КСК 2009 - История

Архив на теми от раздел "Студенти"
Публикувай отговор
Аватар
tedito
В началото бе словото

От колко теми се тегли на изпита по история

Мнение от tedito »

Ако някой знае на изпита по история от колко общо теми се теглят 2-те теми нека каже,моля!
Avi
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Re: От колко теми се тегли на изпита по история

Мнение от Avi »

Ами като теглиха темата..мисля,че казаха,че са формулирали 18 теми. :D
Аватар
tedito
В началото бе словото

Re: От колко теми се тегли на изпита по история

Мнение от tedito »

Благодаря :wink:
Аватар
Kavhan Isbul
От дъжд на вятър
Специалност: история
Курс: трети

Re: КСК 2009 - История

Мнение от Kavhan Isbul »

Броят на формулираните теми може да е различен , защото темите имат различна формулировка а и май за предварителния не слагат всички теми особенно онези от новата история поне така се говори :lol:
Историк пишман газовик
Аватар
ivoto_la
От дъжд на вятър

Мнение от ivoto_la »

Batbayan написа:Уффф леле супер големи притеснения за дребни работи.Щом нещо е зачертано, ако ще и да е тотална абсолютна грешка, то не се взема под внимание.Никой няма право и не би снижил оценка заради нещо, което е зачертано.А дали ще са една черта или малко по-голяма задраскване - няма особено значение.Не се шашкайте като първолаци на препитване пред дъската.По-добрфе се молете за добра оценка и се гответе за редовния изпит, ако оценката на предварителния излезе лоша. :wink:

Иначе като чета форума май има доста хора дето все още пишат по 20 и кусур страници, което направо ме учудва супер много.То това не е за изпит, ами си е направо една малка студия по исторически въпрос.Няма лошо, ама супер много усилия да се помнят факти, които не повдигат оценката, защото не влизат в конспекта и изискванията за изпита, но ако бъдат споменати и сгрешени напротив - считат се за грешка.Примерноако в учебника не е спомената някаква голяма подробност, но четейки големите исторически томове я назубрите и сгрешите в темата - се смята за фактологическа грешка.Ако пък въобще не споменете тази малка подробност - няма грешка, защото това не е задължително.Да не говорим, че бонус-точки се дават не за излишна фактология, ами за разсъждения и аналитичност на работата.На курса миналата година изрично ни предупредиха, да не се впускаме във фермани, за да не направим излишни грешки, които се таксуват солено.Оптималния вариант, който беше препоръчан е от 10 до 14 страници.По-малко и трудно ще се обхване фактологията с разсъждения, а повече и може да се сгреши доста, да не говорим, че времето е малко - 4 часа.

Напълно си прав :)
Аватар
Batbayan
Вазов
Специалност: IVS

Мнение от Batbayan »

ivoto_la написа: Напълно си прав :)
Знам... :lol: :geek:
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
BLUSH
Постоянно присъствие

Мнение от BLUSH »

Аз не съм много съгласна.Не може всяка тема да ти е 10-14 страници,все пак няма как да сравняваш теми като 1-вата и 2-рата с теми като Асеневци или Църковни борби,БРЦК..просто няма как...Пък и има неща,които ги няма в учебниците ,но е бонус ако ги напишеш вярно..Както казва Scorpion,който вече е минал през това..такива бонуси могат да заличат смъкнати стотни от оценката
Щастието не бива да е крайната цел,а начин на живот
Kulovcho

Мнение от Kulovcho »

Писах 17 страници върху братя Асеневци и имам 1 сериозна грешка (в първата фаза на въстанието) и 1 пропуснато нещо (причини за успеха на братята във въстанието), за което според госпожата по история най-вероятно ще ми пишат 4.50 +/- 0.25. Май стига за всички специалности без право. :D

Дано ми пишат по-висока оценка. :D
RA[sgB]
Да живей словото
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от RA[sgB] »

Мисля,че е безсмислено да се правят таива сметчици още отсега,при положение че изпитът по л-ра предстои!Ако изкараш 5.50 по л-ра,повярвай ми и с 4.50 по история ще влезеш :) Така че никой нищо не знае все още,да не говорим,че има и юли :D
Аватар
Batbayan
Вазов

Мнение от Batbayan »

