Опера

Модератори: Boromir, Търговецът на кристал

Публикувай отговор
camel
Легендарен флуудър
Специалност: Публична администрация
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Re: Опера

Мнение от camel »

Така...лек разбор на "Риголето" през погледа на един геймър.

Риголето трябваше да е наясно, че проклятието, което тегне над него, се гони чрез:
1/ Блес , 2/ диспел, /3 кюър....за съжаление обаче Верди не е знаел това и се е опитал да запази героя си с кърс...ами не става така.... :cry: Има и още един вариант - да беше купил Блек дрегън, който е имунен на всички магии, и така кърсът нямаше да стигне до Риголето и операта щеше да е истинска комедия с елементи на екшън - драма. Ееее.....времената се променят.
Да не говорим, че на експерт уотър меджик блесът е масивен и стои на всички около 8 хода - това са цели 8 години щастие...за жалост операта щеше да се проточи, така че и обикновен блес би свършил работа. :mrgreen:
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
:notworthy:

- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

Дони, честна дума - нищо не разбрах, ама така звучи още по-яко, отколкото когато го говори там - стройно си го описал и предполагам, че си прав за всичко. :mrgreen:
Вече с Ваня се разбрахме, че като кажем: "прави се на Румен Дойков", всичко ще е ясно. :lol: А след днес обичам брат Венци и още мъничко. Беше чудесен - :cheers: - дори и в Стара Загора го чуха (поне за нещо да служат тия мобилни телефони, ееей), а видях и приятел от Русе, абе... хубаво беше. Децата да докладват.

И - пак за Венци - абе, хора, страшен беше! Пък най ме кефи това, че не се налага да се прави на шут или да полага кой знае какво усилие на сцената - просто има присъствие, което го прави еднакво адекватен Ескамилио, Риголето и т.н.т. Не, не, за Ескамилио няма да говоря... че хем ролята такава, хем партията е откровено секси, хем и него си го бива (не само гласово).
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Blood Countess
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Blood Countess »

Прекрасна опера, прекрасна режисура (този път Карталов се е справил чудесно, не може да му се отрече) - стана ми личен фаворит от досега посетените от мен спектакли :cheers: ! А този бат' Венци много радва, беее - какъв глас, какво силно присъствие, какво въздействие върху публиката! За Дойков няма да говоря - показателен е фактът, че не се яви повторно за аплодисменти. Явно самият той се е засрамил от изпълнението си :lol: .
"Риголето" върна вярата ми в операта, която бе тръгнала да залязва след "Дон Кихот". Изключително съм доволна и бих повторила при първа възможност. :)
"Do you know, Gabriel, that the path to Hell is lined with poppies? Lovely little red flowers, and they bloom all year round."

I swear I'm not the devil though you think I am...
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

camel написа:Така...лек разбор на "Риголето" през погледа на един геймър.

Риголето трябваше да е наясно, че проклятието, което тегне над него, се гони чрез:
1/ Блес , 2/ диспел, /3 кюър....за съжаление обаче Верди не е знаел това и се е опитал да запази героя си с кърс...ами не става така.... :cry: Има и още един вариант - да беше купил Блек дрегън, който е имунен на всички магии, и така кърсът нямаше да стигне до Риголето и операта щеше да е истинска комедия с елементи на екшън - драма. Ееее.....времената се променят.
Да не говорим, че на експерт уотър меджик блесът е масивен и стои на всички около 8 хода - това са цели 8 години щастие...за жалост операта щеше да се проточи, така че и обикновен блес би свършил работа. :mrgreen:

ТИ СИ ЧОВЕКЪТ!!! :notworthy: :notworthy:
Трябва на всичките опери да им направиш такъв разбор :king: :king:
Изображение
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Boromir написа:Трябва на всичките опери да им направиш такъв разбор :king: :king:
Стига да не е по време на действието, щото действа просто ужасно разсейващо да се хилиш, докато Блъди препредава информацията и ти разбираш, че щом не ти е ясно и пак ти е смешно, ако вземеш, та разбереш, сигурно ще се търкаляш от смях. Просто е твърде неучтиво, особено докато лелчето, което трябва да е 15-годишно (много ме радва как го изигра тая мацка!), обяснява колко млад, красив и строен е 60-годишният тенор, който, кхм, е по-нисък от мене.
И не знаеш на кое от всичко се хилиш (а, да не забравим и субтитрите с "Прецакването"), ама го правиш.
...
С деца на море. Нали си го гледал? :lol: Искам пак. :king:

