"Боклуци" - предварителен изпит по журналистика

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
jayjay
В началото бе словото

Re: "Боклуци" - предварителен изпит по журналистика

Мнение от jayjay »

Здравйте, можете ли да дадете повече информация за устния изпит и как ще се готвите освен гледане на новини и следене на печата, мерси!
Markov
Танцуващия с клавиатури
Курс: завършил

Мнение от Markov »

Carmilla написа:А може и да сме го направили ;) Ще се види..скоро.. :р

Толкова се съмнявам, че почти вярвам, че отговорът е : НЕ.
Аватар
NikTa
Да живей словото
Специалност: Журналистика
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от NikTa »

jayjay, ако не те мързи, всичко и за писмения, и за устния изпит - тук:
http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... =3&t=13147

Ако те мързи...
3 въпроса в следните области: външна политика, вътрешна политика, медии. Тези 3 въпроса са еднакви за всички, но комисията задава и странични, които могат да засягат общата ти култура, мотивацията ти за конкретната специалност и тн...
Оттук вече можеш да си направиш изводи как да се готвиш. :wink:
Oh my darling, oh my darling, оh my darling, Clementine!

"Предупредих те. Не можеш да се намесваш в живота на хората дори с едно махване на ръка. Понякога, без да искаш, се превръщаш в съдбата им."
(Г. Г.)
jayjay
В началото бе словото

Мнение от jayjay »

Мерси за отговора, това съм го чела, исках малко по - подробна информация, някой който го е издържал да каже как е протекло изпитването и точните въпроси. А прочетох, че миналата година са питали за някакъв лисабонски договор или нещо от сорта, от къде да науча тези неща за ЕС и т.н на един път, защото във вестниците 80% от нещата не вършат работа? И още нещо, ще съм благодарна ако някой направи предположение за въпросите тази година и хипотетични отговори!

П.П Нямам никаква представа какво предславлява настоящата криза, от къде идва и в какъв аспект ще се разгърне. Мерси за отговорите!
Аватар
NikTa
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от NikTa »

Една дума: гуугъл... :lol:
И на един път малко трудно ще стане...
А принципно в сайтовете на "Дневник" и "Капитал" има добри анализи.

Колкото до темите... през 2001 и 2005 изборите са били един от въпросите. Дали и тази година ще е така (което е логично), или не (ако решат да ни изненадат) можем само да гадаем.

"Предупредих те. Не можеш да се намесваш в живота на хората дори с едно махване на ръка. Понякога, без да искаш, се превръщаш в съдбата им."
(Г. Г.)
Аватар
Варненец
Пишеща машина
Специалност: журналистика
Курс: първи

Мнение от Варненец »

harisma написа:Като "дете на прехода" смятам, че темата "Аз, връстник на прехода" най подхожда на набор 90 и випуск 09.Колкото до "Страх", в интерес на истината очаквах нещо подобно, но на фона на икономическата, газовата, психичиската и още куп други кризи очаквах да бъде нещо такова. :cyclopsani: Но гарантирам, че на устния изпит ще има въпрос за кризата и за бъдещия кабинет :cyclopsani:
Иначе като цяло, за "боклуци" доста кандидати са се хвърлили напред с рогата в софийския боклу, като пропускат съпътстващите акценти, именно затова смятам, че резултатите ще бъдат доста лоши, но както е казъл "поетът" "паживьом у видим" :reindeer:

Аз пък изобщо не съм псиал за софийския боклук.Само 2,3 реда....И не смятам,че съм загубил :wink:
Мале,Мале цело лето мале... Мале,мале на морето мале,евалата на туризма,да живей нудизма.......
Аватар
pepso
От дъжд на вятър
Специалност: кандидат-студент за ФЖМК
Курс: кандидат-студент

Мнение от pepso »

Btw аз също бягах умишлено от темата за боклука в София, защото знаех, че цялото стадо ще пише за него. По-скоро наблегнах на боклука в обществото и т.н. Нз нямам идея какво ще излезе в последната седмица на април, но знам едно ... май няма да сме доволни :D :roll: :!:
C'uz when u try hard, is when u die hard! Kanye West

Изображение We'll keep flying our red flags high, c'uz Manchester United will NEVER die !
Аватар
harisma
В началото бе словото

Мнение от harisma »

love_blush написа:
harisma написа:но както е казъл "поетът" "паживьом у видим" :reindeer:
Не го е казал точно така "поетът" - поживем увидим ми се струва,че е казАл. :lol:
Божеее, колко съм неграмотен - и аз съм тръгнЪл да кандидатствам с журналистика... :shaking2: мъка...мъка...
jayjay
В началото бе словото

