Олимпиадата по български език и литература

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir

Публикувай отговор
Аватар
Scorpion
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Re: Олимпиадата по български език и литература

Мнение от Scorpion »

Йовков написа: Осем листа, изписани с почерк, дори по-малък от този, с който са буквите в сайта, достатъчни ли са за интерпретация, :roll: ? Дано не ме рязнат, защото аз драсках на черновата много. Тезата ми излезе половин лист, но както и да е, надявам се на една хубава оценка.
Осем листа интерпретация на фрагмент от роман е предостатъчно. :) За черновата няма проблем - това и е предназначението. Половин страница теза също не пречи - въпрос на изказ, стил, задълбоченост.
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
Йовков
От дъжд на вятър

Мнение от Йовков »

Аз избрах интерпретацията върху Ботев (малко хора са направили това, явно ги е затруднило разтълкуването на заглавието на темата, в моята стая почти никой не писа по тази тема, а върху откъса от "Железният светилник" и коментара на Мешеков). И тезата е половин лист голям формат, :lol: , дойде ми вдъхновението и написах нещо хубаво. И после подходих към това, какво се помни и какво се забравя, намесих "Патриот" и "В механата", но на "Патриот" се задълбочих най-много, сигурно защото вече ми беше омръзнало да говоря все за възхвала и беше време за критическо мнение. Анализът ми стана сполучлив, мисля, :) , оползотворих изцяло петте часа. Сега само резултата чакам.
Аватар
aviska_
В началото бе словото

Мнение от aviska_ »

Само за тези двете ли писа..? Толкова много?
"и поглед вечно устремен
напред, към утрешния ден,
без там пристанище да зная"
Йовков
От дъжд на вятър

Мнение от Йовков »

Не, но за тях ми стигна времето. Аз писах и за други стихотворения.
Аватар
debauchee
В началото бе словото
Специалност: Психология
Курс: втори

Мнение от debauchee »

'альо на всички олимпийци и успех с резултатите! :alien:
и аз писах по темата за Ботев,защото там се почувствах най-подготвена,
колкото и да е изписано за автора - темата си беше доста иновативна :D
Йовков,наистина доста задълбочена интерпретация,но браво точно това изискват и се търси.
И аз включих същите сатирични + "Странник" и "Гергьовден" :D
I've always been an introvert,happily bleeding!
sofine
В началото бе словото

Мнение от sofine »

Хайде сега и от мен един съвет: спокойствие и само спокойствие. Няма никакъв шанс резултатите ви да излязат поне в следващите две седмици. Минимум. И няма страшно-ако сте показали, че можете да мислите, това ще бъде отбелязано :)
Йовков
От дъжд на вятър

Мнение от Йовков »

Аз не се сетих за "Странник" и "Гергьовден". Започнах наред с темата за паметта в поезията на Ботев ("Хаджи Димитър", върху което писах най-много от всички останали творби сигурно защото е важно, не знам, но му обърнах огромно внимание, "На прощаване", "До моето първо либе", мислех да включа и "Обесването на Васил Левски", но времето не ми стигна) и после, виждайки, че ми остава малко повече от час, се прехвърлих моментално върху произведенията с крайно негативни внушения: "Патриот" и "В механата". "В механата" пасва просто идеално на темата, но не помнех никакви цитати от него, всичко ми беше изхвърчало от главата; кой знае, от притеснението явно. На "Патриот" се спрях повече, вмъкнах и цитати (понеже в 11 клас го бях учил наизуст). Май стана добра тема, ако времето не беше ограничено, щях да анализирам още стихотворения, но уви, както и да е. Остана да си видим резултата, ето защо продължавам да съм нервен и неспокоен.
Аватар
Scorpion
Легендарен флуудър

Мнение от Scorpion »

