Студентски стипендии и награди от Европейския социален фонд

Това е общият студентски форум - за всичко свързано със следването на настоящите студенти на Софийския университет - бакалаври, магистри и докторанти.

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел

Публикувай отговор
Аватар
Methuselah
Легендарен флуудър

Re: Студентски стипендии и награди от Европейския социален фонд

Мнение от Methuselah »

FMI написа:И тъйкато АЗ и всички като мен ви плащаме образованието, освен това си плащаме и нашето, не бъдете неблагодарни и проявете необходимото уважение!
Уважаеми, хайде да ти давам по половин стотинка на месец и вече да казваме, че аз ти плащам образованието, ОК??
Бeтон написа:Нормалните хора сме малко.
hazart
В началото бе словото
Специалност: МБ

Мнение от hazart »

@FMI

Не си прав, практиката показва, че не всеки, който не работи има потенциал да изкарва положителни резултати. И обратното, не всеки, който в момента работи, при евентуално напускане на работата си ще изкарва положителни резултати. И да се "бачка" мисля, че е малко по-лесно. А защо го мисля ли? Да не е леко да се бачка неквалифициран труд, но не се иска много много акъл. Това, което се опитхме да ви обясним няколко човека е , че стипендиите за успех нямат НИЩО общо с тези за социално слаби. Аз нямам нищо против да има социални стипендии и то прилични, напротив даже се чудя как може да няма. Но стипендията за успех, подчертавам за успех не е вашата :roll:
Аватар
FMI
Плиний Стари
Специалност: Приложна математика
Курс: първи

Мнение от FMI »

hazart написа:@FMI

Не си прав, практиката показва, че не всеки, който не работи има потенциал да изкарва положителни резултати. И обратното, не всеки, който в момента работи, при евентуално напускане на работата си ще изкарва положителни резултати. И да се "бачка" мисля, че е малко по-лесно. А защо го мисля ли? Да не е леко да се бачка неквалифициран труд, но не се иска много много акъл. Това, което се опитхме да ви обясним няколко човека е , че стипендиите за успех нямат НИЩО общо с тези за социално слаби. Аз нямам нищо против да има социални стипендии и то прилични, напротив даже се чудя как може да няма. Но стипендията за успех, подчертавам за успех не е вашата :roll:
Напълно съм съгласен с теб, че стипендията за успех си е стипендията за успех и никога не съм го успорвал. А виждам че и ти си съгласен с мен че е нередно да няма социална! Но явно нещо някъде се получава разминаване в това което аз искам да кажа и това което повечето разбират от моите думи... А именно че не е редно да има 5 стипендии за успех, а да няма социална. Не може ли да са 4 за успех и поне едната социална примерно... Някак си би било много по добре, а всъщото време няма да са кой знае колко ощетени тези с успеха! Или ще ми завиждат че тогава аз ще взимам 5, те 4 стотин... Обещавам като си вдигна успеха да се откажа от едната стотачка в полза на някой по нуждаещ се :)

П.П. И какво значи не всеки това, не всеки онова, защо покрай сухото да гори и мокрото? Нека се даде шанс на всеки, пък който не може ще я взима само една година, то е ясно! Дори 1% да са тези които заслужават, пак има смисъл! Или най добре образованието да е напълно безплатно и тогава и само тогава единствено успеха трябва да е критерия за стипендиите! Но сега...
Вместо да проклинаш тъмнината - запали свещ !

Не ме смущава див вой от омрази,
не стряска ме на завистта гневът –
спокойно гледам в бъдещето ази:
там мойте песни все ще се четат.
hazart
В началото бе словото
Специалност: МБ

Мнение от hazart »

Да. Явно и аз не съм разбрал какво искаш да кажеш :) Виж от тази гледна точка да. Смешно е да има 5 стипендии за успех и нито една социална. И да щеше да е по-логично да отклонят парите за една (или повече) от тях, към нов конкурс за социална стипендия. Но това не зависи от нас, това си е вече университетско, а даже и решение на ниво министър :-( А това за стипендия на всички, докато не докажат, че не я заслужават си е невъзможно и е глупост. Колкото и пари да има държавата, не бих го подкрепил. Голям лаф стана тая тема :-)
Аватар
FMI
Плиний Стари

Мнение от FMI »

И пак не се разбрахме обаче :) Не съм казвал на всички, а само на социално слабите. Примерно само първия семестър или по добре година и ако не изкарат приличен успех, въпреки това, значи губят социалната стипендия. Не съм казал да дават стипендия ако си с двойки и тройки... Но все пак ти трябва да имаш равен шанс с останалите, а това става само с пари... Идеята е да направят така че да не ти се налага да ходиш на работа и да можеш спокойно да дадеш всичко от себе си. Пък вече ако се окаже че въпреки това за нищо не ставаш, еми тогава сори... Но това което е сега е геноцид...

И при условие че сме държавна поръчка, могат поне семестриалните такси да ни плащат, нали? Аз ако нямам притеснение за шибаните такси и другите режийни, въобще не ми трябват пари да ми дават, стига ми да не ми искат!!!

