Хах, знаех си че мацките си падат по атеисти:))JudyRamone написа:Markov ти си новият ми идол!!
Вяра и религия.
Модератори: Boromir, Търговецът на кристал
-
Markov
- Танцуващия с клавиатури
- Курс: завършил
Re: Вяра и религия.
Вярата е безплатна....ако искаш харчи парите си по каквото искаш.Аз също не спазвам тези глупости за пост и т.н,но това не ми пречи да вярвам.Markov написа:Има една поговорка, докато се стремим към несигурното, загубваме сигурното...
Несигурното е Бога, сигурното е моят живот сега.Ти ми предлагаш да заложа единственото сигурно, за нещо несигурно...Мерси, но не съм хазартен тип.Предпочитам да похарча парите по пиене и жени вместо за метафизика.
Както казах вярата е безплатна.
Надеждата и вярата са движещите неща в живота.Лично мнение.
Ясно е,че няма да стигнем до съгласие
Кой днеска ще да брани
народната ни чест
от нашите тирани,
от българите с фес?
Ст. Стамболов
народната ни чест
от нашите тирани,
от българите с фес?
Ст. Стамболов
-
Markov
Така, само две неща :чувал съм , че евтините неща накрая излизат най-скъпи...
И второ много ми е интересно нещо , което наблюдавам в темата и което не спира ад ме диви, защото християните го правят някак под сурдинка, скрито, а види се никой зъл атеист още не се е заял...
Имам предвид разграничението, на историята на църквата с всичките и плюсове и минуси и вашата собстевна и лична вяра. Прави впечатление, че сегашните християни обичат да се впускате обяснения, как вярата била лична, индивидуална, и видите ли ние нямаме нищо общо с институцията църква.
От една страна тва е полезно, щото може да отбиеш атаките на тема инквизиция, човешки трупове и робство, но се набива на учи, че дори там , където става дума з анещо съвсем безобидно - примерно поста (което като на атеист ми е баш през...) пак се разграничавате от традицията.
Та що тъй? Според мен тва е адска непоследователност, която само доказва, че всяка религия е възникнала и загива в историята...впрочем развива се в нея. Затова има история на религиите, доста от които слава Богу са вече починали.
...
И второ много ми е интересно нещо , което наблюдавам в темата и което не спира ад ме диви, защото християните го правят някак под сурдинка, скрито, а види се никой зъл атеист още не се е заял...
Имам предвид разграничението, на историята на църквата с всичките и плюсове и минуси и вашата собстевна и лична вяра. Прави впечатление, че сегашните християни обичат да се впускате обяснения, как вярата била лична, индивидуална, и видите ли ние нямаме нищо общо с институцията църква.
От една страна тва е полезно, щото може да отбиеш атаките на тема инквизиция, човешки трупове и робство, но се набива на учи, че дори там , където става дума з анещо съвсем безобидно - примерно поста (което като на атеист ми е баш през...) пак се разграничавате от традицията.
Та що тъй? Според мен тва е адска непоследователност, която само доказва, че всяка религия е възникнала и загива в историята...впрочем развива се в нея. Затова има история на религиите, доста от които слава Богу са вече починали.
Разграничаването на личната вяра от институцията е също толкова личен избор, колкото и спазването на строг пост. Да, той е традиция, но не е вяра - ако искаш да постиш е хубаво, но според мен не-постенето не намалява вярата.
Knights of the Cross
-
Markov
E човек, ама много ми е интересно как неща, които се смятат за святи и задължителни, постепенно стават съвсем обикновени.Tommy написа:Разграничаването на личната вяра от институцията е също толкова личен избор, колкото и спазването на строг пост. Да, той е традиция, но не е вяра - ако искаш да постиш е хубаво, но според мен не-постенето не намалява вярата.
Просто на хората им писва от адската глупост да следват безсмислено няква традиция и дори светостта не помага на последната да се задържи. Затова махват светостта от обичая и си измислят нова безсмислена традиция. Процесът се повтаря на около 1000 години (все пак масата мисли трудно).
Пример, обрязването, после кръщението, какво следва? Надявам се ритуална оргия, поне да изпитам някво удоволствие...
Обрязването при християните не е задължително, а кръщенето се смята за основен ритуал и е едно от Свещените тайнства.
Традициите се пазят и не е въпрос до писване, а до изменянето им, спрямо времето.
Традициите се пазят и не е въпрос до писване, а до изменянето им, спрямо времето.
Knights of the Cross
-
Markov
Tommy написа:Обрязването при християните не е задължително, а кръщенето се смята за основен ритуал и е едно от Свещените тайнства.
Именно изменянето във времето. И изчезването във времето. Исторически религии.
Частичното променяне на някои традиции се прави, за да бъдат по-лесно възприети в днешно време, което спомага за запазването им, а не за изчезването. Това ги прави съвременни, а не исторически.
Knights of the Cross
-
Markov
Глупости, напъна да си съвременен, е напън да си още в историята, в една история, която все по-малко има нужда от тебе. Религията се пъне да се запази, да стане модерна, макар че модерността изобщо не я ще. Затова религията с еопитва да се хареса на модерността...тя се преправя, облича нови дрехи, за да е както останалите идеи. Само че под новите дрехи е все същото старо, от което ни е втръснало...Старото, което претендира за вечната и свята истина, която не се променя...и което непрекъснато се променя , з ада оцелее, показвайки, че не е никак вечно и свято...Tommy написа:Частичното променяне на някои традиции се прави, за да бъдат по-лесно възприети в днешно време, което спомага за запазването им, а не за изчезването. Това ги прави съвременни, а не исторически.
-
Markov
Tommy написа:Не се напъва - това е естествен процес.
Това е нелеп аргумент. Мерси, че си на моя страна.
Не знам доколко мислиш, когато четеш, обаче всеки е наясно, че нещо, било то религия, защото вярата не се променя, или политика, или нещо друго, то се променя с времето, защото при идейно течение липсата на промяна значи застой. С промените си, религията прави вярата по-достъпна за хората, защото всеки вярва, въпросът е, да знае в какво вярва и да го познае. Ролята на религията, когато се променя според времето е, да не бъде архаична и да бъдат правени поредните погрешни аналогии с вярата.
Knights of the Cross
- FightForFreedom
- Паисий
Вярата не е необходима на съзнание, което има достъп до цялата истина... За всяко друго съзнание може да се яви като необходимост в дадена ситуация.
- FightForFreedom
- Паисий
Не съм запознат с природата на истината като цяло.