats »

tamerlan написа:
leia_loves_cats написа:
Коя логика имаш предвид? Ако всичко беше цъфнало и вързало можеше да е оправдано "празнуването", но предвид реалностите 1 май си остава ден за борба. Не че другите 364 дни трябва да са за примирение :roll: .
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0% ... 1%81%D1%82
Също като 8-ми март?
Като ще съм "Драскач", поне да драскам с нокти... ;)
tamerlan
Вазов
Обратна връзка:

Мнение от tamerlan »

До голяма степен е същото, да. Смисълът е подменен и обезличен по подобен начин с течение на времето.
Изображение
„Той се смееше в обратнопропорционална зависимост спрямо съдържанието на хумор в ситуацията.“
Аватар
tomagordeev
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от tomagordeev »

Защо излизаме на 1 май?

Ние излизаме, за да протестираме срещу отвратителните условия на труд, които ни налагат държавата и шефовете:

- нередовното изплащане на заплатите и не в пълен размер;
- отсъствие на допълнително заплащане за работа в празнични дни и нощем;
- допълнителното орязване от заплатите чрез глобите и т.нар. „липси”;
- трудовите злополуки, особено в строителството, до голяма степен дължащи се на това, че шефовете пестят от разходите за безопасност на работното място;
- неспазването на работното време във вреда на работника;
- неосигуряване на храна и работни дрехи;
- незаконното видеонаблюдение на работното място и пр., и пр...

Ние излизаме да протестираме срещу масовите съкращения, на които ни обричат шефовете и Тяхната държава заради Тяхната криза:

- между 3 и 5 хиляди учители бяха съкратени през лятото на 2008г.
- само през декември 2008г. бяха съкратени още 15 хиляди души;
- до средата на 2009г. българските капиталисти ще съкратят още между 60 и 80 хиляди души;
- само в текстилния бранш заплашени от безработица са 50% от всички заети, т.е. около 75 хиляди души.
- работа спират (или вече са спрели) такива ключови производства като МК „Кремиковци”, „Стомана” – Перник, „Агрополихим” – Девня, рудниците „Миньор” в Бобовдол и „Димов дол” в Рудозем, фабриката за хартия в Стамболийски и др. Само евентуалното затваряне за постоянно на МК „Кремиковци” заплашва да остави около 100 хиляди души (особено от железниците, пристанищата и НЕК) без работа...

На 1 май искаме да обърнем внимание и на крещящото полово неравенство в оценяването на труда и да заявим нашето желание да сложим край на неравнопоставеността в заплащането и наемането при мъжете и жените. За сведение само в сферите на образованието и здравеопазването (където са заети главно жени) трудещите се жени получават заплати съответно с 15% и 30% по-ниски от тези на мъжете!

Борбата за защита правата и интересите на работещите се нуждае от решителни и твърди синдикални дейци като Костадина Кунева – нашата сънародничка, срещу която беше извършен зверски опит за убийство заради нейната смела синдикална дейност в Гърция. На този 1 май ние излизаме и за да се солидаризираме с нея – Жената, която дръзна да се противопостави на цялата грабителска система. Ние сме с теб, Костадина!

НА 1 МАЙ – ЗАЕДНО СРЕЩУ ШЕФОВЕТЕ, КОИТО НИ ОГРАБВАТ И УБИВАТ!

ЗАЕДНО СРЕЩУ ВЛАСТТА, КОЯТО ЗАКРИЛЯ ТЕЗИ ПРЕСТЪПНИЦИ – ШЕФОВЕТЕ!

ПРАВАТА НЕ СЕ ДАВАТ, ТЕ СЕ ВЗИМАТ!

Акционен комитет "1 МАЙ"
http://www.septemvri23.com

СИЛАТА НА ПРОЛЕТАРИАТА Е В НЕГОВАТА ОРГАНИЗАЦИЯ
Аватар
Scorpion
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от Scorpion »

Онеправданий труженико, позволи ми само една незначителна забележка:

Силата на пролетариата е в неговата ПРОФАНИЗАЦИЯ
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
Markov
Танцуващия с клавиатури
Курс: завършил

Мнение от Markov »

Остави профанизацията...на мен ми е забавна митологизацията.
Тези приятели наистина си живеят като в приказка, лошият шеф, изпратен от проклетата Държава да тормози добрите работещи. Така казано звуши смешно, но пък е още по-смешно че някои наистина го мисли и не можеш да го убедиш, че шефът му е просто човек, а не зло същество, че държавата е просто куп от граждани. в които влиза и той, а не враждебна безлична сила и.т.н. и.т.н.

Лично аз си се кефя повече на истинските митологии (применро гръцката), отколкото на политическите. Там има значително повече истина и значително по-малко хиперболизации. Справка: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
НА 1 МАЙ – ЗАЕДНО СРЕЩУ ШЕФОВЕТЕ, КОИТО НИ ОГРАБВАТ И УБИВАТ!

ЗАЕДНО СРЕЩУ ВЛАСТТА, КОЯТО ЗАКРИЛЯ ТЕЗИ ПРЕСТЪПНИЦИ – ШЕФОВЕТЕ!

ПРАВАТА НЕ СЕ ДАВАТ, ТЕ СЕ ВЗИМАТ!
Аз оставам с впечатление, че шефът му го гони със сатъра, барем го заколи най-сетне :lol: .

