Матури като вход през 2009

Модератори: Methuselah, thegirl

Аватар
G&R
В началото бе словото

Re: Матури като вход през 2009

Мнение от G&R »

TsukI написа:За КН ми трябва поне 5,40-5,50 на изпита, а надали ще успея да исзскарам толкова...
КН е много добра специалност. Не е невъзможно да изкараш такава оценка на изпита. Особено на втория редовен, когато няма стереометрия. Наистина от източници подочух, че той ще е най-лесния - ще се хваща от раз 5, а за 5.5 ти трябва още една задача само (даже не и последната, която обикновено е най-трудната). Но най-важното е да не сбъркаш на лесните задачи, защото там даже и елементарна грешка се наказва еднакво строго като по-голяма грешка в по-трудната задача. Имало е случаи на решени всички задачи (пълна последна), но елементарна грешка на тривиалната първа (в неравенство като делиш не проверяваш, че делителят е отрицателен......).
"Ако искаш да се изкачиш на планината, тръгни от върха" - Лао Дзъ
TsukI
В началото бе словото

Мнение от TsukI »

Аз съм доволен и на Информатика въпреки, че май там се учи най-много... Но не мога да си обясна, защо толкова хора отиват в ТУ, всичките ми роднини и най-вече родителите ми искат да отида в ТУ; на курса, които ходя само аз и още едно момче искаме във ФМИ. С какво ги привлича ТУ...???

И още нещо, кога ли ще излязат резултатите от предварителния от 12 април???
Остатъкът от живота Ви се определя в момента. С мечтите, които преследвате...и решенията, които взимате. И човекът, които Вие решите да бъдете...И остатъкът от живота Ви започва сега... Изображение
Аватар
G&R
В началото бе словото

Мнение от G&R »

TsukI написа:Аз съм доволен и на Информатика въпреки, че май там се учи най-много... Но не мога да си обясна, защо толкова хора отиват в ТУ, всичките ми роднини и най-вече родителите ми искат да отида в ТУ; на курса, които ходя само аз и още едно момче искаме във ФМИ. С какво ги привлича ТУ...???

Преглеждането е приключило на 22.04, сега следва обработка в изчислителния център, може в понеделник да излязат резултатите, но няма много оценки над 5.25.
Аватар
G&R
В началото бе словото

Мнение от G&R »

TsukI написа:Аз съм доволен и на Информатика въпреки, че май там се учи най-много... Но не мога да си обясна, защо толкова хора отиват в ТУ, всичките ми роднини и най-вече родителите ми искат да отида в ТУ; на курса, които ходя само аз и още едно момче искаме във ФМИ. С какво ги привлича ТУ...???

Да добавя - Информатиката е поне за мен добра поне колкото КН - това, че там се учи повече математика е от полза, а за работата ....и двете са еднакво търсени.

Не знам защо повечето ти познати са за ТУ. Има някакъв пиетет към инженерите от едно време. Може би зависи къде си ходил на курс. Ако е в ТУ....Инак с КН и Информатика от раз си взимаш хубава работа още втори семестър (е, ако знаеш и код).
Аватар
DayDream
От дъжд на вятър
Специалност: Информатика
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от DayDream »

G&R написа: Не бързай да съдиш толкова много - нали и преподавателите трябва да ядат :? Пък и навсякъде по света за образование се плаща. А колкото до качеството - повярвай ми - във ФМИ то е на най-високо ниво, даже бих казал - на световно.
Изобщо не бързам, не съм чул да са се увеличили заплатите на преподавателите...а и нали знаеш, че паричките отиват в ректората, и там се разпределят по факултетите...в което сме леееко прецакани от ФМИ, защото сме едни от най-големите вносители, а след разпределението не се връщат толкова...
A wise man said, life is a chess board, of days and nights where God plays with men as chess pieces, moves here and there. Gives check mate and kills, and piece by piece puts them back in their box. He has a destiny for the piece, for the player, and for God. Destiny will be fulfilled.
Аватар
G&R
В началото бе словото

Мнение от G&R »

DayDream написа:
G&R написа: Не бързай да съдиш толкова много - нали и преподавателите трябва да ядат :? Пък и навсякъде по света за образование се плаща. А колкото до качеството - повярвай ми - във ФМИ то е на най-високо ниво, даже бих казал - на световно.
Изобщо не бързам, не съм чул да са се увеличили заплатите на преподавателите...а и нали знаеш, че паричките отиват в ректората, и там се разпределят по факултетите...в което сме леееко прецакани от ФМИ, защото сме едни от най-големите вносители, а след разпределението не се връщат толкова...
Да, Ректоратът е един от филтрите за ограбване на труда на преподавателите, но не най-важният. Великият грабеж е на ниво дръжава. Там се гушка направо в бюджета 50% от реалната заплата, а останалите 30 се гушкат от Ректората.
Чудя им се защо стоят тук. Като им гредам старниците има доста, които са работили в чубина за свестни заплата, но са се върнали. Е, сигурно си имат някакви причини.
Бeтон
Легендарен флуудър
Специалност: Математика и информатика
Курс: завършил

