Вяра и религия.

Всичко за културния живот на студентите

Модератори: Boromir, Търговецът на кристал

Публикувай отговор
Аватар
Lord
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: втори

Re: Вяра и религия.

Мнение от Lord »

Markov написа:SHIT HAPPENS

Close-to-complete Ideology and Religion Shit List

...
:connie_mini_rofl:

По темата - религията е преди всичко морални правила и светоглед. Това, че в миналото проповедниците са измисляли разни неща, за да са по-убедителни, не я прави по-малко необходима, нито намалява ролята й на морален модел.
Последно промяна от Lord на 05 Апр 2009, 21:43, променено общо 1 път.
Мы строили, строили и наконец построили. Ура!
http://www.youtube.com/watch?v=BTgScuKReSo

Clevinger was dead. That was the basic flaw in his philosophy.
Аватар
Scorpion
Легендарен флуудър
Курс: четвърти

Мнение от Scorpion »

Joker написа:Е, това не е съвсем така, защото тогава излиза, че цялото богословие/теология и излишно, а то не е! В него има доста от историята, например... :wink:
Че на тебе това ли ти е критерият за полезност - историята :lol:
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

:mrgreen: Мдаа, алфата и омегата на познанието!
Da capo al fine. :wink:
Аватар
Tommy
Плиний Стари

Мнение от Tommy »

gunner_pz написа:Нима ние сме атеисти насила? :lol:
Не, обаче днес християнинът е такъв, защото сам го избира.
Още повече, за мен атеизмът е доста всеобхватно понятие и според мен доста хора, които се самоопределят като атеисти, а празнуват доста празници пряко и непряко свързани с християнската вяра, използват този термин напълно неуместно, или може би, както твърдят някои, имат нужда просто от празници. След като имат тази нужда, а атеизмът не им ги създава, то може би истинският атеист би отхвърлил празниците на религиозна основа. Или те са поредното нещо, нужно на хората, което им дава вярата.
Knights of the Cross
Markov
Танцуващия с клавиатури
Курс: завършил

Мнение от Markov »

Lord написа: :connie_mini_rofl:

По темата - религията е преди всичко морални правила и светоглед. Това, че в миналото проповедниците са измисляли разни неща, за да са по-убедителни, не я прави по-малко необходима, нито намалява ролята й на морален модел.
Нравственоста не е нищо повече от подчинение пред обичая. Самата нравственост не е нищо друго освен обичай, осветен от традицията.
Колкото по-малко традиция, толкова по-слаб е обичаят. А обичаят доколкото знам,уви е условен , а не необходим, и не идва от някое отвъд, а е просто културен продукт на общността.
Нравственоста те мами с подчинение, гарантиращо сигурност.
Свободният човек винаги е бил безнравствен , и парадоксално, но факт, винаги той, макар че е само един, се е разглеждал като опасност от общността, независимо дали действа от лични подбуди, или за утвърждаване на същата нравственост...В действителност въображаемата заплашеност на религия и морал най-често е водела до съвсем реалното убиване на атеиста....
Убийство от морални подбуди...
Последно промяна от Markov на 06 Апр 2009, 10:17, променено общо 1 път.
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

"Нравственост" се пише с едно "н" в последната сричка.

Относно "свободният човек", който "винаги е бил безнравствен" - ще ме прощаваш, ама с писане на подобни глупости не смятам, че защитаваш каузата си. По-скоро обратното.
Изображение
Markov
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Markov »

Boromir написа:"Нравственост" се пише с едно "н" в последната сричка.

Относно "свободният човек", който "винаги е бил безнравствен" - ще ме прощаваш, ама с писане на подобни глупости не смятам, че защитаваш каузата си. По-скоро обратното.
Boromir,

Относно второто, и ти да ме прощаваш, но хайде най-сетне да има и аргументи в отговора ти, не само християнски чувства...
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

Написал си го грешно два-три пъти - или ръката ти има някакъв тик, случващ се покрай буквата "н", или се мъчиш да се правиш на интересен, което вероятно ще се потвърди и от неминуемата промяна на поста ти.
Но чуждите недостатъци не са ми главен проблем.

