Жалки ли сме всъщност?

Модератори: Don Horhe, Lord

Аватар
Smoking Mirror
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Обратна връзка:

Жалки ли сме всъщност?

Мнение от Smoking Mirror »

Да започнем с това, че не съм сигурен дали тая тема трябва да е в културния ни раздел или в политическия. Но я пускам тук, защото е свързана с България и защото от тук минават повече потребители дневно.

Тоя проблем от процесуална гледна точка се формира у мен на личен базис след няколко тематични вечери, срещи с разни хора от съседните ни държави и няколко разговора с няколко българи тук. След известен размисъл започнах да се плаша колко жалки сме като народ и държава.

От материална гледна точка - не говоря за политиците ни, не говоря за текущото състояние на държавата ни, не говоря за това дали разсъжденията ми са правилни от модерна гледна точка. Дори съм сигурен, че от една глобалистична гледна точка са напълно неправилни, тъй като винаги съм уважавал глобализацията и съм смятал, че тая планета има бъдеще само при условие, че всички народи и нации загубят своето национално самосъзнание и се претопят в един общ народ, [WH40k mode]воден от един Император, който да ни поведе към звездите седящ на златния си трон :P [/WH40k mode] Както би казал Макиавели ирония на човешката злоба, тъпотия и алчност е, че комунизмът не успя да го постигне това и според мен така човечеството изпусна, айде да не кажа единствената си, ама единствената в близките няколкостотин години възможност. Както и да е, отплеснах се. Идеята беше, че тези размисли са породени единствено от моето национално самосъзнание и са някакъв отчаян опит на личността ми да намери нещо престижно и уникално в някое от многото паралелни лица на българския народ. И да, те граничат с шовинизма, защото се родиха на базата на сравнения с повечето съседни нам държави и на базата на сравнения с русия и други славянски народи, които като цяло ми бяха наложени отвън (демек разни хора сравняваха техните народи с моя и от там като естествена реакция и аз започнах вътрешно да ги сравнявам. и да търся по-доброто, уникалното у нас.) И да, знам, че тези мисли са еретични, че това, което правя не е правилно, но не мога да се отърва от него докато не открия отговорът на този въпрос.

Това, за което говоря е нашета култура. Дори не само за нея, защото след известна доза отчаяние намесих и природата ни, която е точно обратното на културата и е чиста случайност, че се е случила да е в границите на това, което днес е България.

И така, по същество.

Всичко започна на кулинарна основа. И израсна, за да обеме твърде много други основи. Знаех, че няма смисъл да се опитвам да се съревновавам с големите държави като Испания, Италия и Германия защото те имат много-много-много различна и уникална култура, с която е запознат целия свят (най-базовите примери - испанците имат сангрия, италианците имат пастата си, а германците си имат вурстчетата. И това са съвсем съвсем базови примери, които просто идват веднага в съзнанието на всеки един човек от тая планета, който не е американски тинейджър, когато се спомене някоя от въпросните държави.)

Замислих се за някои наши народни ястия, които са "наши". Тоест ние сме ги измислили, а не сме ги откраднали от съседните ни народи. Нека разгледаме как стоят нещата.

Всичко сладко, дето консумираме и се бием в гърдите, че е наше всъщност е турско. Юфката, която може и да не е сладка също е турска. Баницата е турска. Гювечът е турски. Мусаката - не съм сигурен, но мисля, че и тя е турска. Таратора е гръцки. Киселото мляко не е българско, защото всички около нас имат. или поне румънците и събрите имат със сигурност. Айряна е турски (което означава, че и те имат килесо мляко). Мекици правят из целия свят. Вярно, ние имаме разни техни разновидности като колачета примерно, ама целия свят има техни разновидности като почнеш от китай и стигнеш до италия. Всичките чевермета и скари дето ги печем са или турски по произход или сръбски. Или пък са толкова универсални, че не са ничии (из целия свят са пекли елен на открит огън). Пъстърма има по целия свят, луканка - има в румъния и в сърбия със сигурност. (никога не мога да запомня кое точно от двете са си слагали прабългарите под седлата, ама очевидно не са го слагали само те. Или по-скоро са го слагали толкова отдавна, че ние като народ имаме толкова общо с тях колкото Берлускони има с Еней като водач на италианците)

Какво става с алкохола? Ракията е турска, мастиката е долнопробна версия на гръцкото узо.

