Олимпиадата по български език и литература

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir

Публикувай отговор
Аватар
didka_
В началото бе словото

Re: Олимпиадата по български език и литература

Мнение от didka_ »

Такам... Доколкото на мен ми стана ясно, тази година ще бъде следното: един вариант - ЛИС на някаква си там тема; втори вариант - коментар по някакъв проблем; трети вариант - защитаване или опровергаване на теза... но подчертавам, че тези неща са различни, в това съм сигурна. Дори жанровата оцветеност на последното се очаквало да бъде в стил "философско академично есе", което си е малко от малко отграничено от ЛИС, ъм, меко казано :) Коментарът щял да бъде на практика като задача 41. от матурата, само че по-сложен като проблематика и - отново както аз разбрах - без всякакъв текст на произведението пред теб, което важи за всички варианти изобщо.
Но на нещастния ми въпрос май няма да се намери кой да отговори... :(
Последно промяна от didka_ на 04 Апр 2009, 20:05, променено общо 2 пъти.
Йовков
От дъжд на вятър

Мнение от Йовков »

Най-добре биха ти отговорили, ако звъннеш в инспектората (или още по-добре ако си уговориш по някакъв начин среща с тази прословута експертка), но те винаги намират начин да се измъкнат и условничат просто до припадък! И недейте да се плашите от факта, че в техните планове е заложено писането върху някакъв автор, неизучаван в училище (поне от повечето ученици неизучаван). Вероятността да се падне такъв автор е просто минимална, все пак има много хора от първо равнище, които ще се явяват на финалния кръг (като мен например), трябва да са налице някакви съображения, :) . Аз залягам основно над Ботев, над Вазов, над Смирненски, над Яворов, над Славейков, над Дебелянов, над Гео Милев (който също е възможен, въпреки че се падна на областния), над Вапцаров. Просто отхвърлям възможността да са Алеко Константинов (нека да не говорим за ужасното произведение "Разни хора, разни идеали") или Йовков, на когото в последно време залагаха толкова много.
Аватар
didka_
В началото бе словото

Мнение от didka_ »

Йовков, от чиновници в министерства, инспекторати и подобни (както и извън тях) ми е втръснало... Пък и, хайде сега, все някой трябва да знае какви са били темите миналата година :lol:
А от компанийката автори, над които залягаш, ми се иска да разкарам Яворов, Дебелянов и Славейков (не съм кой знае каква фенка просто), като пък Алеко съвсем спокойно може да се чувства поканен... И Далчев също, и Йовков. :wink:
Както и да е.
Аватар
babangida
Форумозавър Рекс

Мнение от babangida »

didka_ написа:Йовков, от чиновници в министерства, инспекторати и подобни (както и извън тях) ми е втръснало...
Много рано бе,душа! :mrgreen: Имаш цял живот пред себе си. :lol:
Слабите обичат порядъка, силните владеят хаоса.
Аватар
Rebellion
В началото бе словото
Специалност: Английска филология
Курс: първи

Мнение от Rebellion »

Това за липсата на произведения и на нас изрично ни го подчертаха,задачата тип 41ви въпрос именно затова ще е по-коварна,защото няма да имаме текста пред себе си.А иначе за неизучаваните автори те се водят изучавани,ние имаме 6 часа БЕЛ седмично и се води че сме ги взели.Но аз така или иначе не им обърнах голямо внимание,а и доколкото разбрах ЗИП-овските текстове са именно на тази интерпретация тип 41ви въпрос.Така че човек ако си знае основните произведения от ЗПто спокойно може да си пише ЛИС-а.
Ако някой все пак сподели темата от националния кръг миналата година няма да му се разсърдим :roll:
Аватар
didka_
В началото бе словото

Мнение от didka_ »

babangida написа:
didka_ написа:Йовков, от чиновници в министерства, инспекторати и подобни (както и извън тях) ми е втръснало...
Много рано бе,душа! :mrgreen: Имаш цял живот пред себе си. :lol:
Точно т'ва ме плаши (ама... не това, че имам цял живот.. да не стане грешка) :lol:
Rebellion написа:Ако някой все пак сподели темата от националния кръг миналата година няма да му се разсърдим :roll:
ТЕМА? О, нека са били темИ... А бе, все тая, нека бъдат теми... 8)
Йовков
От дъжд на вятър

Мнение от Йовков »

Темата за интерпретативното съчинение миналата година е била върху "Епопея на забравените". Задачата за опровергаване се е основавала на цитат от Далчев по повод творчеството на Христо Смирненски. Третото заглавие не го помня.
Аватар
didka_
В началото бе словото

Мнение от didka_ »

Йовков написа:Темата за интерпретативното съчинение миналата година е била върху "Епопея на забравените". Задачата за опровергаване се е основавала на цитат от Далчев по повод творчеството на Христо Смирненски. Третото заглавие не го помня.
Не че да звуча дребнаво, ама... това е всичко друго, освен темите... :mrgreen:
Мен лично например ме интересуваше не толкова във връзка с кои автори и произведения са били, колкото да видя като как долу-горе ги формулират (макар че това е умопомрачително относително), да усетя философския дух на третия кръг изобщо... Ако се разбира за какво говоря ;)
Аз сама бях се натъквала на някакви теми отпреди някоя и друга година, но не мога да намеря как съм ги намерила... все тая.
Йовков
От дъжд на вятър