Ей ти аргумент - нравствеността е серия от правила, които не целят да ограничат човека, а животното у него.
За да може същият този човек да може да е пълноценен член на обществото, а не да коли гризе по улиците себеподобните си. Повечето религии се стремят именно да вменят обществено приемливо поведение на хората.
Изображение
Markov
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Markov »

Boromir написа:Написал си го грешно два-три пъти - или ръката ти има някакъв тик, случващ се покрай буквата "н", или се мъчиш да се правиш на интересен, което вероятно ще се потвърди и от неминуемата промяна на поста ти.
Но чуждите недостатъци не са ми главен проблем.

Ей ти аргумент - нравствеността е серия от правила, които не целят да ограничат човека, а животното у него.
За да може същият този човек да може да е пълноценен член на обществото, а не да коли гризе по улиците себеподобните си. Повечето религии се стремят именно да вменят обществено приемливо поведение на хората.
O, Boromir, много благороден опит е тва, и религиите сигурно са наистина много добри, само че човекът основно, драги е животно, и ако махнеш животното, просто няма да остане нищо освен културна надстройка.
Казваш, че тя е била добра, аз пък ще ти кажа обратното. Ще ти кажа,ч е да животното може да гризе, убива и яде...но нима лъвът е виновен, че е месояден, нима някой му иска сметка, затова дето прави и нима е лошо това дето прави. Няма как да е лошо, защото е естествено, лъвът каквото и да прави го прави искрено...

Човекът обаче като културно същество пак си остава лош, само че кое оправдава злото у него?

Бих казал, че животното е по-човек от човека, защото е природно и естествено, а човекът в културата е по-жесток и от дивото животно...
И ако аз съм диво животно, и по природа искам да убивам и чукам (реплики на героя от филма "Царя на войната"), нима не е естествено, нима не е нормално....нима аз съм виновен за нещо, което съм по природа?
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

Само дето не говорим за лъвове, а за хора. И убиването и чукането трябва да се поставият в граници. А "културната надстройка", ако и за теб да е "само", е всичко, дето е родило човешкото у човека.

И като каза "искрено" - колко е искрено да ти коригирам неграмотността, а ти не само да не свиеш платната и да признаеш, че те не бива (защото правописът ти е кошмарен и в горния пост), ами да си коригираш поста, че и другия след това, за да няма следа както от неграмотността ти в онзи случай, така и от идиотското ти оправдание с тиковете на ръката ти, дето три пъти написаха "нравственност"? Честно и откровено, че и свободолюбиво.

Това е поведение на мижитурка, а аз с такива не обичам да общувам.
Изображение
Markov
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Markov »

Boromir написа:Само дето не говорим за лъвове, а за хора. И убиването и чукането трябва да се поставият в граници. А "културната надстройка", ако и за теб да е "само", е всичко, дето е родило човешкото у човека.

И като каза "искрено" - колко е искрено да ти коригирам неграмотността, а ти не само да не свиеш платната и да признаеш, че те не бива (защото правописът ти е кошмарен и в горния пост), ами да си коригираш поста, че и другия след това, за да няма следа както от неграмотността ти в онзи случай, така и от идиотското ти оправдание с тиковете на ръката ти, дето три пъти написаха "нравственност"? Честно и откровено, че и свободолюбиво.

Това е поведение на мижитурка, а аз с такива не обичам да общувам.
Мислех, че не те интересуват моите лични недостатъци, както сам отбеляза. Но виждам, че в рамките на около 1 час явно си си променил мнението, и си станал от безчувствен силно чувствителен към въпросите на моята граматика. Що се отнася до самата нея, мога да ти кажа, че колкото и да е неправилна (нямам претенции и гордост тя да е правилна), все пак още по неправилно е да се използва като аргумент срещу нечия личност.

Аз ЛИЧНО не се притеснявам от "мижитурки", които не могат, да пишат (наричам ги просто хора), а за да те шашна, даже дружа с цинични типове , които имат наглостта да не си признаят, след като са объркали граматиката...