А, edit: http://avtora.com/artists/biografii/rumen_doikow - добре, не е НАД 60, но бях близо - на 1 май ще навърши 58.
Втори edit: http://avtora.com/artists/biografii/weneceslaw_atanasow - в дупката са пропуснали и че е брат на Орлин Анастасов (както и че го предпочитам пред брат му :lol: - ама и гласовете имат и двамата... да са живи и здрави и по-често да гостуват в София :cheers: )
И, ако много държите да видите 15-годишната Джилда - http://avtora.com/artists/biografii/elena_stoyanowa Сладурана е и наистина много ме зарадва. :D
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Тъй. Ново мнение, щото е поздрав (за Блъди и Бети, предполагам - мъжете по правило не се впечатляват от подобни работи) - твърденията трябва да бъдат подкрепяни с факти.
Ето ви един факт за слушане (а абсолютно отвратителните костюми и лошото качество на записа само играят в подкрепа на лафа за хубавия кон и скъсания чул. Но, все пак, опитайте да си го представите в някакъв подобен костюм). :D

Критики за френския си носи доста, предполагам (съмнителен е, наистина :mrgreen: ), но на хубавото не можеш да речеш лошо.
В края на ноември
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Ето, ето... бях обещала, че не само ще казвам, ами и ще доказвам (май на Бети, не помня).
Този човек ми връща вярата в българските мъже. И в българските оперни певци, но то това си е съвсем обективен и неоспорим факт от години насам, така че е излишно да го споменавам дори.
* Боби, за тоя баритон ти говорех, че би имало вълна от самоубийства - т.е. случаи на девойки, метнали се от балконите, ако се случи "инцидент" с него на сцената. Ще има и доста прегазени в оркестрината. :lol: Както казах и на предната страница - торба на главата и чували връз тялото (за него) и мента-глог-валериана (за публиката). Иначе някой с по-слабо сърце наистина може да се спомине. :lol: :lol: :lol:
Прикачени файлове
Просто имам снимкови доказателства за твърдения, изложени по-горе из темата. :)
Просто имам снимкови доказателства за твърдения, изложени по-горе из темата. :)
pd.jpg (22.63 KiB) Преглеждано 162 пъти
В края на ноември
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Само не разбрах закъде пък тоооооолкова бърза диригентът... Убедена съм, че наживо цялото това нещо е звучало много по-добре (да не говорим, че микрофонът хваща всеки дъх и го кара да звучи като Кабаиванска в "Тоска" - което не е комплимент), идеята ми да видите как го изиграва (при това в концертно изпълнение) - за Фигаро иде реч :wink: :
http://www.facebook.com/home.php#/video ... 9662766551

Иначе тези дни е финалът на конкурса "Борис Христов" - ако имам нерви, може да ида да чуя "Бал с маски", но за "Бохеми" никой не може да м навие. :|
В края на ноември
Аватар
Lady_Paradise
В началото бе словото
Специалност: оперно пеене
Курс: кандидат-студент

Мнение от Lady_Paradise »

Оперната музика с течение на времето и обстоятелствата , се превърна в част от моя живот. Въпреки че не мога да се похваля с честото си пребиваване в Бургаската опера , тъй като нито времето , а понякога и средствата не са достатъчни. Не че не бих дала 10 или 15 лева за представление. Бих дала и 30 , стига родителите ми или аз да взимаха достатъчно , за да си позволя това удоволствие. И стига когато платя , да получа отсреща нещо наистина добро и радващо сърцето и душата на един музикант. Защото, предполагам саподеляте мнението ми , че е една своеобразна подигравка с горкия зрител да даде последните пари от месечния си бюджет , за да получи "храна за душата си " и накрая на сцената да излезе една "доволно похапнала" жена , която няма дори наполовината толкова глас , колкото излишна маса по тялото си , прилича на кон в лицето и някой я е излъгал , че видиш ли , тя е подходяща за ролята на Виолета. Просто както всяко едно нещо в България и изкуството бива пречупено през българския манталитет. Жалко само, че никой не се сеща , че гласа и ваобще таланта ,не може да се купи.Него или го имаш , или го нямаш!
Аватар
Swаy
Пишеща машина
Специалност: АФ
Обратна връзка:

Мнение от Swаy »

Да споделя, че довечера съм на операта 'Бохеми' от Пучини -- един човек сбъдна тази ми мечта, подари ми билети по случай именния ми ден, и тази вечер отиваме :)

Много съм щастливааа :) После ще разкажа как е било.
Tell me how it feels to be
The one who turns the knife inside of me
Аватар
Lady_Paradise
В началото бе словото
Специалност: оперно пеене
Курс: кандидат-студент

Мнение от Lady_Paradise »

Swаy написа:Да споделя, че довечера съм на операта 'Бохеми' от Пучини -- един човек сбъдна тази ми мечта, подари ми билети по случай именния ми ден, и тази вечер отиваме :)

Ммм аз доста пъти съм я гледала и честно казано не съм много очарована ..
Аватар
Swаy
Пишеща машина
Обратна връзка:

Мнение от Swаy »

Lady_Paradise написа:
Swаy написа:Да споделя, че довечера съм на операта 'Бохеми' от Пучини -- един човек сбъдна тази ми мечта, подари ми билети по случай именния ми ден, и тази вечер отиваме :)

