Кампанията "Любим литературен герой" е инициатива на ОББ,книжарници «Хеликон», вестник "24 часа" и БНТ, имаща за цел да установи кои са най-обичаните литературни герои сред българските читатели.
Кампанията се провежда в 2 етапа:
Първи етап: От 29 март до 23 април 2009 г. участниците в анкетата имат възможност, да посочат своя любим литературен герой от български или преводен роман. На базата на тяхното гласуване ще бъдат излъчени 10 герои-финалисти.
Втори етап: От 23 април до 17 май ще продължи гласуването, което ще оформи класирането от 1 до 10 място на най-обичаните литературни герои на България.
Не знам има ли смисъл да ви агитирам да гласувате и тук, при положение че разочарованието от предишната кампания още не е отминало. Оказва се, че изборът на любим герой може да е по-налуден дори от избора на любим роман...Но все пак аз дадох своя глас за една от моите, така да се каже, предпочитани героини, която разбира се едва ли се харесва особено на нормалните хора. Както и да е, ако имате желание, споделете своето виждане по въпроса.
Аз бих се забавлявала много, ако Бай Ганьо вземе да стане "любим герой на българина", но има време и за това.