Относно темата, по която вече загубих интерес, заяждането за думата нравствеННост, е типичен пример, по който културата най-дребнаво прави разлики, ценностно натоварени, забравяйки, че всички са хора и като че ли че тези разлики са по-скоро измислени, отколкото същностни. Културата е формализъм, и не знам дали е родила "човешкото" в човека, но на нечовешкото определено е майка...Съгласен ли си религията да е бащата?
Аватар
Tommy
Плиний Стари

Мнение от Tommy »

Отнов глупости, защото именно заради човешкото на хората е присъща вярата и религията - освен, че тя ги различава от другите видове, тя ги усъвършенства и допълва. Както и много други неща, които няма да разбереш, вероятно, ако друг тръгне да ти ги обяснява.
Knights of the Cross
Аватар
вечен студент
Форумозавър Рекс
Специалност: философия (СУ)

Мнение от вечен студент »

За който е пропуснал да го гледа по телевизията...

Ето как четирима професори от ФФ на СУ дискутират проблема "вяра vs. атеизъм":

http://retv.kaloyan.info/profesorsko-ka ... -fevruari/

Проф. Янакиев, проф. Каприев, проф. Бояджиев и проф. Градев в предаването "Професорско каре" по RE:TV от 28.02.09г.

P.S. Проф. Каприев съвсем основателно споменава и мисловния мързел на някои студенти...
Аватар
bubbly_water
Легендарен флуудър
Специалност: културология
Курс: първи

Мнение от bubbly_water »

Markov написа:
O, Boromir, много благороден опит е тва, и религиите сигурно са наистина много добри, само че човекът основно, драги е животно, и ако махнеш животното, просто няма да остане нищо освен културна надстройка.
Казваш, че тя е била добра, аз пък ще ти кажа обратното. Ще ти кажа,ч е да животното може да гризе, убива и яде...но нима лъвът е виновен, че е месояден, нима някой му иска сметка, затова дето прави и нима е лошо това дето прави. Няма как да е лошо, защото е естествено, лъвът каквото и да прави го прави искрено...

Човекът обаче като културно същество пак си остава лош, само че кое оправдава злото у него?

Бих казал, че животното е по-човек от човека, защото е природно и естествено, а човекът в културата е по-жесток и от дивото животно...
И ако аз съм диво животно, и по природа искам да убивам и чукам (реплики на героя от филма "Царя на войната"), нима не е естествено, нима не е нормално....нима аз съм виновен за нещо, което съм по природа?
Животното не е свободно - то е подчинено на нуждите си, също както и човекът. овекът има нужда да живее в общност - повечето животни също - и те също имат някакъв свой вътрешен ред, свои правила.
В края на краищата това е векът на книжната кърпичка. Изсекваш носа си в един човек, смачкваш го, пускаш водата, посягаш към друг, изсекваш се, смачкваш, пускаш водата. Всеки иска да смачка другия.
Аватар
Smoking Mirror
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Smoking Mirror »

Абе това е доста обширен въпрос.

Кой е по-свободен? Прабългаринът дето препуска през степите и вярва, че като пие от главата на враговете си ще получи тяхната сила, викингът, който търси смъртта в битката, за да могат валкириите да го отнесат във валхала или християнинът, който седи одимен от тамян и се моли в своята църквичка? А къде в тая картинка се вписва атеиста?

А кой е по-цивилизован?

А ние цивилизовани ли искаме да бъдем, свободни ли искаме да бъдем или искаме и двете? А може ли да го постигнем?

Но като цяло съм съгласен с Боромир. Най-малкото без религия нямаше да ни има, щото нямаше да има общество, щото на античния и древния човек не можеш да ги накараш да се държат адекватно ако не ги е страх от нещо. (не мислиш, че не е случайно повторението точно на буквичката н, н?)
Peace is a lie. There is only passion.
Through passion, I gain strength.
Through strength, I gain power.
Through power, I gain victory.
Through victory, my chains are broken.
Публикувай отговор

Обратно към “Култура”