the Twilight тема
Re: the Twilight тема
Как пък може корица да ви спойлне книга!?
you have to keep
breaking your heart
until it opens
breaking your heart
until it opens
- joanna_a_contragosto
- В началото бе словото
По принцип се въздържам от коментари, но мнението на Eneya просто ме изуми. Толкова негативно е, че нямам думи... Чела съм книгите и ми харесват, много дори, сладки са, романтично очарователни. Определено ме грабна факта, че излизат от каноните на вампирските истории и се радвам, че авторката е проявила въображение. Всеки има право на мнение, а на мен ми идват един куп "мили" думички по повод побликуваното "есе" върху ценностната система на съвременния тийн-роман, какво развива у децата тя и дрън-дрън, звън-звън! Не е нужно всяка книга да ни отваря очите за това колко труден и безмилостен е животът, нито да е пълна с разни високопарни и "гениални" мисли за човечеството и народопсихологията на пост-моденистичното арт поколение, което се счита за център на света! Реалността, в която живеем е напълно достатъчна. Както каза някой по-добре е да четат ТОВА, отколкото да играят Counter Strike, Blood Rayne и подобни. Определено книгите пораждат спорове, но не виждам какъв е проблемът да са харесвани... Ако не ти допадат - не ги четеш. Простичко е. А относно агресията, в последните години сме свидетели на нелепи убийства по цял свят, интересно кой е виновен за тях? Може би Стефани Майер? Хм... Ако бъдещето на журналистиката е в ръцете на хора, които знаят единствено да критикуват, а не да коментират, още по-малко да са обективни, определено ще се откажа да чета вестници и да гледам телевизия...
Fazes-me falta...
-
ана
- В началото бе словото
- Специалност: португалска филология
Въпреки че определено харесвам "Здрач" (а вече не съм в тийн-годините, не, че съм и много по-голяма), причината, която окончателно ме подтикна да пиша е споменаването на друг автор-клише: Паулу Коелю. Първата ми мисъл бе "Трябва много глупости да изпишеш за да стигнеш неговото 'майсторство'." Говоря португалски и мога надълго и нашироко да обсъдя колко творчеството на този човек не струва. За мен, за мен и пак за мен. Може да го натъртвам малко самодоволно, но смятам, че всеки един може да харесва каквото си реши и да се чувства колкото си иска специален. Това, че не харесвам Паулу, не значи, че съм по-добра от някой, който го счита за любимия си автор. Важно е какво се извлича от книгата, как си я изживял, как си я осмислил. Каква полза ако прочета Полет над кукувиче гнездо по диагонал? Просто хората обичат да се разделят на отбори. Съгласна съм, че в спора се ражда истината, но това трябва да е спор без нападки към мнението на останалите. В интерес на истината не смятам, че човек трябва да се оправдава, защото чете, слуша или гледа едно или друго нещо. Всяко чудо за три дни. Едва ли "Здрач" ще създаде армия от агресори. Това, че Стефани Майер не е взела позиция, не е някакво ново явление. Има доста хора, които не осъзнават, че са в публичното пространство и носят отговорност. Жената е написала нещо свое (добро или лошо, всеки решава сам за себе си), станало е популярно, тя е спечелила много пари. Завръзка, развръзка, епилог. Ако тръгна да пиша роман, едва ли вместо посвещение, както тя е направила, ще напиша: "Моля ви, не правете това у дома си. Ако във вас се влюби вампир, не оставяйте нощем прозореца си отворен!". Съгласна съм за мотива. "Здрач" просто има различна гледна точка от "Дракула", разбира се, в доста поувеличени размери. Явно това, което Брам Стокър може да каже в, грубо казано, стотина страници страхотна история, при Стефани Майер отнема малко повече
Може би, има "пубери", които не са и чували за него, а сега ще го прочетат. А наистина е важно да четат. Вероятно, това е една от малкото ползи на кампании като "Голямото четене", които по малко по-неученически принцип провокират желанието за разлистване на поне някакъв брой книги. Просто класациите са неизменна част от живота ни, като евфемистичен израз на амбицията ни и стремежът ни да доминираме над околните. Всичко се свежда до "Моята кукла е по-хубава от твоята", заместено от колата, книгата и така нататък. Инстинкти. Честно, не мога да кажа, че Сто година самота е по-добра от Пътеводител на галактическия стопаджия или Време разделно... Те просто са различни. Ами, "Здрач" и "Дракула" са просто различни. Мисля, че именно за това са харесвани и мразени едновременно, защото и хората са различни. Книгите се пишат от хора за хора. Харесвам "Здрач" и поредицата, за мен е важно, че ме е накарал да се чувствам добре и усмихната. Когато чета не си мисля дали заглавията на книгите, които съм изчела досега ще се съберат на дебела ролка тоалетна хартия в шрифт Таймс Ню Роман 7 или ще стигнат колкото за знак СТОП. Харесва ми, по-скоро, да действам в стил "Предай нататък". Излизам, усмихвам се на продавачката в магазина, пожелавам й приятен ден и тя се усмихва в отговор.
