КСК 2009 - История

Архив на теми от раздел "Студенти"
Публикувай отговор
Аватар
nmlss
В началото бе словото

Re: КСК 2009 - История

Мнение от nmlss »

Тези, които пишете на латиница: Или спазвайте правилата на форума, или просто пишете с другите по скайп или с смс-и - там поне няма проблем. Като сте в едно такова виртуално общество трябва да се съобразявате. Иначе - прав ви път и на двамата.
Аватар
ники
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: пети

Мнение от ники »

Важното е, че изпозва изрази като "завоалирана квалификация"(пък тя между другото хич не беше завоалирана) и знае произхода на думата интелигентен.
Аватар
ShadowsInBlue
Пишеща машина
Курс: първи

Мнение от ShadowsInBlue »

Успокойте страстите :wink:

На по-лека тема, сега като си препрочитам темите си намирам куп бисери, от рода на "През 1851 в Шумен Михаил Шафран формира първия оркестър от 9 цигулки, които обаче са емигранти" :mrgreen: Дал Бог и на изпита така добре да се представя!
In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move.
ilia_n
От дъжд на вятър
Специалност: право

Мнение от ilia_n »

ники написа:Важното е, че изпозва изрази като "завоалирана квалификация"(пък тя между другото хич не беше завоалирана) и знае произхода на думата интелигентен.
уоооу май нещо се впрегна много жестоко...земи се поуспокой малко не съм ти виновен за нищо и определено не съм виновен за начина по който се изразявам пък от тук нататък е въпрос на възпитание да даваш квалификации на хора който не познаваш и най вече да имаш наглостта да се биеш в гърдите че го правиш!баси какви хора има...
Аватар
xRainx
Стенограф
Специалност: Международни отношения

Мнение от xRainx »

ShadowsInBlue написа:Успокойте страстите :wink:

На по-лека тема, сега като си препрочитам темите си намирам куп бисери, от рода на "През 1851 в Шумен Михаил Шафран формира първия оркестър от 9 цигулки, които обаче са емигранти" :mrgreen: Дал Бог и на изпита така добре да се представя!
какво е това, бе О_O лол.

аз метнах поглед на Паисий и Софроний - общо-взето една супер лесна тема. главно теории, схващания, определения и фактори...фактологията откъм години почти я няма.
The storm is coming...
Изображение
...let the Lord of Chaos reign.
Pisobella
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Pisobella »

И още нещичко да вметна - моля, придържайте се към темата :) Без да окачествяваме и преценяваме другарите съфорумци. Мир да има. :albino: :albino:
Изображение
"Искам да мога да накарам светлината да разказва истории в тъмното."
click me !! ---> http://z0r.de/63
Аватар
Scorpion
Легендарен флуудър
Курс: четвърти

Мнение от Scorpion »

iliyana_blg написа:Искам да попитам в темата за Българската църква и култура през 15-17 век трябва ли да се пише за обществото-семейства, села, градове, еснаф и др?
Нещата, които си изброила, се включват в темата "Общество, църква и култура". В своята програма за изпита СУ спестява на своите кандидати подчертаната дума, поради което не се пише за тях.
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
Аватар
iliyana_blg
Да живей словото
Специалност: Балканистика
Курс: трети

Мнение от iliyana_blg »

Scorpion написа:
iliyana_blg написа:Искам да попитам в темата за Българската църква и култура през 15-17 век трябва ли да се пише за обществото-семейства, села, градове, еснаф и др?
Нещата, които си изброила, се включват в темата "Общество, църква и култура". В своята програма за изпита СУ спестява на своите кандидати подчертаната дума, поради което не се пише за тях.
Благодаря.
Иначе аз днес я понаучих тази тема, лесна е, много даже, ама не ми хареса. Някак си даже ми подейства леко депресиращо, леко приспивно... :lol: Почти никакво движение.
Ох, а и като го гледам конспекта и като си помисля за тази Нова история лошо ми става. Решила съм в петък да не ходя на училище и да науча Руско-турската и Съединението. Не знам защо ме тегли към тези две теми...
А и като добавя, че практически не знам къде отивам на изпит, като знам колко съм неориентирана нищо чудно да се загубя из Ректората...голям кеф... Нещо ме е хванала депресията/Това е от темата :lol: / А по принцип гледам позитивно на нещата, дано до утре да съм си върнала оптимистичния поглед на нещата, че без него не знам как ще отида на изпит.
Аватар
ShadowsInBlue
Пишеща машина

ScionOfStorm написа:
ShadowsInBlue написа:Успокойте страстите :wink:

какво е това, бе О_O лол.

