Олимпиадата по български език и литература
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir
- Carmilla
- Пишете, о, братя
- Специалност: Журналистика
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Re: Олимпиадата по български език и литература
И аз имам такива наблюдения...поне спрямо това, което се е падало минали години. Просто отговорих на въпроса за допълнителните автори.
А, едва ли изобщо има училище, в което да е учен всеки един от тях.
..Аз съм само прашинка в човешката лудост...и все пак добра прашинка...поне си следвам корените..
-
gabi..gabi
- В началото бе словото
Аз уча 8 часа БЕЛ седмично и всички споменати автори сме ги засягали, не много задълбочено, но сме ги засягали. И все пак не мисля, че ще се падне нещо от тях, макар че имат страхотни творби (романът "Хоро" или "Снаха" или "Татул"
). На двата кръга беше Гео Милев, нищо чудно и на третия да е той.
-
steamer
- Драскач
- Специалност: Стопанско управление с английски език
- Курс: трети
Много интересно как точно, при положение, че Националната комисия още не е изнесла своите оценки на есетата от втория кръг, които всъщност определят кой се класираА по въпроса със съвпадащите дати - аз, освен за национален по БЕЛ, съм класирана и за национален по философия
Humanism is death disguised as life.
Между другото, да, и аз си мислех за това скоро... то си важи и за двете олимпиади... и на двете все едно, че още не съм класиранаsteamer написа:Много интересно как точно, при положение, че Националната комисия още не е изнесла своите оценки на есетата от втория кръг, които всъщност определят кой се класираА по въпроса със съвпадащите дати - аз, освен за национален по БЕЛ, съм класирана и за национален по философия
И аз забелязах, че "незадължителни" автори като че ли не са се падали скоро на национален кръг (не че много обстойни проучвания съм правила...). Но все пак ще се чувствам по-добре, ако съм запозната и с другите.
А на Carmilla по въпроса с осемте часа - ами тя, моята гимназия, уж е по-различна..; когато влязох в нея, приемът беше съвсем автономен, системата с отсъствията беше адски либерална, хорариумите също си бяха изцяло решение на гимназията... А тя искаше да поддържа като част от имиджа си стабилна подготовка във всички области, та затова винаги съм имала 5 часа БЕЛ задължителни. Сега ни смениха директора и цялата гимназия много се изпорти (съвсем не само заради директора)... Но пък новият директор е грандоман, за разлика от предишния, което показва една съществена разлика между двамата
Колеги,какви теми се паднаха на олимпиадата по бел в София? 
Какво имаш предвид? На общинския темите бяха: "Мрак и светлина" (литературно-интерпретативно съчинение върху творчеството на Христо Смирненски) и "Нощ и ден" (есе върху творчеството на Христо Смирненски и/или поемата "Септември" от Гео Милев). На областния темата беше една, което между впрочем не е съвсем лъжа и за общинскияslunchice написа:Колеги,какви теми се паднаха на олимпиадата по бел в София?
Последно промяна от didka_ на 30 Мар 2009, 14:40, променено общо 1 път.
- Scorpion
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
На областен кръг е една темата за цяла България. За общински вече са си различни по места.
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
Късмет на всички на третия кръг, защото той наближава с всеки изминал ден! Да се надяваме да се падне някой автор, учен в училище. Аз предполагам (ако съдим по това, какво са давали предишните години), че най-вероятно биха дали Ботев, Далчев, Гео Милев (който въобще не е изключен, въпреки че се падна на областния), Смирненски е също много възможен, дори Вазов ("Епопея на забравените" или следосвобожденската действителност в творчеството му). И цитати, учете цитати!
