Журналисти 2009 ;)

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
Варненец
Пишеща машина
Специалност: журналистика
Курс: първи

Re: Журналисти 2009 ;)

Мнение от Варненец »

В прав текст ви казах каквяо писах.Нешо като фейлетон поне с еопитах.Писах каквоот ми казвапше душичката 18-годишна :lol: Темата ми хареса,аз лично з апрехода и Страх не ми допадат....
Писах разказче за Торбичко Торбичков.....Ккаво ли не вкарах и общианрят Борис Бойков даже :mrgreen: Бе не знам на други може д ане им хареса аз лично съм доволен от себе си,но не очаквам висока оценка.....
Мале,Мале цело лето мале... Мале,мале на морето мале,евалата на туризма,да живей нудизма.......
Аватар
Антоний
Пишете, о, братя
Специалност: Журналистика
Курс: кандидат-студент

Мнение от Антоний »

Варненец, аз се постарах да го направя като коментар във вестник... И си го харесвам, но не очаквам повече от 4 примерно...
Поръчах веднага една бутилка "Селект" за мен, а за Евдокия една голяма ракия и започнахме да се забавляваме. Мятахме салфетки, носни кърпички, тоалетна хартия на всеки чалга хит!
Аватар
Amberglow
Паисий

Мнение от Amberglow »

Креативни хора бре. :lol:

Случайно да имате идея кога приблизително биха могли да излязат оценките? :roll:
Take my ego for a ride,
  • 'Cause there's nobody by my side.
Аватар
Mimmy
От дъжд на вятър

Мнение от Mimmy »

Здравейте :) Сега аз ще споделя отзивите си от вчера. Първоначално, когато обявиха темата малко се стреснах, защото наум ми идваше само боклука на София и разбира се жаргонната употреба на думата боклук :lol: След едноминутно мислене обаче в главата ми вече имаше ужасно много идеи и асоциации.. Дори за пръв път толкова гладко ми е вървяла мисълта. Доста лековато започнах... Иначе изведох две значения на боклука- този на София и боклука като политическите и държавни проблеми в страната- общо взето всички скандали и така нататък.. Накрая стигнах и до глобалното затопляне :P Лично аз много си харесах 'творбата' , но заради нестандартните вметки очаквам или супер ниска оценка или супер висока :bounce:

Между другото някой да има идея кога ще може да си видим резултатите ?
Журналистика - oh yeah! :)
avalanche
В началото бе словото

Мнение от avalanche »

Като гледам недоволни няма. Лично на мен "Връстници на прехода" ми допада повече, но и тази не беше зле. Като написаха на дъската Бокл... и всички избухнаха в смях. После писахме. Имаше хора, които предадоха след час, аз предадох точно в седем. Написах 4 страници, доволна съм относително, мисля, че дадох всичко от себе си, въпреки че можеше още. За София и политицте писах малко, тръгнах в друга, лична посока и мисля, че не е зле :) Чакаме резултати и успех на всички :)
Аватар
darika
От дъжд на вятър
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от darika »

love_blush написа: Само се чудя,след толкова години не им ли идва на ум да сложат един микрофон. Аз самата в началото не чух темата и докато разпитам чух варианти като "Конкурси".
Напълно те подкрепям от третия път разбрах каква е формулировката.

Koгато питах квестора кога ще излязат резултатите отговорът беше до 8-10 дни . :wink:

А ето и едно цитатче от econ.bg :

Темите, които са избрани имат за цел да провокират мисленето и да проверят общата култура на бъдещите журналисти, заяви за Econ.bg председателят на изпитната комисия Теодора Петрова. Нормално е в темата да има и политически характер, смята още тя.

"Надяваме се обаче политиката да не доминира в разработката", подчерта Петрова.

Председателят на изпитната комисия заяви още, че ще поощряват онези конкурсни разработки, в които е добре структуриран текстът и има ясна последователна мисъл. Резултатите от днешния изпит ще станат ясни в последната седмица на април.
M. S. Petrusenko
В началото бе словото

Мнение от M. S. Petrusenko »

Аз съм сравнително доволен от себе си, не изневерих на стила си, който е малко по-хаплив, но не очаквам хубава оценка(надявам се да греша :D ) Споменал съм Боклука в София точно на две места, реших да не се забивам в тази посока.
Последно промяна от M. S. Petrusenko на 14 Апр 2009, 14:53, променено общо 1 път.
Аватар
kalioo
От дъжд на вятър

Мнение от kalioo »

според мен "поредниЯ боклук" а не "поредният" :)
Журналистика 3 курс. http://www.facebook.com/profile.php?id= ... &success=1
Аватар
Solveig
Постоянно присъствие

Мнение от Solveig »

С пълен член е, т.к. е сказуемно определение.

@M. S. Petrusenko:
Интересно е, че сам си си определил въведението като иронично.