Мнение от jayjay »

NikTa, инфото за Капитал и Дневник е доста полезно, но аз исках обикновения кандидатстудент, който е преминал през това да сподели опита си, ясно е , че се ровя из google и т.н. Интересно ми е какви отговори са дали на миналия изпит, какви са изискванията и критериите за оценяване, ако не е мястото тук да питам споделете къде е, защото съм нова във форума.
Аватар
NikTa
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от NikTa »

Тогава, душо, имаш няколко варианта - или отвори нова тема с конкретните ти питания за устния, или попитай във вече създадената "Журналисти 2009" (там става дума за всичко, от до, че и малко отгоре), или надникни тук - http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... 0%B8%D1%82 ... Честно казано не знам какво има и какво са писали, но щом се интересуваш, порови...може и да намериш нещо полезно.

Колкото до изискванията и критериите - номерът е да дадеш личното си мнение по зададените въпроси (а не просто да изреждаш прочетени факти) и съответно добре да го аргументираш. Отговориш ли на трите въпроса изчерпателно, високата оценка ти е в кърпа вързана.

P.S. Виж и това, ако не си.http://uni-sofia.bg/index.php/bul/priem ... goizdavane

(Г. Г.)
Аватар
Lady_Paradise
В началото бе словото
Специалност: оперно пеене

Мнение от Lady_Paradise »

На мен ми допадна темата за боклуците. Незнам доколко съм се справила , но в крайна сметка каквото - такова :). Поне ще знам дали подхода ми е бил правилен.Колкото до столичния боклук , мисля , че темата може да включи къде - къде по - разнообразни подтеми които отново да са свързани с главната , по един или друг начин.В крайна сметка заобиколени сме от боклуци. Че понякога и ние самите се сливаме с тях .. Колкото и да е жалко.

А за другите 2 теми мисля , че тази за прехода би породила доста странни разработки.. И доста ниски оценки , въпреки положителната ви нагласа. А и ако се беше паднала тя , ми се струва , че пак щяхте да сте недоволни и да казвате че предпочитате тази за боклуците. Но в крайна сметка :) човек никога не е доволен от това , което му предоставя живота и ако е имало друга възможност , винаги си мисли че тя е била по - добрата.
Така че успех на всички :lol: и да видим какво ще се "получи от боклука" , а на редовния - ще му мислим :) :) :)
jayjay
В началото бе словото

Мнение от jayjay »

Ммм даа! Темата за боклуците не беше чак толкова интересна, предопределя негативни разработки, тази за страха ми се видя доста интересна, защото няма материална гледна точка. Действително ли топ 350 човека се допускат до устен изпит, за тази година знае ли се бройка?
Аватар
svetleto89
Паисий
Специалност: Магистратура Литература, кино и визуални изкуства
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от svetleto89 »

Пише се НЕ ЗНАМ. Две думи са! Престанете да ги бъркате, срамота е...Lady_Paradise, не се драча с теб, просто те поправям, защото е много вероятно да ти намалят много оценката заради такива грешки. Обърни внимание и на пълния и краткия член :wink:
От какво се прави ливада?
Нима не знаеш?
Трева -
и една пчела -
и да мечтаеш.
Ако пчелата не пристига -
мечтата стига.

Емили Дикинсън
Аватар
pepso
От дъжд на вятър
Специалност: кандидат-студент за ФЖМК

Мнение от pepso »

Ами Jayjay и аз чух нещо такова - 175 човека сега и 175 на редовния. Но не знам...официално май нищо няма още :s
C'uz when u try hard, is when u die hard! Kanye West

Изображение We'll keep flying our red flags high, c'uz Manchester United will NEVER die !
Аватар
Lady_Paradise
В началото бе словото
Специалност: оперно пеене

Мнение от Lady_Paradise »

svetleto89 написа:Пише се НЕ ЗНАМ. Две думи са! Престанете да ги бъркате, срамота е...Lady_Paradise, не се драча с теб, просто те поправям, защото е много вероятно да ти намалят много оценката заради такива грешки. Обърни внимание и на пълния и краткия член :wink:

мм да :) знам . Просто понякога не обръщам внимание :) Което не трябва да е така , но в момента изключително много ме мързи да поправям каквото и да било. Благодаря все пак за поправката. Тя винаги е полезна :)
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”