Христос воскресе! Христос възкръсна!

Какво обичате да правите в свободното си време? Къде обичате да излизате?

Модератори: FloWersOfEviL, Smoking Mirror, Мила, thegirl

Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър
Специалност: полонистика
Курс: четвърти

Re: Христос воскресе! Христос възкръсна!

Мнение от allshallperish »

Methuselah написа:
dimage написа:
Jamesmagno написа: Не празнуваме, защото някакъв са го заковали на кръст, нито пък защото е възкръснал от мъртвите. Великден е ден като всеки друг, днес никой не е възкръснал.
Джеймс....

Този "някакъв" е в основата на твоята религия...
Според мен Джеймс не говори за религия, а за вяра...
В днешно време малко хора говорят за вяра... Има я. И вчера вечерта като бях пред църкавата (както всеки път, когато отида), в душата ми започват да се преплитат разни чувства, образува ми се буца в гърлото и изпитвам безкрайна тъга. Не знам на какво се дължи. Не съм чела библията, знам малко неща за Христос. Но смятам, че това не е толкова важно. Важно е да повярваш, важно е да усещаш в себе си онази сила, която кара хората да вярват, защото тя наистина съществува...
Какво ще кажете за Благодатния/Божествения огън? Вярвате ли?
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Jamesmagno
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Jamesmagno »

allshallperish написа:Какво ще кажете за Благодатния/Божествения огън? Вярвате ли?
Вярвам. В Благодатния огън - не. Това не пречи да е вярно.
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

Каквото и да е "ненаписаното", думите за "някакъв", "закован" и прочие са срам. И богохулство. Много слабо, Иване, много слабо.
Изображение
Jamesmagno
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Jamesmagno »

Boromir написа:Каквото и да е "ненаписаното", думите за "някакъв", "закован" и прочие са срам. И богохулство. Много слабо, Иване, много слабо.
"Иронията е стилистично-изобразителен похват, троп, използван във всички жанрови разновидности на хумористично-сатиричната литература. Думата произлиза от гръцки: εἰρωνεία, което означава привидно невежество (техника, използвана често от древногръцкия философ Сократ).
Иронията получава разнообразни нюанси вариращи измежду остроумие, подигравка и издевателство, в зависимост от вложения в нея смисъл. Тя обаче се намира извън обсега на сарказма. За разлика от него, при иронията подложените на критика лични и обществени недъзи биват осмивани, вместо разобличавани."
Аватар
JudyRamone
Легендарен флуудър
Специалност: Компютърна химия
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от JudyRamone »

allshallperish написа: В днешно време малко хора говорят за вяра... Има я. И вчера вечерта като бях пред църкавата (както всеки път, когато отида), в душата ми започват да се преплитат разни чувства, образува ми се буца в гърлото и изпитвам безкрайна тъга. Не знам на какво се дължи.
Ще ме прощавате за цинизма, ама аз изпитвам същите неща винаги, когато се замисля за един определен човек и той със сигурност не е Христос. :?
...И ПОВРЪЩАМЕ ВЪРХУ НАДЕЖДАТА
ЗА ПО-ДОБРИТЕ ДНИ!!"
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

Jamesmagno написа:"Иронията е стилистично-изобразителен похват, троп, използван във всички жанрови разновидности на хумористично-сатиричната литература. Думата произлиза от гръцки: εἰρωνεία, което означава привидно невежество (техника, използвана често от древногръцкия философ Сократ).
Иронията получава разнообразни нюанси вариращи измежду остроумие, подигравка и издевателство, в зависимост от вложения в нея смисъл. Тя обаче се намира извън обсега на сарказма. За разлика от него, при иронията подложените на критика лични и обществени недъзи биват осмивани, вместо разобличавани."

Не мога да разбера какво правиш. Ако не те познавах, щях сега да те туря на място, както заслужаваш. Но ще ти/си го спестя. Иронията ти (или каквото там имаш предвид вместо ирония, щото шегички с Христос и "заковаване" за кръст не са ирония) е неуместна, грозна и няма смисъл. Така че и 69 речникови определения да ми наредиш, лошото впечатление остава. Съжалявам.
Изображение
Jamesmagno
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Jamesmagno »

Проблемът може би е в липсата на кавички. Както и да е... Който разбрал, разбрал.
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Jamesmagno написа:Проблемът може би е в липсата на кавички. Както и да е... Който разбрал, разбрал.
Важното е ти да си разбрал... в случая се изказа не само неподготвен, но и не на място, не в точната тема, и с бегли опити да пуснеш ирония....

Но когато става дума за вяра и/или религия, нещата са по-сложни. Великден е празник на вярата, всеки си я избира, както му идва. Аз вярвам в Бог, Джуди вярва в някакъв пънкар и т.н. (не се сдържах). Важното е да НЕ се подхожда с ирония към вярванията на другите, без значение, колко са грешни. И като си научил речниковото значение на думата, намери си и "инструкции за употреба", и избягвай да говориш за религии и вяра, освен ако не е крайно наложително...