Йовков написа:Аз не се сетих за "Странник" и "Гергьовден". Започнах наред с темата за паметта в поезията на Ботев ("Хаджи Димитър", върху което писах най-много от всички останали творби сигурно защото е важно, не знам, но му обърнах огромно внимание, "На прощаване", "До моето първо либе", мислех да включа и "Обесването на Васил Левски", но времето не ми стигна) и после, виждайки, че ми остава малко повече от час, се прехвърлих моментално върху произведенията с крайно негативни внушения: "Патриот" и "В механата". "В механата" пасва просто идеално на темата, но не помнех никакви цитати от него, всичко ми беше изхвърчало от главата; кой знае, от притеснението явно. На "Патриот" се спрях повече, вмъкнах и цитати (понеже в 11 клас го бях учил наизуст). Май стана добра тема, ако времето не беше ограничено, щях да анализирам още стихотворения, но уви, както и да е. Остана да си видим резултата, ето защо продължавам да съм нервен и неспокоен.
За да не ти стигне времето за определени творби, предполагам, че си наблегнал на текстуалния анализ и сигурно дори и звукописа си анализирал. Нека не те обезнадеждавам, но с откриване на синекдохи и хиперболи лауреат не се става.
Йовков
От дъжд на вятър

Мнение от Йовков »

Не съм правил нищо подобно (става въпрос за синекдохите и хиперболите), може просто да съм ги споменал като илюстрация с две-три думички обяснение, но нищо повече. Наблегнах именно на глобалните проблеми в творбите.
Аватар
Scorpion
Легендарен флуудър

Мнение от Scorpion »

Йовков написа: Наблегнах именно на глобалните проблеми в творбите.
:lol: :lol: :lol: Глобалното затопляне в поезията на Христо Ботев? :lol: :lol: :lol:
Йовков
От дъжд на вятър

Мнение от Йовков »

Неее, :lol: , но просто не съм обърнал голямо внимание на тропите и фигурите (сигурно заради липсата на текста), а на същността на проблема, заложен в темата: за паметта и забравата. Това е далеч по-важно от художествените похвати.
Аватар
debauchee
В началото бе словото

Мнение от debauchee »

о,да good point :wink:
за "В механата" си изключително прав и на мен точно това ми хрумна в началото за забравата,после по пътя на асоциацията вмъкнах и останалите (да ми се напълни темата :D )
адмирации за "Патриот" :salute: (сетих се само за последния стих :D)
Йовков
От дъжд на вятър

Мнение от Йовков »

Аз помнех цялото стихотворение (за "Патриот" става дума) и цитирах някои неща от него, но просто не можах да подмина това:
... като човек: що да прави?
Изяда си и месата
.
Това е една чудесна илюстрация към отблъскващия образ на онези, които само на приказки подкрепят патриотизма, но всъщност са деградирали заради своя конформизъм. Мисля, че добре пасва на темичката, цитирах и това за парата:
... само знайте, за парата.
А от "В механата" не използвах откъси, защото просто не се сетих.
Доколкото помня, миналата година официалните резултати са излезли чак в срок един месец след финала на олимпиадата. Дали сега ще е така, нима ще трябва да чакаме цял месец?
Аватар
debauchee
В началото бе словото

Мнение от debauchee »

най-вероятно :roll:
подкрепям за цитатите и лъже-патриотството,ама писах само "изяда си и месата",въпреки че и началото беше много подходящо! (damn)
а за "В механата" не знам каква е тая случайност,ама минути преди да изляза си написах емблематичния цитат в края на стихотворението и то взе че се падна тема за Ботев,та въпросната строфа :
Ще да пия на пук врагу,
на пук и вам патриоти;
аз веч нямам мило,драго
а вий ... вий сте идиоти!
Йовков
От дъжд на вятър

Мнение от Йовков »

Десетте дена почти минаха, а ни вест, ни кост от комисията и резултатите... Но май наистина тези десет дена са просто маска, ей така, колкото да отвлекат вниманието.
Публикувай отговор

Обратно към “Олимпиади”