Мнение от Йовков »

Тема 1: Мит и история в "Епопея на забравените" от Иван Вазов

Тема 2: Коментирайте "словото за свободата" в света на чичовците според откъса от повестта "Чичовци" на Иван Вазов

Тема 3: Обосновете или опровергайте тезата на Атанас Далчев за творчеството на Христо Смирненски: "Идеите, които Смирненски донесе, бяха непривични. [...] Необходимо бе тия идеи да бъдат облечени във всички известни поетични форми и съвършенства, за да бъдат приети за поезия."
Аватар
Scorpion
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от Scorpion »

Йовков написа: Тема 2: Коментирайте "словото за свободата" в света на чичовците според откъса от повестта "Чичовци" на Иван Вазов
Информацията на Йовков е абсолютно точна. Само да добавя, че откъсът от "Чичовци" беше частта с Liberte-то на Фратю в главата "Въздухът трепери" :)
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
Аватар
Rebellion
В началото бе словото
Специалност: Английска филология
Курс: първи

Мнение от Rebellion »

Йовков написа:Тема 1: Мит и история в "Епопея на забравените" от Иван Вазов

Тема 2: Коментирайте "словото за свободата" в света на чичовците според откъса от повестта "Чичовци" на Иван Вазов

Тема 3: Обосновете или опровергайте тезата на Атанас Далчев за творчеството на Христо Смирненски: "Идеите, които Смирненски донесе, бяха непривични. [...] Необходимо бе тия идеи да бъдат облечени във всички известни поетични форми и съвършенства, за да бъдат приети за поезия."
Хммм че доста нормално са си формулирани,нищо неочаквано.А уж темите за интерпретация щели да бъдат "по-нестандартни" според някои източници.Иначе тезата на Далчев е по-интересна,но ще поживеем и ще видим тазгодишната :salute:
Аватар
didka_
В началото бе словото

Мнение от didka_ »

Да.... Даже в темата за ЛИС-а има нещо досадно клиширано...
Третата задача е най-симпатична. Тя всъщност е много симпатична и без да я сравняваме с други. Това изречение на Далчев ми беше направило впечатление, като му четох фрагментите. Странно, че не се сетих за него... голямо впечатление ще да е било. :oops:
gabi..gabi
В началото бе словото

Мнение от gabi..gabi »

Темите изглеждат клиширани, но критериите по които се оценяват са мнооооого завишени. :D
Аватар
Scorpion
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от Scorpion »

Именно при такива формулировки се проявява талантът - към "клишираната" тема да се подходи нестандартно. А ако третият вариант ви се стори клиширан, оборете съответната теза. Аз така направих.
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
Йовков
От дъжд на вятър

Мнение от Йовков »

Не знам за завишените критерии, но качеството на разработката си зависи от това, кога ти е дошла музата, :D . Аз лично напоследък формулирам в главата си всевъзможни изречения, типични за интерпретациите, и си казвам, че все пак няма да е толкова трудно (стига да не дадат някоя проза, че върху нея винаги ми е било трудно да измислям разни неща, докато при поезията е различно, там се задълбочаваш във всяка една малка подробност, във всеки един детайл, важен или маловажен, ти пречупваш внушенията на произведението през собствения си поглед, в прозаичните творби авторът някак директно ти казва това, което иска), :D . Много бих се радвал, ако в условията на задачите фигурират имената на Далчев, Ботев, Димчо Дебелянов, Смирненски, защото обхватът на техните концепции е огромен, има много какво да се разсъждава върху тези автори. Е, всичко ще се види в неделя. Дотогава учете цитати (или поне си ги припомнете, не е необходимо да се учи всичко, по-скоро да се зубри, защото това е просто излишно, а и никой не е казал, че трябва да има цитати, те са просто илюстрация към умотворенията ни и могат на места да бъдат заменени с кратък преразказ) и си припомнете авторите от миналата година. Аз съм си дал малко почивка, не искам да се затормозявам с учене на неща, които знам. Препрочитам стария учебник, пък за новия – ако остане време, все пак тазгодишният материал е пресен-пресен, знанията не се губят лесно (особено при мен, където по литература всичко сякаш се складира в някаква част на мозъка ми и никога не изчезва, все е там, непокътнато и цялостно). Пак желая късмет на всички участници, :D , аз също ще съм в Пловдив в неделя. Направо не знам какво ще стане в случай че ме обявят за лауреат, такова нещо не мога и да си представя, но ако все пак стане (това зависи основно от подготовката и от вдъхновението в деня на финалния кръг), ще се радвам, много ще се радвам, 8) .
Публикувай отговор

Обратно към “Олимпиади”