Ънда Преша... 8)
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Митака
Форумно зомби

Мнение от Митака »

Jamesmagno написа:Христос Воскресе, приятели. Преди 2000 години. Не днес. Не миналата година. Не празнуваме, защото някакъв са го заковали на кръст, нито пък защото е възкръснал от мъртвите. Великден е ден като всеки друг, днес никой не е възкръснал. Не празнувам, че преди 2000 години Христос се е завърнал от мъртвите. Не виждам какво празнично има в това. Великден е ден за мислене, ден, в който би трябвало да погледнем и да видим - в нас и около нас. Ама наистина да видим. И да го оценим, да помислим истински, да почувстваме. Христос не е възкръснал преди час, а вероятно преди 2000 години. Яйцата и козунака не са Великден, така, както подаръците не са Коледа.

Христос воскресе, приятели и колеги. Време е и ние да го сторим.

Желая ви здраве, щастие и мъдрост. Дано последните две не се изключват...
Това е най-малоумното нещо,което някога съм чел!В началото казваш,
днес никой не е възкръснал
но после в края
Христос не е възкръснал преди час, а вероятно преди 2000 години
.
Последно в кое от двете вярваш?
Разбирам те за комерсиализацията и съм съгласен с теб...Великден не са яйцата и козунаците...както Коледа не е в подаръците,но обществото е такова....навсякъде!!!
Тогава защо празнувате Св.Валентин,а православният Трифон Зарезан се забравя?Ние католици ли сме или източно православни?А Хелоуин?Но когато ни оттърва не говорим за това,нали?
Великден е денят в който трябва да ВЯРВАМЕ!Да ВЯРВАМЕ във възкресението на "човека",който е бил разпънат за да изкупи греховете на хората.Аз вярвам в това,въпреки че не съм кръстен все още,но ще продължавам да вярвам,защото самата вяра дава сили.Сили без които човек не може да живее.
И не на последно място вярвам в себе си,защото
Помогни си сам, за да ти помогне и Господ
Кой днеска ще да брани
народната ни чест
от нашите тирани,
от българите с фес?
Ст. Стамболов
Аватар
ники
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: пети

Мнение от ники »

Лафче от агитката: Христос воскресе. Гунди - не.

Без да се обиждате ;)
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър

JudyRamone написа:
allshallperish написа: В днешно време малко хора говорят за вяра... Има я. И вчера вечерта като бях пред църкавата (както всеки път, когато отида), в душата ми започват да се преплитат разни чувства, образува ми се буца в гърлото и изпитвам безкрайна тъга. Не знам на какво се дължи.
Ще ме прощавате за цинизма, ама аз изпитвам същите неща винаги, когато се замисля за един определен човек и той със сигурност не е Христос. :?
Къде споменах, че мисля за Христос? :?
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Аватар
JudyRamone
Легендарен флуудър
Специалност: Компютърна химия
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от JudyRamone »

ники написа:Лафче от агитката: Христос воскресе. Гунди - не.

Без да се обиждате ;)
Лелелелелелел.... баси изрода си! Бих те наритала за тоя ти пост ! И то не за друго, просто е суууууууууууууууупер ГНУСЕН !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

@олшелпериш, не бе, помислих, че така ти влияе цялата религиозна обстановка.. знам ли :roll:
...И ПОВРЪЩАМЕ ВЪРХУ НАДЕЖДАТА
ЗА ПО-ДОБРИТЕ ДНИ!!"

Мнение от Joker »

Воистина воскресе!
Всъщност, на днешния ден празнуваме повторното отваряне на райските врати за повярвалите, макар и след земната им кончина. Без кръстните мъки, които са изкупили пъвородния грях и без Възкресението на Спасителя няма спасение за никой, ни грешник, ни праведник! А вече 2000 години има, за този, който може да се възползва от него.
Затова ревностните християни цяла година се поздравяват по този начин, не като нас...
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър

JudyRamone написа:
ники написа:Лафче от агитката: Христос воскресе. Гунди - не.

Без да се обиждате ;)
Лелелелелелел.... баси изрода си! Бих те наритала за тоя ти пост ! И то не за друго, просто е суууууууууууууууупер ГНУСЕН !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

@олшелпериш, не бе, помислих, че така ти влияе цялата религиозна обстановка.. знам ли :roll:
:mrgreen: , ми не. Просто чувства. Що се обиждаш толкова за Левски? И аз съм фен, ама чак толкова...
Верно, гаден майтап, ама майтап.
Аватар
ники
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: пети

Мнение от ники »

То за Гунди какви по-гадни работи има...
Заключено

Обратно към “Хоби и Забавления”