Мнение от Бeтон »

G&R написа:нали и преподавателите трябва да ядат :?
Да ти кажа, че повечето извън ФМИ-то гладни ще умрат.
А дали "трябва да ядат"... ами и аз и всеки трябва да ядем. Но някои просто просят по унизителен начин. :x :x :x :x :x :x :x :x
Говоря вече конкретно. Факт е, че катедра "Механика" е най-западналата катедра в цялото ФМИ. Няма катедра, която да е зле колкото тях. Която и да ми посочите, няма такава изпаднала. В резултат на това просто от немай къде им измислят часове само и само да съществува тази умряла катедра, защото е пред разпад, на всичкото отгоре късат на изпитите, за да си имат работа. Тоя семестър търсим професора да го измолим за по-ранна дата, да не е чак септември... курец. Не може да го открием. По новия учебен план механика за МИ е задължително избираема дисциплина и както се досещате - никой не я е записал. То трябва да си прост и да обичаш да се явяваш 10 пъти на един изпит, че да запишеш дисциплина на западнала катедра.
А някакви ползи от тая механика... никакви. Или поне даскала не си направи зор да разберем, че може да ни е от полза. И така за цялото следване механиката изглеждаше най-измисления предмет, най-горчивото от което е, че спъва дипломирането. И какво? Да им вляза в положението, че не взимат пари. Чушки! Да бегат, всеки в тоя живот се оправя по някакъв начин. Както може да има стабилни - истински преподаватели, така може останалата част да им подражава и да се поучи от тях. Парите са еднакви за всички, но има такива и такива. Как ще коментирате това? Като не им се преподава и само избиват комплекси на изпити - вратата. Ееее - в автосервизите взимат яко пара. Ама тия от катедра механика едно болтче не могат да развият, така че да си налягат гемиите, защото извън факултета (с изключение на един без да споменавам имена) са нищо и половина и да не се отварят. :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
Изображение
Аватар
G&R
В началото бе словото

Мнение от G&R »

Бeтон написа:
G&R написа:нали и преподавателите трябва да ядат :?
Да ти кажа, че повечето извън ФМИ-то гладни ще умрат.
А дали "трябва да ядат"... ами и аз и всеки трябва да ядем. Но някои просто просят по унизителен начин. :x :x :x :x :x :x :x :x
Говоря вече конкретно. Факт е, че катедра "Механика" е най-западналата катедра в цялото ФМИ. Няма катедра, която да е зле колкото тях. Която и да ми посочите, няма такава изпаднала. ...................

А някакви ползи от тая механика... никакви. Или поне даскала не си направи зор да разберем, че може да ни е от полза.
Да им вляза в положението, че не взимат пари. Чушки! Да бегат, всеки в тоя живот се оправя по някакъв начин. Както може да има стабилни - истински преподаватели, така може останалата част да им подражава и да се поучи от тях.............. :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
Имаш пълно право за проблемите на катедра механика, но не виждам защо заради тях да страдат и останалите.

Има обаче други, по-съществени въпроси за преподаването и преподавателите във ФМИ:

1. Кога са ги учили за последно на модерни начини на преподаване? Отдавна са закрити всички форми за опресняване/усъвършенстване уменията на преподавателя (от МОН, не от тях). Държавата не дава и лев за поддържане/усъвършенстване нивото на преподаване, нито лев да идат някъде по света пък да видят и се научат....

2. Какъв мотив/заинтересованост имат преподавателите самостоятелно да се усъвършенстват? Освен за голата "слава" (неясно каква) - разбрахме, че им плащат 4-5лв на час - по-малко отколкото за извозване на една кофа боклук. Това значи, че студентите са по-маловажни за държавата от една кофа боклук - ако сметнем, че средно в група има 25 души- за студент се пада около 23 стотинки на час....стотици пъти по-малко отколкото за една кофа боклук....

3. Кой млад, току-що завършил ВУЗ, ще е луд да дойде да работи за 320лв начална заплата?????? Ами младите учители (МИ) завършват с компютърна грамотност и английски - това дава стартова заплата от 800лв на секретарско, а и на друго място! Що да си хабят нервите да се занимават с недоволни студенти или ученици и претенциозни шефове, които искат да им се слугува за жълти стотинки??? Или пък ще идат да работят като чистачи в Кемпински за 650лв....

4. Като капак - във ФМИ те считат за "нещо" (ФС и тн) ако пишеш статии, а ако преподаваш калпаво - никой не се интересува - повишават те и ти увеличават заплатата за "научна" работа, без да ги е грижа, че парите идват най-вече за преподаване.

Колко млади преподаватели има във ФМИ - под 10 в информатичните катедри - и то защото или работят в някоя фирма, а тук са само за "престиж", или имат друг, който да ги издържа финансово и пак тук са само за "престиж" - и в двата случая нямат НИКАКВА материална заинтересованост да работят качествено.

Така, че въпросът при заплатите не е, че има НЯКОИ, които даже и ниски заплати не заслужават, а как да се ПРИВЛЕКАТ с подходящо заплащане такива, които са добри?