аз метнах поглед на Паисий и Софроний - общо-взето една супер лесна тема. главно теории, схващания, определения и фактори...фактологията откъм години почти я няма.
Ъъъъуууииииууууих! Много мразя темата за Паисий и Софроний, много са ми скучни. Въобще цялото Ранно възраждане, култури, църкви, Паисии..ии? хич не ги обичам. А Шафран е точно от темата за културата.

Най ми е трудно да помня градове и т.н. Границите по време на Иван Асен хич не ги знам, ама знам, че е "от моря до моря" :mrgreen: Или имена - едвам запомних Фридрих Втори Хохенщауфен, ама сега много му се кефя на името :cheers:
In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move.
Аватар
Scorpion
Легендарен флуудър

Мнение от Scorpion »

Съединението задължително трябва да се знае. За Руско-турската - не вярвам да я сложат в пликовете. Едно време имаше по 5 теми от раздел и от тия 15 се теглеше. Сега не знам точно колко са, но в пликовете пак не е покрит целият конспект. От възрожденските теми Руско-турската не е особено емблематична, да не говорим, че българската история в тази тема е страница и нещо - другото е история на Русия и Турция.
Аватар
iliyana_blg
Да живей словото
Специалност: Балканистика
Курс: трети

Мнение от iliyana_blg »

Scorpion написа:Съединението задължително трябва да се знае. За Руско-турската - не вярвам да я сложат в пликовете. Едно време имаше по 5 теми от раздел и от тия 15 се теглеше. Сега не знам точно колко са, но в пликовете пак не е покрит целият конспект. От възрожденските теми Руско-турската не е особено емблематична, да не говорим, че българската история в тази тема е страница и нещо - другото е история на Русия и Турция.
Благодаря за невероятния съвет. Ако имаш и някакви други такива практически съветчета, моля сподели ги. Някак си имам доверие на твоето мнение.
Аватар
ShadowsInBlue
Пишеща машина

Scorpion написа:Съединението задължително трябва да се знае. За Руско-турската - не вярвам да я сложат в пликовете. Едно време имаше по 5 теми от раздел и от тия 15 се теглеше. Сега не знам точно колко са, но в пликовете пак не е покрит целият конспект. От възрожденските теми Руско-турската не е особено емблематична, да не говорим, че българската история в тази тема е страница и нещо - другото е история на Русия и Турция.
Да го беше казал това преди да я науча! :?

Колкото до Съединението, нали първо трябва да разкажем за Органическия устав, кое как защо, департаменти, ала бала, партии, туй онуй...?
Аватар
ники
Легендарен флуудър
Курс: пети

Мнение от ники »

Трябва, трябва. И не само за Ограническия устав, ами на кратко да разкажете, какво аджеба се случва с тази област докато Княжестовото си се развива. Хубаво е и да направите повечеко връзки със стремежа към съединение.
Аватар
yav
От дъжд на вятър
Специалност: Европеистика немски език

Мнение от yav »

ShadowsInBlue написа:
Колкото до Съединението, нали първо трябва да разкажем за Органическия устав, кое как защо, департаменти, ала бала, партии, туй онуй...?
Естествено, първо минаваш накратко през ВРУ в ИР, Орг. Устав, администрацията /там за генерал-губернатор, изпълнителна, съдебна власт, деление на адм. еденици и т.н.). След това изборите, оформяна на партиите, първи опит за съедининие, втори опит за съединение, комитета на З.Стоянов и дейността му, реорганизацията му след конгреса в Дермендере и описване на акта на Съединението. Естественият край на темата е защитата на Съединението (войната със сърбите).
Аватар
Scorpion
Легендарен флуудър

Мнение от Scorpion »

Ето някои съвети: от Нова история да не се пропускат ВРУ, Съединението и Стамболов. От Възраждане почти всичко трябва да се учи - аз от него претупах само Руско-турската. XV-XVII век много ме съмнява да се паднат, особено пък тая Църква и култура, където има 2 дати на кръст, а хронологическата последователност е основен критерий за оценка все пак. От средновековие си спестих Падане под византийско.
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - АРХИВ”