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Специалност: Експертология и Специалистика
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Пак стана сеира, а?
Ам аз пак ще си доизкажа идеите:
1/ не мисля, че трябва да съм чел дадена книга или гледал даден филм, за да се изказвам за тях. Айнщайн не е пътувал в космоса, че да му забранявате да говори за вселената. Но той говори. Мнозина не са виждали Иисус, но тва не ги спира да вярват в него, и да говорят за него. Защо ако не съм чел дадена книга, да не мога да се изкажа за нея? С какво съм по-долу от Айнщайн и Иисус?
2/ Имам една любима дума - "кич". (за клишето мисля съм обяснявал вече). Ще ме прощавате, но самия факт, че има тема отделена за една книга, която предизвиква такъв интерес е глупаво. Не, не книгата е глупава, а истерията около нея. Защо? Защото се превръща от книга в пуканка. Да, вкусна, топла, любима, но след като я изконсумираме, вместо да ни остане нещо в главите и душите, на нас ни се иска само още пуканки. Има 2 типа книги - такива, които се пишат, за да се четат от малцина, и такива, които да се четат от всички. Колко от вас са чели "Сборник тайландски народни приказки, том 1, 1979г." и колко са чели "Властелина", Пластелина и тем подобни?
3/ В следствие на горното, днес литературата се диктува от масовата мода и поп-културата. Днеска е модно да си изкуствено рус, да четеш Здрач и да пиеш диетична кола. Преди време е било - да си фен на Джако, да се обличаш като идиот и да четеш Айзък Азимов. И не сме виновни ние, че такива моди идват. Просто рекламните акули са надушили, че могат лесно и финансово изгодно да прокарват дадени моди и да лапат кинти от тях. Даже в Саут Парк имаше такъв епизод, за Чимпокомон - някаква пародия на манията по Покемон. Там извода беше, че понякога е хубаво да не се следва сляпо всеобщата мода и стадото. И в двете посоки - и в това да хейтваш дадени явления, и да си им фен.
4/ И тук идва реалната гледна точка - какво можем да намерим оригинално в Здрач? Това, че са вампирясали любимите ми типажи от Ориндж Каунти и са преместели действието на друго място. Ще ме прощавате, но не бих чел книга, за нещо, за което съм гледал тонове филми и сериали, като "10 неща които мразя у теб", "Лан Три Хил" и т.н. Няма рационалност в това...
5/ Заключението ми - ако искате въпреки всички да четете книги и да се кефите, препоръчвам ви да е на книги, по които не е полудял целия свят, защото хем ще сте с 1 глава пред другите, хем няма да им се водите по акъла...
Ам аз пак ще си доизкажа идеите:
1/ не мисля, че трябва да съм чел дадена книга или гледал даден филм, за да се изказвам за тях. Айнщайн не е пътувал в космоса, че да му забранявате да говори за вселената. Но той говори. Мнозина не са виждали Иисус, но тва не ги спира да вярват в него, и да говорят за него. Защо ако не съм чел дадена книга, да не мога да се изкажа за нея? С какво съм по-долу от Айнщайн и Иисус?
2/ Имам една любима дума - "кич". (за клишето мисля съм обяснявал вече). Ще ме прощавате, но самия факт, че има тема отделена за една книга, която предизвиква такъв интерес е глупаво. Не, не книгата е глупава, а истерията около нея. Защо? Защото се превръща от книга в пуканка. Да, вкусна, топла, любима, но след като я изконсумираме, вместо да ни остане нещо в главите и душите, на нас ни се иска само още пуканки. Има 2 типа книги - такива, които се пишат, за да се четат от малцина, и такива, които да се четат от всички. Колко от вас са чели "Сборник тайландски народни приказки, том 1, 1979г." и колко са чели "Властелина", Пластелина и тем подобни?
3/ В следствие на горното, днес литературата се диктува от масовата мода и поп-културата. Днеска е модно да си изкуствено рус, да четеш Здрач и да пиеш диетична кола. Преди време е било - да си фен на Джако, да се обличаш като идиот и да четеш Айзък Азимов. И не сме виновни ние, че такива моди идват. Просто рекламните акули са надушили, че могат лесно и финансово изгодно да прокарват дадени моди и да лапат кинти от тях. Даже в Саут Парк имаше такъв епизод, за Чимпокомон - някаква пародия на манията по Покемон. Там извода беше, че понякога е хубаво да не се следва сляпо всеобщата мода и стадото. И в двете посоки - и в това да хейтваш дадени явления, и да си им фен.