Това заплащане на практика обезлюдява факултета (а и училищата - аз лично познавам няколко много кадърни учители, които след гаврата с учителската стачка напуснаха - не виждам 100 кадърни да са скочили да се бият за местата им - едвам намериха хора (далеч под тяхното ниво) да запълнят дупките). Да не говорим, че само допреди 10 години ако не си бил доктор на науките, не можеш да дойдеш във ФМИ, а сега са готови да назначат ВСЕКИ, който иска.

Затова Бетон - след като държавата плаща за обучението ти 23 стотинки на час, все ми се струва, че си получил доста за тези мизерни стотинки, даже и от некъдърните преподаватели от катедра механика. Ако питаш мен - за тези пари можеш да искаш от тях най-много квалификация на чистач - да ти казват от къде-накъде да метеш :D

Прав си да си недоволен, но не насочваш недоволството си в правилната посока.
TsukI
В началото бе словото

Мнение от TsukI »

Не разбрах какво точно имаше темата ми с механика, но няма нищо радвам се, че вече повече хора пишат... Днес бях на изпит във Варна в ТУ... Какво мислите ТУ Варна или ТУ София?! На мен във Варна много ми хареса като цяло-университета е супер, обстановката изобщо не беше подтискаща като тази в ТУ София, имаше много момиченца :), града направо е супер -хората са супер любезни...но по въпроса ТУ Варна или ТУ София, ако става на въпрос за Технически КСТ!!!
Остатъкът от живота Ви се определя в момента. С мечтите, които преследвате...и решенията, които взимате. И човекът, които Вие решите да бъдете...И остатъкът от живота Ви започва сега... Изображение
Аватар
lqlqlqto
В началото бе словото
Специалност: Софтуерно инженерство
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от lqlqlqto »

TsukI написа:обстановката изобщо не беше подтискаща като тази в ТУ София
Явно не си уцелил на зала, защото в залата, в която бях аз, обстановката беше perfect (а за квесторите да не говоря - щяха да ни уморят от смях докато чакахме задачите). Всъщност съм склонна да твърдя, че обстановката на предватителния в СУ беше ужасно подтискаща (бях забутана в някаква малка стаичка на третия етаж във ФМИ, останлите 14 човека в стаята не смееха дума да обелят, а квесторите просто не желая да ги коментирам! .. имам чувството, че бяха склонни да те удушат, ако им зададеш някакъв въпрос..).
Оставям това на страна. Защо толкова много хора се явяват на изпита в ТУ? Отговорът е прост - защото е лесен. Аз самата се явих на изпита в ТУ с ясната идея още от сега да осигуря сигурно място някъде и вече да се отдам на учене само за СУ. Мисията е изпълнена - 5.90 в ТУ - вътре съм с двата крака. Друг е въпросът, че изобщо не искам да ходя там. Още повече, че с тези направления съвсем прецакано го напрвиха. Whatever, мисълта ми беше да не се лъжеш по това, че много хора се явяват на изпита - това не означава, че всички искат да учат там.. още по-малко пък означава, че обучението там е най-доброто. (Може и да не съм обективна, защотото за мен самата ФМИ е мечта и цел от години, но така виждам аз нещата.)
~*[.. Човек е създаден не да изживее живота си предначертан, а сам да създава, да твори, да изменя, сам да гради, да руши, но да не спира, а докрай да преследва своите съкровени мечти. ..]*~
Аватар
sedrik
Писаружяк

Мнение от sedrik »

Вижте, нито уча в ТУ София, нито в ТУ Варна, но аз твърдо бих ви посъветвал ако се колебаете между двата, да изберете ТУ София, просто защото е в София. Колкото и хубаво да е във Варна, гледайте къде имате повече възможности за развитие - това е важното, когато сте студенти и когато се опитвате да се докажете, осъвършенствате и образовате.

Иначе ако искате да се занимавате с компютри (софтуер най-вече), програмиране, информатика или пък математика, ФМИ е най-добрият избор.
And now, let us step into the night
and persue that flighty temptress, adventure.
TsukI
В началото бе словото

Мнение от TsukI »

Аз мисля, ако реша да съм в Технически и ако не вляза в ФМИ по-добре да отида във Варна, защото там не е с направления и знам какво ще уча, града е 100пъти по-як от София и не мисля,че във Варна има по-малко възможности...
Аватар
sedrik
Писаружяк

Мнение от sedrik »

Кое пък на Варна му е 1000 пъти по-яко от София? Да, вярно, по-спокойно е, има море ( :) ), това са предимства.
Но пък в София има повече възможности за работа и академично развитие.
TsukI
В началото бе словото

Мнение от TsukI »

Аз си мисля,че във Варна има достатъчно...не колкото в София, но достатъчно...това, че си в София не значи, че ще станиш по0добър програмист или какъвто и да е...
Аватар
sedrik
Писаружяк

Мнение от sedrik »

Да, не значи, но значи, че ще получиш повече възможности да станеш такъв - от по-добро образование до по-голяма конкуренция и търсене на работния пазар.
Публикувай отговор

Обратно към “Новини”