Даа, Йовков, това за цитатите го има
Аз сега препрочитам всички мили, добре забравени стари - от-до... Тъкмо свърших с "Под игото" и даже съм си записала някои по-забележителни изречения... Луда работа... Накрая всички цитати ще ми се изпарят от главата (не че се силя да ги уча, де, засега са просто записки) и ще остане единствено изкристализиралата мъдрост... Кой като нас 
- Scorpion
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
Цитати, цитати... На ви един автоцитат, пък току-виж си извадите поуките на какво да акцентирате:
Scorpion написа:За цитатите не се притеснявайте. Аз на националния кръг не използвах нито един (избрах варианта за обосноваване или опровергаване на литературнокритическа теза). От друга страна, ако решите да пишете по втория вариант - интерпретация на произведение/фрагмент от творба, ви дават лист с текста, който е обект на анализ. Вече ако изберете стандартното интерпретативно съчинение, което е твърде клиширан избор за национален кръг, там ще ви се наложи да си понапрегнете паметта за цитати.
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
Идеята е ясна, обаче на нас тази година - не знам как е било миналата, нали тогава си се явявал ти - изрично ни казаха, че няма вариант, при който да ни дават текст или даже откъс от текст на произведение... Както и да е, не ми се и вярва някой изобщо да брои интерпретативното съчинение за нещо... на този етап вече. Малко несериозно започва да звучи.Scorpion написа:Цитати, цитати... На ви един автоцитат, пък току-виж си извадите поуките на какво да акцентирате:
Scorpion написа:За цитатите не се притеснявайте. Аз на националния кръг не използвах нито един (избрах варианта за обосноваване или опровергаване на литературнокритическа теза). От друга страна, ако решите да пишете по втория вариант - интерпретация на произведение/фрагмент от творба, ви дават лист с текста, който е обект на анализ. Вече ако изберете стандартното интерпретативно съчинение, което е твърде клиширан избор за национален кръг, там ще ви се наложи да си понапрегнете паметта за цитати.
Аз имах точно това отношение към цитатите, което изразява... ъм, автоцитатът ти, само че дойдоха едни чичковци и успяха да ни накарат да повярваме, че да не цитираме въобще не е твърде хубаво, а да цитираме лошо е направо самоубийство по особено жесток начин
А иначе, ако трябва да бъда откровена, аз лично хич и нямам намерение да уча каквито и да било цитати. (Колкото и престъпно да си противореча с всяко изречение.) Най-малкото, хич ме няма в ученето на каквото и да било. Но ще се окаже, че всички вече знаем достатъчно от тях; защото някои думи просто се запечатват в съзнанието... Изреченията, които аз си преписвах например, са именно такива - в тетрадката "Неща, които никога не бих искала да забравя". Пък и нали това е целта на литературата уж? Не да учим произведения или техни интерпретации, а да ни остане от тях по нещо малко и необяснимо...
Но аз бих казала - учете по-скоро цитати в оригинал; не ги учете смлени и обезобразени от някой дядо критик... Просто за всеки случай
Хрумна ми да попитам: какви точно са били темите на националния кръг миналата година?
- Rebellion
- В началото бе словото
- Специалност: Английска филология
- Курс: първи
това е много добър въпрос,и аз мислех да попитам 
- aviska_
- В началото бе словото
ЗНАЧИ: Дава ни се тема за ЛИС като един от вариантите (това ли е въпросното обосноваване или опровергаване на литературнокритическа теза?), нормално ЛИС... и отделно ни дават едно малко симпатично листче с текст върху него (от някое произведение), на който текст ние правим анализ и т.н. (един вид мини-ЛИС с текста пред нас, с намален обем и още екстри?!?)...ХМ. 
А и учител ми каза, че "Има неизучавана творба от изучаван автор"...и не разбрах
А и учител ми каза, че "Има неизучавана творба от изучаван автор"...и не разбрах
Последно промяна от aviska_ на 04 Апр 2009, 12:23, променено общо 1 път.
"и поглед вечно устремен
напред, към утрешния ден,
без там пристанище да зная"
- aviska_
- В началото бе словото
И още нещо (какво, да не мислите, че съм чак толкова сдухала покрай тази олимпиада, че да не помисля за себе си?!?) - търся си компания за посещение на това - http://www.programata.bg/?p=69&c=2&id=3566&l=1 - място
. За желаещи - обърнете се към момичето с тениска на Анархия във Вашия хотел 
"и поглед вечно устремен