Ммм аз доста пъти съм я гледала и честно казано не съм много очарована ..
На мен пък ми е любима , почти наравно с 'Кармен' :)
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Lady_Paradise,
Ако действително музиката ти допада - из нета има толкова добри неща, колкото няма да чуеш (скоро) на българска сцена. :wink: И аудио, и видео (макар видео записите да са по-трудно откриваеми). Из youtube пък има на практика всичко, за което можеш да се сетиш (както и ред неща, за които не можеш). Слушай.
Колкото до качеството на изпълненията/изпълнителите у нас... права си, но донякъде. Има резон в това, което казваш, макар аз винаги да съм подхождала към темата от друг ъгъл. Тук (в София) студентските билети са по 5 лв. - вярно, на сравнително кофти места, но са окей (в общи линии). Билети на хубави места могат да се намерят и за 10 лв. И като кажа на някой твърде оперен (ударението го слагай свободно, където намериш за добре), че хората все пак си дават парите, за да ходят да слушат някакви бездарни създания, на които не им е мястото там, винаги срещам контра: "Че за 10 лв. какво искаш? Я иди виж в (Ла Скала, Ковънт Гардън, Мет и пр.)"
Всъщност на мен съвсем не ми е за парите - решила съм, дала съм ги (макар да познавам повечето певци у нас (пряко или задочно) и да знам какво мога да очаквам от тях), грешката си е моя. Проблемът е, че мен публиката ме дразни дяволски много - това безвъпросно и безкритично приемане на съмнителни таланти, това прехласване по хора, чието място евентуално би могло да бъде в хора, но не и като солисти, та дори и 100-кг Виолети, които уж умират от туберкулоза, а пращят от здраве и месо на сцената.
В "Ла Скала" това НЯМА как да се случи. Там освиркват за най-малкия фал, да не говорим какво става, ако просто не можеш да пееш. Ето и най-скорошното доказателство (то се превърна в огромен скандал): http://www.youtube.com/watch?v=AxyBxbGF-Qg И става дума за доказана "звезда" като Роберто Аланя. :!:
Уви, у нас подобни неща не се случват. Вярно е, че хората започнаха да различават хубавото. Проблемът е, че се радват също толкова горещо и на лошото, а то преобладава.
Айде, че много се разписах - дано ме разбра. Познавам малко от солистите на Бургаската, но съм работила доста с хора и оркестъра там (и гостуващи солисти). Много е уютно и спомените ми са само и единствено добри. Да не говорим и че Сашо (Текелиев) направи много добро нещо за града с тия музикални дни през лятото. Миналата година слушах наистина отлична "Аида" (без Радамес) на Летния театър, а също и нелоша "Травиата" (в края на август).

Sway, тъкмо щях да ти пиша, че вероятно ще се разочароваш, ама щом казваш, че си я слушала и ти харесва, чудесно, По принцип ОБОЖАВАМ Пучини - "Турандот", "Мадам Бътерфлай", "Тоска" и "Манон Леско". Но не и "Бохеми". Гледала съм я поне 5-6 пъти с идеята да я харесам, ама като не става...
Приятно прекарване и като се прибереш, да напишеш солистите, щото сред тях са част от финалистите в конкурса.
В края на ноември
Аватар
Swаy
Пишеща машина
Обратна връзка:

Мнение от Swаy »

Възхитена съм! :)
Само да уточня: цялата опера не съм я слушала преди тази вечер, в смисъл, навързано... не съм я слушала в зала, а просто отделни арии (почти всички). Като бях на 18 един мой учител ми беше дал да разучавам най-известната ария на Мюзета.

Мими беше изиграна повече от перфектно от Ина Кънчева (моя любимка от много години). Като започна да пее, настръхнах и останах така до края... Иначе знам, че вчера Мими е изиграна от Доротея Доротеева, друга финалистка.
Гост солист - италианският тенор Андреа Чезаре Коронела, изигра Рудолфо.
Останалите... ще излъжа за имената. Не ги запомних, а в нета не намирам. Само ще кажа, че Мюзета не ми хареса някакси... хубаво пееше, даже страхотно, но... пищна, зряла жена да играе 19-20 годишно момиче... Не ми се връзва. А какви кукли имаше сред хора, изпълняващ груповите арии! Надявах се да е някоя от тях, ама нейсе.

И сега искам пак на опера! :)
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Чудесна (макар и очаквана) новина - Кирил Манолов спечели Голямата награда на конкурса "Борис Христов" (необходимо уточнение: такава не е връчвана от 17 години насам - ама пък и Кико я заслужава!)
И при жените имам повод за радост - втора награда: Жени Ралчева, което също не ме изненадва (много) - супер! Мацката ни беше Лиу в русенския "Турандот" и още тогава пееше наистина чудесно - радвам се, че са я оценили. :salute: :queen:
В края на ноември
Публикувай отговор

Обратно към “Театър, кино и телевизия”