кандидат-студенти за начална и предучилищна педагогика тук

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Аватар
DanaO
От дъжд на вятър
Специалност: френска филология
Курс: първи
Обратна връзка:

Re: кандидат-студенти за начална и предучилищна педагогика тук

Мнение от DanaO »

babandiga,мерси!Един,който да клони към моето мнение :mrgreen:

Но нека да оставим умората и забраните за физическо справяне със затрудненията.Факта,че си завършил Начална и предучилищна педагогика+обичта към децата,не те прави способен.Това ми беше основната мисъл,която се опитах да изразя и се получи пост,които беше неточно разбран.За да градиш планове за бъдеща работа,като педагог,преди всичко трябва да живееш в реалността...а от друга страна да съумяваш за секунди да влизаш в измисления свят,но все пак да правиш граници.Не искам да обиждам колежката Асенова!Може би съм си изградила погрешни впечатления...а може би не...не знам.Каквото сабя покаже...

И накрая с т'ва въвличане в размисли и страсти, ще подксачам с децата в някоя детска градина,ама...да не предричам нищо :alien:
"Всички сте жаби и аз просто не мога да проговоря езика ви сам!"
elena_assenova
В началото бе словото

Мнение от elena_assenova »

Според мен това за намразването на работата е относително казано, защото ти щом си решил да учиш в дадена област, значи това ти харесва. Мисля, че човек има достатъчно време за да реши какво го влече. Аз лично не мога да си се представя да работя нещо, което вдействителност мразя. Такъв човек съм, че много трудно някой може да ме накара нещо да направя ако сама него поискам.
П.П. Имам си ги в нас вече малчуганите и мога да гарантирам, че знам какви грижи и тревоги могат да ти навлекът. То все пак е дете, ти си човека който трябва да му покажеш кое е правилно и кое не. Против съм метода за възпитания,при който детето се бие (според мен) по този начин то се травмира и започва да се обръща към своите връсници с бой.
Pisobella
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Pisobella »

Биенето и наказването по някакъв такъв начин /било то и "само" шамар, издърпване на ухото / изобщо не е начинът едно дете да бъде накарано да направи нещо!

DanaO човек може сам да прецени какво ще прави с професията си. А с тази педагогика никой не е казал,че трябва да продължиш да се занимаваш с много деца! Ако не искаш да си детски учител повече на група хлапета,но искаш да работиш пак с деца, винаги можеш да измислиш нещо - например да работиш на частно с едно-две деца, които няма да те подлудяват. На всичкото отгоре винаги можеш да смениш професията си - това,че имаш висше за педагог, не означава, че можеш да работиш само това. В интерес на истината хората, които работят НЕ по специалността си са доста. Така че ако имаш висше за педагог не означава,че ще бачкаш точно и само това.

В интерес на истината не можеш да казваш толкова категорично кое какво е (Явно ние сме слепи и си живеем в розовия свят,и само ти виждаш реалността...) , защото АЗ се различавам от ТЕБ, както и ДРУГИТЕ са различни от нас. Когато някой иска да върши нещо, значи се предполага да го е премислил и да ИСКА да го прави наистина. Никой не знае реално какво ще стане - дали наистина ще му носи удоволствие или бързо ще му писне.Затова винаги може да се откажем,а как да разберем ако не пробваме?! Пък и ако не те бива за специалността, която си записал, винаги можеш да се откажеш и да запишеш друга.Както и да прекъснеш направо или да си завършиш специалността без да я работиш, само за вишето.
Изображение
"Искам да мога да накарам светлината да разказва истории в тъмното."
click me !! ---> http://z0r.de/63
Аватар
di_snooker
Пишете, о, братя

Мнение от di_snooker »

Аз искам повече Журналистика и Филология, но и Педагогиката е нелош вариант.
Когато малкият човек започне да хвърля голяма сянка, обикновено залезът е близо.
anItka
В началото бе словото

Мнение от anItka »