4/ И тук идва реалната гледна точка - какво можем да намерим оригинално в Здрач? Това, че са вампирясали любимите ми типажи от Ориндж Каунти и са преместели действието на друго място. Ще ме прощавате, но не бих чел книга, за нещо, за което съм гледал тонове филми и сериали, като "10 неща които мразя у теб", "Лан Три Хил" и т.н. Няма рационалност в това...
5/ Заключението ми - ако искате въпреки всички да четете книги и да се кефите, препоръчвам ви да е на книги, по които не е полудял целия свят, защото хем ще сте с 1 глава пред другите, хем няма да им се водите по акъла...
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Kristo написа:
1/ не мисля, че трябва да съм чел дадена книга или гледал даден филм, за да се изказвам за тях.
- Прикачени файлове
-
- of course!
- 28032_pic_m.jpg (14.43 KiB) Преглеждано 254 пъти
- Mushmul
- Флъдзила
- Специалност: Регионално развитие и политика
- Курс: завършил
Извинете ме за офф-а ,ама изумява ме как някой потребител се е регнал само за да отговори на Кристо 
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Регнат е от март насам..... не е заради мен, яд ли те е?Mushmul написа:Извинете ме за офф-а ,ама изумява ме как някой потребител се е регнал само за да отговори на Кристо
- Mushmul
- Флъдзила
- Специалност: Регионално развитие и политика
Ъм не ставаше въпрос за яд. Просто е интересно как това е първото му мнение. Се тая, дай да не спамим.
Кристо, кака, хората неслучайно са казали, да не съдиш за книгата по корицата.
you have to keep
breaking your heart
until it opens
breaking your heart
until it opens
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
е, някой книги са само 2 лъскави корици и много тонове нищо между тях... 
- Mira
- Стенограф
- Специалност: ИстЕрия
ОМГ! Кристо, съсипваш ме
Надявам се не си вярваш на всичко, което пишеш.
Аз мисля да приключвам с тая тема, прекалено много харесвам поредицата, за да си тровя нервите с разни злобарчета и всезнайковци, дето явно си нямат друга работа, освен да се излагат по форумите.
Аз мисля да приключвам с тая тема, прекалено много харесвам поредицата, за да си тровя нервите с разни злобарчета и всезнайковци, дето явно си нямат друга работа, освен да се излагат по форумите.

Намерих си книгата, сканирана в интернет. След 5-10 страници се отказах.
Но смятам да гледам филма, ако и (вероятно) само за да се присмивам на нулевите актьорски качества на девойката, дето си пада по Седрик Дигъри. Туй девойче е по-неубедително от японски сериал, и това те блъсва в главата още в трейлъра, дето уж трябва да зарибява

Но смятам да гледам филма, ако и (вероятно) само за да се присмивам на нулевите актьорски качества на девойката, дето си пада по Седрик Дигъри. Туй девойче е по-неубедително от японски сериал, и това те блъсва в главата още в трейлъра, дето уж трябва да зарибява

-
Crematory
- Легендарен флуудър
- Специалност: френска филология
- Обратна връзка:
Ако сте гледали Underworld 3 - има общи елементи
Понеже някой питаше дали може да си състави мнение, де.
Понеже някой питаше дали може да си състави мнение, де.
- Smoking Mirror
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Обратна връзка:
Кристо, моля те, недей така... силно се надявам просто да си твърде отегчен от живота и да имаш много свободно време и, понеже нямаш достъп до някой по-конфликтен форум, си решил да спориш за удоволствие в този. Щото в целия ти пост с 5-те подточки я има, я няма 2 верни. Другите така си ги изсмукал, че почвам да се чудя дали не си си изкарал лакътя през пръстите. Моля те, кажи ми, че не врявраш на това, дето си го писал. Поне на половината...
Peace is a lie. There is only passion.
Through passion, I gain strength.
Through strength, I gain power.
Through power, I gain victory.
Through victory, my chains are broken.
Through passion, I gain strength.
Through strength, I gain power.
Through power, I gain victory.
Through victory, my chains are broken.
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Ще ме прощаваш, но тва че не се нрави текстчето на мнозина, не му пречи да е вярно... Спомни си Галилей, Коперник, Мартин Лутер....Smoking Mirror написа:Кристо, моля те, недей така... силно се надявам просто да си твърде отегчен от живота и да имаш много свободно време и, понеже нямаш достъп до някой по-конфликтен форум, си решил да спориш за удоволствие в този. Щото в целия ти пост с 5-те подточки я има, я няма 2 верни. Другите така си ги изсмукал, че почвам да се чудя дали не си си изкарал лакътя през пръстите. Моля те, кажи ми, че не врявраш на това, дето си го писал. Поне на половината...