А последното за правата, кой има право да взима? :evil:
Аватар
Шепот
Стенограф
Специалност: Книгоиздаване
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

Markov написа:държавата е просто куп от граждани. в които влиза и той, а не враждебна безлична сила и.т.н. и.т.н.
Тук обаче не мога да се съглася с теб. По-скоро трябва да кажем, че държавата трябва да е просто куп от граждани, в които влиза и той - и ти, и аз, - но не е. Не мога да съдя за другите държави, но в България гласът на гражданите се чува все по-малко и все по-малка възможност имаме да се чувстваме част от държавата, в която живеем. Управниците всячески се опитват да ни отделят възможно най-много от процеса на взимане на решения, опитват се да заглушат гласа на протестиращите, да игнорират протестите им, а сега и ги ограничават със закон. Поне за момента България не е държава, крепяща се върху гражданите си, а държава, крепяща се върху олигарси, които все повече и повече затягат хватката си. И тези олигарси не са „шефовете“ ни в работата, а мутрите в Парламента. Затова лозунгът „Шефове крадци! Шефове убийци!“ е смешен. Представям си как отивам в издателството при шефа си - човек, който съвестно си ми плаща и се държи чудесно с мен - или пък при отговорната редакторка, която изтърпява всичките ми грешки от незнание и търпеливо ме учи от А и Б, та ме хваща срам от мене си (първа работа ми е) и почвам да им крещя „крадци“ и „убийци“. Това е смехотворно и налудничаво. Съзнавам, че не всички имат моя късмет и че наистина има големи изроди, но когато отидеш да крещиш на площада „Шефове крадци! Шефове убийци!“ ти не го насочваш само към работодателите на Костадина Кунева и към работодателите на заключените шивачки в Южна България, а към всички. Не трябва да е така.
И като допълним цялата комунистическа митологизация, която tomagordeev използва и която карикатуризира една евентуална борба срещу реални проблеми, всичко се превръща във фарс и в услуга на сегашното ни управление. Ето такива изказвания като неговите, както и яростната пропаганда на БСП кара българите да асоциират „ляво“ или с олигархичното БСП, или с крайните сектантски комунистически възгледи.
Markov
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Markov »

Имаш право. С бележката за купа граждани, всеки от които е равен, или както казваш, по-точно всеки от които трябва да е равен, се сетих нещо интересно.

Правилното мислене казва, хората са различни, но гласовете им за управлението на държавата трябва да са равни.
Лявата идеология постига обратното уеднаквява хората, и натоварва отделния глас с различни стойности.
Първата е справедлива, втората, привидно уж за справедливост говори , но онеправдава, защото действа на принципа на изключване на хора, а не на приобщаване или поне търпимост. Шефът винаги или най-често е враг, богатият задължително е лош, и умният и той е подозрителен, щото пък откъде накъде ще е умен...Виж само пролетарият (понякога дори не истински бедният) има право да говори за всичко, дори и д ане разбира...Той се е родил пролетарий, и с това автоматично е НАД другите, над интелектуалци, политици, и всякви други там...

Оттук и пролетарската борба за справедливост и равенство, което преведено на езика на другите означава: Млъкнете, САМО аз имам право да говоря...
Затова и социализмът е висш егоизъм, разликата дали шефът ще е ШЕФЪТ (капитализмът) и дали работникът ще е ШЕФЪТ (социализмът) е само в сменянето на една група хора с друга група, цялото, купът останали граждани пак е пренебрегнат...
Затова е и нормално капиталисти и социалисти да се недолюбват, все пак на егоиста най-много пречи чуждият егоизъм...
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Някъде четох, че и нацитата празнуват 1 май като ден на труда, защото и те са партия на пролетариата... :albino:
Markov
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Markov »

Дам, национал-социалисти, все пак. Чудя се защо пък на комунистите не има викат социал-националисти? :albino:
Аватар
Tommy
Плиний Стари

Мнение от Tommy »

Може би защото са интернационалисти. Аз затова на комунистите им казвам, че не са българи - като интернационалисти, те се отричат в голяма степен от държавата си. :)
Knights of the Cross
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Не бъркай нацията с държавата! Всъщност, комунистите са интернационалсоциалисти! :bounce:
Аватар
Machtwille
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Machtwille »

„1 май 2009, София - Хората преди всичко!” Репортаж на Акционен комитет на хлебарките „1-ви май” + нашият коментар

Редакцията се извинява на всички свои читатели, приятели и разбира се недоброжелатели за забавяването на статията относно 1-ви май. Сигурни сме, че с нетърпение сте очаквали появата на репортажа, като това важи в най-голяма степен за нашите “приятели” анархо-болшевики, които отново “бойкотират” страницата ни и ИЗОБЩО, АМА ИЗОБЩО не я следят редовно. Тази година решихме да поднесем информацията на читателите си в по-различна форма. Взехме безумния репортаж на М-инди-л-медия, страница известна с цензурата си, където за разлика от тук различни мнения, били те и най-безобидни, не се толерират. Ние коментирахме въпросният текст, като на места добавихме и информация за случки, които там умишлено са пропуснати. За улеснение на читателите коментарите на Altermedia са в син цвят. Всичко останало е автентична и неподправена анархо-комунистическа глупост, която може да бъде съчинена само от някой, който дълги години е третирал психиката си с псевдо-безвластнически пасквили, хероин и нискокачествен алкохол.

ПРОДЪЛЖАВА: http://bg.altermedia.info/?p=7539#more-7539

Видео репортаж от демонстрацията на свободните националисти по случай 1 май в София:

http://www.youtube.com/watch?v=T6qsQJBY9wA
tamerlan
Вазов
Обратна връзка:

Мнение от tamerlan »

И какво общо има размахването на неонацистки символи от групичка лумпени, пардон - свободни националисти - с деня на труда? :roll: Или може би просто "Комбат Адолф Хитлер крю" прави траурно шествие в памет на фюрера?
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Мнения”