Здравейте!
аз съм ученичка в Пловдив и съм 13-ти клас,много обичам децата и много бих искала да се занимавам точно с това,но има страшно много хора,които ме разубеждават.Майка ми 25 год е в сферата на бълг.образование като учителка по БЕЛ и казва,че няма хляб в тази система!Ще съм блатодарна на всеки,когото я опровергае или поне се опита!БЛАГОДАРЯ ЗА ОТДЕЛЕНОТО ВНИМАНИЕ! :) :) :)
Бeтон
Легендарен флуудър
Специалност: Математика и информатика
Курс: завършил

Мнение от Бeтон »

Не е верно.
Вчера изпитващия като ми слагаше шестицата на урока, официално казано: "Държавен изпит за педагогическа правоспособност по математика" след суперлативите, малко се отклонявам... най-силното ми качество било, че поддържам приятелска атмосфера в час. Това го знам :) имам още силни страни, в един блок не мога да покажа всичко - в Мюзик айдъл колко кастинги минават докато си разгърнат целия потенциал...
Както и да е... имал съм трески за дялане, това също го знам. Обобщението му беше - "Ако речеш да се занимаваш с това, гладен няма да умреш"
Прав е, хляб в системата има. За който не може - за него няма.

Сега няма какво да се лъжем. Който иска повече - да става бакшиш.

За мен е обидно даскал в некво изпаднало училище с по 5 мангалчета в паралелка да взема колкото (или почти) учител в елитна гимназия.
Според мен заплатите трябва да варират от минимума или под средната за държавата до тлъсти суми. Какво е ненормалното да има изпити за учители?
В Русия има такива.
Първи ден - решаваш задачи
Втори ден - методика писмен
Трети ден - методика устен
Четвърти ден - изнасяш урок

След всеки ден отпадат кандидати като на кастинг. И който може - ще бъде в елитно училище - ще взема добри пари, който е кьопав - ще си клати ташаците с мизерни пари, колкото да не умре от глад.
Изображение
Бeтон
Легендарен флуудър
Специалност: Математика и информатика
Курс: завършил

Мнение от Бeтон »

babangida написа:Е аз не ти приказвам да го спукаш от бой. Но един шамар или издърпване на ухото винаги помага.
Е те нещата са тръгнали отдавна от времето на комунизъма, когато некомпетентните даскали с лопата да ги ринеш. Избивали си комплексите да викат, да шамаросват. Естествено и родителите не могат да кажат нищо на стожерите на народното образование, щото... партията... Родителската среща била голямо събитие, попива се всичко, казано от даскалите, вкъщи всички чакат нетърпеливо завръщането в повечето случаи на единия родител, посетил родителската. За да дойде продължението - конското от родителите, защото даскала не е успял да се справи.
И още е останало това в днешния ученик. 40 години БКП, 20 години демокрация... Държиш се с тях като с големи хора, спокойно говориш... ееееее като започнат да се лигавят... Трябва да им изкрещиш, да ги навикаш... че да разберат.
Чакайте бре, аз да не съм даскалица в мензис, че да викам.
Или - дай телефона на баща си, на майка си, веднага при директора... Защо трябва да търсиш плашила?

Едни викаха, викаха,... без да съм изругал нито един на глас! После мамицата им се еба. :twisted: И не си го поставих за цел, а просто се получи реално отражение на действителността. Грозно е после да се търсят отмъщения и прочие сдухани даскалски приоми. Има много по-елегантни начини да покажеш кой е шефа. 8)

Аз не държа на уважения, почити и прочие комунистически простотии. Аз искам като започне часа, до самия му край да свършим работата, която съм я планирал в рамките на часа или блока. Това е пазарна икономика. Никой няма ползи особено учениците от клатене на ташаци, въпреки че ако ги оставиш - няма и да се замислят повечето.
Ама кой ти го разбира? 20 години не може да отсечем последните коренчета на комунизъма.
Изображение
Аватар
babangida
Форумозавър Рекс

Мнение от babangida »

Едва ли можеш да сплашиш всеки ученик, има такава измет,дето прави учителите да приличат на задници и к'во?- не можеш да го изгониш от час, предложиш го за наказание или да го изключат и к'во?-директорът се застъпва за него,щото всеки ученик означава кинти за даскалото. Май нещо куца.
Слабите обичат порядъка, силните владеят хаоса.
Аватар
Loli
Пишете, о, братя

Мнение от Loli »

Това със застъпването се случва в техникумите, където не им достигат хора, както и в частните училища, където никога не могат да имат достатъчно пари.

