Практически семинар 'Йога и мъдрост'
Модератори: ники, Methuselah
-
artofliving
- В началото бе словото
Re: Практически семинар 'Йога и мъдрост'
Слагам го наравно с Далай Лама поради причината , че има документален филм на име "Тримата мъдреци на нашето време". В този филм единят точно е Далай Лама , другият е Шри Шри Рави Шанкар , а третият Дийпак Чопра. Филма го има в torrents.ru . Ако те интересува повечко ще си го намериш. "Три мудреца нашего времени / Three wise men of our time ".
- Шепот
- Стенограф
- Специалност: Книгоиздаване
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Ок, няма да коментирам, вие си знаете по-добре.
И все пак, има документални филми за всичко, а Далай Лама е личност, с която се сравняват постоянно. Без да подценявам Шри Шри Рави Шанкар, разбира се. (:
И все пак, има документални филми за всичко, а Далай Лама е личност, с която се сравняват постоянно. Без да подценявам Шри Шри Рави Шанкар, разбира се. (:
~ Кътчето ~
Аз пък смятам, че човек може само да загуби от сравнение с Далай Лама, защото подобни попкултурни пластмасови марионетки могат да бъдат наречени "мъдреци" единствено от дълбоко заблудени хора.
Този Шри Шри не ми вдъхва никакво доверие, но поне не е подлога на 69 чужди правителства
Този Шри Шри не ми вдъхва никакво доверие, но поне не е подлога на 69 чужди правителства

Странно ми се струва едно такова изказване "не ми вдъхва доверие". А познаваш ли го? Познаваш ли нещо от учението му? Практикувал ли си техниките, които предлага? Нали можем да имаме мнение само за нещо, което вече познаваме, опитали сме?
Опитвал съм техники, медитации и прочие на не само една източна религия/философия. И понеже на пръв поглед този гуру не предлага нищо качествено ново, на базата на предишния си опит с подобни дейности заключавам, че не заслужава доверието и ресурсите ми. 