"А дали това ще бъде най-великата творба в модерната есеистична литература или просто поредният боклук - ще прецените вие." - тук също личи лично отношение към собствения ти стил на писане.

Не знам в какъв жанр си развил есето, при всички случаи започва свежо... От позицията на обикновен читател /не оценяващ, не критик/ имам съвет. Когато пишеш иронично или саркастично, старай се да не си личи, че го правиш осъзнато, да не се натрапва. Ясно е, че искаш да се хареса, но от това, че си посочил колко е иронично, по-иронично то няма да стане. Остави читателя сам да възприема написаното, не му слагай табелки пред очите.

"което навежда мислите ви към точно обратното" - започваш есето с една мисъл, после правиш завой, отиваш на друга - добре. Но да направиш прехода именно така означава за читателя следното: "Ето, аз знам какво си мислите вие сега, защото много се постарах да си го помислите." Вярно, че есето е с цел убеждаване и въздействие, но си мисля, че ще постигне целта си и ако се дистанцираш от собствените се подходи, т.е. не ги указваш непрекъснато, а просто ги пуснеш в действие. Mного по-естествено ще звучи тогава.

А ако по-нататък в есето си се върнал към темата за софийския боклук, чудесно. Иначе стои леко като кръпка това въведение - от "действията и/или бездействията на нашите управници" скачаш направо на "боклука като едно по-голямо понятие". Като захванеш една мисъл, добре е да я доразвиваш - всяка дума да си тежи на мястото. По някакъв начин да се направи връзката между софийския и вселенския боклук / :lol: /, ако я няма, увисват неубедително.

Това са моите неважни наблюдения, както виждаш, говоря само за стил, не и за съдържание... Mного харесвам иронични и саркастични писания, желая ти успех в тази сфера и... да ти харесат есето. :wink:
dandelion wine
В началото бе словото

Мнение от dandelion wine »

На предната страница в два последователни поста прочетох "незнам" и много се изумих, та държах да отбележа.

Колкото до темата - от една страна ми хареса много това, че допуска всякакви тълкувания (като почнем от замърсяването на природата, минем през кризите в страната и стигнем до боклуците под всякаква форма); от друга ми се искаше да бъде някакво по-интересно заглавие, тия от по една дума някакси не ме привличат толкова.
Впрочем, хората около мен изписаха около 6 листа, много мизерно се почувствах със своите 3 страници без малко, ама какво да се прави, успокоявам се с ужасния си ситен почерк. :Laie_80:
Аватар
proUSA
Легендарен флуудър
Курс: втори

Мнение от proUSA »

svetleto89 написа:Боже....много добра тема, лесно предвидима е.
Екакво добро виждаш в тази тема? Иначе съм съгласен, че е лесно предвидима.
Avi
В началото бе словото

Мнение от Avi »

Сега като мина малко време от вчера имам чувството,че ужасно го написах. :| :?
А иначе това за Торбичко Торбичков много ми хареса.
Brooke
В началото бе словото

Мнение от Brooke »

Антоний написа:Като цяло се забелязваха култови личности... Ама от толкова народ, нормално е да има и по-колоритни люде
Като си говорим за култовост... една, която стоеше до мен, по едно време си поиска допълнителни листове. Окей, донесоха, попитаха я колко иска и тя като каза 'еми 5, ако може'... :shock:
"No, there is not a thin line between love and hate. There is, in fact, a Great Wall of China with armed sentries posted every twenty feet between love and hate."
Аватар
ivoto_la
От дъжд на вятър

Мнение от ivoto_la »

Аз не знам какво да кажа за изпита.Наистина тия журналисти,камери и какво ли още не доста ме издразниха не за друго,а защото беше много шумно.Не чух името не темата като я изтеглиха и разбрах с няколко секунди закъснение.Като цяло нищо не се чуваше,защото седях най-отзад. :shaking2: Иначе заглавието на темата ми хареса.Може да се мисли по доста различни начини и като цяло можеше да е доста по-зле.Моите разсъждения бяха в посока,че за мръсотията по улиците сме си виновни ние и не бива да обвиняваме никой друг.Самото ми есе беше конструирано като разходка в една неделна утрин и ужаса,когато виждаш грозната гледка на непочистените кофи,мръсните паркове и кучетата,които разнасят какви ли не боклуци :) :) Ще видим колко ще изкарам.На изпита се явих просто ей така без никаква подгтовка и без никакво напрежение :bom:
M. S. Petrusenko
В началото бе словото

Мнение от M. S. Petrusenko »

Solveig благодаря ти за оценката :) А относно съдържанието на есето - говорех повече за хората като боклуци. Това което ме притеснява е, че отидох на изпита без реално да знам какви са изискванията и си позволих много свободен изказ...абе здраве да е, юли месец пак :)
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”