КСК 2009 - История

Архив на теми от раздел "Студенти"
Публикувай отговор
lacuna_coil
Писаружяк

Re: КСК 2009 - История

Мнение от lacuna_coil »

Анализи задължително трябва да присъстват в писмената ти работа.
Иначе, не очаквайте повече от 5,00. Аз имах 4,75 на Аспарух и Тервел точно поради факта, че липсва аналитичната част. :D
Относно бързото писане - аз върху това работя. Не си преговарям темите на глас, а направо на лист. Така хем си упражнявам писането, хем си проверявам знанията. :D
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

:shock:
Абе хора, как издържате да пишете толкова много. Напиша ли пет страници и ме схване ръката, а това вашето чак ненормално ми се вижда :wink: .
Иначе разсъждения и анализи има, не съм направил чиста хронология, има и мисъл.
Аз по принцип пиша доста грозно и от това идва сигурно проблемът, щото се опитвам по-красиво да пиша ,което си е пак загуба на време.
Както и да, ако не се падне някоя плесенясала гугудка за проверяваща или някой бързоход ще е добре, аз каквото съм направил това е, другото зависи от тях, при такива субективни изпити.
Аватар
Scorpion
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от Scorpion »

Една тема, за да е пълна, трябва да съдържа не само подробно описание на събитията, но и техните причини, предпоставки и последици. Като прибавим анализа и оценките за личности, събития, явления и процеси, се получава големият обем на темата, който сам по себе си не гарантира висока оценка, но наличието не гореспоменатите неща + хронологическа точност и последователност е начинът да постигнете висок резултат.
С 8 страници не виждам как е възможно да се съчетаят нещата, които посочих в горния параграф - в моите теми само предпоставките и причините за създаването на българската държава например бяха повече от половин страница.
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

Хм ясно Scarface :D .
Ще потренирам, има време до 26 април, а тогавашният изпит е по-важен, така че даже няма да съм недоволен ако имам ниска оценка в Благоевград, но поне проверяващите да напишат грешките, които съм допуснал.
hromatid
В началото бе словото

Мнение от hromatid »

Кои теми знаете най-добре?
lacuna_coil
Писаружяк

Мнение от lacuna_coil »

Остана ми да науча за Паисий и Софроний, както и за църковните борби.
Ако не се падне някоя от темите до църковните борби включително, ще се самоубия пред Ректората. :lol:
Шегувам се ! :D
А ти ще ходиш ли на изпита на 26-и или ще кандидатстваш в УНСС ?
hromatid
В началото бе словото

Мнение от hromatid »

Аз в УНСС имам 5.91 по история и 5.95 по литература.Де факто съм приет във всички специалности.Но ще се явя и в Софийския да проверя реалните си знания и възможности.На 10 май съм и на литература.Много силно желание имам за право.А ти какво ще кандидатстваш?
lacuna_coil
Писаружяк

Мнение от lacuna_coil »

Аз също съм за Право, но не мисля, че ще се справя на предварителните изпити. :D
На изпита по литература искам да се падне Димов или Талев. :D
hromatid
В началото бе словото

Мнение от hromatid »

По история и трите дяла ли знаеш?
lacuna_coil
Писаружяк

Мнение от lacuna_coil »

:lol: I wish :lol:
На Възраждането съм още. Тук са малко хората, които са учили теми от Нова история. Ти докъде си стигнал ? Кои теми ще се паднат според теб ? :D
hromatid
В началото бе словото

Мнение от hromatid »

Имаш ли скайп там да коментираме, защото тук става много бавно.
Borislavaaa
От дъжд на вятър
Курс: кандидат-студент

Мнение от Borislavaaa »

Scorpion, ако ми се падне тема, която знам мога и без план-конспект. Хубаво ли е обаче да имам такъв? :D
Kim Wilde - You keep me hangin' on
Аватар
Scorpion
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от Scorpion »

Borislavaaa написа:Scorpion, ако ми се падне тема, която знам мога и без план-конспект. Хубаво ли е обаче да имам такъв? :D
Ако имаш предвид дали наличието на план-конспект на темата влияе върху оценката, която преподавателят поставя - не оказва влияние. При изпит 4 часа няма излишно време за писане на план. Аз на предварителния миналата година писах само увод на чернова и си нахвърлих пак там извори и историография. Структурата на темата за Аспарух и Тервел си я знаех идеално, така че план не ми беше необходим. Препоръчително е обаче в изпитни условия, след като завършите определена част от темата, да се замислите(не много дълбоко и дълго, разбира се :D ) какво следва, а не да карате по инерция. Тъкмо и ще ви отпочине ръката.

За да спестите време от писане на план-конспект, не забравяйте алгоритъма при представянето на ключовите събития и процеси, а именно:
1) Причини, предпоставки, повод
2) Представяне на самото събитие - в хронологическа последователност, със споменаване на всички важни дати и имена във връзка с това събитие; извори, отразяващи събитието (за средновековие) ; различни хипотези в историографията
3) Последици
4) Анализ и оценка

Този алгоритъм може да бъде успешно приложен към редица събития от нашата история - създаването на българската държава, въстанието на Асен и Петър, Априлското въстание, Руско-турската война 1877-1878 и много други.
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
Аватар
xRainx
Стенограф
Специалност: Международни отношения
Курс: първи

Мнение от xRainx »

моите теми са по 6-7 страници като ги пиша. имайте предвид обаче, че търкалям по средно 13 до 15 думи на ред - на изпитните листа без проблеми това се трансферира като поне 12-13, стига да си разбишкам почерка. тъй че ако човекът е с по-сбит като моя почерк, 8 страници са си доста.

аз май ще се накефя на нещо от новата, ще видим. от Възраждане знам само Раковски, другите са ми за 3 зорлем. Средновековието ми е на 70 % знание от всички теми. ;п
The storm is coming...
Изображение
...let the Lord of Chaos reign.
Аватар
iliyana_blg
Да живей словото
Специалност: Балканистика

Мнение от iliyana_blg »

Тъй като съм на принципа самоподготовка искам да ви попитам какво точно ще рече оценка на събитието? Нещо не мога да схвана, аз трябва да кажа какво мисля за него ли?
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - АРХИВ”