Осем листа интерпретация на фрагмент от роман е предостатъчно.Йовков написа: Осем листа, изписани с почерк, дори по-малък от този, с който са буквите в сайта, достатъчни ли са за интерпретация,? Дано не ме рязнат, защото аз драсках на черновата много. Тезата ми излезе половин лист, но както и да е, надявам се на една хубава оценка.
Олимпиадата по български език и литература
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir
- Scorpion
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
Re: Олимпиадата по български език и литература
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
Аз избрах интерпретацията върху Ботев (малко хора са направили това, явно ги е затруднило разтълкуването на заглавието на темата, в моята стая почти никой не писа по тази тема, а върху откъса от "Железният светилник" и коментара на Мешеков). И тезата е половин лист голям формат,
, дойде ми вдъхновението и написах нещо хубаво. И после подходих към това, какво се помни и какво се забравя, намесих "Патриот" и "В механата", но на "Патриот" се задълбочих най-много, сигурно защото вече ми беше омръзнало да говоря все за възхвала и беше време за критическо мнение. Анализът ми стана сполучлив, мисля,
, оползотворих изцяло петте часа. Сега само резултата чакам.
- aviska_
- В началото бе словото
Само за тези двете ли писа..? Толкова много?
"и поглед вечно устремен
напред, към утрешния ден,
без там пристанище да зная"
напред, към утрешния ден,
без там пристанище да зная"
Не, но за тях ми стигна времето. Аз писах и за други стихотворения.
- debauchee
- В началото бе словото
- Специалност: Психология
- Курс: втори
- Адрес в галерията на СУ: i own the fockin gallery 8)
'альо на всички олимпийци и успех с резултатите!
и аз писах по темата за Ботев,защото там се почувствах най-подготвена,
колкото и да е изписано за автора - темата си беше доста иновативна
Йовков,наистина доста задълбочена интерпретация,но браво точно това изискват и се търси.
И аз включих същите сатирични + "Странник" и "Гергьовден"
и аз писах по темата за Ботев,защото там се почувствах най-подготвена,
колкото и да е изписано за автора - темата си беше доста иновативна
Йовков,наистина доста задълбочена интерпретация,но браво точно това изискват и се търси.
И аз включих същите сатирични + "Странник" и "Гергьовден"
I've always been an introvert,happily bleeding!
Хайде сега и от мен един съвет: спокойствие и само спокойствие. Няма никакъв шанс резултатите ви да излязат поне в следващите две седмици. Минимум. И няма страшно-ако сте показали, че можете да мислите, това ще бъде отбелязано 
Аз не се сетих за "Странник" и "Гергьовден". Започнах наред с темата за паметта в поезията на Ботев ("Хаджи Димитър", върху което писах най-много от всички останали творби сигурно защото е важно, не знам, но му обърнах огромно внимание, "На прощаване", "До моето първо либе", мислех да включа и "Обесването на Васил Левски", но времето не ми стигна) и после, виждайки, че ми остава малко повече от час, се прехвърлих моментално върху произведенията с крайно негативни внушения: "Патриот" и "В механата". "В механата" пасва просто идеално на темата, но не помнех никакви цитати от него, всичко ми беше изхвърчало от главата; кой знае, от притеснението явно. На "Патриот" се спрях повече, вмъкнах и цитати (понеже в 11 клас го бях учил наизуст). Май стана добра тема, ако времето не беше ограничено, щях да анализирам още стихотворения, но уви, както и да е. Остана да си видим резултата, ето защо продължавам да съм нервен и неспокоен.