След известно ровене из моята кулинарна памет открих, че единствените неща за които се сещам и за които има шанс да са български са пататник и зелник. Много престижно. Представяте ли си как ще се опъна кухнята и ще почна да правя пататник, за да покажа на другите еразмуси нещо типично българско, което гъркинята и туркинята да не са им показали или което, като ме видят да го правя да не ми предложат да ми помогнат. Да не говорим, че пататник според мен имат и в ирландия, макар че не съм много сигурен а и на тях едва ли им пука особено, щото те си имат червена бира. И черна. И ирландско уиски. И Бейлис.

Вярно, винаги можем да минем с оправданието, че четири-петстотин години всички балкански народи сме били част от османската империя и през това време са ни се омешали традициите и културите и реално на балканите никой си няма нищо, което да е уникално негово. Ама не е така. Щото гърците, дори да оставим настрана таратора им си имат телешко със сини сливи, пиле с маслини, дори си имат гирос, който е тяхната версия на турския дюнер (междудругото много е вкусен - идете на витошка да го опитате ако не сте още). Турците пък си имат баклавата, кадаифа, юфката, гювеча и много-много други неща. Румънците вярно, не са много по-добре от нас, те имат кукуруз и мамалига. Макар че е напълно възможно да имат още нещо, за което не знам. Сърбите - и за тях не претендирам да съм ескперт, ама те си имат сръбска скара. По дяволите, дори албанците, дето тяхната държава няма сто години си имат някакви уникални неща, дето никой друг из балканите не ги е чувАл. опитно съм го установил. Просто не мога да я произнеса тая дума, камо ли да ви я напиша.

След като установих, че в кулинарно отношение народа ни е пълна мацка (димо, както и да ме цензурираш истината е, че сме кучки (женското на куче), не мацки), която само е крала квото намери от съседите ни реших да задълбая на по-дълбоко културно ниво. Мартеници имат румънците и молдовците, яйца боядисват румънците, руснаците и молдовците, най-големия производител на розово масло е Япония, хора и народни танци като нашите имат сърбите и румънците. Гръцките и турските са по-различни. Може да се бием в гърдите, че имаме уникална азбука, ама същата тая уникална азбука я имат руснаците, а пък уникалната ни азбука е правена от двама гърци на базата на гръцката азбука, която сама по себе си минава за доста по-уникална от нашета. И то си е така. Тя е леко с няколко хиляди години по-стара от кирилицата.

Ние имаме Рилския, бачковския и стотици други манастири. Ама в гърция имат Атон и Метеора. В румъния из карпатите не е като да нямат и те манастири.

Да не говорим, че Брам Стокър е решил да напише бестселър, в който главния му герой живее в карпатите и днес половин румъния се издържа благодарение на него, че даже и замък му е построила, а пък по гръцките острови крепости да искаш. А ние имаме... балдуиновата кула, която е построена през 20-и век. И пропагандата на Румънеца (забележете как му е прякора) и Енчев не е толкова успешна, колкото се е оказала викторианската английска.

Това, което си мисля, че може да е уникално са кукерите и нестинарите. Но за тях, трябва да си призная, не съм образован изобщо. Ако някой може да даде повече информация около кукерите ще съм му много благодарен. Тук ме притесняват две неща на пръв поглед - първо: маскирани хора, които крещят, дрънчат и гонят зли духове има из цяла Африка и второ - на кой ден излизат? Силно се надявам да не е около сирни заговезни, щото тогава из цяла Европа правят маскени балове.

и така, дайте няква помощ насам, че трудно се издържа едновременно на румънска, гръцка и албанска пропаганда, когато в родния ти град говорят на турски :P Щото ще взема и аз, като този от аватара ми да се обезверя колко ми е жалка и безполезна нацията и ще прелетя по погрешка твърде ниско над някой английски окоп. И тогава ще ме изгубите, а, убеден съм, вие ме обичате твърде много и не искате това да се случи :mrgreen:

ако пък някой от патриотите по форума ни успее да ме разпне на кръст и да ме накаже за богохулството ми ще му бъда много благодарен. Защото като накаже форумното ми тяло ще спаси истинската ми душа.
Peace is a lie. There is only passion.
Through passion, I gain strength.
Through strength, I gain power.
Through power, I gain victory.
Through victory, my chains are broken.
Аватар
Дичоу
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността

Re: Жалки ли сме всъщност?

