КСК 2009 - История
- tedito
- В началото бе словото
От колко теми се тегли на изпита по история
Ако някой знае на изпита по история от колко общо теми се теглят 2-те теми нека каже,моля!
-
Avi
- В началото бе словото
- Курс: кандидат-студент
Re: От колко теми се тегли на изпита по история
Ами като теглиха темата..мисля,че казаха,че са формулирали 18 теми. 
- Kavhan Isbul
- От дъжд на вятър
- Специалност: история
- Курс: трети
- Адрес в галерията на СУ: qoruin
Re: КСК 2009 - История
Броят на формулираните теми може да е различен , защото темите имат различна формулировка а и май за предварителния не слагат всички теми особенно онези от новата история поне така се говори 
Историк пишман газовик
- ivoto_la
- От дъжд на вятър
Batbayan написа:Уффф леле супер големи притеснения за дребни работи.Щом нещо е зачертано, ако ще и да е тотална абсолютна грешка, то не се взема под внимание.Никой няма право и не би снижил оценка заради нещо, което е зачертано.А дали ще са една черта или малко по-голяма задраскване - няма особено значение.Не се шашкайте като първолаци на препитване пред дъската.По-добрфе се молете за добра оценка и се гответе за редовния изпит, ако оценката на предварителния излезе лоша.![]()
Иначе като чета форума май има доста хора дето все още пишат по 20 и кусур страници, което направо ме учудва супер много.То това не е за изпит, ами си е направо една малка студия по исторически въпрос.Няма лошо, ама супер много усилия да се помнят факти, които не повдигат оценката, защото не влизат в конспекта и изискванията за изпита, но ако бъдат споменати и сгрешени напротив - считат се за грешка.Примерноако в учебника не е спомената някаква голяма подробност, но четейки големите исторически томове я назубрите и сгрешите в темата - се смята за фактологическа грешка.Ако пък въобще не споменете тази малка подробност - няма грешка, защото това не е задължително.Да не говорим, че бонус-точки се дават не за излишна фактология, ами за разсъждения и аналитичност на работата.На курса миналата година изрично ни предупредиха, да не се впускаме във фермани, за да не направим излишни грешки, които се таксуват солено.Оптималния вариант, който беше препоръчан е от 10 до 14 страници.По-малко и трудно ще се обхване фактологията с разсъждения, а повече и може да се сгреши доста, да не говорим, че времето е малко - 4 часа.
Напълно си прав
Знам...ivoto_la написа: Напълно си прав
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
-
BLUSH
- Постоянно присъствие
Аз не съм много съгласна.Не може всяка тема да ти е 10-14 страници,все пак няма как да сравняваш теми като 1-вата и 2-рата с теми като Асеневци или Църковни борби,БРЦК..просто няма как...Пък и има неща,които ги няма в учебниците ,но е бонус ако ги напишеш вярно..Както казва Scorpion,който вече е минал през това..такива бонуси могат да заличат смъкнати стотни от оценката
Щастието не бива да е крайната цел,а начин на живот
-
Kulovcho
Писах 17 страници върху братя Асеневци и имам 1 сериозна грешка (в първата фаза на въстанието) и 1 пропуснато нещо (причини за успеха на братята във въстанието), за което според госпожата по история най-вероятно ще ми пишат 4.50 +/- 0.25. Май стига за всички специалности без право. 
Дано ми пишат по-висока оценка.
