Borislavaaa написа:Scorpion, ако ми се падне тема, която знам мога и без план-конспект. Хубаво ли е обаче да имам такъв?

Ако имаш предвид дали наличието на план-конспект на темата влияе върху оценката, която преподавателят поставя - не оказва влияние. При изпит 4 часа няма излишно време за писане на план. Аз на предварителния миналата година писах само увод на чернова и си нахвърлих пак там извори и историография. Структурата на темата за Аспарух и Тервел си я знаех идеално, така че план не ми беше необходим. Препоръчително е обаче в изпитни условия, след като завършите определена част от темата, да се замислите(не много дълбоко и дълго, разбира се

) какво следва, а не да карате по инерция. Тъкмо и ще ви отпочине ръката.
За да спестите време от писане на план-конспект, не забравяйте алгоритъма при представянето на ключовите събития и процеси, а именно:
1) Причини, предпоставки, повод
2) Представяне на самото събитие - в хронологическа последователност, със споменаване на всички важни дати и имена във връзка с това събитие; извори, отразяващи събитието (за средновековие) ; различни хипотези в историографията
3) Последици
4) Анализ и оценка
Този алгоритъм може да бъде успешно приложен към редица събития от нашата история - създаването на българската държава, въстанието на Асен и Петър, Априлското въстание, Руско-турската война 1877-1878 и много други.