Аз искам да попитам желаещите да кандидатстват педагогика, и най-вече начална такава, смятате ли,че има някаква перспектива в тази професия? Харесвате деца, хубаво, харесвайте си ги, но не трябва ли човек да се развива в работата си? Освен това, какви пари ще изкарвате? Гимназиалните учители, там ясно - желаещи за уроци бол. Ами другите? Все пак са малко тези,които преподават в частни училища. А и частните училища в България в момента са такива, че не се интересуват особено от качеството на образованието, а по-скоро от дундуркането на разлигавени дечица. По никакъв начин не се опитвам да оплюя избраната от вас професия, просто ми е интересно каква реализация виждате, защото всеки учител който някога съм имала е мразел работата си (включително и тези от детската градина :р )
Pisobella
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Pisobella »

Loli ти какво учиш? :)
Аз, за разлика от теб, пък съм имала много учители, които бяха просто страхотни. И които си харесваха работата - през всичките ми 12 години в училище, че и в детската градина :)
Сигурно съм късметлийка или просто съм си такава по характер (че да ми се струват готини даскалите. Лош преподавател ... и на пръстите на едната си ръка не могат да се съберат...: ) .
Изображение
Аватар
Loli
Пишете, о, братя

Мнение от Loli »

Ами още нищо, в момента съм 12 клас, но дай Боже след няколко месеца... :)
Pisobella,искрено се радвам за теб, но мисля,че за съжаление си една от малкото, които са имали това щастие.
Аз не казвам,че са били лоши преподаватели, а само че не искат изобщо да са преподаватели. В момента в училището ми, което би трябвало да се води на високо ниво, има точно двама по-млади преподавателя. Единият откровено си каза,че не е искал да става учител и си доработва по корабите, а другата работи като учител от немай къде и добре обезпеченият й приятел я издържа...По-голямата част от другите ми учители целенасочено, по един или по друг повод, съм ги питала дали си харесват работата и защо са станали преподаватели и до сега не съм получавала нито един позитивен отговор...Единственото момиче, което познавам и иска да стане учител, ще го направи само защото иска да е при приятеля си в Шумен, а в шуменския университет може да стане само учител...
Аватар
babangida
Форумозавър Рекс

Мнение от babangida »

Loli написа:а в шуменския университет може да стане само учител...
Недей така, има и други специалности, от които можеш и с друго да се занимаваш след това. :wink:
Слабите обичат порядъка, силните владеят хаоса.
Pisobella
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Pisobella »

Ами.. не знам дали съм късметлийка. И съучениците ми също не могат да се оплачат от масата преподаватели.

Никога не съм ги питала искали ли са да станат такива. Защото и да не си искал да ставаш, то това не значи, че няма да ти хареса и т.н. :) И никога не съм ги питала дали им харесва. Всъщност - то си личи, когато има харесва, какво отношение имат с нас. Поне така си мисля.
Единственото, което според мен е важно, е дали им харесва (в момента) да са преподаватели.
В интерес на истината - няма да се лъжем - учителската работа е зле платена (по частните учебни заведения заплащането е прилично доколкото знам), не особено престижна и родители и държава се подиграват с теб и те тъпчат и мачкат. Както и самите ученици в голям процент от случаите, просто защото системата е такава, че каквото и да направят (в общи линии) учителят е с вързани ръце.

Лично според мен се искат доста усилия и мерак, за да запазиш желанието си при такива обстоятелства. :)

Loli, а ти какво искаш да учиш?
Изображение
Аватар
Loli
Пишете, о, братя

Мнение от Loli »

Pisobella написа:Loli, а ти какво искаш да учиш?
Искам психология, но ако не стане ще запиша някоя филология.
Pisobella
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Pisobella »

Ами успех ти пожелавам .
А какъв е този интерес към (началната и предучилищна) педагогика?
Изображение
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”