Но на нещастния ми въпрос май няма да се намери кой да отговори...
Олимпиадата по български език и литература
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir
Re: Олимпиадата по български език и литература
Такам... Доколкото на мен ми стана ясно, тази година ще бъде следното: един вариант - ЛИС на някаква си там тема; втори вариант - коментар по някакъв проблем; трети вариант - защитаване или опровергаване на теза... но подчертавам, че тези неща са различни, в това съм сигурна. Дори жанровата оцветеност на последното се очаквало да бъде в стил "философско академично есе", което си е малко от малко отграничено от ЛИС, ъм, меко казано
Коментарът щял да бъде на практика като задача 41. от матурата, само че по-сложен като проблематика и - отново както аз разбрах - без всякакъв текст на произведението пред теб, което важи за всички варианти изобщо.
Последно промяна от didka_ на 04 Апр 2009, 20:05, променено общо 2 пъти.
Най-добре биха ти отговорили, ако звъннеш в инспектората (или още по-добре ако си уговориш по някакъв начин среща с тази прословута експертка), но те винаги намират начин да се измъкнат и условничат просто до припадък! И недейте да се плашите от факта, че в техните планове е заложено писането върху някакъв автор, неизучаван в училище (поне от повечето ученици неизучаван). Вероятността да се падне такъв автор е просто минимална, все пак има много хора от първо равнище, които ще се явяват на финалния кръг (като мен например), трябва да са налице някакви съображения,
. Аз залягам основно над Ботев, над Вазов, над Смирненски, над Яворов, над Славейков, над Дебелянов, над Гео Милев (който също е възможен, въпреки че се падна на областния), над Вапцаров. Просто отхвърлям възможността да са Алеко Константинов (нека да не говорим за ужасното произведение "Разни хора, разни идеали") или Йовков, на когото в последно време залагаха толкова много.
Йовков, от чиновници в министерства, инспекторати и подобни (както и извън тях) ми е втръснало... Пък и, хайде сега, все някой трябва да знае какви са били темите миналата година
А от компанийката автори, над които залягаш, ми се иска да разкарам Яворов, Дебелянов и Славейков (не съм кой знае каква фенка просто), като пък Алеко съвсем спокойно може да се чувства поканен... И Далчев също, и Йовков.
Както и да е.
А от компанийката автори, над които залягаш, ми се иска да разкарам Яворов, Дебелянов и Славейков (не съм кой знае каква фенка просто), като пък Алеко съвсем спокойно може да се чувства поканен... И Далчев също, и Йовков.
Както и да е.
Много рано бе,душа!didka_ написа:Йовков, от чиновници в министерства, инспекторати и подобни (както и извън тях) ми е втръснало...
Слабите обичат порядъка, силните владеят хаоса.
- Rebellion
- В началото бе словото
- Специалност: Английска филология
- Курс: първи
Това за липсата на произведения и на нас изрично ни го подчертаха,задачата тип 41ви въпрос именно затова ще е по-коварна,защото няма да имаме текста пред себе си.А иначе за неизучаваните автори те се водят изучавани,ние имаме 6 часа БЕЛ седмично и се води че сме ги взели.Но аз така или иначе не им обърнах голямо внимание,а и доколкото разбрах ЗИП-овските текстове са именно на тази интерпретация тип 41ви въпрос.Така че човек ако си знае основните произведения от ЗПто спокойно може да си пише ЛИС-а.
Ако някой все пак сподели темата от националния кръг миналата година няма да му се разсърдим
Ако някой все пак сподели темата от националния кръг миналата година няма да му се разсърдим
Точно т'ва ме плаши (ама... не това, че имам цял живот.. да не стане грешка)babangida написа:Много рано бе,душа!didka_ написа:Йовков, от чиновници в министерства, инспекторати и подобни (както и извън тях) ми е втръснало...Имаш цял живот пред себе си.
ТЕМА? О, нека са били темИ... А бе, все тая, нека бъдат теми...Rebellion написа:Ако някой все пак сподели темата от националния кръг миналата година няма да му се разсърдим
Темата за интерпретативното съчинение миналата година е била върху "Епопея на забравените". Задачата за опровергаване се е основавала на цитат от Далчев по повод творчеството на Христо Смирненски. Третото заглавие не го помня.
Не че да звуча дребнаво, ама... това е всичко друго, освен темите...Йовков написа:Темата за интерпретативното съчинение миналата година е била върху "Епопея на забравените". Задачата за опровергаване се е основавала на цитат от Далчев по повод творчеството на Христо Смирненски. Третото заглавие не го помня.
