Студентски стипендии и награди от Европейския социален фонд

Това е общият студентски форум - за всичко свързано със следването на настоящите студенти на Софийския университет - бакалаври, магистри и докторанти.

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел

Публикувай отговор
Аватар
Methuselah
Легендарен флуудър

Re: Студентски стипендии и награди от Европейския социален фонд

Мнение от Methuselah »

allshallperish написа: Тази, за която ти говоря не знам в какъв размер е, но колегата, която разказваше каза, че с нея се издържа и я дават от населеното място в което живее. Съжалявам, ако съм обидила някой, но и 200 лв да дават от там и тия 200 е така да идват... Докато има доста хора като мен, които едвам едвам успяват да си направят нещата и пак са прецакани.
И все пак - к'ви са тия стипендии?
И защо ги обсъждате тогава в тая тема? Заблуждаващо е.
Бeтон написа:Нормалните хора сме малко.
Аватар
FMI
Плиний Стари
Специалност: Приложна математика
Курс: първи

Мнение от FMI »

^PrincessA^ написа:А на какъв критерий, ако не 'успех', според вас, трябва да се разпределят стипендиите?
Наричат го "европейски социален фонд", защо тогава не се разпределят от най неравнопоставените нагоре, а точно на обратно!

Знам че има и хора с не добро материално положение и в същото време имат много добър успех! Но това са много големи изключения! И всъщност тези с големия успех са хора коит оимат свободно време, освен че разбира се са и достатъчно кадърно, но със сигурност това не са хора в нужада, щом не им се налага да работят! Нека разбира се тези хора се състезават по между си и да си взимат стипендията по успех! Но защо наистина те да взимат и всички останали стипендии! И повтарям, за да не ме разберете неправилно, не че не ги заслужават, но не са опрели до тях и така лишават хора за които наистина тези пари са ЖИЗНЕНО ВАЖНИ!

Защото както колегата спомена, той ходи на работа и пак изкарва приличн успех. Смятам че той е положил много повече труд! Аз примерно явно не съм чак толкова кадърен и въобще не ходя на лекции, въобще не правя нищо в нас и някак знанията не ми идват отгоре... Но не защото съм мързелив, а защото само спя и работя... И да, разбира се че трябва да се дават стипендии именно на двойкарите!!! Защото, ако не ми се налага да работя ще уча! И айде моля ви не ни завиждайте за мижавите заплати, защото те едва ни покриват режийните за да сме работоспособни и с клизма събираме за семестъра, всъщност аз вече имам чуството че работя на загуба... И разбира се че всеки предпочита да не упражнява слабо платен и неквалифициран труд, когато има потенциал за много повече, но соровата реалност е че на някой просто им се налага и тъйкато първо са парите, а после резултатите, следва първо да имаме стипендии и след това да показваме успех, а не обратното... Дайте ми стипендия за следващата година, аз със сигурност ще я повторя и тъйкато ама грам не съм пипнал, няма да ми е плюс изминалата, за да кажете че заради това съм си вдигнал успеха, дайте ми и ако нямам приличен успех, да речем това е 5, аз ще върна парите!

Просто виждам колеги с ужасно гнусна, дребнава завист и направо се вбесявам... "Защо на нас да дават стипендии, като ние не си даваме от заплатите" е това беше най голямата идиотщина... Мислете малко преди да пишете. Вие си лежите по цял ден, а ние си скъсваме гъза от работа и то за смешни пари, а вие си лежите! И пак повтарям, аз не искам вашите стипендии, аз искам да имам възможност да уча спокойно, но дори заем не ми дават, за да го направя и това смятате че е честно, а разни мамини синчета напрактика взимат от стипендии повече отколкото аз изкарвам чисто след сметките, които на тях има кой да им ги плаща...
Вместо да проклинаш тъмнината - запали свещ !

Не ме смущава див вой от омрази,
не стряска ме на завистта гневът –
спокойно гледам в бъдещето ази:
там мойте песни все ще се четат.
Pisobella
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Pisobella »

След като някой си дава зор (за да учи) и да изкарва достатъчно добри оценки, че да хване стипендия (или да се опита да я хване) - като в моя случай трябва да се изкарат 6-ци, смятам че си е заслужил стипендиите. ( А те нали са "награда" за добър успех? И трябва да са стимул точно за добър успех?)
И не ми обяснявайте кой колко имал нужда. Всеки има нужда. Който реши, че няма, няма да подаде молба.
И смятам, че е напълно в реда на нещата хора, които взимат някаква стипендия от някъде си, да се пробват и на други места. Кви са тия глупости - взимаш някакви пари - стигат ти толкова, остави и за другите. Другите като искат - да се борят. Тва е.

