КСК 2009 - История

Архив на теми от раздел "Студенти"
Публикувай отговор
Аватар
Amberglow
Паисий

Re: КСК 2009 - История

Мнение от Amberglow »

iliyana_blg написа:
Scorpion написа:Има си обективни критерии - до две единици за пропуск на основен въпрос, по 25 стотни за хронологическа грешка, до единица за груба грешка, 50 стотни за липса на увод, 50 стотни за липса на заключение и т.н.
ОК, но какво ще рече груба грешка, какво ще рече основен въпрос?!

На курса Пламен Митев обясняваше, че проверителите съставят един план на базата на това, което има в учебниците и проверяват по него. Това, което го има в учебниците- трябва да го има задължително. За Увод и Заключение - по 50 стотни. Принципно се пишели и някакви бонуси, но не ми стана ясно за какво.
А и не мисля, че е редно да отнемат по еднакви стотни за всички сгрешени дати- едно е да не знаеш кога е отпечатан Рибния буквар, друго е да сбъркаш третото или петото класно училище коя година е. Ама ..каквото сабя покаже.
Пак е субективно според мен.

А кога всъщност трябва да са готови резултатите>? :О Приблизително ..
Take my ego for a ride,
  • 'Cause there's nobody by my side.
Аватар
Scorpion
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от Scorpion »

Amberglow написа:А кога всъщност трябва да са готови резултатите>? :О Приблизително ..
2 седмици.
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
Отминал прах
В началото бе словото

Мнение от Отминал прах »

Заключение

1 Борби за самостоятелна българска църква

2 Възстановяване на Българското царство (1185-1207)

Втора поредна година темите от предварителния изпит по история са повече от приемливи...
BLUSH
Постоянно присъствие

Мнение от BLUSH »

борби за самостоятелна църква контролна тема ли е
Щастието не бива да е крайната цел,а начин на живот
Аватар
Anna-Molly
Пишеща машина
Курс: първи

Мнение от Anna-Molly »

Amberglow написа:
А и не мисля, че е редно да отнемат по еднакви стотни за всички сгрешени дати- едно е да не знаеш кога е отпечатан Рибния буквар, друго е да сбъркаш третото или петото класно училище коя година е. Ама ..каквото сабя покаже.
Пак е субективно според мен.
Да, така е субективно е. Пък и то даже да отнемат някви стотни за нещо си там, може пък и за нещо бонус да дадат и така да се тушира резултата. Така че точно ква работата трудно ще се разбере...

ПП Още не мога да повярвам, че го обърках тоя Рибен буквар :bounce: :bounce: :oops: :lol: :lol: :lol:
Life's a game but it's not fair... I break the rules so I don't care...
Аватар
Scorpion
Легендарен флуудър

Мнение от Scorpion »

Гледам, че се интересувате какви са контролните теми. За съжаление засега няма информация за днешните. За сметка на това има за предишни години. Като се обобщят, се вижда кои теми редовно присъстват в пликовете, от които се тегли.

2004
- "Възстановяване на българската държавност /1877-1879/"
- "Движение за новобългарска просвета през епохата на българското Възраждане"
- "Възстановяване и укрепване на българската държава в края на XII и началото на XIII век /1185-1207г./"
Източник: http://www.vobg.net/article.php?id=1089

2005 предварителен
- "Ранно българско Възраждане"
- "Славяни и прабългари през епохата на Великото преселение на народите. Създаване на българската държава"
Източник: http://www.econ.bg/news86028/analysis/n ... 56001.html

2005 редовен
- "Българско национално-освободително движение през 50-те години на XIX век" (би трябвало да е 50-те и 60-те)
- България при Иван Асен Втори"
- Политическо и културно развитие при цар Симеон"
Източник: http://www.duma.bg/2005/0705/200705/bulgaria/bul-3.html

2006 предварителен
- "Съединението на Княжество България с Източна Румелия"
- "Политическо могъщество на България при цар Иван Асен Втори".
Източник: http://mediapool.bg/show/?storyid=117456

2006 редовен
- Стамболов
- Раковски
Източник: http://www.segabg.com/online/new/articl ... id=0000501

2007 предварителен
- "Зараждане на българската национална идея - Паисий и Софроний"
- "Основаване и начално развитие на българската държава при хан Аспарух и хан Тервел".
Източник: http://www.segabg.com/online/new/articl ... id=0000502

2007 редовен
- "Съединението на Източна Румелия и княжество България"
- "България през управлението на цар Симеон (893-927)
Източник: http://dnes.dir.bg/2007/07/17/news1896765.html

2008 предварителен
- "България при хан Омуртаг и неговите наследници"
- "Териториално разширение и централизация на България при Крум и Омуртаг"
Източник: http://bulgaria.actualno.com/news_161692.html

2008 редовен
- "Антиосманската съпротива на българския народ през 15-и-17-и век"
- "Покръстване на българите и основаване на българската църква при цар Борис"
Източник: http://www.dnevnik.bg/print/arhiv_za_gr ... izpita_po/
Аватар
happyswift
Флъдзила
Специалност: Международни отношения

Мнение от happyswift »

Какво значи "това от учебниците задължително да го има", аз ако напиша всичко дослово от учебника я имам 3,50 - 4 МАКС , я не.

