КСК 2009 - История

Архив на теми от раздел "Студенти"
Публикувай отговор
kaloyand
От дъжд на вятър
Специалност: Право
Курс: трети

Re: КСК 2009 - История

Мнение от kaloyand »

Scorpion написа:След внимателен преглед на темите, които са се падали от 1990 г. насам, изготвих моята прогноза за това, какво ще се падне на предварителния:

"Зараждане на българската национална идея.Паисий Хилендарски и Софроний Врачански"

"Политическо могъщество на България през управлението на цар Симеон Велики (893-927)"

Ако се падне нещо от Нова история, смятам, че ще е "България при управлението на Стефан Стамболов - 1887-1894 г."

Голям майтап ще е, ако се окажа прав за поне една от темите на предварителния.

дано не си прав!Темата за Паисий и Софроний ми е най-омразната
Право,3 курс,13гр
lacuna_coil
Писаружяк

Мнение от lacuna_coil »

По-добре Паисий и Софроний, отколкото "Българска църква и култура през XV-XVII в. " :D
Аватар
Scorpion
Легендарен флуудър
Курс: четвърти

Мнение от Scorpion »

За матурата по история: аз История на България учих в 12 клас, ходих и на уроци - знаех си я. Но... в матурата има и от История на ХХ век - за събитията след Първата световна. Е, там бях живия зян, защото в 11 клас учих само по литература и английски, а по история на ХХ век само преписвах. Да не говорим, че с триста зора успях да вържа 6 за годината, че да не не развалям дипломата по история за Право в СУ. Освен това форматът на матурата по История не е лесен - не е само с въпроси за ограждане, има и понятия, финален въпрос. Изводът: тая матура не е лъжица за всяка уста, нито пък за всеки, който кандидатства с история. Само ако знаете и въпросите извън българската история, тогава си струва да я запишете.
chikchirik написа:
Добре,не би ли трябвало ,ако си писал нещо излишно ,просто да не ти го четат и да не ти влиза в оценката ? както в случая например : да не се смъква от оценката ,като си писала излишни подробности .....?
Изпитната задача предполага правилна преценка за обхвата на темата, т.е да няма нито пропуски, нито отклонения. И двете се санкционират строго.В тази връзка сега при 4-часов изпит е много деликатна ситуацията. Давам пример с темата за Паисий и Софроний, която не препоръчвам на никого да претупа. Когато е формулирана "Зараждане на българската национална идея.Паисий Хилендарски и Софроний Врачански", а не "Ранно българско възраждане", смятам, че е логично да се пише направо за Паисий и Софроний - без просторната характеристика за Ранното възраждане, която би следвало да се представи сбито в увода. Съветвам ви и за други теми да се позамислите в какви варианти могат да бъдат формулирани и съответно какво се очаква да фигурира в разработките ви по тях.
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
kaloyand
От дъжд на вятър
Курс: трети

Мнение от kaloyand »

lacuna_coil написа:По-добре Паисий и Софроний, отколкото "Българска църква и култура през XV-XVII в. " :D

че тази тема има ли я изобщо,защото аз дори не съм я чел
Право,3 курс,13гр
Аватар
mareto
Драскач

Мнение от mareto »

lacuna_coil написа:По-добре Паисий и Софроний, отколкото "Българска църква и култура през XV-XVII в. " :D
Много правилно!