Мнение от Дичоу »

Хах...отделих не малко време да прочета и анализирам написаното...
...и през цялото време докато не стигнах до "пататник" си мислех за него :) :) :)
Разика межу гръцката и шопската салата-нищожна, но ще сме наистина жаалки ако в България или в Европа започнем да и викаме гръцка нали...
или пък на твърдото ни сирене да му викаме "Фета"...
Баклава и кадаиф има целия арабски свят... а мамалига и кукуруз има преди да има румънци :)
И аз малко като шовинист да си поговоря за Родопа планина....Имаме си Каба Гайда...такава ..търси колкото искаш...няма никъде другаде...пататника го спомена...имаме песен, дето лети в космоса...и е изпята от българомохамеданка....което показва още нещо, което трудно можеш да видиш в Гърция, Албания или Турция - ТОЛЕРАНТНОСТ !!!
Както и да е...да си жалък или велик е състояние на духа...не на баницата или юфката...нито битката при Дойран...нито Панчо Владигеров
Жалък си когато се чувстваш такъв...
Защо трябва да се показваш с нещо за да се чувстваш "нежалък"...защо трябва да доказваш нещо пред другите...само когато живееш гордо...когато живееш със самочувствие...ще изглеждаш така, дори без да си кой знае каква стока (французите са прекрасния пример :) )
А на останалите еразмуси им покажи, че си добър, съпричастен и над гастрономическите измерения на балканската ни същност...покажи им толерантност, гостоприемство и добродушие...защото колкото и да звучи клиширано наскоро се убедих, че именно възможността да живеем толкова различни хора в тази малка държава без да ги колим (Сърбия), асимилираме (Гърция), осъждаме (Турция)...е най-ценното ни качество.
ФъЖъМъКъъЪъЪЪъъЪЪъъЪЪъЪЪъъЪЪъЪЪЪ
Аватар
sientelo
Легендарен флуудър
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от sientelo »

Евала Дичоу :cheers: Страхотен пост !
Като птичка в небесата :)
Аватар
Smoking Mirror
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Дичо, благодаря ти за това, че си направи труда да прочетеш чаршафа ми и да отговориш. Наистина :P

колкото до толерантността... като че ли си прав. И все пак досега никъде (освен в подсъзнанието на гъркинята) не съм се сблъскал с нетолерантност тука :P

Ъъъ, това не означава, че темата е затворена и другите могат да спрат да се обаждат. Напротив, да се чувстват още по-мотивирани :P
mud
В началото бе словото
Специалност: философия
Курс: първи

Мнение от mud »

Разбира се, че не сме. Все пак сме измислили компютъра, написали сме библията, създали сме планетата Земя... а и Господ е българин!

Сериозно, българският народ е жалък. Можем да си приписваме чужди заслуги, да се хвалим как държавата ни съществува вече 1300 години, как имаме най-красивата природа, най-добрата музика, която има най-яките ритми; най-красивата природа и тем подобни. Всичко това е прекрасно, обаче:

1| Джон Атанасов не е бил българин. Човекът се е родил, живял е, както и си е отишъл от този свят в САЩ. Не е знаел български, докато не е преминал средната си възраст.
2| "Държавата" ни може и да е била създадена през 681 година, но от въпросните 1300 години българско "величие", половината са прекарани под чуждо владичество.
3| Фънкът и джазът да не би да не са качествени стилове в музиката, които имат страхотна метрична пулсация? Разбира се, че са. Произходът на ритмите им е... африкански.
4| Красива природа има почти навсякъде, просто човек трябва да се порови в google.com. Родината ни с нищо не е по-красива от Хаваите, например.

С нищо не сме по-добри от другите нации. За справка - милата ни република. Аз вярвам, че държавата е огледало - тя показва същността на хората, които живеят в нея. Нашата държавица не прилича на нищо, сами си направете изводите какви сме ние.
Cecilia Lisbon
Легендарен флуудър

Мнение от Cecilia Lisbon »

Мдааааааааааам, Смоукингчо, не може всички да имаме уникаааааалниия десерт "spotted dick", като англичаните :mrgreen:
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Специалност: Китаистика
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Смоуки, братле, яйца по панагюрски!!! :lol:
That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)
Изображение
Аватар
G__
Танцуващия с клавиатури

Мнение от G__ »

Да наистина в известна степен сме жалки и то заради хора като този, който е инициирал тая тема. Еми щом всичките изброени яденета ги има и в другите страни или пък дори по целия свят, чудя се аз, те дали си задават въпроса "жалки ли сме ". Според мене не. И именно затова имат национално достойнство и са горди от произхода си. Няма да споря с тебе за яденета кое от къде е (дълъг спор, а и безсмислен особено в интернет пространството), но ще ти обърна внимание за киселото мляко и саламуреното сирене. 2 продукта, които са чисто и само български. Знам, че този факт ще ти попречи да се почустваш "жалък" на 100%, но уви това е факт. Научно е доказано от много международни ( не български) институти, че бактерията булгарикус (кръстена именно на Бългрия) се намира единствено в България с малки изключения ( например Западните покрайнити, който са също български :) ) Сиренето- еми въпросното "фета" няма много общо с нашето сирене- на юг някакси сигурно е прекалено топло и опитите да се направи хубаво сирене са .... меко казано неуспешни.
В заключение ще кажа, че трябва да сме горди от това, което сме и да защитаваме родното, а не зорлем да го предаваме в чужди ръце. :)
Jamesmagno
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Jamesmagno »

