Томи, хайде да те помоля, мойто момче, да не правиш ценностно натоварени характеристики "глупости" или не. Забелязал съм , че на християни като теб и Боромир явно ви е любима за оборване на противниковата теза, но тъй като съм от краен софийски квартал, където всеки я употребява, явно е престанала да ми действа като аргумент...Това помежду другото.Tommy написа:Отнов глупости, защото именно заради човешкото на хората е присъща вярата и религията - освен, че тя ги различава от другите видове, тя ги усъвършенства и допълва. Както и много други неща, които няма да разбереш, вероятно, ако друг тръгне да ти ги обяснява.
А за културата, струва ми се забравяш, че освен да "различава от други видове", поставя несъществуващи разлики между самите хора, разлики, отричащи човешкото в човека. И да, Томи, знам колко яка е религията и вярата, но би ли го обяснил на робите, които според Аристотел НЕ са хора...
И знам че, религията е "усъвършенствала и допълнила" света с толкова културен въпрос ....индианците аджаба хора ли са не са ли... И че културата винаги решава проблема за "другия" и "чуждия" с простото му премахване.
И че ако си бял, красив, хетеросексуален и богат млад мъж ( какъвто съм аз
И смешното е, че всяка от тези характеристики се представя за основополгаща, а всъщност е условна и формална...
можело е да се родиш жена, а не мъж (защо жена да не става свещеник , Томи, по-малоценна ли е от теб?), винаги може да станеш богат или беден, религията зависи от културата , където си се родил и.т.н. и.т.н.
За природата всички са равни. За вяра, религия, култура - едни просто са по хора от други, а трети пък изобщо не са хора...
Smoking Mirror написа: Най-малкото без религия нямаше да ни има, щото нямаше да има общество quote]
и според теб светът би загубил от това?
П.С. Ако има жени, подтиснати от гадната култура , да ми пишат на ЛС