Журналисти 2009 ;)
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- Антоний
- Пишете, о, братя
- Специалност: Журналистика
- Курс: кандидат-студент
Re: Журналисти 2009 ;)
Всичко зависи от това как е написано есето...
Поръчах веднага една бутилка "Селект" за мен, а за Евдокия една голяма ракия и започнахме да се забавляваме. Мятахме салфетки, носни кърпички, тоалетна хартия на всеки чалга хит!
- pavlik
- В началото бе словото
- Курс: първи
Яко,яко с пича от моя клас сме в една стаяяяяя етаж 3 зала 65 ,ако има още да свиркат

Журналистика 1 курс
Танцуй,
Двигайся смело!
Рискуй,
Слушайся тело!
Беги,
Не расслабляйся!
Люби,
Ритму отдайся!
Танцуй,
Двигайся смело!
Рискуй,
Слушайся тело!
Беги,
Не расслабляйся!
Люби,
Ритму отдайся!
- NikTa
- Да живей словото
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Павлик, заедно сме ... 
Oh my darling, oh my darling, оh my darling, Clementine!
"Предупредих те. Не можеш да се намесваш в живота на хората дори с едно махване на ръка. Понякога, без да искаш, се превръщаш в съдбата им."
(Г. Г.)
"Предупредих те. Не можеш да се намесваш в живота на хората дори с едно махване на ръка. Понякога, без да искаш, се превръщаш в съдбата им."
(Г. Г.)
- Деси
- Пишете, о, братя
Гле'й сега, този момент рязко съм го проспала...brum-brumm написа:Деси, кво се занимаваш да пишеш тука не ми е ясно. Днес трябваше да дойдеш към 12 да пием бира с Баросов по жанрове![]()
Но пък при Райчева се наваксва...
Ти що не дойде днеска, а, а, а?
Или си допшла, но небитието те е погълнало?
А за корупцията, колеЖКЕ, 'ич не си права!
Две кани вино и едно прасе изграждат авторитет!
Heal the world - make it a better place!
For you and for me... and the entire human race.
- pavlik
- В началото бе словото
- Курс: първи
Яко,якоNikTa написа:Павлик, заедно сме ...
Журналистика 1 курс
Танцуй,
Двигайся смело!
Рискуй,
Слушайся тело!
Беги,
Не расслабляйся!
Люби,
Ритму отдайся!
Танцуй,
Двигайся смело!
Рискуй,
Слушайся тело!
Беги,
Не расслабляйся!
Люби,
Ритму отдайся!
- brum-brumm
- В началото бе словото
- Специалност: журналистика
- Обратна връзка:
хм....ху дамн ит ис Райчева ахах? По телевизия ли...аз бях там бе, бях, ама замалко, послее към къщи.Деси написа:Гле'й сега, този момент рязко съм го проспала...brum-brumm написа:Деси, кво се занимаваш да пишеш тука не ми е ясно. Днес трябваше да дойдеш към 12 да пием бира с Баросов по жанрове![]()
![]()
![]()
![]()
Но пък при Райчева се наваксва...
Ти що не дойде днеска, а, а, а?![]()
![]()
![]()
Или си допшла, но небитието те е погълнало?![]()
А за корупцията, колеЖКЕ, 'ич не си права!
Две кани вино и едно прасе изграждат авторитет!![]()
![]()
Иначе я кажи, Деси, да си признаем ли колко кокошки заклахме и прасета да влезем прашлясалата журналистика?
и сега, за да не ми се окаже флуууд поста,
късмет на 12-ти на всички, които имат предварителен по математика сутринта.
За кандидат колегите - дъ сейм!
В черквата на тази роза черен бръмбър е монах...
- Деси
- Пишете, о, братя
Успех, успех.
Пишете с хъс!
И, разбира се...
Да подгоним прасето!
П.С. Бръмм, гле'й как свежо ги разтоварваме!
Пишете с хъс!
И, разбира се...
Да подгоним прасето!
П.С. Бръмм, гле'й как свежо ги разтоварваме!
Heal the world - make it a better place!
- Антоний
- Пишете, о, братя
Най-свежо се разтоварва с биричка в парка
Плюя на новия закон! Докато полицаите са боклуци да не се надяват да спазвам закон, който смятам за ненужен и нереден...
Поръчах веднага една бутилка "Селект" за мен, а за Евдокия една голяма ракия и започнахме да се забавляваме. Мятахме салфетки, носни кърпички, тоалетна хартия на всеки чалга хит!
-
moonlight_
- В началото бе словото
- Специалност: журналистика и връзки с обществеността
Антоний написа:Време е и аз да си кажа какво беше днес на курса, който аз посетих... Ами на мен информацията ми беше доста полезна, защото предимно говорихме за това как се пише есе! Което не видях някой да го споменава досега. Отделно имаме много пълно определение за видове есе, както и 11 стандартни начина за започване на есе, начини, по които НЕ ТРЯБВА да започваш есе и 3-4 примерни есета на много интересни теми. + това са ни дадени всичките теми, които са се падали на писмен и устен изпит от 2000 година до 2008
Здравей, можеш ли да ми дадеш тези ''11 стандартни начина за започване на есе...'', моооля те,моля те, много ще ми трябват. Ще съм ти адски благодарна !