BLUSH написа:Аз не съм много съгласна.Не може всяка тема да ти е 10-14 страници,все пак няма как да сравняваш теми като 1-вата и 2-рата с теми като Асеневци или Църковни борби,БРЦК..просто няма как...Пък и има неща,които ги няма в учебниците ,но е бонус ако ги напишеш вярно..Както казва Scorpion,който вече е минал през това..такива бонуси могат да заличат смъкнати стотни от оценката
Ми ако ти се пише залудо и ти се помнят неща, за които няма как да ти напишат бонус, просто защото е незаконно и нелоялно при положение, че с регламент е определена фактологията, която влиза, пиши си.Аз не излагам само моето мнение по въпроса, но това ни казаха и доцентите на курса по история, които между другото и проверяват работите в комисията всяка година.Даже имало един доста фрапантен случай, когато момиче написало 20и кусур страници и ги претъпкало с информация.Имало много верни неща, но и доста сгрешени.И в краен резултат се оказало, че ако си била оставила само основните факти - темата е за 6.00, но с тези грешки от "уж" бонусите са и писали слаб 2.00.Да не говорим, че изрично ни беше казано, че бонуси се даваят за разсъждения и аналитично изложение на темата, а не за назубряне на неизискана фактология.Ако не е сгрешена тази фактология въобще не се взема под внимание, защото не е по регламента.Това което ти си мислиш са градски митове и легенди. :wink:
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
Аватар
ники
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: пети

Мнение от ники »

Kulovcho написа:Писах 17 страници върху братя Асеневци и имам 1 сериозна грешка (в първата фаза на въстанието) и 1 пропуснато нещо (причини за успеха на братята във въстанието), за което според госпожата по история най-вероятно ще ми пишат 4.50 +/- 0.25. Май стига за всички специалности без право. :D

Дано ми пишат по-висока оценка. :D
Не може така да конкретизираш. Една тема по история не ти е просто редица от важни и маловажни факти, липсата на всеки от които се наказва с определен брой стотни. Анализите, оценките и изобщо всички разсъждения, лофически връзки, мнения и т.н са също толкова важни, колкото и фактологията.
Kulovcho

Мнение от Kulovcho »

^ Е, аз по литература съм толкова добър :lol: , че по принцип в плановете си имам минимум над 5.25 по История, по възможност 5.50, защото повече от 4.25 поне за сега не мисля, че ще изкарам.

За сравнение... в Търново като се падна "Железният светилник", при положение, че 80 процента не знаеха нищо и си тръгнаха, а аз все пак бях чел една разработка 2-3 пъти и си спомних основните неща имам 3.38. :( А предполагам това, че 80 процента са се отказали е повдигнало оценката ми. Така че дано 5 да имам на историята, за да може да си позволя по-малко по БЕЛ.
BLUSH
Постоянно присъствие

Мнение от BLUSH »

Batbayan ти на курса по история в СУ при Донков ли ходиш? А за бонусите-не си мисли,че говоря за едва ли не написването на ново история..често пъти темата става по-голяма именно поради множество анализи...Сега ще ти дам пример за бонус-унията м/у Калоян и папа Инокентий 3 ако направиш аналогия между поведението и ходовете на Калоян и княз Борис 1
Щастието не бива да е крайната цел,а начин на живот
Аватар
Batbayan
Вазов

Мнение от Batbayan »

RA[sgB] написа:Мисля,че е безсмислено да се правят таива сметчици още отсега,при положение че изпитът по л-ра предстои!Ако изкараш 5.50 по л-ра,повярвай ми и с 4.50 по история ще влезеш :) Така че никой нищо не знае все още,да не говорим,че има и юли :D
Да не говорим, че и дипломата е важна.Ако имаш две 6-ци там и с 4-ки можеш да влезнеш добра специалност на 3-то класиране. :geek:
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
Аватар
Batbayan
Вазов

Мнение от Batbayan »

BLUSH написа:Batbayan ти на курса по история в СУ при Донков ли ходиш? А за бонусите-не си мисли,че говоря за едва ли не написването на ново история..често пъти темата става по-голяма именно поради множество анализи...Сега ще ти дам пример за бонус-унията м/у Калоян и папа Инокентий 3 ако направиш аналогия между поведението и ходовете на Калоян и княз Борис 1
Да това е бонус, но пак е анализ и аналогия, а не да напишеш кои са основните кардинали на Инокентий в Рим, кои са основните му политически ходове, да минеш през това, че той основава Инквизицията и т.н.
Фактологията трябва да е по учебника, защото при проверяване се съставя една таблица с дати, събития и личности от 3-те учебника и се проверява на принципа - има - няма.А излишните факти се изпускат ако са верни и наказват ако са грешни.

Разказаха ни и за друг куриоз.Един прочел внимателно изворите и ги преразказал.Става дума за описанието на точно как войските на Тервел помогнали на Юстиниан 2 .Описал как императора минал тайно по канализацията и т.н., което си е вярно, но попаднал на проверяващи, които не са специалисти по средновековна история и му зачертали пписанията като грешни и смъкнали около половин бал за тези "измислици". :drunken:

П.П. Да, за курсовете при доц. Донков говоря, бях там миналата година. :wink:
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - АРХИВ”