Гошко, казанлъшки понички :mrgreen: И мартенички. :cheers:

Я пИйни една студена вода. Тря'а ти дъъъъълга почивка от чужбина, брато.
Markov
Танцуващия с клавиатури
Курс: завършил

Мнение от Markov »

Всеки народ е жалък. Но тук виреят просто нечовешки изроди.
Аватар
G__
Танцуващия с клавиатури

Мнение от G__ »

Jamesmagno написа:Гошко, казанлъшки понички :mrgreen: И мартенички. :cheers:

Да, прав си. Много обичам екскурзии по чужбина, но за разлика от тебе съм пътувам доста и в България. :bounce: Въпрос на опознаване е всичко . ;)
Jamesmagno
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Jamesmagno »

G__ написа:
Jamesmagno написа:Гошко, казанлъшки понички :mrgreen: И мартенички. :cheers:

Да, прав си. Много обичам екскурзии по чужбина, но за разлика от тебе съм пътувам доста и в България. :bounce: Въпрос на опознаване е всичко . ;)
Хахаха, гузен негонен бяга :lol: Говорех на автора на темата, който е в Италия от много време и също се казва Георги ;)
Аватар
Smoking Mirror
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Жалкостта не идва от там дали имаме или нямаме наши собствени етнически белeзи, в случая ястия. Идва от там, че претендираме и се бием в гърдите, че нещо е наше и ние сме го измислили, а всъщност не е така и не осъзнаваме колко смешно изглеждаме в очите на останалите.

Конкретно за бактерията на киселото мляко, и аз знам теорията, че където живее тая бактерия, до там се простират границите на България. За съжаление обаче нещата не са съвсем така. Кисело мляко, каквото го имаме ние го имат всички около нас. Това дето ние го наричаме таратор, гърците го наричат Чаджики (не може да се напише на български), а турците - качик. Вярно, малко по-различно е, ама всички го правят с кисело мляко :P

А бактерията се казва така, защото така я е нарекъл един български докторант в париж като изнасял лекция за тоя тип бактерии през 1905 г. Хубаво е да видиш, че по някое време сме работили по въпроса за националната си пропаганда, а не сме разчитали само на Иван и андрей от мюзик айдъл :P

Колкото до репликата ти за това, че, след като ние имаме същите яденета, които ги имат и другите, то и те нямат нищо различно - не си прав. В първия си пост съм дал няколко примера с национални ястия на съседните ни държави с които имаме възможност да се състезаваме. Стане ли въпрос за някоя по-голяма държава... никъв шанс.

В тоя ред на мисли - вчера научих, че има европейски регламент за съхраняването на специфичните ястия от отделни региони в европа в условията на глобализиращ се пазар. Трябва да видя дали има нещо казано за българия там.

Иво, за мартеничките и аз си мислех. Ама ги има и в Румъния. И е мътна и кървава да се разбере какви са по произход. Макар че аз успях да спредна малко култура благодарение на тях, а пацо ги използваше като повод да се запознава със секси румънки из общежитието си.

За казънлъшките понички - тук имаш 10 от 10, най-малкото ме върна в камелот с тях :mrgreen:

А, иво, още нещо - нямам проблеми с престоя ми в чужбина, имам проблеми с румънската и гръцката пропаганда, която се сипе около мен и на която ми е трудно да противодействам :mrgreen: Най-вече гръцката.

Може би трябва да променя името на темата. Твърде много хора тръгнаха да се хващат за жалкостта и ще се измести фокуса.
Cecilia Lisbon
Легендарен флуудър

Мнение от Cecilia Lisbon »

Smoking Mirror написа:за мартеничките...
Сега се сещам, че миналата година на 1ви март Гугъл имаше тематично лого с мартенички, което линкваше към въпросното... на румънски, мартишор.
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

Добре де, Георг, какво ти пука за гръцка, румънска и прочие пропаганда? Ако не е пряко и зломислено насочена срещу тебе, що просто не ги отминаваш? И защо изобщо стигаш до разговори за респективната култура и нейните артефакти? Такъв разговор с балканци неизменно стига до шамари и простотии.
Не че останалите европейци и неевропейци са по-стока. Затва пусни си Хауърд Шор да свири и ги зайеби сичките - и чужди, и наши. Аз така правя.
Изображение
Заключено

Обратно към “България”