Аватар
Norwegian Wood
Легендарен флуудър

Мнение от Norwegian Wood »

Mного си ляв. :mrgreen:
FMI написа:.. Но все пак ти трябва да имаш равен шанс с останалите, а това става само с пари... !
Да де, ама тия, дето имат повече пари от теб, пак ще имат повече шансове, понеже (примерно) ще имат пари да си купят по-хубави и скъпи помагала, по-мощен компютър, по-хубав стол, на който да си настаняват д-то, докато учат, ще се запишат на езикови курсове в чужбина и не знам какво още.
Впрочем в много факултети човек спокойно може да работи почасово и да изкарва успех за стипендия, така че да му се събира напълно достатъчен за самоиздръжка доход Виж, ако ти се налага да издържаш и други хора, това вече е проблем.
Когато нямаш какво да кажеш, кажи някоя древна китайска поговорка (древна китайска поговорка).
Аватар
FMI
Плиний Стари

Мнение от FMI »

Norwegian Wood написа:Mного си ляв. :mrgreen:
FMI написа:.. Но все пак ти трябва да имаш равен шанс с останалите, а това става само с пари... !
Да де, ама тия, дето имат повече пари от теб, пак ще имат повече шансове, понеже (примерно) ще имат пари да си купят по-хубави и скъпи помагала, по-мощен компютър, по-хубав стол, на който да си настаняват д-то, докато учат, ще се запишат на езикови курсове в чужбина и не знам какво още.
Впрочем в много факултети човек спокойно може да работи почасово и да изкарва успех за стипендия, така че да му се събира напълно достатъчен за самоиздръжка доход Виж, ако ти се налага да издържаш и други хора, това вече е проблем.
Ами, налага ми се...

А за Д-то няма проблеми, то не е капризно и на обикновен стол не се оплаква :) Не ми трябва кола, защото имам колело, смао трябва да видя дали още е в движение или вече е за кофата. Не ми трябва по мощно PC, защото имам някакво там работещо :) Както казах, не съм алчен, искам само необходимия минимум под който не си в състояние адекватно да изпълняваш студентските си задължения. От там нагоре може да се смята че условията са равни, като ефекта от допълнителните екстри може да се счита за пренебрежимо малък. Т.е. ти ако имаш свободно време можеш да компенсираш липсата на езикови курсове да речем и т.н.

С две думи, да не ми се налага да работя поне първи курс. Смятам че не искам много!

Аватар
sandinmyshoes
В началото бе словото

Мнение от sandinmyshoes »

[quote="FMI"]@Pisobella

Като един колега чиято глупост ще помня цял живот. Той каза "Мен ми пращат САМО по 500 лева на месец и те не ми стигат, затова работя". Този човек със сигурност предпочита да си пръска парите по курви и кръчми, отколкото да учи... Този човек не заслужава стипендия, дори да има 6.00, друг е въпроса че такъв човек няма да има повече от 3(лично мнение). [/quote="FMI"]

Еми, и на мен ми пращат по 500 на месец и не мога да се оправям. Друг е въпросът, че ходя на лекции всеки ден и след това на работа, за да мога да си позволя да живея по-добре, за курви и кръчми изобщо да не говорим. Когато излизаш от вкъщи в 6 сутринта, пътуваш 90 минути до ЦИЕК и след лекциите си на работа, а вечер се прибираш в 22:30 (понеделник-петък), и само в събота работиш от 9 до 17, повярвай ми, не остава чак толкова време за курви и кръчми. И да, успехът ми е 5.80. Стипендия вземам, защото през сесията съм учил до 5 сутринта и съм доказал, че имам достатъчно акъл в главата си.

Личното ти мнение е грешно. Моля те, друг път не обиждй хората, който си скъсват задника от работа и учене, за да живеят по-добре. Няма особен смисъл.
Don't .... with me lest you get fucked up yourself!
Аватар
FMI
Плиний Стари

Мнение от FMI »

sandinmyshoes написа:
FMI написа:@Pisobella

Като един колега чиято глупост ще помня цял живот. Той каза "Мен ми пращат САМО по 500 лева на месец и те не ми стигат, затова работя". Този човек със сигурност предпочита да си пръска парите по курви и кръчми, отколкото да учи... Този човек не заслужава стипендия, дори да има 6.00, друг е въпроса че такъв човек няма да има повече от 3(лично мнение).
Еми, и на мен ми пращат по 500 на месец и не мога да се оправям. Друг е въпросът, че ходя на лекции всеки ден и след това на работа, за да мога да си позволя да живея по-добре, за курви и кръчми изобщо да не говорим. Когато излизаш от вкъщи в 6 сутринта, пътуваш 90 минути до ЦИЕК и след лекциите си на работа, а вечер се прибираш в 22:30 (понеделник-петък), и само в събота работиш от 9 до 17, повярвай ми, не остава чак толкова време за курви и кръчми. И да, успехът ми е 5.80. Стипендия вземам, защото през сесията съм учил до 5 сутринта и съм доказал, че имам достатъчно акъл в главата си.

