Boromir написа:Написал си го грешно два-три пъти - или ръката ти има някакъв тик, случващ се покрай буквата "н", или се мъчиш да се правиш на интересен, което вероятно ще се потвърди и от неминуемата промяна на поста ти.
Но чуждите недостатъци не са ми главен проблем.
Ей ти аргумент - нравствеността е серия от правила, които не целят да ограничат човека, а животното у него.
За да може същият този човек да може да е пълноценен член на обществото, а не да коли гризе по улиците себеподобните си. Повечето религии се стремят именно да вменят обществено приемливо поведение на хората.
O, Boromir, много благороден опит е тва, и религиите сигурно са наистина много добри, само че човекът основно, драги е животно, и ако махнеш животното, просто няма да остане нищо освен културна надстройка.
Казваш, че тя е била добра, аз пък ще ти кажа обратното. Ще ти кажа,ч е да животното може да гризе, убива и яде...но нима лъвът е виновен, че е месояден, нима някой му иска сметка, затова дето прави и нима е лошо това дето прави. Няма как да е лошо, защото е естествено, лъвът каквото и да прави го прави искрено...
Човекът обаче като културно същество пак си остава лош, само че кое оправдава злото у него?
Бих казал, че животното е по-човек от човека, защото е природно и естествено, а човекът в културата е по-жесток и от дивото животно...
И ако аз съм диво животно, и по природа искам да убивам и чукам (реплики на героя от филма "Царя на войната"), нима не е естествено, нима не е нормално....нима аз съм виновен за нещо, което съм по природа?