Според мен също няма обективни критерии за проверка.Увода и заключението са ясни, едва ли някой който е изкарал до 12ти клас не знае за тези неща.Грубата фактулогическа грешка - първо, че датите (особено Средновековието) са супер размити и някъде ги дават едни, другаде други.Второ, все пак това е история и не може да се очаква един кандидат-студент да знае всички дати без грешка.
Tordis Ahriman
В началото бе словото
Специалност: право

Мнение от Tordis Ahriman »

Аз какво да кажа ... :oops: има голяма вероятност да ми я анулират работата ... :?
Иначе писах за Асеневци около 5 листа + страница :roll: ; в началото всичко беше що-годе добре, но накрая :bom: (особено за Калоян) - телеграфски стил.
Аватар
xRainx
Стенограф

Мнение от xRainx »

Аз да питам...спазването на нормите в българския не се смята за знак, нали? В смисъл, някъде ако съм изпуснал дума и съм я добавил с характерната чавка, задрасквал съм сгрешени места и тн?
The storm is coming...
Изображение
...let the Lord of Chaos reign.
Аватар
Scorpion
Легендарен флуудър

Мнение от Scorpion »

ScionOfStorm написа:Аз да питам...спазването на нормите в българския не се смята за знак, нали? В смисъл, някъде ако съм изпуснал дума и съм я добавил с характерната чавка, задрасквал съм сгрешени места и тн?
Аз по същия начин задрасквах и добавях разни изпуснати думи и нямаше никакъв проблем.
Аватар
xRainx
Стенограф

Мнение от xRainx »

Добре, много мерси. Просто наистина ще ме е яд ако някой с по-така виждане за нещата го сметне за знак или нещо такова...защото ще е глупаво. :)

Лека вечер!
The storm is coming...
Изображение
...let the Lord of Chaos reign.
Аватар
Batbayan
Вазов
Специалност: IVS

Мнение от Batbayan »

happyswift написа:Какво значи "това от учебниците задължително да го има", аз ако напиша всичко дослово от учебника я имам 3,50 - 4 МАКС , я не.

Според мен също няма обективни критерии за проверка.Увода и заключението са ясни, едва ли някой който е изкарал до 12ти клас не знае за тези неща.Грубата фактулогическа грешка - първо, че датите (особено Средновековието) са супер размити и някъде ги дават едни, другаде други.Второ, все пак това е история и не може да се очаква един кандидат-студент да знае всички дати без грешка.
Ами в прав текст какво ти разбираш под този член?Да го има се има в предвид, че оценяват на базата на знанията получени в гимназията и на нищо друго.Ако пишеш на тема извън уебника- няма санкции - стига да ти стигне времето, но ако пишеш на исторически факти извън учебника и ги сгрешиш - по добре да не си си правил труда да ги запомняш. :wink: Проумейте те не искат 1100 факти във вашата тема - искат стегнато изложени, нопрмална хронология и разсъждения - да видят, че не сте назубрили учебника на баба.Толкова.Ат там нататък това изпуснал, онова несигурен е маловажно, защото комисията преценява работите и то добре

Само на мен ми убягне кога излизат резултатите.Кажете, ако знаете , колеги... 8)
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
ILOVEME
Драскач

Мнение от ILOVEME »

Scorpion написа:Има си обективни критерии - до две единици за пропуск на основен въпрос, по 25 стотни за хронологическа грешка, до единица за груба грешка, 50 стотни за липса на увод, 50 стотни за липса на заключение и т.н.
Е, по тази логика аз като сметна , трябва да има....... :roll: -4 :roll: хахахах

п.с. Започвам на пост и молитва до излизане на резултатите :) Ще се моля за 2 значи хаха
Американски форум - задаваш въпрос и ти отговарят..
Руски форум - задаваш въпрос и на теб ти задават...
Български форум - задаваш въпрос и всички ти обясняват колко си тъп..
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

happyswift написа:Какво значи "това от учебниците задължително да го има", аз ако напиша всичко дослово от учебника я имам 3,50 - 4 МАКС , я не.

Множественото число, колега... :lol: Те не искат един учебник, а няколко. Всичките.
Да, определено има доза субективизъм при оценяването на темите. Най-малкото, защото не е тест. Но е вярно и това, че се проверява по шаблон. Всяка една тема си има структура, във всяка една тема трябва да фигурират определен брой исторически факти, оценки, обобщения на събития и други подобни неща, за чиято липса ви отнемат стотни. Самият факт, че ви санкционират за сгрешените дати, показва, че явно искат да ги знаете без грешка... А що се отнася до Средновековието - просто пишете и двете дати и толкова.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

Смешно ми е като си спомня какво видях, как някои пишеха видимо нарочно с по-големи букви,с голямо разстояние между думите, с три санта по-навътре в листа, който беше формат 4, а при тях написаното бе формат 3. И всичко това, за да изглежда работата им по-обширна, с повече листа... егати глупостта!!!
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - АРХИВ”