Личното ти мнение е грешно. Моля те, друг път не обиждй хората, който си скъсват задника от работа и учене, за да живеят по-добре. Няма особен смисъл.
Това не е възможно... Не искам да те обиждам, но ти си глезен... Това е най-точната дума...

Дори да не си от София, с 5.80 би трябвало да имаш достъп до общежитие, но ти най вероятно си капризен и не те кефи там... От друга страна ако си на квартира и имаш успех 5.80 следва да имаш достатъчно мозък да си намериш такава на по подходящо място, за да не пътуваш толкова и да спиш повече! Освен това някой хора излизат в 6 и се прибират в 22:30 и без лекциите, само работата им е толкова... А да не говорим че ти си някаква филология или нещо от този сорт, което автоматично означава че могат да ти се получат нещата!!! Аз искам да ми покажеш някой който учи математика и е първи курс и работи и има такъв успех!!! Не случайно в нашия факултет задочна специалност няма!!!

shore
В началото бе словото

Мнение от shore »

Айдее, сега и по специалности... :lol:
"Някаква филология или нещо от този сорт"? Много пренебрежително ми прозвуча...
Аватар
JudyRamone
Легендарен флуудър
Специалност: Компютърна химия
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от JudyRamone »

shore написа:Айдее, сега и по специалности... :lol:
"Някаква филология или нещо от този сорт"? Много пренебрежително ми прозвуча...
Абе то не че е пренебрежително, ама не можеш да отречеш, че има специалности, които са бая по-трудно от някои други :wink: Въпреки че аз и всички около мен се оплакваме еднакво, мн. добре знам, че ако учех социология нямаше да ми е толкова тежко .. в крайна сметка сама съм си избрала да следвам това,което уча, така че нямам и право да се оплаквам, но пък не е честно аз да имам 4.30 по обща химия , а некой, дето има 4.30 по нещо доста по-елементарно да взима стипендия, пък аз не, само щото сме в различни специалности :? макар че лично аз знам,че ако учех филология нямаше въобще да ми е толкова гадно, просто щото много обичам езиците и те ми вървят, пък сега нали уча математика и програмиране, от които никога не съм разбирала, така че.. абе май не го казах много добре , ама основната идея си личи :mrgreen:
...И ПОВРЪЩАМЕ ВЪРХУ НАДЕЖДАТА
ЗА ПО-ДОБРИТЕ ДНИ!!"
Легендарен флуудър
Специалност: арабистика
Курс: завършил

Мнение от phoebe »

Това с "вървят ми езиците" е доста хубав виц, трябва да го разкажеш на някой от ЦИЕК примерно ;)
Няма как да ти върви език, с който никога не си се срещала, който е от друго езиково семейство... и ученето не е никак, ама никак по-малко от това при теб ;)
medicate, medicate
Аватар
JudyRamone
Легендарен флуудър
Специалност: Компютърна химия
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от JudyRamone »

Аз казвам за езиците, които съм учила, а те са два (и една четвърт :mrgreen: ). Принципно аз съм тип литературен, не математически, нали тва обяснявах :)
...И ПОВРЪЩАМЕ ВЪРХУ НАДЕЖДАТА
ЗА ПО-ДОБРИТЕ ДНИ!!"
Плиний Стари

Мнение от FMI »

phoebe написа:Това с "вървят ми езиците" е доста хубав виц, трябва да го разкажеш на някой от ЦИЕК примерно ;)
Няма как да ти върви език, с който никога не си се срещала, който е от друго езиково семейство... и ученето не е никак, ама никак по-малко от това при теб ;)
Защо не го разкажеш този виц на баща ми. И той си мисли че няма такова нещо като да ти вървят езиците. Само дето той учи език за от един до три месеца, без значение от коя езикова група е и каква му е трудноста... И без да си дава много зор... Просто като му потрябва и го учи... А мен нещо не ми се получава... Скъсах си гъза подготвителната година по френски в средното и едвам си взех изпита с 4 след това... Разбира се няма такова нещо като да ти вървят езиците и затова той не ми вярва че за тази година съм положил много повече усилия отколкото той общо е положил за примерно дузината езици които вече знае :)

И да не говорим че по език можеш да имаш сериозна предварителна подготовка, не че за другите специалности не можеш, но са малко по различни нещата, нали!

Аватар
phoebe
Легендарен флуудър
Специалност: арабистика
Курс: завършил

Мнение от phoebe »

Да не си играем с понятия, извинявай.
Какво значи "учи" език?
Ще научи азбуката, фонетичните особенности, малко ще тръгне с граматиката и.. това е. Нито ще може да се изразява свободно, нито да ползва литература (това за всеки човек се отнася) пълноценно.
Малко се изхвърли ;) Езикът не е нещо константно, което се научава един път и се ползва, това е нещо, което учиш и усъвършенстваш цял живот.
Нека не се надскачаме сега в тая тема, чия специалност е по-трудна от друга.
medicate, medicate
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - общ форум”