Мен лично например ме интересуваше не толкова във връзка с кои автори и произведения са били, колкото да видя като как долу-горе ги формулират (макар че това е умопомрачително относително), да усетя философския дух на третия кръг изобщо... Ако се разбира за какво говоря
Аз сама бях се натъквала на някакви теми отпреди някоя и друга година, но не мога да намеря как съм ги намерила... все тая.
Тема 1: Мит и история в "Епопея на забравените" от Иван Вазов
Тема 2: Коментирайте "словото за свободата" в света на чичовците според откъса от повестта "Чичовци" на Иван Вазов
Тема 3: Обосновете или опровергайте тезата на Атанас Далчев за творчеството на Христо Смирненски: "Идеите, които Смирненски донесе, бяха непривични. [...] Необходимо бе тия идеи да бъдат облечени във всички известни поетични форми и съвършенства, за да бъдат приети за поезия."
Тема 2: Коментирайте "словото за свободата" в света на чичовците според откъса от повестта "Чичовци" на Иван Вазов
Тема 3: Обосновете или опровергайте тезата на Атанас Далчев за творчеството на Христо Смирненски: "Идеите, които Смирненски донесе, бяха непривични. [...] Необходимо бе тия идеи да бъдат облечени във всички известни поетични форми и съвършенства, за да бъдат приети за поезия."
- Scorpion
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
Информацията на Йовков е абсолютно точна. Само да добавя, че откъсът от "Чичовци" беше частта с Liberte-то на Фратю в главата "Въздухът трепери"Йовков написа: Тема 2: Коментирайте "словото за свободата" в света на чичовците според откъса от повестта "Чичовци" на Иван Вазов
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
- Rebellion
- В началото бе словото
- Специалност: Английска филология
- Курс: първи
Хммм че доста нормално са си формулирани,нищо неочаквано.А уж темите за интерпретация щели да бъдат "по-нестандартни" според някои източници.Иначе тезата на Далчев е по-интересна,но ще поживеем и ще видим тазгодишнатаЙовков написа:Тема 1: Мит и история в "Епопея на забравените" от Иван Вазов
Да.... Даже в темата за ЛИС-а има нещо досадно клиширано...
Третата задача е най-симпатична. Тя всъщност е много симпатична и без да я сравняваме с други. Това изречение на Далчев ми беше направило впечатление, като му четох фрагментите. Странно, че не се сетих за него... голямо впечатление ще да е било.
Третата задача е най-симпатична. Тя всъщност е много симпатична и без да я сравняваме с други. Това изречение на Далчев ми беше направило впечатление, като му четох фрагментите. Странно, че не се сетих за него... голямо впечатление ще да е било.
-
gabi..gabi
- В началото бе словото
Темите изглеждат клиширани, но критериите по които се оценяват са мнооооого завишени. 
- Scorpion
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
Именно при такива формулировки се проявява талантът - към "клишираната" тема да се подходи нестандартно. А ако третият вариант ви се стори клиширан, оборете съответната теза. Аз така направих.
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
Не знам за завишените критерии, но качеството на разработката си зависи от това, кога ти е дошла музата,
. Аз лично напоследък формулирам в главата си всевъзможни изречения, типични за интерпретациите, и си казвам, че все пак няма да е толкова трудно (стига да не дадат някоя проза, че върху нея винаги ми е било трудно да измислям разни неща, докато при поезията е различно, там се задълбочаваш във всяка една малка подробност, във всеки един детайл, важен или маловажен, ти пречупваш внушенията на произведението през собствения си поглед, в прозаичните творби авторът някак директно ти казва това, което иска),
. Много бих се радвал, ако в условията на задачите фигурират имената на Далчев, Ботев, Димчо Дебелянов, Смирненски, защото обхватът на техните концепции е огромен, има много какво да се разсъждава върху тези автори. Е, всичко ще се види в неделя. Дотогава учете цитати (или поне си ги припомнете, не е необходимо да се учи всичко, по-скоро да се зубри, защото това е просто излишно, а и никой не е казал, че трябва да има цитати, те са просто илюстрация към умотворенията ни и могат на места да бъдат заменени с кратък преразказ) и си припомнете авторите от миналата година. Аз съм си дал малко почивка, не искам да се затормозявам с учене на неща, които знам. Препрочитам стария учебник, пък за новия – ако остане време, все пак тазгодишният материал е пресен-пресен, знанията не се губят лесно (особено при мен, където по литература всичко сякаш се складира в някаква част на мозъка ми и никога не изчезва, все е там, непокътнато и цялостно). Пак желая късмет на всички участници,
, аз също ще съм в Пловдив в неделя. Направо не знам какво ще стане в случай че ме обявят за лауреат, такова нещо не мога и да си представя, но ако все пак стане (това зависи основно от подготовката и от вдъхновението в деня на финалния кръг), ще се радвам, много ще се радвам,
.