Дали дава нещо ново или не спрямо досегашното познато не е толкова важно. Важно е реално да може да даде методи, които да помагат и работят днес, в 21 век, в изискванията на съвременния поток на живота. Той не теоретизира знанието, използва най-достъпните и разбераеми за всеки техники-дишане, наблюдение, осъзнаване. Може да се окаже, че много от нещата ги знаем и без това. Например бабите ни са казвали когато се ядосаме "отиди в ъгъла и преброй до 10 или 20", докато го направиш гневът ти минава и умът се успокоява. Знаем ги, но не ги правим. Затова трябва някой, който да ни вдъхнови да го направим. Учител или група за пример. Тогава става. 
- Шепот
- Стенограф
- Специалност: Книгоиздаване
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Не мисля, че ако учителка в група ти каже "Преброй до 20 преди да избухнеш", това ще те вдъхнови особено. Човек или има характера да го прави, или не. А тези, които го нямат, трябва сами да започнат да го правят и нямат нуждата някой да им го каже. Като бях на тоя курс единия ден ни караха да се обуем, да изтичаме до двора, да докоснем някое дърво и да се върнем. После ни се скараха, че не даваме 100% от себе си и ни накараха да го повторим пак и пак. И вдъхновено ни обясняваха колко е важно да даваш 100% от себе си.
Натъпкват в тоя курс някакви такива всеизвестни истини, които уж вдъхновят хората тепърва да осъзнаят за първи път истински, омесват го с онази Сударшан Крия и това е май в общи линии.
Натъпкват в тоя курс някакви такива всеизвестни истини, които уж вдъхновят хората тепърва да осъзнаят за първи път истински, омесват го с онази Сударшан Крия и това е май в общи линии.
~ Кътчето ~
Ами така е това за 100-те %. Когато отидеш на зъболекар нали няма да си съгласен зъболекарят да разговаря с някого и да хвърля по едно око към телевизора в кабинета докато ти прави зъба с машинка? Ще искаш да е на 100% концентриран само върху твоя зъб. Искаме от другите да дадат 100% за нас, а ние не сме готови да дадем 100% дори само за себе си...
Аз ще кажа, че има само едно ново нещо в тези тренинги. И то е внасянето на ентусиазъм, на радост, на веселие. Има много школи, много техники, подобни на тези тук. Но никъде нещата не се правят с радост, няма смях, няма принадлежност, всички са много сериозни, вглъбени. Е точно това има тук-хумор, веселба, смях, игри. Така че знанието да бъде поднесено леко и подходящо разбираемо за хората. Когато правим нещата като игра, животът е по-лек, сякаш товар от тежест сваляме от раменете си. Но когато приемаме всичко много сериозно, започва да ни тежи на плещите, и животът става труден, изгубва се естествеността, радостта. Ето какво иска да ни каже Шри Шри Рави Шанкар. И разбира се посланието му за здравословен живот, живот без наркотици, алкохол, цигари, правилна храна, упражнения за тялото, за ума и т.н.
Аз ще кажа, че има само едно ново нещо в тези тренинги. И то е внасянето на ентусиазъм, на радост, на веселие. Има много школи, много техники, подобни на тези тук. Но никъде нещата не се правят с радост, няма смях, няма принадлежност, всички са много сериозни, вглъбени. Е точно това има тук-хумор, веселба, смях, игри. Така че знанието да бъде поднесено леко и подходящо разбираемо за хората. Когато правим нещата като игра, животът е по-лек, сякаш товар от тежест сваляме от раменете си. Но когато приемаме всичко много сериозно, започва да ни тежи на плещите, и животът става труден, изгубва се естествеността, радостта. Ето какво иска да ни каже Шри Шри Рави Шанкар. И разбира се посланието му за здравословен живот, живот без наркотици, алкохол, цигари, правилна храна, упражнения за тялото, за ума и т.н.
- ники
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: пети
Това е посланието на майка ми, когато съм бил на 12, а не на Шри Шри некой-си. На този из цяла София му гледам физиономията по някви плакати и много ми е писнал.max написа:И разбира се посланието му за здравословен живот, живот без наркотици, алкохол, цигари, правилна храна, упражнения за тялото, за ума и т.н.
-
artofliving
- В началото бе словото
Мнения на затворници и служители от затвора - преминали курса
http://www.youtube.com/watch?v=KQWYhQ7Q ... annel_page - Част 1
http://www.youtube.com/watch?v=bAMEoDp6 ... re=channel - Част 2
http://www.youtube.com/watch?v=KQWYhQ7Q ... annel_page - Част 1
http://www.youtube.com/watch?v=bAMEoDp6 ... re=channel - Част 2
Това за зравословния живот не съм казал, че е ново. Но трябва да се повтаря отново и отново докато не го проумеем. Защото май няма резултат от това, че са ни говорили с години, понеже се храним все по-нездравословно, все по-набързо, средата става все по-стресираща наоколо. Е, едно добро нещо се направи-забрани се пушенето на обществени места, включително и във влаковете...но защо трябваше да пламне пожар, да изгорят толкова невинни хора, за да се вразуми някой и да забрани тютюнопушенето във влаковете?... По-добре е сами да се откажем от вредните навици, отколкото животът да ни нанесе плесник, та тогава да ни откаже. 
-
Бeтон
- Легендарен флуудър
- Специалност: Математика и информатика
- Курс: завършил
За алкохола казвала ли ти е майка тиники написа:Това е посланието на майка ми, когато съм бил на 12, а не на Шри Шри некой-си. На този из цяла София му гледам физиономията по някви плакати и много ми е писнал.max написа:И разбира се посланието му за здравословен живот, живот без наркотици, алкохол, цигари, правилна храна, упражнения за тялото, за ума и т.н.
Колкото и да рекламирате Крий Скрий Равин Пънкар, аз съм видял ефекта върху колегата, за който споменах. И колегите му с ръка на сърцето твърдят, че преди си е бил абсолютно нормален. Откакто попаднал в тия йоги и п**** майни оттогава станал такъв. Да кажете, че отиде до Индия без пари - не. Плати си всичко, само некви неща били безплатни. Да, разбира се и "учението".
Фак оф!
Аре сега анатемосай и чалгата и всички ви души ще бъдат пречистени.max написа:но защо трябваше да пламне пожар, да изгорят толкова невинни хора, за да се вразуми някой и да забрани тютюнопушенето във влаковете?... По-добре е сами да се откажем от вредните навици, отколкото животът да ни нанесе плесник, та тогава да ни откаже.
Знаем репертоарите, втръснали са.

Какъв ефект си видял, някой белел портокали, понеже бил в някаква секта. Но не в Изкуството да живееш нали? Защото тук ставаш наистина нормален, а не обратното. Освобождаваш се от страховете си, комплексите си, ограниченията си, преставаш да реагираш като автомат и започваш истински да живееш, ставаш самият себе си. Започваш да живееш от дълбочина, не повърхностно. Това е изкуството да живееш. 
-
Бeтон
- Легендарен флуудър
- Специалност: Математика и информатика
- Курс: завършил
Не секта, бре. Аз така си го наричам, защото е сходно. Ей такова учение на Шар Мон Шаршарон Хачатурян.
Почва се с 10 лв. ама после паричките вървят.
Аре не ми говорете за хуманни цели. Поне да се работи с открити карти, че е с комерсиална цел.
Същото го говори и въпросния колегаmax написа:Освобождаваш се от страховете си, комплексите си, ограниченията си
Почва се с 10 лв. ама после паричките вървят.
Аре не ми говорете за хуманни цели. Поне да се работи с открити карти, че е с комерсиална цел.

Да, курсовете в тази йога школа се плащат. Но се води некомерсиално, защото с тези средства, поне с част от тях се прави благотворителност. Ето защо когато се споменава че Изкуството да живееш е некомерсиална организация това отговаря на действителността по закон. Точно заради благотворителните акции, които се финансират с част от постъпилите средства. Но какво ли не се плаща в днешно време? Има ли нещо безплатно? За образование плащаш, за лекари, операции плащаш. За всичко. И на мен ми се иска духовността поне да е безплатна, но май няма сирене без пари...
Днес май всеки продава нещо, и ако е неизбежно, поне да е полезно като това, вместо вредно като цигарите, алкохола, мрачните дискотеки...