Аз доколкото знам, в кюпа с темите не попадат всички от конспекта. Ако това е вярно, много вероятно е да се падне нещо от миналите години
Изображение

Политиката е втората най- древна професия. И мисля, че е твърде близка до първата
Роналд Рейгън
lacuna_coil
Писаружяк

Мнение от lacuna_coil »

kaloyand написа:
че тази тема има ли я изобщо,защото аз дори не съм я чел
Има я, я ! Хвърли й едно око да видиш колко е "интересна" :P

Колкото до матурата - да, знам, че има въпроси, свързани с историята от 10 клас, но не смятам, че ще дадат само 3-4 въпроса от българска история за ограждане, както се случи вчера. Гледах матурата миналата година, никак не ми се стори трудна, даже я правихме в клас, като разработихме и темата за Княжество България :D Имам си книжка с въпроси от 10 и 11 клас. Смятам, че ще ми свърши отлична работа. Има ги и термините, както и въпроси за разбработване. Предпочитам да явя на матура по предмет, по който имам добри оценки и знания, отколкото да се хвърля на географията, както 98 % от класа ми. :D

Във връзка с мненията относно княз Борис, миналата или по-миналата година една от контролните теми беше "Покръстване на българите и основаване на българската църква", което ми изглежда много по-добър вариант, отколкото да пишем за учениците на Кирил и Методий.
Ако се падне Симеон, предпочитам да е без "Златния век", щото темата ми тогава става много дълга. :lol:
ILOVEME
Драскач

Мнение от ILOVEME »

Scorpion :) Благодаря за отговора :) Всъщност ,си прав :)
Американски форум - задаваш въпрос и ти отговарят..
Руски форум - задаваш въпрос и на теб ти задават...
Български форум - задаваш въпрос и всички ти обясняват колко си тъп..
Аватар
babangida
Форумозавър Рекс

Мнение от babangida »

mareto написа:Предпочитам да явя на матура по предмет, по който имам добри оценки и знания, отколкото да се хвърля на географията, както 98 % от класа ми.
Много правилен избор. След като цяла година се готвиш по история, все някакви знания ще имаш. Пък и за СУ специално ти вземат по-високата оценка- къде му е рискът? Аз не мисля,че някой,който се готви за изпит в СУ, би се провалил на матурата.
Слабите обичат порядъка, силните владеят хаоса.
Аватар
Scorpion
Легендарен флуудър

Мнение от Scorpion »

babangida написа: Аз не мисля,че някой,който се готви за изпит в СУ, би се провалил на матурата.
Намират се... ---------> http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... 35&t=11304
Аватар
babangida
Форумозавър Рекс

Мнение от babangida »

Scorpion написа:
babangida написа: Аз не мисля,че някой,който се готви за изпит в СУ, би се провалил на матурата.
Намират се... ---------> http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... 35&t=11304
Е то на тоя пич, в началото дето е, после му промениха оценката и стана на 4 и нещо. Оказа се,че проверяващите сгафили.
Аватар
Anna-Molly
Пишеща машина
Курс: първи

Мнение от Anna-Molly »

Аз имам едно въпросче: някой от вас да е учил тая тема за България в началото на XX век до войните ? :roll: :roll:
Life's a game but it's not fair... I break the rules so I don't care...
Аватар
babangida
Форумозавър Рекс

Мнение от babangida »

Хмм,странно! На мен миналата година ми е убягнала. :lol:
Аватар
Scorpion
Легендарен флуудър

Мнение от Scorpion »

Anna-Molly написа:Аз имам едно въпросче: някой от вас да е учил тая тема за България в началото на XX век до войните ? :roll: :roll:
Те хората не учат новата история, която влиза в конспекта за изпита, а какво остава за тази тема...
Аватар
Anna-Molly
Пишеща машина
Курс: първи

Мнение от Anna-Molly »

Scorpion написа:
Anna-Molly написа:Аз имам едно въпросче: някой от вас да е учил тая тема за България в началото на XX век до войните ? :roll: :roll:
Те хората не учат новата история, която влиза в конспекта за изпита, а какво остава за тази тема...

хахаха пак само аз съм се минала. Ама тая тема е хипер зле......
Life's a game but it's not fair... I break the rules so I don't care...
Аватар
babangida
Форумозавър Рекс

Мнение от babangida »

Anna-Molly написа: Ама тая тема е хипер зле......
Вече не ми е странно, защо ми е убягнала :lol: :mrgreen:
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - АРХИВ”