-
RA[sgB]
- Да живей словото
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
Мисля,че е безсмислено да се правят таива сметчици още отсега,при положение че изпитът по л-ра предстои!Ако изкараш 5.50 по л-ра,повярвай ми и с 4.50 по история ще влезеш
Така че никой нищо не знае все още,да не говорим,че има и юли 
Ми ако ти се пише залудо и ти се помнят неща, за които няма как да ти напишат бонус, просто защото е незаконно и нелоялно при положение, че с регламент е определена фактологията, която влиза, пиши си.Аз не излагам само моето мнение по въпроса, но това ни казаха и доцентите на курса по история, които между другото и проверяват работите в комисията всяка година.Даже имало един доста фрапантен случай, когато момиче написало 20и кусур страници и ги претъпкало с информация.Имало много верни неща, но и доста сгрешени.И в краен резултат се оказало, че ако си била оставила само основните факти - темата е за 6.00, но с тези грешки от "уж" бонусите са и писали слаб 2.00.Да не говорим, че изрично ни беше казано, че бонуси се даваят за разсъждения и аналитично изложение на темата, а не за назубряне на неизискана фактология.Ако не е сгрешена тази фактология въобще не се взема под внимание, защото не е по регламента.Това което ти си мислиш са градски митове и легенди.BLUSH написа:Аз не съм много съгласна.Не може всяка тема да ти е 10-14 страници,все пак няма как да сравняваш теми като 1-вата и 2-рата с теми като Асеневци или Църковни борби,БРЦК..просто няма как...Пък и има неща,които ги няма в учебниците ,но е бонус ако ги напишеш вярно..Както казва Scorpion,който вече е минал през това..такива бонуси могат да заличат смъкнати стотни от оценката
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
- ники
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: пети
Не може така да конкретизираш. Една тема по история не ти е просто редица от важни и маловажни факти, липсата на всеки от които се наказва с определен брой стотни. Анализите, оценките и изобщо всички разсъждения, лофически връзки, мнения и т.н са също толкова важни, колкото и фактологията.Kulovcho написа:Писах 17 страници върху братя Асеневци и имам 1 сериозна грешка (в първата фаза на въстанието) и 1 пропуснато нещо (причини за успеха на братята във въстанието), за което според госпожата по история най-вероятно ще ми пишат 4.50 +/- 0.25. Май стига за всички специалности без право.
-
Kulovcho
^ Е, аз по литература съм толкова добър
, че по принцип в плановете си имам минимум над 5.25 по История, по възможност 5.50, защото повече от 4.25 поне за сега не мисля, че ще изкарам.
За сравнение... в Търново като се падна "Железният светилник", при положение, че 80 процента не знаеха нищо и си тръгнаха, а аз все пак бях чел една разработка 2-3 пъти и си спомних основните неща имам 3.38.
А предполагам това, че 80 процента са се отказали е повдигнало оценката ми. Така че дано 5 да имам на историята, за да може да си позволя по-малко по БЕЛ.
За сравнение... в Търново като се падна "Железният светилник", при положение, че 80 процента не знаеха нищо и си тръгнаха, а аз все пак бях чел една разработка 2-3 пъти и си спомних основните неща имам 3.38.
-
BLUSH
- Постоянно присъствие
Batbayan ти на курса по история в СУ при Донков ли ходиш? А за бонусите-не си мисли,че говоря за едва ли не написването на ново история..често пъти темата става по-голяма именно поради множество анализи...Сега ще ти дам пример за бонус-унията м/у Калоян и папа Инокентий 3 ако направиш аналогия между поведението и ходовете на Калоян и княз Борис 1
Щастието не бива да е крайната цел,а начин на живот
Да не говорим, че и дипломата е важна.Ако имаш две 6-ци там и с 4-ки можеш да влезнеш добра специалност на 3-то класиране.RA[sgB] написа:Мисля,че е безсмислено да се правят таива сметчици още отсега,при положение че изпитът по л-ра предстои!Ако изкараш 5.50 по л-ра,повярвай ми и с 4.50 по история ще влезешТака че никой нищо не знае все още,да не говорим,че има и юли
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
Да това е бонус, но пак е анализ и аналогия, а не да напишеш кои са основните кардинали на Инокентий в Рим, кои са основните му политически ходове, да минеш през това, че той основава Инквизицията и т.н.BLUSH написа:Batbayan ти на курса по история в СУ при Донков ли ходиш? А за бонусите-не си мисли,че говоря за едва ли не написването на ново история..често пъти темата става по-голяма именно поради множество анализи...Сега ще ти дам пример за бонус-унията м/у Калоян и папа Инокентий 3 ако направиш аналогия между поведението и ходовете на Калоян и княз Борис 1
Фактологията трябва да е по учебника, защото при проверяване се съставя една таблица с дати, събития и личности от 3-те учебника и се проверява на принципа - има - няма.А излишните факти се изпускат ако са верни и наказват ако са грешни.
Разказаха ни и за друг куриоз.Един прочел внимателно изворите и ги преразказал.Става дума за описанието на точно как войските на Тервел помогнали на Юстиниан 2 .Описал как императора минал тайно по канализацията и т.н., което си е вярно, но попаднал на проверяващи, които не са специалисти по средновековна история и му зачертали пписанията като грешни и смъкнали около половин бал за тези "измислици".
П.П. Да, за курсовете при доц. Донков говоря, бях там миналата година.
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside