Матури като вход през 2009

Модератори: Methuselah, thegirl

Аватар
Victoria
Писаружяк

Re: Матури като вход през 2009

Мнение от Victoria »

shayne написа:
G&R написа:Тази година матурите по математика ще се проверяват главно от преподаватели във ФМИ.
То пък не че има много за проверяване. По-важното е да се правят от тях.
И от тях да се правят, нали се сещаш, че трябва да се съобразяват с цялостното ниво на учениците. ;)
Изображение
Аватар
Shawty
От дъжд на вятър
Курс: кандидат-студент

Мнение от Shawty »

Xelian написа:
MBG написа: във комуникационни науки
Такова животно още няма.
Да,според сайта на СУ може вече в КН (Компютърни Науки) с матура по математика като оценката се умножава по 2,5 тук
"От тази година в СУ ще може да се влиза с оценка от матурите за общо 34 специалности, включително всички специалности на Факултета по математика и информатика, "Начална училищна педагогика и чужд език", "Математика и информатика", "Комуникационни науки", "Биология и химия" и всички 20 специалности, за които се признаваха матурите през миналата кандидат-студентска кампания."
[ http://news.ibox.bg/news/id_959447081 ]
Oчевидно има :roll: ..
"В миналото са корените на настоящето, към миналото човек се обръща и в жаждата си за знания, в желанието си да познава човешкия живот, също и в стремежа си да проникне в бъдещето." - Димитър Талев
Аватар
G&R
В началото бе словото

Мнение от G&R »

Victoria написа:
shayne написа:
G&R написа:Тази година матурите по математика ще се проверяват главно от преподаватели във ФМИ.
То пък не че има много за проверяване. По-важното е да се правят от тях.
И от тях да се правят, нали се сещаш, че трябва да се съобразяват с цялостното ниво на учениците. ;)
Да, двама участват в правенето на матурите - Кирил Банков и Теодоси Витанов. Миналата година специално им е било "наредено" от МОН матурите да са тривиални (за да не линчуват Вълчев родителите). Тази година не се очаква да е така. Освен това ФС на ФМИ е обсъждал изпитът във ФМИ да се направи така, че 5 да се изкарва лесно, а раслоението да бъде между 5 и 6 - така, ще се намали влиянието на матурите. Има обаче една особеност, която става с тези изпити и трудно ще се координират всички интереси. По принцип предварителният изпит е труден за да се "стимулират" кандидатите да се явят и на другите два (става дума за пари, естествено :D ). Но ако сега предварителният е труден, на матурата по математика трябва да не може да се изкара лесно шестица (което е постижимо за съставителите).

То ФМИ се прецака с тези матури - ясно е - дочух, че нашето предложение било за коефициент 2, а в АС мнозинството лузери, дето не могат да си попълнят бройките от години надделяло за коефициент 2.5 да е еднакъв за всички факултети...Като резултат догодина май матурите няма да са вход изобщо за ФМИ.
TheOnly
В началото бе словото
Специалност: BSc with Honours Computer Science
Курс: четвърти

Мнение от TheOnly »

Матурата по математика няма ли най-сетне да стане на ниво изпит за ФМИ? :D
Все пак като избираема матура, учениците които се явяват на нея трябва да са наясно защо го правят, нивото да е високо, а и да им послужи за нещо - не просто да се вписва като оценка в дипломата.
В момента матурите са си чиста pro forma :(
Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former.
- Albert Einstein
Аватар
Victoria
Писаружяк

Мнение от Victoria »

При нас пък предварителният беше най-лесен, така че не прави такива заключения.

Според мен, докато матурата не се раздели на две нива, не бива тя да е вход във ФМИ.

Да кажем, че кандидатсваш с литература, но те задължават да запишеш още една матура. Математиката ти върви що-годе и затова записваш нея. Е, сега как ще ми даваш едни и същи задачи за вход във ВУЗ и просто за оценка в дипломата? Ясно е, че за ФМИ битката е по-голяма, а факултетът не може да поеме големия наплив от кандидати.
Изображение
Аватар
G&R
В началото бе словото

Мнение от G&R »

Victoria написа:При нас пък предварителният беше най-лесен, така че не прави такива заключения.

Според мен, докато матурата не се раздели на две нива, не бива тя да е вход във ФМИ.

Да кажем, че кандидатсваш с литература, но те задължават да запишеш още една матура. Математиката ти върви що-годе и затова записваш нея. Е, сега как ще ми даваш едни и същи задачи за вход във ВУЗ и просто за оценка в дипломата? Ясно е, че за ФМИ битката е по-голяма, а факултетът не може да поеме големия наплив от кандидати.
Ами според теб и според още много хора, но не и според Образовател #1 - Вълчев, защото го мързи да гледа. Да се прави матура на две нива не е като да се чупят тухли и да се пеят песни по Мюзик Айдъл. Имаше матури на две нива в закона, но Вълчев внесе поправка и ги отмени - много му се видя работата. То тия матури са си наистина про-форма - колкото да се отчете "успешен" мандат и "свършена" работа.
"Ако искаш да се изкачиш на планината, тръгни от върха" - Лао Дзъ
TheOnly
В началото бе словото

Мнение от TheOnly »

Еми решенията на проблема са доста очевадни, но нашите министри предпочитат да си драпат междукрачието :>

Защо да има матура на 2 нива, като може цялата система да бъде ОК?

Например задължителна общообразователна по български език с писмен въпрос примерно есе на дадена тема (подчерватам БЕ само, не БЕЛ), тъй като е срамота хора да не знаят да пишат и четат на родния си език.
След това да се определи бройка X задължителни матури (да речем примерно поне 2) и последните 2 години в средното образование учениците да учат по матуритетните предмети + БЕ и профилиращите им предмети, както е в много страни на запад. Всички знаем, как огромна част от предметите вече не са ни особено интересни в 12 клас (да не кажа хич) и се "учи" само заради оценките, като всеки полага най-много усилия върху предметите с които ще кандидатсва. => няма особено голям смисъл в последните 2 години да се учи до последно всичко.

Може би някога най-накрая ще станем свидетели на нещо хубаво, тъй като и това не е работа - да се яваваш на по 50 изпита за всеки ВУЗ ;)
Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former.
- Albert Einstein
TsukI
В началото бе словото

Мнение от TsukI »

Какво мислите по въпроса ако искарам 6,00 на матурата а да кажем 4,50 на предварителния има ли смисъл да ходя на редовен. Като гледам минималните балове със 6 на мтура във информатиката спокойно ще се влиза.
Остатъкът от живота Ви се определя в момента. С мечтите, които преследвате...и решенията, които взимате. И човекът, които Вие решите да бъдете...И остатъкът от живота Ви започва сега... Изображение
Аватар
Victoria
Писаружяк

Мнение от Victoria »

Разбира се, че има. Никога не знаеш какви задачи ще дадат на редовните.
Изображение
TheOnly
В началото бе словото

Мнение от TheOnly »

Бих те посъветвал да отидеш и на 3те. Нищо не губиш освен няколко часа, което не е нищо. Можеш само да спечелиш. Винаги има малки нюанси в задачите. Току виж някои ти се видят по-лесни. А балът... защо да целиш 4.50, като можеш да целиш повече?

Колкото повече, толкова повече :> (и по-добре)

Бори се за 6.00 (макар и малко да са пълните 6тици), пък каквото сабя покаже. Винаги е мотивиращо да си поставяш високи цели :> А в този случай не е и нещо непостижимо... Факт е, обаче че иска се иска доста труд и усилие.

По мое мнение, ако тазгодишната матура по математика е на същото ниво като миналогодишната въобще няма смисъл да гледаш оценката, освен ако е ниска, което не е на добре. Тази матура по никакъв начин не помага за математиката в уни. Все пак е само на задължителна подготовка материял.

Също така имай предвид, че не винаги миналогодишни балове могат да служат за образец. Много хора се пънат за КН и СЕ, което води до по-нисък бал за Информатика. Но мненията на хората се променят ежеминутно. Не можеш да знаеш как ще е тази година.
- Albert Einstein
Аватар
G&R
В началото бе словото

Мнение от G&R »

TsukI написа:Какво мислите по въпроса ако искарам 6,00 на матурата а да кажем 4,50 на предварителния има ли смисъл да ходя на редовен. Като гледам минималните балове със 6 на мтура във информатиката спокойно ще се влиза.
На редовните изпити ще бъдат дадени задачи, с които от раз да получиш 5.00 - само за да прецакат матурите. ФМИ не е привърженик за влизане с ТЕЗИ матури. Предложението на ФМИ (компромисно) беше да се взимат с коефициент 2 ( т.е. 6=4). Ама умните глави в Академичния съвет с мнозинството си решили да е еднакъв коефициента за всички факултети т.е. 2.5. За това на предварителния се дадоха трудни задачи (поне последната не е била по силите на 95% - има 10-тина шестици) за да се покаже, че лесно се изкарва 6 на матурата, но 6 не означава, че ЗНАЕШ това, което е нужно за да се справиш във ФМИ. А сега за да прецакат матурите най-лесни задачи ще дадат на 2-ри задължителен. Ще има само една-две трудни за да разслояват оценката от 5 нагоре. Така, че хич не се залъгвай с 6 на матурата. А и варианта на матурата, предложен от екипа на ФМИ не е лъжица за всяка уста (е, дали ще се "падне" пак зависи от Вълчев - ама сега той е склонен да се дадат по-трудни матури - миналата година щеше да му хвръкне главата ако беше дал за това, но сега не му пука - я бъде депутат и министър, я не).

А за изпитите - най-добре се готвиш с 300лв и канд студ. курс във ФМИ. Там преподавателите дават и пробен и критериите за оценяване на темите, качени на сайта.
"Ако искаш да се изкачиш на планината, тръгни от върха" - Лао Дзъ
TheOnly
В началото бе словото

Мнение от TheOnly »

Съмнява ме да дадат толкова лесни задачи, колкото описваш.
ФМИ винаги са държали на високо ниво познания. И с право :>
- Albert Einstein
TsukI
В началото бе словото

Мнение от TsukI »

А какво мислите за разликата в нивото на предварителния в ТУ и ФМИ, аз ходих и на двата, защото още не мога да реша къде да отида.Повечето хора ми казват, че КСТ е най-добрия вариант. Но се чудя, сега с този лесен тест ТУ ще привлече доста кандидати още от предварителния, защото с над 5,50 защо да седят през лятото и да учат вместо да се хванат на работа... Защо нивото на двата изпита беше толкова различно.Уж КСТ,Телекомуникации в ТУ и И,КН,СИ в ФМИ са еднакво добри, колко е вярно вече не мога да разбера... Така и не съм решил къде искам повече...

Учителката ми на курса е завършила ТУ и казва, че базата е най-добра, че ако искам да стана инженер да отди в ТУ... От друга страна-другата ми учителка, както много други казва "СУ се е СУ"!!! Като цяло повечето хора ми казват ТУ, но от мнение трудно може да разбереш кое е правилното, защото всеки казва това,което на него му изглежда правилно, а и никои не иска да изглежда прецакан.

Знам, че това решение е важно, защото неискам да съм се готвил толкова и после да тръгна да се местя и т.н.... :roll:
Остатъкът от живота Ви се определя в момента. С мечтите, които преследвате...и решенията, които взимате. И човекът, които Вие решите да бъдете...И остатъкът от живота Ви започва сега... Изображение
Аватар
shayne
Вазов
Специалност: Политология, Математика
Обратна връзка:

Мнение от shayne »

TsukI написа:А какво мислите за разликата в нивото на предварителния в ТУ и ФМИ, аз ходих и на двата, защото още не мога да реша къде да отида.Повечето хора ми казват, че КСТ е най-добрия вариант. Но се чудя, сега с този лесен тест ТУ ще привлече доста кандидати още от предварителния, защото с над 5,50 защо да седят през лятото и да учат вместо да се хванат на работа... Защо нивото на двата изпита беше толкова различно.Уж КСТ,Телекомуникации в ТУ и И,КН,СИ в ФМИ са еднакво добри, колко е вярно вече не мога да разбера... Така и не съм решил къде искам повече...

Учителката ми на курса е завършила ТУ и казва, че базата е най-добра, че ако искам да стана инженер да отди в ТУ... От друга страна-другата ми учителка, както много други казва "СУ се е СУ"!!! Като цяло повечето хора ми казват ТУ, но от мнение трудно може да разбереш кое е правилното, защото всеки казва това,което на него му изглежда правилно, а и никои не иска да изглежда прецакан.

Знам, че това решение е важно, защото неискам да съм се готвил толкова и после да тръгна да се местя и т.н.... :roll:
Само в ТУ не отивай, после много ще съжаляваш, че си го избрал пред ФМИ. Нивото е много зле там, респективно и преподаването. Не си заслужава след твоята подготовка да си пропилееш годините в ТУ. Изобщо не може да сравниш КСТ с нашите специалности. А и друго нещо важно да имаш предвид. Във ФМИ И, КН и СИ не са на едно ниво. Изобщо не ти препоръчвам СИ. Ако искаш да излезеш с някакви знания, запиши Информатика или в краен случай КН (и тя е общо взето добра специланост).
Цветелин Биков
Член на Академически съвет на СУ
Аватар
sedrik
Писаружяк

Мнение от sedrik »

Ако искаш да станеш инженер, разбира се, че трябва в ТУ да отидеш. В СУ инженер не можеш да станеш.

Няма грешно в тази ситуация. И в ТУ и в СУ ще получиш много добро образование.
Все пак, ако питаш кой е най-добрият университет в Българиа, това е СУ и мисля, че всякакви спорове са излишни (но все пак добре дошли) по тази тема.
And now, let us step into the night
and persue that flighty temptress, adventure.
Публикувай отговор

Обратно към “Новини”