Гледайте си вашите паници и кво вие правите, а не кой колко взима и откъде взима.
Изобщо не можете да съдите кой какъв е, колко заслужава, кой колко си лежи и т.н.
Изображение
"Искам да мога да накарам светлината да разказва истории в тъмното."
click me !! ---> http://z0r.de/63
Аватар
Solveig
Постоянно присъствие

Мнение от Solveig »

JudyRamone написа:Някой може ли да ми каже след като си одобрен и т.н кога е крайният срок да си направиш карта, ако нямаш (като мен) и въобще да се обадиш и да кажеш, че си искаш стипендията, да ти я пращат.
Джуди, ти как си подаде молбата, без да имаш карта? Във формуляра имаше поле за номера на банковата сметка... Както и да е, по всяко време можеш да си направиш карта /имай предвид, че трябва да е от ПИБ/, а ако си класирана, просто проверяваш на някой банкомат дали са ти преведени парите.

П. П. Като си направиш карта, искай си IBAN-а /номера на банковата сметка/ още същия ден, за да не се разкарваш допълнително, както се случи с много хора, включително с мен, точно в последния ден за подаване на молбите /километрични опашки в банки connect people, но все пак.../. :D
Аватар
JudyRamone
Легендарен флуудър
Специалност: Компютърна химия
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от JudyRamone »

Солвейг, казаха ми, че мога да си направя карта и след като видя дали съм класирана. :) Което мен ме устрои идеално, защото за тия стипендии разбрах точно в последния ден (който не ходи редовно , така е :roll: ) ххаха
...И ПОВРЪЩАМЕ ВЪРХУ НАДЕЖДАТА
ЗА ПО-ДОБРИТЕ ДНИ!!"
Обратна връзка:

Мнение от Pisobella »

Тук с картите има малко разногласия, защото на мен пък изобщо не са ми искали да имам карта и банкова сметка. В полето просто писах "нямам" - така ми казаха да направя в паричния отдел като подавах молбата и ги питах. Така че аз мисля, че ако си класирана и нямаш сметка, тогава автоматично ще ти се направи. Но все пак - не съм убедена :)
Изображение
Аватар
Solveig
Постоянно присъствие

Мнение от Solveig »

Джуди, и да ходеше редовно, все тая. Всички разбрахме в последния момент, добре, че беше форумът всъщност, защото вярно, че имаше разни плакати за тези стипендии по коридорите, но аз по правило не се разсейвам с плакати и си ходя като кон с капаци.
Аватар
FMI
Плиний Стари

Мнение от FMI »

@Pisobella

Колегата се изразява доста по ясно от мен, но все пак ще го повторя: Не е въпроса кой колко заслужава, никой въобще не си помисля да говори такива глупости и да прави такива сравнения. Разбира се че ако имаш 6.00 ще си заслужила. Той просто подчерта че не е честно... Но пък живота си е такъв - несправедлив... И много хора които не им трябват ги взимат и то само защото са алчни... Като един колега чиято глупост ще помня цял живот. Той каза "Мен ми пращат САМО по 500 лева на месец и те не ми стигат, затова работя". Този човек със сигурност предпочита да си пръска парите по курви и кръчми, отколкото да учи... Този човек не заслужава стипендия, дори да има 6.00, друг е въпроса че такъв човек няма да има повече от 3(лично мнение). Но човек на който наистина му се налага да работи за да може да си плати семестъра и да оцелее чисто физически, не говорим за никакви луксове тук, е разбира се че този човек заслужава стипендия, без значение успеха му! Така както студентите с деца или студентите сираци, хубаво е че поне тях са уредили до някаква степен, макар и пак да е крайно недостатъчно в техния случай... Друга тема е че и там има такива които не са в нужда но взимат... Обаче не разбирам защо "бедните да го духат"...

Аватар
Tommy
Плиний Стари

Мнение от Tommy »

Защо свързваш взимането на стипендия с алчност, а не с получаване на заслужена награда? Колкото до нуждата - затова има социални стипендии, които в гимназията са колкото тези на всички други, а в СУ също не е малко, или поне е по-добре от нищо.
Knights of the Cross
hazart
В началото бе словото
Специалност: МБ

Мнение от hazart »

@FMI

И все пак не разбирам каузата ви. Недоволствайте, че няма социална стипендия за хората в слабо материално положение, а не , че не взимате от стипендията за УСПЕХ. Това щеше да е най-голямата простотия. Като имате такива мераци за тази стипендия, като си търсите работа я подбирайте така, че да можете да учите по време на същата (като за пример охрана).
Pisobella
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Pisobella »

Ама защо изобщо съдите кой какво заслужава? Не сте вие тия, които да казват кой какво трябва да получава.