- Scorpion
- Легендарен флуудър
За да не ти стигне времето за определени творби, предполагам, че си наблегнал на текстуалния анализ и сигурно дори и звукописа си анализирал. Нека не те обезнадеждавам, но с откриване на синекдохи и хиперболи лауреат не се става.Йовков написа:Аз не се сетих за "Странник" и "Гергьовден". Започнах наред с темата за паметта в поезията на Ботев ("Хаджи Димитър", върху което писах най-много от всички останали творби сигурно защото е важно, не знам, но му обърнах огромно внимание, "На прощаване", "До моето първо либе", мислех да включа и "Обесването на Васил Левски", но времето не ми стигна) и после, виждайки, че ми остава малко повече от час, се прехвърлих моментално върху произведенията с крайно негативни внушения: "Патриот" и "В механата". "В механата" пасва просто идеално на темата, но не помнех никакви цитати от него, всичко ми беше изхвърчало от главата; кой знае, от притеснението явно. На "Патриот" се спрях повече, вмъкнах и цитати (понеже в 11 клас го бях учил наизуст). Май стана добра тема, ако времето не беше ограничено, щях да анализирам още стихотворения, но уви, както и да е. Остана да си видим резултата, ето защо продължавам да съм нервен и неспокоен.
Не съм правил нищо подобно (става въпрос за синекдохите и хиперболите), може просто да съм ги споменал като илюстрация с две-три думички обяснение, но нищо повече. Наблегнах именно на глобалните проблеми в творбите.
- Scorpion
- Легендарен флуудър
Йовков написа: Наблегнах именно на глобалните проблеми в творбите.
Неее,
, но просто не съм обърнал голямо внимание на тропите и фигурите (сигурно заради липсата на текста), а на същността на проблема, заложен в темата: за паметта и забравата. Това е далеч по-важно от художествените похвати.
- debauchee
- В началото бе словото
о,да good point
за "В механата" си изключително прав и на мен точно това ми хрумна в началото за забравата,после по пътя на асоциацията вмъкнах и останалите (да ми се напълни темата
)
адмирации за "Патриот"
(сетих се само за последния стих
)
за "В механата" си изключително прав и на мен точно това ми хрумна в началото за забравата,после по пътя на асоциацията вмъкнах и останалите (да ми се напълни темата
адмирации за "Патриот"
Аз помнех цялото стихотворение (за "Патриот" става дума) и цитирах някои неща от него, но просто не можах да подмина това:
... като човек: що да прави?
Изяда си и месата.
Това е една чудесна илюстрация към отблъскващия образ на онези, които само на приказки подкрепят патриотизма, но всъщност са деградирали заради своя конформизъм. Мисля, че добре пасва на темичката, цитирах и това за парата:
... само знайте, за парата.
А от "В механата" не използвах откъси, защото просто не се сетих.
Доколкото помня, миналата година официалните резултати са излезли чак в срок един месец след финала на олимпиадата. Дали сега ще е така, нима ще трябва да чакаме цял месец?
... като човек: що да прави?
Изяда си и месата.
Това е една чудесна илюстрация към отблъскващия образ на онези, които само на приказки подкрепят патриотизма, но всъщност са деградирали заради своя конформизъм. Мисля, че добре пасва на темичката, цитирах и това за парата:
... само знайте, за парата.
А от "В механата" не използвах откъси, защото просто не се сетих.
Доколкото помня, миналата година официалните резултати са излезли чак в срок един месец след финала на олимпиадата. Дали сега ще е така, нима ще трябва да чакаме цял месец?
- debauchee
- В началото бе словото
най-вероятно
подкрепям за цитатите и лъже-патриотството,ама писах само "изяда си и месата",въпреки че и началото беше много подходящо! (damn)
а за "В механата" не знам каква е тая случайност,ама минути преди да изляза си написах емблематичния цитат в края на стихотворението и то взе че се падна тема за Ботев,та въпросната строфа :
Ще да пия на пук врагу,
на пук и вам патриоти;
аз веч нямам мило,драго
а вий ... вий сте идиоти!
подкрепям за цитатите и лъже-патриотството,ама писах само "изяда си и месата",въпреки че и началото беше много подходящо! (damn)
а за "В механата" не знам каква е тая случайност,ама минути преди да изляза си написах емблематичния цитат в края на стихотворението и то взе че се падна тема за Ботев,та въпросната строфа :
Ще да пия на пук врагу,
на пук и вам патриоти;
аз веч нямам мило,драго
а вий ... вий сте идиоти!
Десетте дена почти минаха, а ни вест, ни кост от комисията и резултатите... Но май наистина тези десет дена са просто маска, ей така, колкото да отвлекат вниманието.