-
moonlight_
- В началото бе словото
Искам и да ви питам самото есе трябва ли да има ясно откроена ТЕЗА и къде се намира тя ? Има ли увод ? Като типичното ЛИС ли е например или тезата може да е в началото и да е от няколко изречения, за въвеждане в главната идея ?
- Антоний
- Пишете, о, братя
Единадесет стандартни начина да започнете вашето есе
1. Обърнат триъгълник
Този метод, наричан още "обърнат конус" или "обърната пирамида", а още по-просто "фуния", вероятно е най-лесният от всички. При него се върви от по-общо представяне към показване на по-конкретнйи неща. Първото изречение е съвсем общо, но в него вече се срещат думите, които по-късно ще повторите при формулирането на тезата. С всяко следващо изречение вие стеснявате по малко, за да достигнете до последното изречение, което формулира тезата.
2. Анекдот
Един от най-често използваните начини за написване на въведение е разказването на анекдот. Не мислете, че той трябва непременно да буди смях. Само в едно от значенията си анекдотът е равнозначен на виц. И ако знаете някой виц, който да е в някаква (желателно по-голяма) степен свързан с темата, можете да започнете вашето есе и с виц (естествено трябва да има някаква цензура). Вицове много често се използват в есета на политически теми.
3. Цитат
Използването на уместен, свързан с темата цитат, също е често използван начин (например всяко от стотиците есета на Адисън и Стийл, публикувани в списание "Спектейтър", започва с латински цитат). Чрез него вие се освобождавате, поне на този етап и в някаква степен, да мислите със собствената си глава и прибягвате до услугите на нечия друга. Той се ползва в случаите, когато казва именно това, което вие лично желаете да кажете, но го изрича толкова изкусно, виртуозно, впечатляващо, интригуващо, забавно, колкото вие не бихте могли да постигнете. Така с привеждането на цитата вие всъщност заявявате: "По-добре не бих могъл да го кажа и не знам някой да го е изрекъл по-добре". Понякога цитатът се използва, за да подсилите есето си с авторитета на този, когото сте цитирали. Освен това цитатът цитатът трябва да подскаже, да внуши, че сте запознат с мненията и на други хора, които са се занимавали с проблема, избран от вас за тема на есето ви. Но не винаги е задължително този, когото цитирате, да бъде някой световноизвестен учен, писател, философ. Можете да цитирате и човек, който е световнонеизвестен, но по някакви, обикновено строго лични, причини за вас той е авторитет, човек, чието мнение си заслужава да бъде чуто.
4. Въпроси
Изстрелването на серия въпроси в началото на есе е още един възможен начин да привлечете вниманието на читателите и едновременно с това да им подскажете с какво ще се занимавате в останалата част от съчинението, на какво ще търсите отговор.
5. Обзор
При този начин още в началото се прави общ преглед на основните проблеми, които ще бъдат разгледани в есето, като в тезата се подсказва и насоката, в която ще се търси тяхното решение. Много често обсорът също е под формата на въпроси.
6. Определяне на дума или израз
Понякога определянето на дума или израз, които са основни или често ще бъдат разгледани в есето, е добър начин да въведете читателя в него.
7. Диалог
Есето може да започне и с кратък инсцениран диалог,
8. Статистически данни
Статистическите данни обикновено се поднасят във вид на таблици, но в тази си форма те рядко присъстват в есето, тя се усеща като неприсъща за този жанр. Там обикновено се ползват извадки от тях, които стават обект на коментар и анализ или пък цялата информация се разбива на по-малки части, които се потапят в анализи и коментари.
9. Полемично или противоположно твърдение
Можете да започнете вашето есе с полемично твърдение или с твърдение, което по-късно да опровергаете. Полемично може да бъде твърдение, с което вие открито или пък без да го изтъквате, оспорвате или отхвърляте някакво общоприето схващане. При есето за сравняване и противопоставяне е възможно още в началото да отправите нападки към единия от сравняваните обекти, които по-късно да докажете или пък да отхвърлите в основната част на есето.
10. Осигуряване на допълнителна или фонова информация
Въпросът, който ще повдигнете и разгледате в есето си, не съществува изолиран, той винаги е част от един по-широк кръг от въпроси. Ако смятате, че читателят ви няма необходимите общи познания, за да разбере добре идеите, които ще представите в основната част на есето си, можете да го подпомогнете, като му осигурите тази фонова информация в уводната част. Тя ще бъде контекстът, който ще помогне на читателя правилно да разбере смисъла вашия текст.
11. Лично наблюдение
Много често използвано и характерно начало за жанра "есе" е споделянето на личен опит и наблюдения.
Това е! Общо взето преписах най-важните неща, но ако имате някакви уточнителни въпроси - питайте! Нали за това се крепим тука
1. Обърнат триъгълник
Този метод, наричан още "обърнат конус" или "обърната пирамида", а още по-просто "фуния", вероятно е най-лесният от всички. При него се върви от по-общо представяне към показване на по-конкретнйи неща. Първото изречение е съвсем общо, но в него вече се срещат думите, които по-късно ще повторите при формулирането на тезата. С всяко следващо изречение вие стеснявате по малко, за да достигнете до последното изречение, което формулира тезата.
2. Анекдот
Един от най-често използваните начини за написване на въведение е разказването на анекдот. Не мислете, че той трябва непременно да буди смях. Само в едно от значенията си анекдотът е равнозначен на виц. И ако знаете някой виц, който да е в някаква (желателно по-голяма) степен свързан с темата, можете да започнете вашето есе и с виц (естествено трябва да има някаква цензура). Вицове много често се използват в есета на политически теми.
3. Цитат
Използването на уместен, свързан с темата цитат, също е често използван начин (например всяко от стотиците есета на Адисън и Стийл, публикувани в списание "Спектейтър", започва с латински цитат). Чрез него вие се освобождавате, поне на този етап и в някаква степен, да мислите със собствената си глава и прибягвате до услугите на нечия друга. Той се ползва в случаите, когато казва именно това, което вие лично желаете да кажете, но го изрича толкова изкусно, виртуозно, впечатляващо, интригуващо, забавно, колкото вие не бихте могли да постигнете. Така с привеждането на цитата вие всъщност заявявате: "По-добре не бих могъл да го кажа и не знам някой да го е изрекъл по-добре". Понякога цитатът се използва, за да подсилите есето си с авторитета на този, когото сте цитирали. Освен това цитатът цитатът трябва да подскаже, да внуши, че сте запознат с мненията и на други хора, които са се занимавали с проблема, избран от вас за тема на есето ви. Но не винаги е задължително този, когото цитирате, да бъде някой световноизвестен учен, писател, философ. Можете да цитирате и човек, който е световнонеизвестен, но по някакви, обикновено строго лични, причини за вас той е авторитет, човек, чието мнение си заслужава да бъде чуто.
4. Въпроси
Изстрелването на серия въпроси в началото на есе е още един възможен начин да привлечете вниманието на читателите и едновременно с това да им подскажете с какво ще се занимавате в останалата част от съчинението, на какво ще търсите отговор.
5. Обзор
При този начин още в началото се прави общ преглед на основните проблеми, които ще бъдат разгледани в есето, като в тезата се подсказва и насоката, в която ще се търси тяхното решение. Много често обсорът също е под формата на въпроси.
6. Определяне на дума или израз
Понякога определянето на дума или израз, които са основни или често ще бъдат разгледани в есето, е добър начин да въведете читателя в него.
7. Диалог
Есето може да започне и с кратък инсцениран диалог,
8. Статистически данни
Статистическите данни обикновено се поднасят във вид на таблици, но в тази си форма те рядко присъстват в есето, тя се усеща като неприсъща за този жанр. Там обикновено се ползват извадки от тях, които стават обект на коментар и анализ или пък цялата информация се разбива на по-малки части, които се потапят в анализи и коментари.
9. Полемично или противоположно твърдение
Можете да започнете вашето есе с полемично твърдение или с твърдение, което по-късно да опровергаете. Полемично може да бъде твърдение, с което вие открито или пък без да го изтъквате, оспорвате или отхвърляте някакво общоприето схващане. При есето за сравняване и противопоставяне е възможно още в началото да отправите нападки към единия от сравняваните обекти, които по-късно да докажете или пък да отхвърлите в основната част на есето.
10. Осигуряване на допълнителна или фонова информация
Въпросът, който ще повдигнете и разгледате в есето си, не съществува изолиран, той винаги е част от един по-широк кръг от въпроси. Ако смятате, че читателят ви няма необходимите общи познания, за да разбере добре идеите, които ще представите в основната част на есето си, можете да го подпомогнете, като му осигурите тази фонова информация в уводната част. Тя ще бъде контекстът, който ще помогне на читателя правилно да разбере смисъла вашия текст.
11. Лично наблюдение
Много често използвано и характерно начало за жанра "есе" е споделянето на личен опит и наблюдения.
Това е! Общо взето преписах най-важните неща, но ако имате някакви уточнителни въпроси - питайте! Нали за това се крепим тука
-
avalanche
- В началото бе словото
Да, книгата на Данчо Господинов дава интересни идеи, важно е как ще ги приложиш 
- ivoto_la
- От дъжд на вятър
Я кажете дали може да се ползва чернова,защото аз правя много задрасквания докато търся подходящите думи
Какво ще кажете да пробваме да познаем какви теми биха могли да се паднат,на мен ми идват разни неща,които е много възможно да се паднат,но мога да пиша за почти всичко,което се падне.
Какво ще кажете да пробваме да познаем какви теми биха могли да се паднат,на мен ми идват разни неща,които е много възможно да се паднат,но мога да пиша за почти всичко,което се падне.
-
moonlight_
- В началото бе словото
Антоний, мерси много !!!
ivoto_la, приемам(е) предизвикателството !
ivoto_la, приемам(е) предизвикателството !