Ами 500 лева за много хора са малко за да се издържат цял месец.На някои хора им трябват заплати от минимум 1000 лева, за да живеят както желаят. И не виждам нищо лошо в това.
В интерес на истината и на мен 500 лева може и да са ми малко. Зависи как живея.
И в интерес на истината аз нямам толкова крещяща нужда от тази стипендия. И това ме прави алчна и по-черна от дявола?

И не разбирам какво му е нечестното, че някой подава документи по нормалния начин и път и се класира на критерии, по които се класират всички останали. Щеше да е нечестно, ако заобикаляше правилата.
Изображение
Аватар
Малък рус дзвон
В началото бе словото
Специалност: Етнология
Курс: трети

Мнение от Малък рус дзвон »

С тия карти е страшен абсурд ситуацията. Аз миналата година исках по моя сметка да ми превеждат стипендията, ама казаха, че ако картата не е на ПИБ няма как да стане. И така вече си имам карта. Освен това по тези сметки пари не могат да се внасят, странно, но факт. И една малко по-любопитна информация - не знам дали сте опитвали да си смените ПИН кода на тези карти, но аз лично не успях.

А относно кой има право и кой не на стипендии....... Еми и аз работя и то на две места.И не е защото много държа да работя. Просто в къщи сме двама студенти и няма как иначе да се справим.Все пак успях да докарам някакъв успех, с много неспане и постоянно търчане.Ама до стипендия не успях да стигна и то за много малко. Не е приятно, ама в крайна сметка няма какво да направим. Или всъщност мога съвсем да откажа спането - така ще ми остане време да чета колкото неработещите колеги.
Аватар
Methuselah
Легендарен флуудър

Мнение от Methuselah »

FMI написа:
^PrincessA^ написа:А на какъв критерий, ако не 'успех', според вас, трябва да се разпределят стипендиите?
Наричат го "европейски социален фонд", защо тогава не се разпределят от най неравнопоставените нагоре, а точно на обратно!
Щото няма смисъл да даваш пари на просяците, които с нищо не са доказали, че ги заслужават. :flower:
Бeтон написа:Нормалните хора сме малко.
Аватар
shayne
Вазов
Специалност: Политология, Математика
Обратна връзка:

Мнение от shayne »

Methuselah написа:
FMI написа:
Щото няма смисъл да даваш пари на просяците, които с нищо не са доказали, че ги заслужават. :flower:
Много правилно го каза. Не знам защо някои бъркат стипендиите за успех със социални помощи. Що за глупости говорите, не мога да разбера!
Цветелин Биков
Член на Академически съвет на СУ
Аватар
FMI
Плиний Стари

Мнение от FMI »

shayne написа:
Methuselah написа:
FMI написа:
Много правилно го каза. Не знам защо някои бъркат стипендиите за успех със социални помощи. Що за глупости говорите, не мога да разбера!
Защото в бюрото по труда ми казаха че нямам право на такива, защото съм студент, айде светни ме каква е логиката... А социални стипендии напрактика няма и какво да правим ние "просяците", освен да ходим на работа? Интересна асоциация работник=просяк... А най смешното е че просяците изкарват повече от нас, но това вече е друга тема...

И някой каза че не му стигали 500 лева, чакай малко! Не стигат ако работиш!!! Ако не работиш стигат и остават...

И пак повтарям, че тук въпроса не е кой заслужава, а кой има по голяма нужда и че не е честно! И не гледам във вашата паничка, радвам се за вас, нямам нищо против да взимате по 4-5 стипендии... Но не е ли редно да има и една социална, защото има много бедни хора които нямат възможност да учат само по финансови причини, а някаква част от тях със сигурност имат много по голям потенциал от вас!

Освен това аз имам 10 години трудов стаж, от които само половината легално, но пак данъците които съм платил и които плащам и сега, част от тях отиват и за вашите стипендии! Или поне такава е идеята! И тъйкато АЗ и всички като мен ви плащаме образованието, освен това си плащаме и нашето, не бъдете неблагодарни и проявете необходимото уважение!

Едва ли има някой който предпочита да ходи на работа, вместо да си лежи, да си чете, да си решава задачки и да изкарва хубави оценки... Това всеки го може!

Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - общ форум”